Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 19, 2026, 14:46:22
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: WySPA  (Przeczytany 16830 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

WhitePower

• Gość
Odp: WySPA
« Odpowiedź #25 dnia: Maja 12, 2007, 22:56:18 »

nie zebym sie czepial ale na 125 tez rewelacji nie bedzie, moto sie bedzie bardzo meczylo a razem z nim ty... ale niech kazdy robi to co uwaza za stosowne, w kazdym razie za 3 klocki wolalbym kupic cos uzywanego :) ewentualnie dolozyc troche i kupic przykladowo yamahe diversion 600 lub suze gs 500

veronx

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: Maja 12, 2007, 23:20:38 »

Witam , kolego jak już tak chcesz 125 ccm to nie lepszym rozwiązaniem byłaby nowa produkcja Romet 125 ? nie dość ze czterosów to tarcza z przodu , wyglądem osiągami i wygodą bije tego Pronara na głowę :)

pozdrawiam

William

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: Maja 13, 2007, 00:30:30 »

nie zebym sie czepial ale na 125 tez rewelacji nie bedzie, moto sie bedzie bardzo meczylo a razem z nim ty... ale niech kazdy robi to co uwaza za stosowne, w kazdym razie za 3 klocki wolalbym kupic cos uzywanego :) ewentualnie dolozyc troche i kupic przykladowo yamahe diversion 600 lub suze gs 500
£łłeee! Mam dość używanych moto. Niestety. ;-)

W porównaniu do Jawy, 125 to jest mało, ale ja nie jestem spragniony prędkości. I 70 km/h w trasie mi wystarczy. Pół Polski przejechałem Simson'em, 2 razy pojechałem nim z Warszawy na mazury i z powrotem. To była dopiero jazda. 50 km/h, namiot na pakę i hey'a! :P

Inna zaleta to to, że jest lekki. Każdy ma własne upodobanie ale podczas manewrowaniu w lesie, ciasnych kątach miast, w portach... ciężkie moto jest strasznie nieporęczne. Nie lubię ciężkich motocykli. Dla mnie moto ma być zwinne, zwrotne, wszechstronne i poręczne. Jak Marek Michel przejechał na WSK dookoła świata? Kilka razy w trasie rozbierał ją na kawałki i zabierał ze sobą, jako bagaż na pokład samolotu czy w kawałkach przenosił przez zasypany wąwóz, po czym składał po drugiej stronie i jechał dalej. :P

Jeżeli ktoś wsiada, jedzie autostradą i zsiada, to niech nawet nie myśli o Pronarze. A jeżeli ktoś chce eksploatować go w ciekawszych warunkach, to nawet na dalekiej trasie jego małe gabaryty mogą stać się niezastąpione.

NaczelnyFilozof

• Jawer Weteran
  • Cezet 350 '83 NCC-1701-D USS Enterprise
    • www.e75.prv.pl
« Odpowiedź #28 dnia: Maja 13, 2007, 01:02:20 »

nie zebym sie czepial ale na 125 tez rewelacji nie bedzie, moto sie bedzie bardzo meczylo a razem z nim ty...

Zależy kto jaką jazde preferuje.
Ja mam w samochodzie 92KM. 840 kg żelaza. A je¼dżę tym jak kapelusznik. Nawet na autostradach lubie sie toczyć max 90 km/h  <cheers>
Naczelny Filozof
Cezet 350 '83 [z dwoniącym tłokiem] [bez kilku podkładek] [w kolorze Zielonego Trabanta]

Xargo1

• Jawer Weteran
  • Budyñ śmierdzi...
« Odpowiedź #29 dnia: Maja 13, 2007, 11:06:47 »

Co do tego rometa to może być nie głupi pomysł. Mam kumpla który robi w serwisie arkusa (oficjalny dealer  rometa) i z tego co wiem to w naprawie nie mieli ani jednego. Natomiast "nufki" skutery zwłaszcza 4 suwowe potrafią wrócić zatarte po 500km przebiegu... Z tego co się dowiedziałem to motocykl bardzo przyjemny, wygodny, o niskim spalaniu (podobno max 3.5) i nawet niezłej prędkości max. (ponad 110)

wojk2

• Gość
« Odpowiedź #30 dnia: Maja 13, 2007, 11:10:12 »

Witam.
Dziwi mnie tylko dlaczego chdesz J¡  sprzedać na części, przejechałeś na NIEJ tyle kilometrów i tak się jej odwzdzięczasz  <hammer>  Daj jej jeszcze jedną szanse i sprzedaj J¡  w całości jakiemuś miłośnikowi, maniakowi jakich tu wielu, któży by ją jeszcze zreanimowali i cieszyli się jej pięknem odgłosem silnika oraz unikalnym nie powtażalnym odgłosem wydechów.

nerlst

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: Maja 13, 2007, 13:57:06 »

Takie motocykle są idealne do miasta, ale do podróżowania chyba za lekkie, cięższy motocykl lepiej się prowadzi. Patrząc na te dwa motocykle, bardziej podoba mi się Romet, ma silnik 4T i wersje z owiewką. Pronar ma silnik 2T, a z tego co pamiętam miały być 2T i 4T, ale na stronie producenta w ofercie jest tylko 2T. Zresztą na pewno z Rometem są mniejsze problemy z serwisem i częściami.

http://www.pronar.pl/motory/1252/p1252.html
http://www.romet-motors.pl/produkty_motocykle_z-125.html
http://www.romet-motors.pl/produkty_motocykle_k-125.html

pzdr

D@NIOm20

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: Maja 13, 2007, 14:39:19 »

Pronar ma silnik 2T, a z tego co pamiętam miały być 2T i 4T, ale na stronie producenta w ofercie jest tylko 2T.
Pronar ma też silnik 4T, pozatym 2T nieda się teraz zarejestrować (tak słyszałem że są jakieś problemy, mowa tu oczywiście o nowych motocyklach.)

William

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: Maja 13, 2007, 14:50:22 »

Z 5 godzin pisałem ten odcinek. :P Każdy z początku ma być krótszy, a każdy okazuje się coraz dłuższy. :P

http://william350.w.interia.pl/podroze/wyspa.html#Lot_Nad_Dunajem.

William

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: Maja 13, 2007, 14:56:23 »

Hehe, wiedziałem, że Pronar wywoła poruszenie. Wszędzie wywołuje. :P

Kupię, to się przekonam i zdam relacje. Będzie to jedyne faktyczne i autentyczne ¼ródło informacji. ;-) Na tą chwilę dodaję 04 odcinek WySPY.

Miłego czytania i oglądania fot. ;-)

AndrewS

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 638-0 88r
« Odpowiedź #35 dnia: Maja 13, 2007, 14:58:52 »

no wlasnie przeciez motocykli 2T nie mozna juz zarejestrowac w polsce

teraz juz wiem z czym mi sie kojazy nazwa Pronar, z ciagnikami :-)
w/g mnie Romet jest ladniejszy
a Pronar zbiornik ma faktycznie taki MZ-tkowy
Pozdrawiam Andrzej
Jawa 350 638-0 88 r.
FSO 125p 1.4 16V MPI 89 r.
Rover 800 99 r.

natal007

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: Maja 13, 2007, 15:38:04 »

Mówcie co chcecie ale za ponad 3-koła to w życiu bym czegoś takiego nie kupił..Wolałbym kupić jakąś w miarę Jawę i ją porządnie zrobić. Na pewno by taniej wyszło. I nie mówcie że nie wolelibyście porządnie odremontowanej Jawy od jakiegoś Pronara, czy pseudo Rometa. <furious>
Przecież to sprzęty "made in china" z polskimi nazwami, tak jak junak tfu, milenium!
Wolałbym oryginalnego komunistycznego Rometa niż ten badziew.

MZiobro

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: Maja 13, 2007, 16:13:57 »

Jawa to Jawa ale jesli juz bym mial wybierac to wybralbym Rometa...jakis taki porzadniejszy sie wydaje...

NaczelnyFilozof

• Jawer Weteran
  • Cezet 350 '83 NCC-1701-D USS Enterprise
    • www.e75.prv.pl
« Odpowiedź #38 dnia: Maja 13, 2007, 18:37:07 »

Jawa to Jawa ale jesli juz bym mial wybierac to wybralbym Rometa...jakis taki porzadniejszy sie wydaje...

Ale Jawa nie spali tyle co Pronar  ;)

A ten Romet. To to nie jest Romet. Bo to jest chiñski plastik z nalepką Rometa. przecie w polsce tego nie robią. Tylko przypływają w paczkach z dalekich chin  :-/
Tak więc. Jak już to Pronar 4T  ;)
Naczelny Filozof
Cezet 350 '83 [z dwoniącym tłokiem] [bez kilku podkładek] [w kolorze Zielonego Trabanta]

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
« Odpowiedź #39 dnia: Maja 13, 2007, 18:58:01 »

Widywałem w trasie  motocykle o różnych silnikach ale nigdy o mniejszej pojemności niż 250ccm.  <no>
Jakoś nie wyobrażam sobie w trasie w pełni  załadowanego motocykla o silniku 125ccm.
Jak taki sprzęt poradzi sobie z ostrymi lub długimi podjazdami?
Jest jeszcze jedna kwestia: w większości pañstw Europy zachodniej nie można poruszać się po  autostradach motocyklami o tej pojemności.
A  niekiedy nie ma innej możliwości przejazdu niż autostrada.
Np. w Italii tranzytowy przejazd drogami lokalnymi jest praktycznie niemożliwy  <furious>
No chyba, że kogoś zadowoli średnia prędkość przelotowa w trasie ok 20 km/h

William

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: Maja 13, 2007, 19:26:35 »

Widywałem w trasie  motocykle o różnych silnikach ale nigdy o mniejszej pojemności niż 250ccm.  <no>
Jakoś nie wyobrażam sobie w trasie w pełni  załadowanego motocykla o silniku 125ccm.
Jak taki sprzęt poradzi sobie z ostrymi lub długimi podjazdami?
Jest jeszcze jedna kwestia: w większości pañstw Europy zachodniej nie można poruszać się po  autostradach motocyklami o tej pojemności.
A  niekiedy nie ma innej możliwości przejazdu niż autostrada.
Np. w Italii tranzytowy przejazd drogami lokalnymi jest praktycznie niemożliwy  <furious>
No chyba, że kogoś zadowoli średnia prędkość przelotowa w trasie ok 20 km/h

Ja zrobiłem ponad 1000 km w trasie Simsonem. Z pełnym załadunkiem. I prędzej narzekał bym na siedzenie, niż na małą moc. :P Zatem daj sobie spokój z tym, że Pronar będzie za słaby. :P

Do Naczelnego - Co, do silnika, to cały czas się zastanawiam. O ile zalety czterosuwa są dobrze znane nam wszystkim, to jest to silnik licencjonowany, do którego może być problem z tak uniwersalnymi częściami, jak chociaż by komplet wszystkich linek. Pronar 2T ma silnik od Miñska, a do Miñska części łatwiej dostać.

siekier

• Młodszy Jawer
  • **
  • Jawa TS 350, CZ 380/514, MZ TS 150
    • Mój profil na bikepics.com
« Odpowiedź #41 dnia: Maja 13, 2007, 22:16:54 »

Mnie osobiście marka Pronar raczej się ¼le kojarzy. Nawet nie wiedziałem, że mają w ofercie motocykle. Firma specjalizuje się w ciągnikach rolniczych i przyczepach. Podejrzewam, że ten motocykl jest tak samo polski jak ciągniki przez nich sprzedawane. Ciągniki to są poprostu białoruskie MTZty - tanie, ale jakość pozostawia wiele do życzenia. Nie mam natomiast opinii o motocyklach Miñsk.
Z tanich motocykli, które ostatnio mi się spodobały i sądzę że są o klasę lepsze niż Miñsk jest rosyjski baltmotors, niestety chyba nie importowany, a szkoda, no i cena prawie 2 razy wyższa.
http://www.baltmotors.ru/catalog/motorcycles/street_200/

Xargo1

• Jawer Weteran
  • Budyñ śmierdzi...
« Odpowiedź #42 dnia: Maja 13, 2007, 22:46:51 »

http://www.romet-motors.pl/produkty_motocykle_z-125.html
A to nie jest jeden i ten sam motocykl, tyle, że ze zmienionymi przednimi kierunkami??

nerlst

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: Maja 13, 2007, 22:49:10 »

Xargo odniosłem takie samo wrażenie, oba motocykle mają to samo nadwozie, chyba tylko silnik i drobne szczegóły są inne.

pzdr
« Ostatnia zmiana: Maja 13, 2007, 22:51:16 wysłana przez nerlst »

TosT

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: Maja 13, 2007, 23:05:39 »

Witam

Skoro zeszlismy juz na te tematy, to moze kolege zainteresuje nowa WFMka ?? www.wfm.pl

Silnik ten sam co w Minsku/Pronarze 2T, ale podobno tknięty przez ludzi z nowej WFM (bardziej manufaktura niz producent czy fabryka) znaczy wymienione bialoruskie elementy na lepszej jakosci - np. uszczelniacze - tak czytalem na pl.rec.motocykle  <unsure>
Natomiastt nie sadze aby ktos z Pronaru cokolwiek poprawial w bialoruskim silniku ... Pronar natomiast jest chyba sporo ładniejszy od WFMki
Ale Ciebie interesuje silnik 4T, a taki i w przypadku Pronaru jak i Rometa to chinszczyzna (WFM nie ma 4T); jedni mowia ze to g...o, inni zeby do konca nie przekreslac Chinczykow - kto ma racje ?? Ja nie wiem, nie maialem nigdy do czynienia z takimi produktami, ale prawde co do jakosci bym chetnie poznal  :)

pozdro..

siekier

• Młodszy Jawer
  • **
  • Jawa TS 350, CZ 380/514, MZ TS 150
    • Mój profil na bikepics.com
« Odpowiedź #45 dnia: Maja 13, 2007, 23:06:03 »

Hehe, kurde faktycznie to jest chyba to samo :D Teraz przeczytałem historie na ich stronce: w 2003 Baltmotors rozpoczęło współpracę z chiñskim koncernem Qingqi. Z tego widać że Romet też nawiązał  <lol> Tylko w Rosji trochę mocniejsze silniki montują i fajna nawet wygląda wersja Motard. Normalnie te chinole to się wszędzie wpieprzą z tym swoim badziewiem. Już mi się ten Baltmotors przestał podobać  :P

WhitePower

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: Maja 13, 2007, 23:13:37 »

wg mnie to kombinujecie jak koñ pod gore :]   

nie wiem jak komus moze sie podobac takie chinskie gowno :/ 

w sumie kazdy ma swoj gust ale dac 4 tysiaki (i wiecej) za takie cos to jest glupota

mam nadzieje, ze nikogo nie urazilem... jak tak to z gory sorry :)

jacu

• Starszy Jawer
  • jawa
« Odpowiedź #47 dnia: Maja 13, 2007, 23:16:38 »

Mi z tych motocykli najbardziej podoba się WFM.
Trochę z sentymentu bo chyba najwięcej w tym polskiego.
Poza tym mój ojciec miał za młodu WFM-kę.

Ale o gustach podobno się nie dyskutuje.

natal007

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: Maja 13, 2007, 23:28:37 »

Podtrzymuję moje zdanie .Też nie chcę nikogo obrażać. Nie mam zamiaru umniejszać zasług kolegi Williama . Pisze on jednak o swoich podróżach na Simsonku , Jawie, teraz myśli o nowym motocyklu Pronar. Jest podróżnikiem to nie ulega wątpliwości. Tylko że podróżnicy używają różnych środków , motolotni , samochodów , motocykli , rowerów , a nawet nóg!
Dla nich bardziej liczy się podróż , a pojazd jest tylko środkiem prowadzącym do celu.
Ja natomiast jestem fanem motocykli Jawa i jeżeli kiedyś znów będę odbywał dalsze podróże chcę aby wiozła mnie Jawa. A jaki to model i rocznik to już nie ma znaczenia.
Bo JAWA to jest to! :D

nerlst

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: Maja 13, 2007, 23:30:23 »

Panowie, kto czyta prasę motocyklową ten wie, że chinole skumali, że jakość jest ważna, skutery i motorki z chin ostatnio w ¦wiecie Motocykli przeważnie dostają dobrą jak i bardzo dobrą ocenę, wiadomo są firmy które nadal produkują badziew, ale są też firmy dla których ważna jest jakość i ich tanie skuterki i motorki sprawują się bardzo dobrze. Nie ma co szufladkować, że wszystko co z chin to badziew (chociaż większość tak, ale nie wszystko). Tak czy inaczej osobiście nie kupił bym takiego sprzęta.

pzdr