Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 09:57:47
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  
Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 18   Do dołu

Autor Wątek: Olej do mieszanki i jego stosunek z paliwem  (Przeczytany 208172 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
Odp: Olej do mieszanki i jego stosunek z paliwem
« Odpowiedź #50 dnia: Listopada 22, 2007, 10:44:38 »

Nie widzę znaczącej różnicy między silnikami TS i CZ.
W środku skrzynki korbowej ułożyskowania wału korbowego, korbowodu i tłoka są takie same.
Materiał z którego wykonane są tłoki i pierścienie jest też taki sam.
Jedynie w  skrzyni biegów TSka ma wałki na łożyskach igiełkowych a CZ na tulejkach (mosiądz lub brąz)
Ale te elementy nie są przecież smarowane mieszanką  <blink>
Jedyne co mi się nasuwa w kwestii różnic w układzie smarowanym mieszanką to różnica w materiale z jakiego wykonane są tuleje cylindrów.
Możliwe że tuleje TSki ''stoją'' na wyższym poziomie technologicznym  <blink> ale czy na pewno?
Ciekawe czy ktoś dokładnie wie jaka jest różnica w materiałach użytych na te elementy.

A tak na temat:  ;)
Dzisiejsze oleje są lepsze niż te z lat 80 i 90 więc chyba tej CZtce powinno wystarczyć te 1:40

Jerry

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #51 dnia: Listopada 22, 2007, 12:38:44 »

Jawol a CZ czasem nie mają sworznia tłokowego na panewce łożyskowanego??
Nie rozbierałem ale tak mi coś świta. W TS są igiełki. Przez to do CZ powinno sie lać ciut więcej oleju.
JAWA TS 350 89r
BMW K 1200 GT 03r

Jerry

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #52 dnia: Listopada 22, 2007, 22:48:49 »

Mój błąd zasugerowałem sie tym że w starych Jawach był na panewce i myślałem że dopiero w TS igiełki wstawili (silnik 638)
JAWA TS 350 89r
BMW K 1200 GT 03r

nerlst

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: Listopada 23, 2007, 08:12:09 »

Nie w każdej CZ sworzeñ tłokowy jest łożyskowany, w mojej CZ z 82-83r nie miałem łożysk na sworzniu, dopiero po wymianie wału na nowszy trzeba było wsadzić łożyska. Oleju lejesz tyle ile zaleca producent 1:30 dotarcie, 1:40 po dotarciu bez względu czy masz na panewce czy na łożysku.

pzdr

bakczysaraj

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: Grudnia 30, 2007, 17:19:04 »

Ja leje dokładnie 100ml orlenowskiego 2T na około 5litrów (na tyle ile wychodzi "za 20zł") jak tankuje "za 40zł" wlewam 2 razy 100ml. A olej sobie zawsze przelewam do takich zakręcanych buteleczek plastikowych od oleju stihl- pojemność 100ml i podziałka. a pod siedzeniem zawsze jest miejsce, zeby nawet kilka takich flakoników schować.

p.s też miałem CZ350 i też miała łozyska igiełkowae na sworzniach.

Batman

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: Grudnia 31, 2007, 09:38:44 »

Jawa Jawą a co jeśli na butelce od oleju pisze 1:50?

henryk_o

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: Grudnia 31, 2007, 09:55:25 »

Cytat: Batman
Jawa Jawą a co jeśli na butelce od oleju pisze 1:50?

...a dalej jest napisane "o ile producent silnika nie zaleca innej proporcji"

bakczysaraj

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: Grudnia 31, 2007, 11:23:11 »

temat juz oklepany..... Napewno nie wleję do jawy 1:30 albo 1:40 oleju stihl. to cholerstwo jest prawie jak galareta, z buteleczki resztki trzeba ze 3 razy wypłukiwać;] tak wiec nie wkręcajcie, że mam lać go tak samo jak mixol albo lux, jak to niektórzy leją....

wszystko zalezy od właściwości oleju jaki lejemy. trzeba sprawdzić doswiadczalnie jaka proporcja najlepsza.

Batman

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: Grudnia 31, 2007, 12:44:06 »

No właśnie dlatego nie mówcie, że własności oleju nie mają znaczenia bo w 80 latach kazali lać 1:40... Teraz są inne czasy, inna technika, inne oleje...

Batman

• Gość
« Odpowiedź #59 dnia: Grudnia 31, 2007, 14:50:26 »

Choć po dłuższym zastanowieniu nie jestem już taki pewien  <unsure>

lukaszz1789

• Gość
« Odpowiedź #60 dnia: Grudnia 31, 2007, 15:46:27 »

Ja tam leje zawsze 1:50 jaki by olej nie był. Bo do importowanej benzyny leje sthila. A do naszej polskiej mixol ew. lux i nie narzekam. a pozatym mam takie podejscie ze w razie czego w piwnicy mam 2 silnik na nowych czesciach wiec wrazie czego to o 2 zaczne dbać :]

aker6

• Gość
« Odpowiedź #61 dnia: Grudnia 31, 2007, 16:10:39 »

ja leję mixol i jest dobrze, na czerwonym orlenowskim żle zapalała - nie przepalała całego oleju, a jak zmniejszyłem dawkę to mocniej sie grzała i raz chwyciła tłok.
MIXOL 1:25  :>

szkodnik

• Jawer
« Odpowiedź #62 dnia: Lutego 20, 2011, 15:13:16 »

Witam. Mam zamiar zmienić olej do mieszanki na coś lepszego bo trochę szkoda mi silnika po remoncie na mixolu. Silnik zrobił dopiero niewiele ponad 400km więc myślę że można jeszcze śmiało zmienić olej na syntetyk. Pytanie tylko jaki olej będzie dobry? Oleje po 50zł za litr są dla mnie trochę za drogie więc chciałbym zapytać jaki olej polecicie mi z tañszych? Nie mówię tu o cenie podobnej do mixolu, nie wymagam żeby był to jakiś super olej tylko żeby był nie za drogi i nie najgorszy.
Drugie moje pytanie brzmi: w jakim stosunku lać olej do paliwa? Spotykałem się w wieloma wersjami, ja leję 1:30 - 1:35 ale czy to nie za dużo?
Mam jeszcze jedno pytanie: Czy warto lać do skrzyni coś lepszego niż Hipol?

Pozdrawiam :)

Strażak

• Cezeciarz -
  • Jawer Weteran
  • 472.6, 472.6, 472.5
    • PJ
« Odpowiedź #63 dnia: Lutego 20, 2011, 15:22:22 »

Z tego co lud powiada, Twiny dobrze chodzą na różowym Orlenowskim półsyntetyku.
Książka serwisowa zaleca 1:30 na docieranie i 1:40 po dotarciu. Ja bym lał od razu 1:40, teraz mamy oleje dużo lepsze niż kiedyś i za duża jego ilość szkodzi, a nie pomaga silnikowi.

A tak w ogóle to podobnych tematów było od cholery i aż mnie korci by dać usuñ  :>
    Status GG

szkodnik

• Jawer
« Odpowiedź #64 dnia: Lutego 20, 2011, 15:35:31 »

Ten orlenowski to nie jest podobny syf jak mixol? Bo cena podobna tylko tyle że półsyntetyk.

mostasz

• Jawer Weteran
  • luckystrike
« Odpowiedź #65 dnia: Lutego 20, 2011, 16:33:39 »

orlen półsyntetyk syf, mobil one półsyntetyk syf - sprawdzone doświadczalnie (mobila na polskę robi orlen ), najlepiej używać castrol mineral albo stihl czerwonego do pił - ktoś ostatnio pisał, ale chyba nie na tym forum że oleje do pił są najlepszej jakości ze wszystkich
Górnik forumowy :P
Czasami motocykl sprawia, że uśmiech na twarzy się poJAWIA !!!

szkodnik

• Jawer
« Odpowiedź #66 dnia: Lutego 20, 2011, 16:50:12 »

W sumie to może nie warto lać nie wiadomo czego do takiego silnika ale trochę odstrasza mnie określenie "czerwony mixol" które słyszałem nie raz :P

Lukass102

• Gość
« Odpowiedź #67 dnia: Lutego 20, 2011, 16:54:42 »

...tylko tyle że półsyntetyk.
Aż tyle. To naprawdę dobry olej.

szkodnik

• Jawer
« Odpowiedź #68 dnia: Lutego 20, 2011, 17:06:03 »

Więc mimo to że orlen kojarzy mi się z syfem chyba zacznę go lać skoro są takie opinie :). Myślę że po takim przebiegu można śmiało przerzucić się na półsyntetyk. A co z resztą moich pytañ? Ile oleju najlepiej lać i czy do skrzyni warto kupić coś lepszego niż hipol? Na moto jeżdżę nie od dziś ale o ten silnik postanowiłem dbać bardziej i stąd te pytania :)

Lukass102

• Gość
« Odpowiedź #69 dnia: Lutego 20, 2011, 17:26:33 »

Ten półsyntetyk dobrze miesza się z paliwem. Widząc silniki po różnych przebiegach na nim od kilkuset km do 20 000km na nim to nagaru nie zostawia wiele - tak samo akurat. Spełnia swoją rolę należycie. Możesz lać 1:40, możesz i 1:50 - nic dla silnika się nie dzieje. Do skrzyni jak sobie chcesz. Hipol idealny nie jest, po dłuższym postoju i wiosną/jesienią tarczki mogą się sklejać a biegi chodzić twardo. Wypadałoby go częściej zmieniać niż zalecane 10 tysi. Na droższym oleju jest lepiej pod tym względem i można rzadziej wymieniać. Czyli jak sobie chcesz ;) Tutaj bezsensem nie jest wydanie kilku złotych więcej na lepszy olej, bo czuć i często tego się nie robi.

modjo

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #70 dnia: Lutego 20, 2011, 17:27:24 »

Więc mimo to że orlen kojarzy mi się z syfem chyba zacznę go lać skoro są takie opinie :). Myślę że po takim przebiegu można śmiało przerzucić się na półsyntetyk. A co z resztą moich pytañ? Ile oleju najlepiej lać i czy do skrzyni warto kupić coś lepszego niż hipol? Na moto jeżdżę nie od dziś ale o ten silnik postanowiłem dbać bardziej i stąd te pytania :)

Jesli masz dobrze uszczelniony silnik to do skrzyni wlej Mobil 75W90(niech niektorzy mowia ze Mobil to zly olej),nie chrupie tak bardzo przy wrzucaniu jedynki,rzadszy olej do skrzyni np Mobil VS bedzie wylazil kazda dziura zwlaszcza uszczelniaczem popychacza sprzegla.
Mechanika Pojazdowa 507-098-858 Zapraszam

Lukman2

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #71 dnia: Lutego 20, 2011, 17:37:18 »

Ja śmigam na czerwonym Orlena w stosunku 1:50 i jest Ok,kiedyś lałem 1:40 ale  za bardzo kopciła i pluła z wydechów jawa,wiec zmniejszyłem stosunek oleju i jest lepie.Co do skrzyni to Hipol 15,tani i gówniany,należy często wymieniać tak jak przedmówca pisze :)

j@wa

• Kudłaty durnowaty reperuje stare graty
  • Jawer Weteran
« Odpowiedź #72 dnia: Lutego 21, 2011, 10:07:24 »

Niema jak to mieć zero doświadczenia z czymś tam i mówić że coś jest syfem. Pogratulować.

Moja TS (i reszta dwutaktów też lata na tym) przejechała na tym "syfie" 25 tyś km. Nagar można było zetrzeć z tłoków twardszą szmatką nasączoną rozpuszczalnikiem. Przez ten okres ani razu nie zmostkowało świecy. Taki to "syf".

A jak ktoś ma fantazje i piniądze to może lać olej nawet do promów kosmicznych. Jego wola.
« Ostatnia zmiana: Lutego 21, 2011, 10:11:41 wysłana przez j@wa »
Jawa 638.0 '87r
Jawa 638.5 Velorex 562 '86r

I coś tam jeszcze.

mostasz

• Jawer Weteran
  • luckystrike
« Odpowiedź #73 dnia: Lutego 21, 2011, 12:45:26 »

tu nie chodzi o wiedze, poprostu na orlenowskim wiele motocykli, skuterów nie chce odpalać z kopa, ewentualnie trzeba się z tym mordować, a w moim przypadku mobil one semisyntetic poprostu nie miesza się z benzyną więc totalna klapa, do tego cena orlen semisintetic w stosunku do mixolu jest bardzo podejrzana
Górnik forumowy :P
Czasami motocykl sprawia, że uśmiech na twarzy się poJAWIA !!!

Bajorek

• Gość
« Odpowiedź #74 dnia: Lutego 21, 2011, 13:10:25 »

Spotkałem się z opiniami że ten orlen 2t semi to tylko zabarwiony miksol, stąd niewielka różnica w cenie  :D  Oczywiście mam "we pupie takie opinie" Od lat jeżdżę na orlenie 2t semi, i nie mam żadnych zastrzeżeñ. Minimalna ilość nagaru, brak problemów z odpalaniem, nie niszczy świec. A miksol cóż, jedynie do smarowania linek się nadaje. Jest jeszcze orlen platinum 2t dwa razy droższy, ale nie wiem jak się sprawuje. Stosował to ktoś??
« Ostatnia zmiana: Lutego 21, 2011, 13:14:15 wysłana przez radzisz »
Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 18   Do góry