Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 04:24:52
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Ile teoretycznie wytrzyma silnik cz12v bez remontu - przy spokojnej jezdzie.  (Przeczytany 3906 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

CyprianD

• Gość

Hej,

tak jak w temacie - ile mozna zrobic teoretycznie kkm na oryginalnym, nigdy nierozpolawianym silniku zakladajac ze jest eksploatowany "normalnie"

:)

pozdrawiam
Cyprian

PS kupilem silnik z przebiegiem 18kkm, nigdy nierozbierany i zastanawiam sie jak dlugo mozna na nim pojezdzic zanim zacznie sie sypac.

Kronobel

• Gość

Jerry po regeneracji zrobił 43 tyś....to dosyć dobry wynik.Jeśli więc będziesz je¼dzil tak jak On to powinieneś zrobić też coś koło tego.

MaSSeY

• Gość

Polecam samemu sprawdzic. Jezdzisz jezdzisz az sie zepsuje i wtedy wiesz ile zrobiles :P

Piotrek350

• Gość

Ja jak kupiłem moja jawe to miała 56tys km w silniku nic nie strzelało anie nie był rozbierany jedyne co to był robiony szlif cylindrów , kupiłem ją od chłopaka który nie oszczedzał na full orotów ...

madras30

• Gość

zdaje sie temat był o silniku bez remontu albo raczej ile wyje¼dzi aż naprawdę będzie tego potrzebował.
Z tego co doświadczyłem, ok 30 000 (28 -niecałe32)od nowości powinna wyciągnąć (dotyczy układu korbowo-tłokowego) ale silniki rzęziły już i wogóle kiła mogiła choć mogą  sie trafić zapewne i egzemplarze zadbane z większym przebiegiem. Jednak jak jawa przekroczyok 20 tysiączków to I szlif raczej nie wyjdzie, ok 25-28 już II na bank.

Energizer

• Starszy Jawer
  • Jawa TS 350; 91r

32 tyś km, bez rozpoławiania, jednak pierscienie juz dzwoniły założyłem nowe i poszła do "żyda"  <crybaby>
Przyczym tak od 28 tyś była juz słaba wyciskałem z niej max 100~110 km/h. Od przebiegu 11 tyś eksploatowana była na oleju do dwusuwów (nie Mixol !!!  <mur>) - jakiś niemiecki ( to były lata 90-te)
Motocykl to największy wibrator jaki można wsadzić między nogi.