Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 06:17:00
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Remont silnika  (Przeczytany 10475 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ślicznśy43

• Świeżak
  • *
  • Jawa 350
Remont silnika
« dnia: Marca 30, 2014, 06:26:33 »

Cześć
Wczoraj jak chciałem przegonić jawę prawdopodobnie wysypał mi się drugi bieg.Myślę zaprowadzić jawę do mechanika(wiejskiego) ale dobrego i mam pytanie ile kosztowało by mnie zrobienie sprzęgła,powiedzmy ze trzy tryby w skrzyni,pierścienie,cieknący olej od strony automatu (napewno to nie jest simmering) no i ten nieszczęsny labirynt.Ile mógłby wziąć za to mechanik? ogólnie mieszkam w lubelskim także ceny inne:)

von_Majzel

• Gość
Odp: Remont silnika
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 30, 2014, 08:27:44 »

Mi się wydaje że około 1000 zł .
Remont wału - nowe łożyska , korby , labirynt +- 350 zł
Inne części , łożyska , simmeringi , wodziki , koła zębate , części do sprzęgła +- 350 zł
Reszta +- za robociznę .

Jak robisz już taki remont całego silnika , to lepiej już nie oszczędzać i zrobić wszystko na dole . Mnie wyszło 1600 zł (ze szlifem i nowymi tłokami) , 2 lata temu , tylko sam robiłem , mechanik mi nie jest potrzebny ;)

Lopez

• Jawer Weteran
    • Mechanika Pojazdowa
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 30, 2014, 10:12:21 »

Ja za rozebranie i złożenie silnika policzyłbym około 350zł plus części, które klient sobie życzy wymienić, naprawić.

Wymianę samego labiryntu wału można porównać do łatania kondomów łatkami do dętek. Jeśli labirynt ma luz i przepuszcza to na pewno i łożyska są do wyrzucenia.

Karolek

• Jawer Weteran
  • Jawa 638/1 1989
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 30, 2014, 10:14:32 »

Mnie koszt samej regeneracji wału z nowymi łożyskami i labiryntem Marka wyszedł 540zł. No i za dobre tłoki trzeba dać 200zł.
« Ostatnia zmiana: Marca 30, 2014, 10:57:27 wysłana przez Karolek »

mostasz

• Jawer Weteran
  • luckystrike
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 30, 2014, 10:54:42 »

1500 i mniej nie licz chyba że na lichych częściach
Górnik forumowy :P
Czasami motocykl sprawia, że uśmiech na twarzy się poJAWIA !!!

ślicznśy43

• Świeżak
  • *
  • Jawa 350
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 30, 2014, 11:16:24 »

A gdybym chciał zmienić tylko pierścienie,tryby:1,2,3 poprawić sprzęgło no i ten labirynt to ile by gdzieś mniej więcej wyszło?

Koles833

• Jawer
  • Jawa 350 ts
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 30, 2014, 11:19:30 »

Moje zdanie jest takie że jak już coś robisz to rób to dobrze i od początku do końca a tak "połatasz " to i owo a potem będziesz narzekał że jawy i cz się psują.
"Motocykl - to nie tylko pusty dźwięk,
to życie pisane snem,
to, co piękne jest,
to zabawka, która pomoże Ci
przetrzymać okropne dni,
gdy czułości zabraknie Ci..."

Marcin_93

• Jawer Weteran
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?
« Odpowiedź #7 dnia: Marca 30, 2014, 11:26:18 »

Ja za rozebranie i złożenie silnika policzyłbym około 350zł plus części, które klient sobie życzy wymienić, naprawić.

Tyle bierzecie za robotę czyjegoś silnika? Ja nigdy nie wiem ile kogoś policzyć za robociznę. Z reguły robię silnik sąsiadowi, czy tam dobrym znajomym to pól lytra wody ognistej wołam i gut.
Jak przyjdzie jakiś młody gniewny to mu za free zrobie jak mam czas i widzę że młody napalony na jazdę jak ja kilka lat temu :)

A gdybym chciał zmienić tylko pierścienie,tryby:1,2,3 poprawić sprzęgło no i ten labirynt to ile by gdzieś mniej więcej wyszło?

nie wyliczysz tego nigdy. Skąd wiesz czy dodatkowe koszty się nie znajdą? może kartery trzeba będzie zmienić? Może nowe czoło wału będzie potrzebne?
Rozkładasz, weryfikujesz każdą część, co się nadaje jeszcze to zostawiasz a reszta nowa lub do regeneracji.
Czasem może się okazać że włożysz w ten silnik 200-300zł i będzie git, ale może się okazać że tysiaka braknie albo taniej wyjdzie kupić silnik na chodzie...

Takie moje zdanie, rozłóż, zobacz i wtedy kalkuluj ;D
Bez motóra mina jest ponura

Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
┌(-_-)┐┌(-_-)┘└(-_-)┘└(-_-)┐

STÓWA

• Jawer Weteran
  • Ile to już lat ?
« Odpowiedź #8 dnia: Marca 30, 2014, 11:53:07 »

Cześć
Wczoraj jak chciałem przegonić jawę prawdopodobnie wysypał mi się drugi bieg.Myślę zaprowadzić jawę do mechanika(wiejskiego) ale dobrego i mam pytanie ile kosztowało by mnie zrobienie sprzęgła,powiedzmy ze trzy tryby w skrzyni,pierścienie,cieknący olej od strony automatu (napewno to nie jest simmering) no i ten nieszczęsny labirynt.Ile mógłby wziąć za to mechanik? ogólnie mieszkam w lubelskim także ceny inne:)
Pytanie podstawowe: na jaką kwotę jesteś przygotowany ? Ja robię takie silniki za 200 zł + oczywiście części.

killler

• Klubowicz
  • *
  • :)
« Odpowiedź #9 dnia: Marca 30, 2014, 11:55:44 »

Ja za rozebranie i złożenie silnika policzyłbym około 350zł plus części, które klient sobie życzy wymienić, naprawić. drogo kasujesz...100-200zł(zalezy dla kogo) w tych granicach jest to przystepna cena
    Status GG
Jawa TS 350 638.0 89r.:)
Jawa 350 634.7 Tęczówka + Velorex 562 83r.:)
Cz 350 472.6 86r.:)

STÓWA

• Jawer Weteran
  • Ile to już lat ?
« Odpowiedź #10 dnia: Marca 30, 2014, 12:06:02 »

Ja za rozebranie i złożenie silnika policzyłbym około 350zł plus części, które klient sobie życzy wymienić, naprawić. drogo kasujesz...100-200zł(zalezy dla kogo) w tych granicach jest to przystepna cena
Czy to jest drogo ,żaden warsztat motocyklowy nie zrobi tego taniej, a poza tym jest już bardzo mało warsztatów które potrafią zrobić taki silnik. Ostatnio byłem ustawiać zapłon w warsztacie motocyklowym do którego ktoś przyprowadził jawę na taką regulację .

Karolek

• Jawer Weteran
  • Jawa 638/1 1989
« Odpowiedź #11 dnia: Marca 30, 2014, 12:08:36 »

Dokładnie jak stówa napisał, ja też się pytałem kiedyś o ustawienie zapłonu w warsztacie, zdjął prawą pokrywę silnika podrapał się za uchem i powiedział że nie podejmie się regulacji.

albiNOS

• Jawer
  • Kia Sorento, , Audi A4, Swift Coastline, Romet M1
« Odpowiedź #12 dnia: Marca 30, 2014, 12:13:25 »

Ktos dobrze napisal, jak nie zrobisz wszystkiego, to bedziesz potem sie wkur... bo co chwile cos, a wlascicie emzetek beda lacha drzec, ze jawy sie psuja

ObeliX-66

• Młodszy Jawer
  • **
  • Jawa live is live
« Odpowiedź #13 dnia: Marca 30, 2014, 13:08:13 »

Moi drodzy cały czas przegladam forum i spotykam się z określeniem "labirynt".
Może mi wyjaśnicie co to jest? gdzie? za co odpowiada? i jakie są objawy jak to nie działa?
    Status GG

STÓWA

• Jawer Weteran
  • Ile to już lat ?
« Odpowiedź #14 dnia: Marca 30, 2014, 13:26:48 »

Moi drodzy cały czas przegladam forum i spotykam się z określeniem "labirynt".
Może mi wyjaśnicie co to jest? gdzie? za co odpowiada? i jakie są objawy jak to nie działa?
Jeżeli znasz zasadę działania silnika dwusuwowego to wiesz że musisz mieć idealna szczelność skrzyni korbowej. W przypadku Jawy mamy do czynienia z dwoma cylindrami a tym samym dwoma skrzyniami korbowymi. Niestety mamy jeden wał i żeby oddzielić a tym samym uszczelnić jedną komorę względem  drugiej konstruktorzy wpadli na pomysł zastosowania w środku wału pierścienia aluminiowego spasowanego na "szczelnie" z tuleją stalową .Pierścień ten w swym otworze wewnętrznym nie jest płaski tylko ma wytoczone rowki .To jest ten labirynt. Drugim elementem stanowiącym uszczelnienie jest dzielone czoło wału a trzecim klocek.

albiNOS

• Jawer
« Odpowiedź #15 dnia: Marca 30, 2014, 17:33:42 »

A uszczelniacza tam niema najprawdopodobniej z dwóch powodów. Po pierwsze labirynt zapewnia jednak jakiś przepływ mieszanki paliwowo powietrzenj z olejem więc jest smarowanie a uszczelniacz mógłby wysiąść szybciej niż wał. Głupio by było demontować cały silnik i wał dla jednego uszczelniacza za grosze.

ObeliX-66

• Młodszy Jawer
  • **
  • Jawa live is live
« Odpowiedź #16 dnia: Marca 30, 2014, 18:03:36 »

a to teraz wiema jak ten labirynt pierścień, ulegnie uszkodzeniu to jaki jest objaw-stuki,spadek mocy,kompresji?
    Status GG

STÓWA

• Jawer Weteran
  • Ile to już lat ?
« Odpowiedź #17 dnia: Marca 30, 2014, 19:26:35 »

Podstawowy objaw to problemy z odpałem silnika oraz regulacją wolnych obrotów.

ObeliX-66

• Młodszy Jawer
  • **
  • Jawa live is live
« Odpowiedź #18 dnia: Marca 30, 2014, 20:12:04 »

No to mam chyba problem, mianowicie:

Mam Jawe 638,06 z 86r. i cały czas morduję się z jej odpaleniem na zimno.
Zacząłem od wymiany świec,  fajek  ,kabli , sprawdzone cewki, kondensatory, ustawiony na przyrząd zapłon i dalej kicha.
przeczyściłem na szybko gażnik na moment zagdakała jakiś czas temu i znowu kicha.
Wczoraj założylem lewą głowicę (bo przekrecilem gwint na świecy-naprawiona,druga w rezerwie od Von Majzla-Dzięki) i znowu kicha.
Jak dałem paliwa pod świece to zaskoczyla od razu,i póki była ciepława to zapalała na dotyk.

To wg tych objawów -Waszym zdaniem co może być? ten labirynt?
    Status GG

STÓWA

• Jawer Weteran
  • Ile to już lat ?
« Odpowiedź #19 dnia: Marca 30, 2014, 20:15:51 »

Może być ,jeżeli wyczerpałeś już wszystkie możliwości to właśnie może to być labirynt. A jak sytuacja ze sprężaniem mieszanki ,mierzyłeś?

ObeliX-66

• Młodszy Jawer
  • **
  • Jawa live is live
« Odpowiedź #20 dnia: Marca 30, 2014, 20:21:40 »

No nie ,nie mierzyłem kompresji.
Pisaliście też ,że przy labiryncie nie trzyma wolnych obrotów, a mi jak wczoraj zaskoczyła i pojeździłem ,później co jakiś czas ją odpalalem to wolne były ok.
    Status GG

albiNOS

• Jawer
« Odpowiedź #21 dnia: Marca 30, 2014, 21:32:35 »

Labiryntu mogłoby nie być, gdyby obydwa tłoki pracowały razem.

Kamil350

• Jawer
  • Cz 350 cross :D
« Odpowiedź #22 dnia: Marca 30, 2014, 21:36:58 »

Gdyby tłoki pracowałyby razem to ramy by pękały a o drżeniach to nawet nie mówie. ;)
    Status GG

ObeliX-66

• Młodszy Jawer
  • **
  • Jawa live is live
« Odpowiedź #23 dnia: Marca 30, 2014, 22:55:33 »

Jest ktoś z Pomorza albo kogoś kto się zna co mógłby mi pomóc fizycznie z tym dylematem
    Status GG

kamil.op

• Świeżak
  • *
  • Jawa 350 - 634.7 , WSK 125 , Bmw rt1200
« Odpowiedź #24 dnia: Marca 31, 2014, 09:07:27 »

Aktualnie mój silnik jest w trakcie remontu i na tą chwile koszty wyglądają tak: regeneracja wału 350 zł szlif cylindrów (na drugi od razu poszły) 160 zł ,tloki + sworznie + pierścienie + zabezpieczenia - wszystko podobno orginał 185 zł, igiełki z tulejkami dystansowymi 50zł ,płytka z przerywaczami i kondensatorami 50 zł , krzywka 20 zł ,kabel zapłonowy + fajki NGK x2 40 zł + uszczelki silnika 15 zł to jak liczę wychodzi 870 zł a nie mam jeszcze łożysk i uszczelniaczy wału więc w częściach na pewno wyjdzie ponad 1k. Skrzyni nie ruszałem bo działała super i po demontażu silnika tez nie było sie do czego przyczepić , sprzegło tez zostaje z tego samego powodu. Tak u mnie wyglądają koszty , największy rozrzut cenowy zauważyłem na tłokach - najtańsze można kupić za 30 - 40 złotych ale nie radze  bo mają fatalną opinie.
« Ostatnia zmiana: Marca 31, 2014, 09:09:12 wysłana przez kamil.op »