Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 22, 2026, 03:46:19
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  
Strony: [1] 2 3 ... 7   Do dołu

Autor Wątek: Mathini's Garage presents - The CR  (Przeczytany 30479 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Mathini

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 634-7 x2; CZ 175/487 Cafe-Racer ;
Mathini's Garage presents - The CR
« dnia: Marca 29, 2013, 16:06:52 »

Najwyższy czas zrobić z tego fotorelacje.
Zaczęło się od pomysłu. Koncept - robimy z bratem CR na ramie CZ 487. Rozpoczęły się poszukiwania odpowiedniego egzemplarza, po 2 tyg. się znalazł - pseudo cross. Miał porysowany cylinder od pękniętych pierścieni, zatartą stope korbowodu i syf w środku. Cena 300zł, urwane pare groszy, maszyna u mnie. Czas brać się do pracy, rozebrane wszystko na drobne części z ramy powycinane zbędne elementy np. tylna częśc ramy pod kanapą, podnóżki pasażera itp. itd. Jako, że to mnie najbardziej interesuje wziąłem się za motor. Rozłożyłem, zamówiłem z 4motor tłok, korbe. Części oddanie do fachowca, który zrobił szlif i zmienił korbowód. Następnie zaczęliśmy szukać przedniego zawiasu od MZ. Po dłuuugich poszukiwaniach znalazłem coś w przyzwoitej cenie, od tego samego Pana wziąłem również clip-ony od NSR. Zainteresowałem się również jakimś gaziorem i znalazłem szybciutko dellorto 28mm po cenie Jikova  ::)
Kupiłem półki przedniego zawieszenia od 472, zamontowałem w nie wczyśniej wypolerowane lagi MZ. Lagi oczywiście dostały nowe uszczelniacze i świeży olej. Przeplotłem obręcz CZ na piastę MZ, zamontowałem pomalowaną na czarno tarczę. Nie mogłem sobie tego odmówić  ;D  - kamieniem na wiertarke zdrapałem napis MZ na zacisku  ;D . Pompa hamulcowa od chińskiego czoperka.
Brat w miedzyczasie zajmował się blacharką i wystrugał zadupek.  Folią carbonową okleiliśmy zadupek i zbiornik paliwa.
Aktualnie maszyna jeździ, ale gaźnik jeszcze nie chce z nią idealnie współpracować. A byłbym zapomniał. Obliczyliśmy wydech strojony pod 6tys. obr. Powyżej tych obrotów naprawdę robi się szatan.
Dobra starczy tych moich wypocin. Oto fotki, bieżące zrobię jakoś na dniach.

« Ostatnia zmiana: Sierpnia 25, 2013, 20:53:17 wysłana przez Mathini »
    Status GG
Dużo gazu i sprzęgło od razu. o2o

von_Majzel

• Gość
Odp: Mathini's Garage presents - The CR
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 29, 2013, 17:13:43 »

Faaaaajnie Ci to wychodzi ! Trzymam kciuki =)

młody13

• Świeżak
  • *
  • CZ 472.6
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 29, 2013, 17:18:15 »

Koncept jak koncept oby dotrwał do końca :) Jaką dyszę masz w tym gaźniku? Ja w 350 mam 100 i chyba tak zostanie dobrze chodzi na niej. Iii Czym spawasz wydech i w jaki sposób stożki wykonujesz? Jeżeli Ci wychodzą można pokusić się o kolanko rozszerzające.
    Status GG

Mathini

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 29, 2013, 17:26:28 »

Aktualnie siedzi dysza 132, spróbuję się z tym dogadać, ale chyba będę musiał zmienić na jakąś 110. Wydechu sam nie spawam, "mam od tego ludzi"  :D  Spawa mi to znajomy magiem. Jeśli chodzi o rozszerzające kolanko to już wyższa pierdo*****a. Zacząłem rozumieć co to znaczy rezonans w wydechu 2t, duża moc pojawia się od jakiś 5tyś, pojawia się znikąd. Aktualne foto.

Status GG

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 29, 2013, 17:39:37 »

Zacząłem rozumieć co to znaczy rezonans w wydechu 2t, duża moc pojawia się od jakiś 5tyś, pojawia się znikąd.

Hahah , magia 2T =D Umnie rezo jest od 4000 obr , im niżej tym silnik elastyczniejszy jest , ale im wyżej tym większy power . Tylko trzeba z głową zestopniowac to wszystko żeby dało się utrzymać silnik w power-band'zie przy zmianie biegów , żeby nie zszedł ponizej obrotów początku rezo (U mnie 4000 , u Ciebie 5000) jak zmienisz bieg , bo zamuli . Do wysokoobrotowych silników potrzeba "gęste biegi" (krótkie) i najlepiej dużo . Czeskie maszyny raczej są tak konstruowane aby miały elastyczne silniki , ale nie za mocne , jak się dogadasz ze skrzynia biegów (sprawdzisz przełożenia) to będziesz wiedzieć na jakie obroty stroić silnika =)
« Ostatnia zmiana: Marca 29, 2013, 17:43:04 wysłana przez von_Majzel »

Mathini

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 29, 2013, 17:42:26 »

Masz rację, zauważam właśnie już to, że przy biciu kolejnego biegu chwile się zastanawia i dopiero dostaje powera, myślę, że zmiana zdawczej na 15z powinna załatwić sprawę, bo teraz jak go dokręcę wysoko na pierwszym to myślę, że jest ponad 40  ;)
    Status GG

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 29, 2013, 17:45:05 »

Najważniejsze mój drogi , że po budowie takiego pojazdu bardzo dużo się nauczysz . I będziesz wiedzieć jak (i dlaczego tak) do konstruowania i strojenia silników podchodzą inżynierowie w fabryce =)

motomaciey

• Jestem hardcorem
  • Jawer
  • JAWA 634 Scrambler '81
    • moje sprzęty na PJ
« Odpowiedź #7 dnia: Marca 30, 2013, 14:03:46 »

Zadupek szkaradnie dostaje od ramy, nie potrzebne te "wzmocnienia". Z powodzeniem można było wykonać go na bazie oryginalnego siedzenia a tylną część ramy zamiast odcinać, zaokrąglić a końcówki zespawać.

hartman

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Marca 30, 2013, 17:20:24 »

Dellorto phbh czyste szaleństwo  ;) Też leży u mnie ten gaźnik i czeka na testy w silniku wsk 175. Dyszę to musisz obowiązkowo zmienić jeśli masz 132 na coś w okolicach 100-105 maks ,bo obecna to jest do silników 30 konnych :) . Żeby ci zobrazować sprawę. 132 daje przepływ 330 ml/min. 100 daje 180-190. I kolejna sprawa zaślepiłeś power jet'a czy jeździsz z nim ,bo jak jest to dostaje kolejną potężną dawkę paliwa w wyższych obrotach jakby teraz było za mało.

Folia na zbiorniku naciągana na gorąco z jednego kawałka czy nacinana w załamaniach ?
Co do tej mocy powyżej 6 tyś obrotów. Masz obrotomierz ,że zakładasz ,że silnik je osiągnął ? Bo takie strzelanie na sucho to tak jak podawanie mocy bez hamowni.
« Ostatnia zmiana: Marca 30, 2013, 17:24:51 wysłana przez hartman »

Mathini

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #9 dnia: Marca 30, 2013, 17:26:44 »

Co masz na myśli mówiąc power jet ?
Folia na baku naklejana z 3 kawałków, z 1 byłoby to niemożliwe, a nacinanie to nie najlepiej by wyglądało.
    Status GG

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Marca 30, 2013, 17:49:12 »

To jest wzbogacacz mieszanki , dodatkowa dysza u góry za przepustnicą . Gaźnik z 638 też taką ma . Jeśli gaźnik jest sensowny to powinna byc tam regulowana (wymienna) dysza , Jawowskie niestety mają na stały rozmiar .

Turbo

• Niegdyś Jawer
  • Jawer Weteran
  • -
« Odpowiedź #11 dnia: Marca 30, 2013, 17:59:06 »

Mam bardzo podobny gaźnik i jak byłem w sklepie po dysze to sprzedawca powiedział że to jest gaźnik tuningowy i można do niego dobrać bardzo dużo części- pływaki, rurki emulsyjne, iglice i praktycznie wszystkie "flaki" są w wielu rozmiarach

EDIT:
tu widać trochę tego gaźnika

« Ostatnia zmiana: Marca 30, 2013, 18:02:53 wysłana przez Turbo »
Czym innym możesz zostać, kiedy świat widzi cię tylko jako MONSTRUM ?

Mathini

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #12 dnia: Marca 30, 2013, 18:40:52 »

Mam bardzo podobny gaźnik i jak byłem w sklepie po dysze to sprzedawca powiedział że to jest gaźnik tuningowy i można do niego dobrać bardzo dużo części
Hmm, ja od 2 dni szukam pływaka, bo mój nadaje się na śmieci i znalazłem tylko jedną ofertę.
Problem z tym gaźnikiem polega na tym, że przekręcę manetkę utrzymuje obroty ok 3tys, trzyma przez chwilę i zaczyna mulić aż zgaśnie, jak odejmę gazu to zaczyna pracować dobrze na jałowych, ale w tym momencie przekręcenie manety to jest buuuuuuuuu. Wymienię pływak i zwiększę poziom paliwa, może to coś pomoże.
    Status GG

hartman

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: Marca 30, 2013, 22:19:53 »

Numer65 to power jet z obrazka wyżej. Jak masz główna dysze 132 to power będzie miał z 70-90. Co do części. Owszem idzie dostać wszytko ,ale nie w polsce ,a ceny byle pierdoły to 30-50zł więc taniej u nas będzie kupić drugi gaźnik.

Turbo

• Niegdyś Jawer
  • Jawer Weteran
  • -
« Odpowiedź #14 dnia: Marca 30, 2013, 22:23:38 »

Ja dysze kupowałem po 8-10zł, uszczelki też coś koło tego ale akurat nie mieli na stanie.

hartman

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #15 dnia: Marca 30, 2013, 22:44:23 »

Dyszy od ssania, wolnych obrotów i power jet już nie kupisz. Pływak cenowo od 36 do 5x zł. Komora pływakowa 50zł. Zestawy uszczelek z wkrętami 3x. Dysza główna to najmniejszy problem :)

Mathini

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #16 dnia: Marca 31, 2013, 08:39:21 »

Tam jest m5, czy m6?
    Status GG

mostasz

• Jawer Weteran
  • luckystrike
« Odpowiedź #17 dnia: Marca 31, 2013, 08:51:59 »

Turbo prawdę mówi - wyszukiwane na prędce, najlepiej przejrzyj całą ofertę http://www.shop.mieloch.pl/szukaj.bhtml?q=dellorto
Górnik forumowy :P
Czasami motocykl sprawia, że uśmiech na twarzy się poJAWIA !!!

Turbo

• Niegdyś Jawer
  • Jawer Weteran
  • -
« Odpowiedź #18 dnia: Marca 31, 2013, 10:18:45 »

ja kupowałem tu http://sklep.motor-land.com.pl/p-258-gaznik-dellorto-phbh-28-bd-/

rurka emulsyjna za 18zł- http://sklep.motor-land.com.pl/p-18852-rurka-emulsyjna-dellorto-46/

komora pływakowa za 22zł- http://sklep.motor-land.com.pl/p-18775-pokrywa-komory-plywakowej-gaznika-dellorto/

mechanizm ssania za 47zł- http://sklep.motor-land.com.pl/p-18769-ssanie-na-linke-do-gaznika-dellorto-phva/

zaworek iglicowy za 30zł- http://sklep.motor-land.com.pl/p-18773-zaworek-iglicowy-gaznika-dellorto/

dysz to mają 11 stron od 6 do 20 zł http://sklep.motor-land.com.pl/dellorto-dysza/1/

i na zakończenie dodam że to jest sklep  Warszawie gdzie ceny są wysokie a mi się wydaje że jak na części do włoskiego gaźnika z poziomu najlepszych światowych to ceny są ok.

Mathini

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #19 dnia: Marca 31, 2013, 11:23:40 »

Właśnie w tym sklepie znalazłem najtańszy pływak. Jaka jest tam dysza główna m5 i gwint 0,75 ? czy m6 z gwintem 0,75 ?
    Status GG

Turbo

• Niegdyś Jawer
  • Jawer Weteran
  • -
« Odpowiedź #20 dnia: Marca 31, 2013, 11:39:30 »

szczerze to nie pamiętam bo pojechałem tam z gaźnikiem
a w sumie możesz zmierzyć gwint w gaźniku

Mathini

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #21 dnia: Marca 31, 2013, 11:41:07 »

Średnicę zmierzę, ale gwintu nie mam czym ;/
    Status GG

Turbo

• Niegdyś Jawer
  • Jawer Weteran
  • -
« Odpowiedź #22 dnia: Marca 31, 2013, 11:47:48 »

gwint jest taki sam, Dellorto raczej by się nie chciało robić różnych skoków gwintu
ja w swoim mam dyszę główna 110 a zmienię na 100

młody13

• Świeżak
  • *
  • CZ 472.6
« Odpowiedź #23 dnia: Marca 31, 2013, 12:20:48 »

Dysza w gaźniku jest m6 jak coś.
    Status GG

Turbo

• Niegdyś Jawer
  • Jawer Weteran
  • -
« Odpowiedź #24 dnia: Kwietnia 04, 2013, 12:50:25 »

Dyszy od ssania, wolnych obrotów i power jet już nie kupisz. Pływak cenowo od 36 do 5x zł. Komora pływakowa 50zł. Zestawy uszczelek z wkrętami 3x. Dysza główna to najmniejszy problem

Jak masz główna dysze 132 to power będzie miał z 70-90. Co do części. Owszem idzie dostać wszytko ,ale nie w polsce ,a ceny byle pierdoły to 30-50zł więc taniej u nas będzie kupić drugi gaźnik.
ceny części
dysza główna 110 - 8zł
pływak do gaźnika 28 PHBH- 32.53zł
króciec paliwowy- 10zł
pokrywa komory pływakowej- 22.45zł
zestaw uszczelek - 25.20zł

jak dla mnie ceny są do przyjęcia
Strony: [1] 2 3 ... 7   Do góry