Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 21, 2026, 17:55:01
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 8   Do dołu

Autor Wątek: Deadamf Jawa 350 TS typ 638 "renowacja"  (Przeczytany 53539 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

deadamf

• Jawer
  • Jawa 350 TS Dniepr MT11 TA 600V Yamaha Xmax CZ 350
Odp: Deadamf Jawa 350 TS typ 638 "renowacja"
« Odpowiedź #100 dnia: Lutego 02, 2013, 23:29:48 »

U mnie to wygląda tak

--
Pozdrawiam
Deadamf

Gielo

• Świeżak
  • *
  • Reborn 638
« Odpowiedź #101 dnia: Lutego 02, 2013, 23:34:26 »

uszko do wersji z podniesionymi wydechami. Pozostaje więc montaż podniesionych, lub kombinacja :)
    Status GG

witeczki

• Młodszy Jawer
  • **
  • Jawa 350 638-5 z wózkiem bocznym
« Odpowiedź #102 dnia: Lutego 02, 2013, 23:47:06 »

zdaje się że pod innym kątem odchodzą też elementy ramy na których mocuję się podnóżki pasażera

saszek5

• Jawer Weteran
  • Jedziem tam :D
« Odpowiedź #103 dnia: Lutego 03, 2013, 00:37:12 »

Dzięki wielkie czytając wasza dyskusję już wiem jaką mam wersję , jednak okazało się , że nie podniesione

Koder

• Po polsku: jeżdżę moto Jawa i autem Honda
  • Świeżak
  • *
  • Jawa TS-350
« Odpowiedź #104 dnia: Lutego 03, 2013, 10:08:14 »

Z zamieszczonych fotek wynika, że wersja 638.0 ma tłumiki proste, natomiast 638.1 - podniesione.
Przy okazji zwracam honor, jednak były TS-ki z niskimi tłumikami.
Zobacz na tabliczkę znamionową (jaki typ). Chociaż - jak już jeden z kolegów zauważył - na fotce "oryginału" są tłumiki podniesione.
Były:
Komar "sztywniak", MZ 250 "jaskółka", MZ 250 Trophy, CZ 350 z "salonu", Trabant Kombi, FSO 125p.
Są:
Jawa TS-350 po kapitalce
Honda Prelude 2.0 III-gen
Wypowiedź mogła zawierać "lokowanie produktu"... ale idiotyzm :-)))

Rafal82r70r

• Świeżak
  • *
  • Jawa ts 350,Wsk B3 125,Wsk B1 125,
« Odpowiedź #105 dnia: Lutego 03, 2013, 10:55:03 »

Rok 91 to na 100% tłumiki podniesione do góry. I według mnie nie powinieneś przerabiać ich na dolne popnieważ nie wyglądają one tak ładnie u ts jak tłumiki górne wkońcu ts to motocykl stylizowany na sportowy :D

Przy okazji czym czyściłeś piasty kół ? Bo ja ostatnio czyściłem tytanem takim środkiem do czyszczenia łazienek i jest efekt ale nie taki jak u ciebie :)
« Ostatnia zmiana: Lutego 03, 2013, 10:57:58 wysłana przez Rafal82r70r »

deadamf

• Jawer
« Odpowiedź #106 dnia: Lutego 03, 2013, 12:02:41 »

Dzięki za wszystkie wskazówki.
Po przemyśleniu zostawię jak było jednak potrzebuje długich kolanek wydechowych, bo stare są pozaginane nie dość, że brzydkie to chyba silnik może gorzej pracować bo układ wydechowy jest zdławiony.

Odnośnie czyszczenia piast to robiłem to w takiej kolejności:
- jakiś rozpuszczalnik, benzyna itp.,
- AKRA do czyszczenia silników,
- szczotka mosiężna i później szczotka niebieska nylonowa na wiertarce zamontowanej do stołu uchwytem firmy wolfcraft,
- później filc i różne pasty tam gdzie da się sięgnąć.
Pod tym linkiem mam parę fotek z czyszczenia
http://wicio.eu/jawa/kola/
--
Pozdrawiam
Deadamf

Rafal82r70r

• Świeżak
  • *
  • Jawa ts 350,Wsk B3 125,Wsk B1 125,
« Odpowiedź #107 dnia: Lutego 03, 2013, 12:46:52 »

No dzięki -efekt u ciebie jest naprawdę super tylko że ja nie rozbierałem kół co znacznie utrudnia wyczyszczenie tego dokładnie :) A wracając do tłumików to niskie szły w parze z metalowymi embleantami na bak i boczki a wysokie już z naklejkami to tak pierwszy rzut oka można ustalić jaki dokładnie model posiadamy. Z tą pracą silnika to raczej nie będzie różnicy od lekkiego podgięcia kolanka ale skoro już tak ładnie i profesjonalnie robisz motocykl to masz rację skoro są zniszczone to niewarto się z nimi wogóle męczyć :D

deadamf

• Jawer
« Odpowiedź #108 dnia: Lutego 04, 2013, 19:58:57 »

Cześć
Znowu problemy proszę o pomoc :)

Dzisiaj ładnie gładko robota szła, łańcuch skrócony, założony wraz z osłonami, naciągnięty mierząc z tyłu śruby do naciągu suwmiarką. Zadowolony, że ta część skończona i można się zabrać za kolejną robotę. Wcześniej jednak sprawdzam ponownie naciąg łańcucha na dole i coś za ciasno, pomyślałem że pewnie jak kontrowałem to skręciłem i dlatego za ciasno. Jednak obracam koło i już jest luźno :( Załamka o co tu chodzi ? kręcę kołem i raz łańcuch luźny, a raz się napina różnica jest dość spora.

Próbowałem dojść o co chodzi, rozkręciłem tył ściągnąłem osłony, oglądam tylną zębatkę, mierze suwmiarką od środku do zębów i niby jest ok, zęby ok. To samo z przednią, chociaż jej nie demontuje tylko kręcąc skrzynią patrze czy nie bije na boki, jednak nic nie dojrzałem, mierzyłem też od prętu sprzęgła do zębatki i nie zauważyłem różnicy.

Zębatka tylna kupiona na motobazarze wygląda jak oryginalna, łożyska nic nie wymieniałem, bo to nowe.
Zębatka przednia z allegro chyba polska z tego co pamiętam.
Łańcuch z Czech Favorit.

Macie jakieś pomysły o co chodzi ?

Złożyłem na koniec całość bez dolnej tej gumowej osłony łańcucha aby mieć lepszy pogląd jak to wygląda i tak samo jest pewien moment jak się łańcuch  napina, a dalej się luzuje ;(

--
Pozdrawiam
Deadamf

SONY

• Jawer
  • Najlepsze przed tobą !
    • Moja Jawa
« Odpowiedź #109 dnia: Lutego 04, 2013, 20:02:58 »

Skracałeś łańcuch tak ? no to pewnie tam jest sztywny zbiłeś go i musi się trochę wyrobić i tyle, wątpię żeby coś siedziało w zębatkach :)
    Status GG

deadamf

• Jawer
« Odpowiedź #110 dnia: Lutego 04, 2013, 20:14:55 »

Skracałeś łańcuch tak ? no to pewnie tam jest sztywny zbiłeś go i musi się trochę wyrobić i tyle, wątpię żeby coś siedziało w zębatkach :)

Mam ruski motocykl i tam takie rzeczy możliwe, dlatego spodziewam się wszystkiego.

Łańcuch skracany, nawet go później oglądałem myślałem że może się gdzieś tam zacina, jako tako obejrzałem i nic nie znalazłem. Fajnie by było jak by to było tylko to, może się musi lekko dotrzeć cały zestaw łańcuch+zębatki, tylko żeby przy tym docieraniu nie rozwalił czegoś.
--
Pozdrawiam
Deadamf

SONY

• Jawer
  • Najlepsze przed tobą !
    • Moja Jawa
« Odpowiedź #111 dnia: Lutego 04, 2013, 20:21:45 »

Myślę że to,to a rozwalić to chyba nic nie może ;)
    Status GG

kielek

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #112 dnia: Lutego 05, 2013, 18:47:32 »

Miałem raz podobny problem i po dokładnych pomiarach okazało się że otwór na łożysko w zębatce jest nieosiowo przez co zębatka miała bicie i naciągała łańcuch.
Yamaha XTZ660 Tenere
ČZ 472.5 custom ;)
WSK m06-64 wiecznie remontu czekająca

Krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #113 dnia: Lutego 05, 2013, 19:04:32 »

Masz nowy, niedotarty łańcuch, niektóre ogniwa mogą być ciut za mocno ściśnięte na nitach. Proponuję założyć łańcuch i naciągnąć /chwilowo/ bez luzu, założyć siedzenie, usiąść jak do jazdy i przetoczyć się wte i we wte - to powinno ,,ułożyć,, ten uparty element przeniesienia napędu.

deadamf

• Jawer
« Odpowiedź #114 dnia: Lutego 05, 2013, 21:24:48 »

Cześć
Na początek z lekka napnę łańcuch i albo kawałek przejadę albo trochę go popcham(motocykl jeszcze nie na chodzie), żeby się to dotarło/ułożyło mając nadzieje że to właśnie to. Nie mam założonej dolnej gumy aby często kontrolować co się dzieje z łańcuchem.

Kupiłem niby oryginalną czeską zębatkę na motobazarze w Neurrupin, mam nadzieje że jest prosta. Specjalnie nie kupowałem Chińskich z allegro.
Tak to wyglądało po zakupie

--
Pozdrawiam
Deadamf

Krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #115 dnia: Lutego 06, 2013, 00:32:44 »

Za SONY i kielek 

Nieosiowość zębatek też może być tego przyczyną - trzeba to sprawdzić. Czy podczas skracania tegoż łańcucha nie wsadziłeś go  do imadła i za mocno nie  ścisnąłeś ?...być może to jest  też przyczyna.

PS  - Mam nadzieje że jest czysto na podłodze w garażu gdyż w innym przypadku kładąc tak koło na ,,glebie,, jak na focie zbierzesz trochę paprochów/piasku do łożysk.
« Ostatnia zmiana: Lutego 06, 2013, 00:37:42 wysłana przez Krzysiek »

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
« Odpowiedź #116 dnia: Lutego 06, 2013, 03:36:34 »

Nie przejmuj się nierównomiernością naciągu łańcucha.
To, przynajmniej moim zdaniem, dość częsta dolegliwość.
Załóż, pojeździj trochę, a właściwie zacznij normalnie jeździć. Często kontrolując naciąg.
Po jakimś czasie powinno się wyrównać.

Ważne, a właściwie najważniejsze jest aby w miejscu "największego naciągu" nie było za bardzo naciągnięte bo grozi to nadmiernym zużyciem łańcucha, zębatek, uszkodzeniem łożysk a przy najgorszym scenariuszu zerwaniem łańcucha lub "wyrwaniem" wałka zdawczego z karteru?
Właściwy naciąg i "procedurę" jego prawidłowej regulacji chyba znasz?

deadamf

• Jawer
« Odpowiedź #117 dnia: Lutego 06, 2013, 07:25:17 »

Za SONY i kielek 

Nieosiowość zębatek też może być tego przyczyną - trzeba to sprawdzić. Czy podczas skracania tegoż łańcucha nie wsadziłeś go  do imadła i za mocno nie  ścisnąłeś ?...być może to jest  też przyczyna.

PS  - Mam nadzieje że jest czysto na podłodze w garażu gdyż w innym przypadku kładąc tak koło na ,,glebie,, jak na focie zbierzesz trochę paprochów/piasku do łożysk.

Cześć.
Odnośnie koła to spokojnie nie dość, że mam tam dość czysto to na dodatek te koło już jest rozkręcone, będą nowe łożyska itp. w wolnej chwili powstanie z niego trzecie zapasowe koło.
Zębatkę tylną mierzyłem suwmiarką, nie wiem na ile dokładnie mi to wyszło, ale niby jest ok. Robiłem jeszcze tak, że założyłem koło bez osłon, kręciłem kołem i patrzyłem czy nic nie bije przykładając śrubokręt blisko końca zębów, coś ala centrowanie koła.

Nie przejmuj się nierównomiernością naciągu łańcucha.
To, przynajmniej moim zdaniem, dość częsta dolegliwość.
Załóż, pojeździj trochę, a właściwie zacznij normalnie jeździć. Często kontrolując naciąg.
Po jakimś czasie powinno się wyrównać.

Ważne, a właściwie najważniejsze jest aby w miejscu "największego naciągu" nie było za bardzo naciągnięte bo grozi to nadmiernym zużyciem łańcucha, zębatek, uszkodzeniem łożysk a przy najgorszym scenariuszu zerwaniem łańcucha lub "wyrwaniem" wałka zdawczego z karteru?
Właściwy naciąg i "procedurę" jego prawidłowej regulacji chyba znasz?

Ostatnie Twoje zdanie mnie zaciekawiło :) Jak wygląda ta procedura ?
Ja robiłem to tak, że dokręcałem śrubę naciągu z prawej strony i z lewej na zmianę, mierząc suwmiarką czy są tak samo wkręcone, później kontra i gotowe. Nakrętka ośki luźna, tak samo jak nakrętka zębatki. Na koniec dokręcam do oporu dużą nakrętkę zębatki, a później nakrętkę ośki z lewej i koniec.
Prawidłowo ?
--
Pozdrawiam
Deadamf

ForesT

• Jawer
  • Starszy informatyk :)
« Odpowiedź #118 dnia: Lutego 06, 2013, 08:10:05 »

Ty nie patrz suwmiarką czy masz śruby regulacyjne wkręcone na tej samej odległości, tylko czy koło masz prosto... :P
    Status GG
Motocykl to nie wszystko. Liczy się pasja!

deadamf

• Jawer
« Odpowiedź #119 dnia: Lutego 06, 2013, 08:26:29 »

Ty nie patrz suwmiarką czy masz śruby regulacyjne wkręcone na tej samej odległości, tylko czy koło masz prosto... :P

Na chłopsku rozum myśląc, jak śruby są takiej samej długości i wszystko jest proste to metoda wydawał mi się ok:) Bo tak na oko to wiesz :>
Wizualnie też sprawdzam czy jest względnie prosto.
--
Pozdrawiam
Deadamf

Koder

• Po polsku: jeżdżę moto Jawa i autem Honda
  • Świeżak
  • *
  • Jawa TS-350
« Odpowiedź #120 dnia: Lutego 08, 2013, 19:30:17 »

[...]
Wcześniej jednak sprawdzam ponownie naciąg łańcucha na dole i coś za ciasno, pomyślałem że pewnie jak kontrowałem to skręciłem i dlatego za ciasno. Jednak obracam koło i już jest luźno :( Załamka o co tu chodzi ? kręcę kołem i raz łańcuch luźny, a raz się napina różnica jest dość spora.[...]

Nie słuchaj opowieści typu "ułoży się", "niedotarty" (to ciekawe;-/)
Wyjmij zębatkę z widelca, w imadle złap (nie za mocno) spłaszczenie tulei.
Pokręć zębatką i zwracaj uwagę na mimośrodowość.
Kupiłem kiedyś taką nówkę, okazało się, że miała bicie 5 mm.
Poszła na złom, bo sprzedawca niestety odmówił przyjęcia zwrotu - stwierdził, że używana, bo łożysko było wciśnięte...

Co do ustawiania "jednośladowości" koledzy dobrze Ci podpowiadają.
Nie ma 100% pewności że wahacz jest symetryczny i cała rama super prosta, a tym bardziej, że naciągi są identyczne.
Dobrym sposobem jest prosta listwa przyłożona do tylnego koła, która układa się równolegle do przedniego kiedy tył jest ustawiony na wprost.
« Ostatnia zmiana: Lutego 08, 2013, 19:35:47 wysłana przez Koder »
Były:
Komar "sztywniak", MZ 250 "jaskółka", MZ 250 Trophy, CZ 350 z "salonu", Trabant Kombi, FSO 125p.
Są:
Jawa TS-350 po kapitalce
Honda Prelude 2.0 III-gen
Wypowiedź mogła zawierać "lokowanie produktu"... ale idiotyzm :-)))

deadamf

• Jawer
« Odpowiedź #121 dnia: Lutego 09, 2013, 08:58:05 »

Cześć
Dzięki za radę, na pewno tak zrobię.
Jednak teraz jestem aktualnie na etapie odpalania silnika i mam z tym problem coś.
Pewnie chodzi o regulacje gaźnika, wczoraj kombinowałem różnie odpalił na 30 sekund i zgasł.
- Iglica na  środkowy ząbek na dotarcie,
- śruba regulacji składu mieszanki ta z prawej od pół obrotu zaczynałem, stopniowo odkręcając jak nic się nie działo.,
- śruba wolnych obrotów różnie.
Odpalił z dwa razy na 15 i 30 sekund i zgasł i koniec.
Świece mokre, nie jestem pewny czy zalane ale wilgotne razem z gwintem. Po odkręceniu świec, przetarciu i kopnięciu pare razy bez świec pierwsze 2-3 kopnięcia jak by chciał zapalił, a później koniec nawet  jak bym z 50 razy kopał to nic. Znowu odkręcam świece i tak w kółko.
Zaworek raczej się domyka, pływak sprawdzałem nie był dziurawy jak by się nie domykał to by się lało z gaźnika, a paliwo z baku leciało aż napełniło komorę i przestało.
Dzisiaj znowu zaczynam walkę.
Zacznę od wkręcenia śruby wolnych obrotów do końca, a śrubę mieszanki wykręce około 0,5 obr. do 2 obr. iglice zostawię w spokoju. Może po nocy stania będzie lepiej.

Tłumiki założyłem !

Filtr powietrza jeszcze nie, a bo może będę wymieniał ten gaźnik na drugi który mam.

Prośba o poradę z tą gumą łączącą puszkę filtra z gaźnikiem ? Mam ją nową ale tam jest tak ciasno, że ja nie wiem jak ją wcisnąć :( Jakiś sposób na to ?

Inna sprawa to przy odpalaniu mieć włączone ssanie czy nie ?
--
Pozdrawiam
Deadamf

Janek786

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #122 dnia: Lutego 09, 2013, 09:57:28 »

Ssanie to podstawa przy odpalaniu silnika zimnego czy to po remoncie.
A co do łączenia gaźnika i airboxa to można np; suszarką nagrzać gumę i powinna wejść nie powiem bo ciasno tam jest ale da rade to założyć.

hartman

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #123 dnia: Lutego 09, 2013, 10:11:24 »

Inna sprawa to przy odpalaniu mieć włączone ssanie czy nie ?

No oczywista oczywistość ,że trzeba. Inaczej po co by one było?

mostasz

• Jawer Weteran
  • luckystrike
« Odpowiedź #124 dnia: Lutego 09, 2013, 10:18:39 »

zmień świece na inne - jak masz źle ustawiony poziom paliwa to też może inaczej jak z popychu nie odpalić :D
dobrze jest w takiej sytuacji podlać strzykawką pod świece trochę benzyny(wykręcić świecę i wlać do komory spalania)
zapłon napewno dobrze ustawiony ?
« Ostatnia zmiana: Lutego 09, 2013, 10:33:19 wysłana przez mostasz »
Górnik forumowy :P
Czasami motocykl sprawia, że uśmiech na twarzy się poJAWIA !!!
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 8   Do góry