Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 19, 2026, 13:00:03
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: WySPA  (Przeczytany 16823 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

TosT

• Gość
Odp: WySPA
« Odpowiedź #50 dnia: Maja 13, 2007, 23:31:17 »

Ale o gustach podobno się nie dyskutuje.

hehe

czuje ze to do mnie  :>

Oczywiscie ze tak !!
Wyglad moze i powinien miec drugorzedne znaczenie przy kupowaniu moto, bo na wygladzie sie przeciez nie jezdzi  ;)
jednak ludzkosc (przecietnie) kupuje oczami. "To mi sie nie podoba" i mimio ze na przyklad jest lepsze "to tego nie kupie" i już  :D

Moze zbyt pochopnie wyrwalem sie z opinia o pieknych ksztaltach pronara  ;) i "niepieknych" WFMki, no bo bez przesady, ale i jeden i drugi nie maja po primo wyglądać, a w miare sprawnie jezdzic ... a poza tym o gustach .. itd.  <cheers>

a i tak najladniejsza jest moja CZeśka  <scared>

pozdro..
« Ostatnia zmiana: Maja 13, 2007, 23:34:04 wysłana przez TosT »

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
  • przekażcie mu że Belzebubik się o niego pytał....
« Odpowiedź #51 dnia: Maja 14, 2007, 00:19:39 »

Tak obserwuje sobie ten wątek i nie wiem co powiedzieć/napisac.
1 Kolego Wiliam chyle czoła za odwage
2 Wątek zupełnie stracił pierwotny wątek; było o podrózy jest o "suszi" z chin
3 Każdy ma swój gust -to nie podlega wątpilwości żadnej bo jednemu (jak to mówie) pies drugiemu kot się podoba, więc nie ma co patrzeć czy promar sie podoba czy romet jest ładniejszy. Panowie to nie wybory miss mokrego podkoszulka żeby sie tu przekonywać kto/co ma ładniejsze. Zresztą czy ktoś jeżdzi wyglądem/kolorem czy pojazdem -bo ja zecydownie tym drugim.
4 Co do "małolitrażowych" motocykli to nie do koñca jest z nim tak jak ktoś napisał, że się nie nadają. Słyszeliścieo jakimś małżeñstwie któro na 125 hondy z lat 70 objechało świat ?? Zreszta Pan Potyñski na dalekie zloty też jeżdzi jakąś 125.
5 Chiñskie wcale nie znaczy złe chociaż trzeba troche dystansu do ich wyrobów(mam "łapke" na muchy Made in China -mówie Wam jest świetna, mało która mucha uszła z życiem przed moją osobą uzbrojoną w tą śmiercionośną maszyne)
6 Nowe wcale nie znaczy dobre i bezawaryjne czasami stare jest o wiele lepsze a co najwąniejsze sprawdzone a takie bym Tobie polecał   
7 Jeżdziłem ostatnio honda Crm 125- takie enduro o zacięciu sportowym(moto wyczynowe z homologacją drogową) 36KM i waga ok100kg daje całkiem ciekawe połączenie. Fakt że troche nie wygodne w dalszej trasie może być i raczej te mniejsze pojemności bardziej traktować należy jako segment  FUN BIKE niż np TOURIST
8 Kolego jak masz sobie kupić moto do turystyki to mocno to przemyśl i nie zarzekaj sie że nie będzie to japonia bo w tym kierunku należałoby sie rozglądać (3tys to wcale nie mało a już coś "do rzeczy" można wyłapać) Nie żeby polecać odrazu BMW gs czy HD roadkinga czy innego Goldwinga ale coś sensownego i takiego żeby spełniało Twoje oczekiwania.

9 dobra pomijając moje poczucie (we wszystkim coś pieknego można dostrzec) piekna pytam: Kto ku...wa tak strasznie skrzywdził to coś co się nazywa WFM ?? przecie to nawet normalnego motocykla nie przypomina tylko jakis wózek dla inwalidów
"Szukajcie, a znajdziecie. Proście, a będzie wam dane - Kiedyś prosiłem Boga o rower, po latach zrozumiałem, że Bóg nie działa w ten sposób. Ukradłem rower i prosiłem Boga o przebaczenie" ;)

William

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: Maja 14, 2007, 00:57:19 »

Pisze on jednak o swoich podróżach na Simsonku , Jawie, teraz myśli o nowym motocyklu Pronar. Jest podróżnikiem to nie ulega wątpliwości. Tylko że podróżnicy używają różnych środków , motolotni , samochodów , motocykli , rowerów , a nawet nóg!
Dla nich bardziej liczy się podróż , a pojazd jest tylko środkiem prowadzącym do celu.
Jeden z bardzo wielu postów, z którym zgadzam się w pełni. ;-)

Lepiej było by, gdyby jakiś mod wyciął z tego tematu porównanie tanich, nowych motocykli i dał do nowego tematu. To nie miał być temat o Romecie i Pronarze, a o WySPIE.

Dzięki za namiary na Rometa. Mają salon  Warszawie, więc jutro podjadę do nich, zobaczyć jak to wygląda w rzeczywistości.
« Ostatnia zmiana: Maja 14, 2007, 01:02:48 wysłana przez William »

William

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: Maja 17, 2007, 00:33:14 »

Zmieniłem układ. Teraz foty są ogromniaste. :)

http://william350.w.interia.pl/podroze/wyspa.html

Brein

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: Maja 17, 2007, 06:58:08 »

Skądś znam podobny układ na stronie;)

<cheers>

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
« Odpowiedź #55 dnia: Maja 25, 2007, 18:40:43 »

Hej
Czekamy na następne odcinki  ;]

NaczelnyFilozof

• Jawer Weteran
  • Cezet 350 '83 NCC-1701-D USS Enterprise
    • www.e75.prv.pl
« Odpowiedź #56 dnia: Maja 29, 2007, 23:05:25 »

A William kupił nowy sprzęt  :>
I sie nie pochwalił  :>

Nieładnie  ;]
Naczelny Filozof
Cezet 350 '83 [z dwoniącym tłokiem] [bez kilku podkładek] [w kolorze Zielonego Trabanta]

jacu

• Starszy Jawer
  • jawa
« Odpowiedź #57 dnia: Maja 29, 2007, 23:16:30 »

Pewnie się na nas obraził <sadwalk>

Ale może jeszcze da znak życia.

jawol RIP

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #58 dnia: Czerwca 03, 2007, 23:58:59 »

Teraz pewnie udziela się na forum Rometa  :]
Ciekawe ile za niego dał? (ile musiał dołożyć po sprzedaniu części z Jawy?)
I gdzie się na nim dotrze?

TosT

• Gość
« Odpowiedź #59 dnia: Lipca 09, 2007, 15:16:23 »

Odswiezam temat .. relacja z WySPY jest juz widze ukonczona, a na nowym nabytku juz prawie 1tys km zrobione.
Ciekaw jestem jak sie ma ten nowy "romet" do wyrobow z Czechosłowacji w kwestii jakosci wykonania

Xargo1

• Jawer Weteran
  • Budyñ śmierdzi...
« Odpowiedź #60 dnia: Lipca 09, 2007, 18:05:17 »

Myślę, że mogę się wypowiedzieć na ten temat. Braciak kupil sobie 2 tygodnie temu z-125, a dokladniej Senke sk125-7 ;]. No cuż. Jak na 125 moto bardzo żwawe, do 80 nie ma więszych problemów utrzymać się za jawą, v-max koło 110. Niesty przekraczajac 6tys obr (a kręci się prawie do 14) wpada w nieprzyjemne wibracje (i to sporo większe niż w jawie) dlatego ciężko utrzymywać przelotową większą niż 70 - 80. Spalanie lekko ponad 3l i jako nieliczny motocykl sprzedawany przez rometa się nie psuje. Kumpel aktualnie odbywa staż na serwisie w arkusie i te 125 widuje tylko na przeglądach okesowych (podobnie jak skutery TGB). W sumie dość dobry wybór, ale ja i tak wolę jawę :P

Kronobel

• Gość
« Odpowiedź #61 dnia: Lipca 10, 2007, 09:49:18 »

Bracie Xargo...jesteś pewien czy ten Motocykl kręci się rzeczywiście aż do 14 tyś :D ??

jawol RIP

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #62 dnia: Lipca 10, 2007, 12:16:05 »

a kręci się prawie do 14
<eek>
Chciałbym usłyszeć pracę takiego silnika (125 ccm 4t) na takich obrotach
 <lol> <lol> <lol>

Xargo1

• Jawer Weteran
  • Budyñ śmierdzi...
« Odpowiedź #63 dnia: Lipca 11, 2007, 19:13:43 »

Jak chodzi?? Na niskich obrotach słychać jakby przejeżdżal 126p, a na wysokich słychactylko rezonację baku więc mozna to sobie wyobrazić. Postaram sie coś nakręcić jak brat pozwoli ;)

Batman

• Gość
« Odpowiedź #64 dnia: Grudnia 30, 2007, 13:43:10 »

Wątek o 125cc w temacie to już trochę jak stary kotlet ale co by nie było Romety 125 spisują się nad wyraz dobrze co widać nie tylko na stronie Williama... Tak więc przeciwnicy nie mieli racji a sceptycy chyba zmieniają zdanie :) . Szczerze mówiąc sam zastanawiałem się nad zakupem ale na "nie" przeważyła cena - musiałbym wziąć na raty a w czerwcu koñczy mi się umowa w firmie i nie wiem jakie warunki zaproponują (czy w ogóle zaproponują <lol> )
(Tak więc już od prawie miesiąca jestem właścicielem poczciwej (wcale nie starej) Jawuni i myślę, że będzie ok.)

pln

• Gość
« Odpowiedź #65 dnia: Grudnia 30, 2007, 17:48:15 »

Mam gdzieś w ¦M opis tego romecika i wrarzenia z jazy opisywane przez testującego były dobre, za taką cene to wspaniałe moto na miasto lub dla listonoszy( nie urażając nikogo) Nadal (mimo iż hiñski) kultywuje stare zasady polsiego rometa które nakazóją obeznać się troche z zasadami techniki i znajomości podstawmechaniki. Tak jak to w chiñczykach cóś sie poluzuje, odkręci itp. ale czy to wada? Młodzi motocykliści (bo to przewarznie do nich kierowane są te pojazdy, przynajmniej będą umieli tzrymać klucz w ręku. tylko gorzej jeśli odkręci sie np zacisk chamulcowy, bo jest już niebezpieczne a miało miejsce [podczas testu, być może to pojedyñczy przypadek hu....owego przeglądu zerowego.  Ja tam bym itak wolał te  pieniądze wsadzić w jawke a wtedy to wyglądała by i jeżdziła jak cudo. :) 

Batman

• Gość
« Odpowiedź #66 dnia: Grudnia 30, 2007, 19:33:56 »

pln - myślę, że poniekąd mnie przekonujesz. Bo mając 3500pln w ręku myślę, że bym kupił nowiutki silniczek ze starterem i dozownikiem oleju i jeszcze by na tarcze Jawowską starczyło... A wówczas cud nie motor  <thumbup>

Za Rometem przemawia jednak spalanie - ok 2,5 l na 100 (przy pełnym załadowaniu w czasie wyprawy)...