Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 22, 2026, 03:56:12
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8   Do dołu

Autor Wątek: Deadamf Jawa 350 TS typ 638 "renowacja"  (Przeczytany 53634 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

deadamf

• Jawer
  • Jawa 350 TS Dniepr MT11 TA 600V Yamaha Xmax CZ 350
Odp: Deadamf Jawa 350 TS typ 638 "renowacja"
« Odpowiedź #125 dnia: Lutego 09, 2013, 14:11:16 »

Cześć
Dzisiaj trochę powalczyłem, pora coś zjeść i znowu coś porobić.

Mam cały układ zapłonowy od kolegi SofCHJanek.
Dzisiaj na nowo ustawiłem prawy i lewy cylinder na 2,7 przed GMP.

Coś musiało być wcześniej nie tak, bo ustawiłem tylko prawy na 2,7 przed GMP i nie sprawdzałem lewego pomyślałem że płytka jest skręcona symetrycznie i będzie pasować.

Odpalił na dużych obrotach, bo śrube od regulacji obrotów prawie wkręciłem do końca, bo myślałem że to tak działa że przy wkręconej ma minimalne obroty, a to jest na odwrót.
Zgasiłem, zrobiłem koretke obrotów i chodzi, można nawet jako tako te niskie ustawić.
Tyle dobrego, zaczynają się schody.

Chodzi i pyka chyba ładnie, ale przy dodawaniu gazu buczy i powoli wkręca się na obroty, próbowałem zrobić rundkę po placu to ledwo ma siły ruszyć.
Zauważyłem, że dymi z lewego wydechu a z prawego nie, okazało się że chyba chodził na dwa cylindry później przestał.
Z lewego dymi, z prawego nie aż olej kapie, cylinder lewy jest prawie gorący, a prawy nie.
Wykręcam świece w prawym zalana, oczyszczam podłączam pod fajke i odpalam na jednym cylindrze, chodzi tak samo. Na prawej świecy jest iskra.
Składam i odpalam, odezwał się prawy gar bo podymił ale przestał.

Jakieś rady ? może na prawym źle zapłon ustawiłem.

Świece NGK BR8HS poprzedni właściciel na nich jeżdził, są stare ale działają.

Paliwo mieszanka 1:30 dlatego dość mocno dymi na 5 litrów wlałem około 180-190 ml to prawie 1:25
--
Pozdrawiam
Deadamf

Rafal82r70r

• Świeżak
  • *
  • Jawa ts 350,Wsk B3 125,Wsk B1 125,
« Odpowiedź #126 dnia: Lutego 09, 2013, 14:22:00 »

Skocz do sklepu po nowe świece i wtedy spróbuj jeśli nadal nie będzie chodziła to winny raczej będzie zle ustawiony zapłon albo możee przebicie kabla WN albo fajki :D   

deadamf

• Jawer
« Odpowiedź #127 dnia: Lutego 09, 2013, 14:31:42 »

Skocz do sklepu po nowe świece i wtedy spróbuj jeśli nadal nie będzie chodziła to winny raczej będzie zle ustawiony zapłon albo możee przebicie kabla WN albo fajki :D

Fajki i kable mam nowe, po podłączenie świecy widać ładną iskrę.
Nawet mam takie same świece nowe ale nie chciałem ich teraz zakładać, bo z tymi nowymi świecami jest tak że jak się ich nie dogrzeje to często je szlak trafia.
Mam jeszcze jakieś ruskie świece to mogę pokombinować, ale może na początek zamienię je miejscami.
Iglice mam na środkowym rowku na dotarcie, może mu za bogato na tym ustawieniu jak z wydechu olej leci.
--
Pozdrawiam
Deadamf

marian

• Jawer Weteran
  • Jawa 638.0 Ogar 200
« Odpowiedź #128 dnia: Lutego 09, 2013, 16:02:13 »

ale może na początek zamienię je miejscami.
I to jest dobra myśl ;)
Jeśli coś ma być zrobione dobrze,zrób to sam.

Rafal82r70r

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #129 dnia: Lutego 09, 2013, 18:20:42 »

No tak spróbuj pozamieniać je - piszę  o  tych świecach bo często zdarza się że właśnie taka błahostka jest przyczyną niedomagań. A co do gaznika to raczej nie ma on wpływu na to że silnik pracuje na jeden gar przynajmniej ja tak myślę ale dobra regulacja napewno wpływa na łatwość zapalania. 

deadamf

• Jawer
« Odpowiedź #130 dnia: Lutego 09, 2013, 19:36:59 »

Po całym dniu walki udało się coś osiągnąć i widzę, że coś z tego będzie. Silnik działa dość dobrze, chociaż nie mam porównania bo nie miałem i nie mam innego 2-suwa.
Wszystko oczywiście wymaga regulacji, jak to mój kolega powiedział "twoje problemy dopiero się zaczną"
Sprzęgło udało się wyregulować i działa.
Tylny hamulec działa.
Przedni marny, muszę go rozkręcić i obrócić rozpierak bo źle to złożyłem chyba bo nie odbija do końca.

Porządek muszę zrobić z tą zębatką tylną, bo nie wiem gdzie tkwi problem.
W ogóle to z tym napięciem łańcucha to jakoś mi nie idzie. Reguluje naciąg na centralce, skręcam wszystko, stawiam na koła i jest za ciasno, znowu na centralkę luzuje i znowu za ciasno, aż za którymś razem się udaje trafić.
Pewnie lepiej robić to na kołach ale jak ja mam wtedy motocykl przytrzymać, na centralce jest stabilny i mogę grzebać.
Teraz to robiłem bez osłony dolnej to chociaż coś widać, z osłoną to już w ogóle będzie horror.
Wgrywam właśnie film na youtube to ocenicie pracę silnika, bo ja nie jestem pewny czy jest ok.

Przejechałem się kawałek i ciągnął dość dobrze już na niski chciał jechać.

Zapomniałem napisać o najważniejszym. Rozwiązaniem problemy była wymiana świecy okazało się, że świeca na niedziałającym cylindrze miała przebicie, szlak ją trafił. Znalazłem używane świece NKG B6HS(jakoś tak), oczyściłem, sprawdziłem czy mają dobrą iskrę, wcześniej ustawiłem przerwę na 0,7 mm.
Wkręciłem i pali bez ssania, na ssaniu za duże obroty miał.

Jakie powinnien mieć obroty na luzie ? 1000 ob.r/min ? jakoś tego nie znalazłem w instrukcji.

Na filmie będzie widać mały wyciek oleju, będzie też widać że dymi z boku wydechu a to dlatego, że na szybko zakładałem wydech i nie wkręciłem wszystkich śrub. Później to poprawiłem i nie dymi po bokach.

Tak wygląda na chwilę obecną

FILM do oceny !!

http://www.youtube.com/watch?v=vjSj2kgajmU&feature=youtu.be
« Ostatnia zmiana: Lutego 09, 2013, 20:10:46 wysłana przez deadamf »
--
Pozdrawiam
Deadamf

kapitan zbik

• Świeżak
  • *
    • Moje dwusuwy
« Odpowiedź #131 dnia: Lutego 10, 2013, 09:20:24 »

Wydaje się że silnik pracuje mechanicznie ładnie, jest cicho i nie słychać żadnych podejrzanych odgłosów. Za to obroty biegu jałowego masz moim zdaniem ciut za duże, powinno być około 1000. Mam wrażenie że trzeba trochę pobawić się regulacją gaźnika.
FSM Syrena 105L 1976r.
PZL WSK M21W2 Kobuz 1983r.
ROMET Ogar 200 1986r.
ROMET Pony 50-M-2 1987r.
była JAWA 638-0 1988r.

deadamf

• Jawer
« Odpowiedź #132 dnia: Lutego 10, 2013, 09:41:58 »

Cześć
Zgadza się, wszystko wymaga regulacji a na pewno gaźnik, później trochę coś tam poprawiłem na czuja :)
Może trochę jak się to ułoży to inaczej będzie pracował, w silniku był robiony wał, nowe tłoki, szlif cylindrów, nowe łożyska/uszczelniacze, prawie jak nowy silnik.

Dla mnie ważne, że się udało :) bo na takie rzeczy jak szlif, tłoki czy regeneracja wału mało miałem do powiedzenia.
--
Pozdrawiam
Deadamf

Marcin_93

• Jawer Weteran
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?
« Odpowiedź #133 dnia: Lutego 10, 2013, 09:47:51 »

Jasna pała!!!! Ale maszyna :o
Trochę goła ale myślę że ją w naklejeczki ubierzesz :P

no i białyyy, to jest kolor dla tego motocykla.

Pozdro ;)
Bez motóra mina jest ponura

Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
┌(-_-)┐┌(-_-)┘└(-_-)┘└(-_-)┐

Rafal82r70r

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #134 dnia: Lutego 10, 2013, 11:35:07 »

A czoło wału wymieniłeś na pełne ? Według mnie to jeden cylinderek nadal trochę niedomaga może to tylko takie złudzenie przez te wysokie obroty albo nieszczelności w tłumiku jednak wydaje mi się że jeden przerywa :D

deadamf

• Jawer
« Odpowiedź #135 dnia: Lutego 10, 2013, 11:46:18 »

Naklejki i wszystko już dawno czeka, brakuje tylko ładnych plastików na bak.

Czoło wału nie wymieniałem trochę z nie wiedzy, że takie pełne istnieją :> Jednak z moim nic złego się nie działo, wszystko ciasno spasowane bez luzów a dodatkowo daliśmy Loctite do uszczelniania łożysk czy jakoś tak, tak że powinno być dobrze.

Wydechy nie szczelne, pewnie nawet na łączeniu kolanko-tłumik też będą puszczać bo ten oring za długo pewnie nie wytrzyma.
Oprócz tego jedno kolanko jest dość mocno zagniecione, może to ma wpływ na działanie jednego cylindra.
--
Pozdrawiam
Deadamf

Don1993

• Starszy Jawer
  • Jawa 350 Typ 638-1/639 '89 , 638-5
« Odpowiedź #136 dnia: Lutego 10, 2013, 12:26:58 »

silnik cyka jak prawie każdy po remoncie ma w sobie takie cykanie  ja robiłem pół roku temu  i nie cykało nic i cyka po jakiś 1000km ;)

Janek

• Świeżak
  • *
  • Jawa 350 ts (638) CZ 175 (450,05)
« Odpowiedź #137 dnia: Lutego 10, 2013, 13:07:28 »

Witam ;)     czy mógłbyś podać mi namiar na kolege który sprzedał ci ten zapłon? Bardzo fajny motor , gratuluje wytrwałości i cierpliwości w składaniu. Pełen profesjonalizm  ;)   

deadamf

• Jawer
« Odpowiedź #138 dnia: Lutego 10, 2013, 14:59:04 »

Witam ;)     czy mógłbyś podać mi namiar na kolege który sprzedał ci ten zapłon? Bardzo fajny motor , gratuluje wytrwałości i cierpliwości w składaniu. Pełen profesjonalizm  ;)

Wystarczy poszukać na forum, zacytuje samego siebie bo już pisałem o tym zapłonie

Mam cały układ zapłonowy od kolegi SofCHJanek.

A odnośnie cykania też mnie zastanawiało co to może być.
--
Pozdrawiam
Deadamf

Rafal82r70r

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #139 dnia: Lutego 10, 2013, 18:43:53 »

Co do cykania (stuków) silnika to ja i tak upieram się przy tym że to czoło. Obydwoje wraz z don nie wymieniliście go ja osobiście tak na pełne i silnik chodzi bardzo cichutko . Remont wysłużonego silnika bez wymiany czoła=głośna praca.

Don1993

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #140 dnia: Lutego 10, 2013, 19:03:21 »

no to się kolego nie upieraj bo czoło jest ciasne bo sprawdzałem przy remoncie, to będzie co innego bo jakoś nie cykało to czemu ma cykać a silnik który ma od nowości przejechane 3 tysie to też czoło? a u mnie silnik w 638-1 ma 31kkm przejechane i miałem robić też i tu remont ale nie robię i mniej cyka w każdej prawie jawie to jest mniej lub bardziej. Jedynie u holgera na zlocie słyszałem silnik 638-1 bez tego cykania i właśnie w tym jednym moim silnik po remoncie a po 1000km zaczął delikatnie cykać.

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
« Odpowiedź #141 dnia: Lutego 10, 2013, 19:09:11 »

Moj tez cyka,choc nie zawsze;-)

SONY

• Jawer
  • Najlepsze przed tobą !
    • Moja Jawa
« Odpowiedź #142 dnia: Lutego 10, 2013, 19:31:02 »

Tak zwany urok Jaw i to jest piękne :)
    Status GG

Don1993

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #143 dnia: Lutego 10, 2013, 19:34:42 »

Mój cyka na wolnych jak zimny silnik :)

cichy

• Kamikadze,Boski Wiatr nie ma Przebacz
  • Młodszy Jawer
  • **
  • Była 638-0 jest 638-1
« Odpowiedź #144 dnia: Lutego 10, 2013, 19:47:49 »

mi tez cykaja zawory jak zimny,pozniej juz nie;)oczywiscie w jawie tez cyka czy zimna czy ciepla  :D
    Status GG

Żyjesz więcej w ciągu pięciu minut przy całkowicie otwartej przepustnicy..
 niż niektórzy w ciągu całego życia...

Krycha

• Jawer Weteran
  • Cz 472.6
« Odpowiedź #145 dnia: Lutego 10, 2013, 20:14:02 »

Fajny kolor. A poza tym to zwykła Jawa. Nie przewidywałeś jakiś przeróbek?
Jednak na seryjnych wydechach, ten silnik pracuje jakoś "bezpłciowo"...
ZaKrystian powiedz mi, ile Jawa pali Ci?

deadamf

• Jawer
« Odpowiedź #146 dnia: Lutego 11, 2013, 07:30:33 »

Fajny kolor. A poza tym to zwykła Jawa. Nie przewidywałeś jakiś przeróbek?
Jednak na seryjnych wydechach, ten silnik pracuje jakoś "bezpłciowo"...

Cześć
A no zwykła Jawa, taką właśnie chciałem ale w bardzo dobrym stanie technicznym i wizualnym. Ma być pewna czy to na odcinku 7 km czy 300 km i tyle :)

Przeróbki to chociażby zapłon bezstykowy z 9D układem ładowania.
W przyszłości planuje zamontować jakieś nie duże kufry na boki, jak coś znajdę, ale na razie trzeba się zająć napięciem łańcucha, hamulcami, dokładne sprawdzenie zapłonu, regulacja gaźnika, itp....
--
Pozdrawiam
Deadamf

Rafal82r70r

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #147 dnia: Lutego 16, 2013, 22:28:49 »

Jak postępy ? :D Jawa ma już naklejki ?

deadamf

• Jawer
« Odpowiedź #148 dnia: Lutego 17, 2013, 13:56:38 »

Jak postępy ? :D Jawa ma już naklejki ?

Cześć.
Całkiem dobrze, wczoraj cały dzień pracy i jazdy testowe, a dzisiaj stan podgorączkowy :(

* przednie hamulce poprawione, należało obrócić w przeciwną stronę jeden z rozpieraków ten ze sprężyną, aby odbijało wszystko jak należy. Później wyregulowałem i podczas jazd testowych hamulec bardzo fajny, blokuje nawet przednie koło co jest trochę ryzykowne :>

* tylny hamulec też bardzo dobry

* napęd złożony, łańcuch odpowiednio naciągniety

*mam mały wyciek z popychacza sprzęgła, tam jest chyba taki bakielit a w środku chyba filc, który należało by wymienić, ale nie wiem czy jest do dostania i czy ten bakielit da się wyciągnąć bez rozwalania go.

*zapłon ustawiony lewy 2,6 mm przed GMP, prawy 2,7 mm przed GMP ta 0,1 mm nie robi chyba różnicy

*złożyłem pokrywy boczne, poprzekładałem linki jak trzeba, podłączyłem linkę prędkościomierza.

* gaźnik jako tako ustawiony na ssaniu ładnie odpala od pierwszego wcześniej przekopując bez zaponu parę razy aby mieszankę zassał, obroty około 2 000 obr./min, po wyłączeniu ssania około 1000. Motocykl rwie się do przodu :)

* elektryka całkiem nowa z dodatkowymi masami, plusami do stacyjki itp. Jedyny problem mam taki, że podczas włączania lewego kierunku pali bezpiecznik, a w prawo jest ok. Prawdopodobnie kontrolka od kierunków dotyka półki i robi zwarcie, albo padł któryś z lewych kierunków.

* problem jeszcze mam ze sprzęgłem albo skrzynią. Podczas składania silnika, skrzynia została przejrzana i nie trzeba było nic robić, wszystko wyglądało na dobre, dlatego nie wymieniałem żadnych elementów skrzyni biegów. Tarcze sprzęgłowe nowe, oring nowy, sprężyny i przekładki wybrane  z dwóch kompletów najlepsze. Wszystko wyglądało bardzo dobrze.
Jednak za chiny nie mogę wyregulować dobrze sprzęgła, najpierw próbowałem po swojemu, później tak jak instrukcja każe, a później na czuja :> Albo nie ma sprzęgła albo ciągnie. Odpalam motocykl na centralce, wciskam sprzęgło, wbijam jedynkę, bah i jest, podnoszę tylne koło i się rozpędza, a mam wcisnięte sprzęgło to tak jak by nie działało. Jak oprę koło o podłoże to się zatrzyma nie dławiąc silnika.
Wczoraj jeździłem, regulowałem i czasami miałem straszne problemy wbić wyższy bieg. Później zauważyłem, że bez użycia sprzęgła biegi lepiej wchodzą jak ze sprzęgłem. Jedynka do ruszenia, a później bez sprzęgła i jakoś to szło.
Jakieś rady odnośnie regulacji  ? Ile wkręcić śrubę od automatu sprzęgła ? zrobiłem tak jak instrukcja każe wkręcić tak aby te łapki nie miały luzu i poluzować śrubę 3/4 obrotu aby lekki luz na tej łapce po lewej stronie był. Po takim ustawieniu sprzęgła nie było w ogóle :( chociaż linka naciągnięta i na klamce sprzęgła było czuć opór. Dopiero jak śrubę od regulacji automatu wkręciłem prawie do końca to sprzegło się pojawiło, ale wtedy się ślizgało, to odkręcałem ją tyle aby sprzęgło się nie ślizgało.

Dodam, że kulka jest a olej zalałem przekładniowy 75W80.

Gdyby nie gorączką i pogoda to dzisiaj były by jazdy próbne, bo motocykl został złożony i dzisiaj jest jako tako gotowy do jazdy :)

Będzie pogoda to zrobię ładne fotki.
Naklejki na wiosnę, plastiki na bak pewnie wcześniej.
--
Pozdrawiam
Deadamf

wiedzmin

• Gość
« Odpowiedź #149 dnia: Lutego 17, 2013, 14:20:17 »

wszystko jest dobrze uniesione koło bedzie Ci sie krecilo nawet jak wcisniesz sprzeglo dlatego instrukcja zaleca zeby na postoju wrzucic luz bo moze to doprowadzic do spalenia plytek sprzegla ustaw tak zeby automat zmiany biegow bez recznego wysprzeglania dobrze Ci dzialal uszczelke popychacza chyba u Ruszczyka dostaniesz co do ustawienia wyprzedzenia zaplonu nie ma znaczenia taka roznica, a czemu nie 80W90?
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8   Do góry