Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 22, 2026, 04:02:12
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  
Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 8   Do dołu

Autor Wątek: Deadamf Jawa 350 TS typ 638 "renowacja"  (Przeczytany 53647 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Zysiu

• Jawer Weteran
Odp: Deadamf Jawa 350 TS typ 638 "renowacja"
« Odpowiedź #50 dnia: Grudnia 06, 2012, 23:12:34 »

Jeżeli chodzi o obrotomierz zmień jej obroty i na pewno nie takie wysokie obroty . Ja sprawdzałem wkrętarką więc obroty jakieś 800-1000. Jeżeli chodzi o tył to na moje oko (bez okularów) masz tak zwaną skocznię . Wielu agrotunerów od teleskopów tylnych gięło rury ramy . Wydaje mi się że u Ciebie też to jest :(

deadamf

• Jawer
  • Jawa 350 TS Dniepr MT11 TA 600V Yamaha Xmax CZ 350
« Odpowiedź #51 dnia: Grudnia 07, 2012, 07:36:17 »

Mocowanie  ma być tym języczkiem z otworem skierowanym ku górze.

Cześć z rana :)
Możesz to sprecyzować, bo nie kumam o co chodzi nie wiem o jaki element chodzi.

Jeżeli chodzi o obrotomierz zmień jej obroty i na pewno nie takie wysokie obroty . Ja sprawdzałem wkrętarką więc obroty jakieś 800-1000. Jeżeli chodzi o tył to na moje oko (bez okularów) masz tak zwaną skocznię . Wielu agrotunerów od teleskopów tylnych gięło rury ramy . Wydaje mi się że u Ciebie też to jest :(

Strasznie smutne mi tu rzeczy piszesz :( prostować teraz ramę po malowaniu itd. mnie nie raduje :(
Jeszcze jak byś mógł zerknij na zdjęcie poniżej aby sprawdzić swoją tezę, bo ja nie mam pojęcia jak powinna wglądać rama do jawy 350 ts.
--
Pozdrawiam
Deadamf

kapitan zbik

• Świeżak
  • *
    • Moje dwusuwy
« Odpowiedź #52 dnia: Grudnia 07, 2012, 08:10:34 »

Na moje oko masz właśnie skocznie - te 2 rurki idą u Ciebie wyraźnie w górę począwszy od punktu górnego mocowania tylnych amortyzatorów. U mnie było odwrotnie (szły w dół, widocznie ktoś ciężki jeździł jako pasażer).
U siebie prostowałem to za pomocą grubego pręta (może nawet była to przedłużka kluczy nasadowych typu 1/2"), wkładałem to do ile się do środka tych rurek, na wystającą część nakładałem rurę hydrauliczną długą i heja. Lepiej robić we 2 osoby bo motocykl się trochę gibie i trudno wyczuć czy giąć jeszcze czy już wystarczy.
Lakier nie powinien odprysnąć moim zdaniem, a jeśli nawet to porobisz małe poprawki, i tak tego nie widać...
FSM Syrena 105L 1976r.
PZL WSK M21W2 Kobuz 1983r.
ROMET Ogar 200 1986r.
ROMET Pony 50-M-2 1987r.
była JAWA 638-0 1988r.

Deejf

• Jawer
  • Doświadczony jawer.
« Odpowiedź #53 dnia: Grudnia 07, 2012, 08:18:47 »

Dokładniej chodzi o ten element który zakreśliłem  ;D
    Status GG
Najwięcej on-line siedzący na forum :D

Nie jestem typem człowieka który dużo mówi i mało robi
            Ja mało mówię i mało robię :D

deadamf

• Jawer
« Odpowiedź #54 dnia: Grudnia 07, 2012, 09:12:31 »

Dzisiaj prętem postaram się to wyprostować, nie jest dużo wygięte chociaż trochę poprawi to spasowanie elementów, jak gdzieś farba odpadnie to podmaluje, bo tak jak kolega wyżej pisał nie będzie tego raczej widać.
Nawet widzę, że ktoś na pierwszej stronie coś mi pisał o jakiejś skoczni ale nie miałem pojęcia o co chodzi, myślałem że chodzi o bak  :( szkoda że wtedy się za to nie wziąłem.

Już względnie wyprostowane :) Farba nie odpadła :D Od razu plastik lepiej pasuje, później się okaże czy wszystko się dobrze spasuje, na pewno będzie lepiej jak było.
Dodatkowo musiałem dogiąć te uchwyty chromowane bo nie pasowały na otwory, poprzedni właściciel pewnie je rozciągnął aby pasowały do przeróbki.

« Ostatnia zmiana: Grudnia 10, 2012, 19:42:41 wysłana przez deadamf »
--
Pozdrawiam
Deadamf

deadamf

• Jawer
« Odpowiedź #55 dnia: Grudnia 10, 2012, 19:43:08 »

Cześć.
Dzisiaj chciałem założyć tylna linkę hamulcową, kombinowałem jak mogłem i okazała się dużo za krótka jest nowa i taka sama jak stara.
To wszystko pewnie dlatego, że rozkręcałem tylny hamulcem i tą łapkę inaczej pewnie wkręciłem. Myślałem, że może sprężynę od tej łapki w zły otwór założyłem ale patrząc na stare zdjęcia to jest tak samo. Rozumiem, że trzeba wysunąć tą łapkę z frezu i założyć bardziej skierowaną ku dołu, naciągając jednocześnie sprężynę co może nie być łatwe .
Pytanie moje w jakiej pozycji powinna być ta łapka przy nowych okładzinach ? tam jest ten wskaźnik, w którym miejscu powinien być ?
Tak to teraz wygląda

--
Pozdrawiam
Deadamf

Przemo2113

• Jawer
  • Życie na Maxa
    • http://www.facebook.com/
« Odpowiedź #56 dnia: Grudnia 10, 2012, 20:29:06 »

Ta łapka musi być bardziej pionowo,a wskażnik powinien byc na dolnym punkcie...
A tak propo to bedziesz jeszcze raz rozbierał,bo widze ze niemasz założonej osłony łancucha.
    Status GG
No Pain , No Gain ...
"Sztuką jest żyć,ale prawdziwym Ardzydziełem jest żyć i nie zejść na Psy"...

Motór nie umiera nigdy,motór jest wieczny a JAWA nieśmiertelna....

"Nie Jeździj Szybciej Niż Twój Anioł Stróż Potrafi Latać "

GG-39197070

deadamf

• Jawer
« Odpowiedź #57 dnia: Grudnia 11, 2012, 20:23:32 »

Ta łapka musi być bardziej pionowo,a wskażnik powinien byc na dolnym punkcie...
A tak propo to bedziesz jeszcze raz rozbierał,bo widze ze niemasz założonej osłony łancucha.

Cześć.
To stare zdjęcie było, osłona już dawno założona ale i tak musiałem trochę tył rozkręcić żeby tą łapkę w hamulcu przestawić na frezie, była źle ustawiona. Musiałem naciągając sprężynę i zamontować łapkę w innej pozycji, chwile się z tym namęczyłem i po dwóch przymiarkach chyba jest ok. Chociaż dziwne to, bo teraz sprężyna ciągnie łapkę w drugą stronę i samoczynnie rozpiera szczęki, przez co normalnie nie da się ich włożyć do koła, trzeba lekko łapkę nacisnąć w dół do neutralnej pozycji szczęk, a później naciągnąć linke tak aby rozpierak był w neutralnej pozycji. Niby jako tako wyregulowałem, jeszcze i tak trzeba będzie regulować po naciągnięciu łańcucha, wtedy koło będzie w bliżej lub dalej.
Wygląda to tak

Klakson też poprawiony.
Manetki, z wypolerowanymi klamkami i nowymi przełącznikami też zamontowane.
Zadupek poprawiony na tyle ile się dało, podczas dalszego składania się okaże na ile jest dobrze.

Zegary sprawdziłem wkładając mały śrubokręt w miejsce linki, ale kręcąc w lewą stronę nie prawą. Wybrałem dwa które lepiej działają.
Ramki zegarów tak jak tutaj kolega radził, wypolerowałem i wyglądają super :)
--
Pozdrawiam
Deadamf

Marcin_93

• Jawer Weteran
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?
« Odpowiedź #58 dnia: Grudnia 11, 2012, 20:28:12 »

o jejciu jak mi się podobają białe teeski ;)

Bedzie maszyna miodzio ;D
Bez motóra mina jest ponura

Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
┌(-_-)┐┌(-_-)┘└(-_-)┘└(-_-)┐

Jws

• Gość
« Odpowiedź #59 dnia: Grudnia 11, 2012, 21:44:25 »

Hehe-ale Ty jesteś pierdoła :P "jak to było złożone?? ??? "- motywem przewodnim wątku :D ;) .
A tak na serio. Wskaźnik zużycia pasuje tylko w jednej pozycji względem wałka rozpieraka.
Dźwignia ma być tak założona,by po dotknięciu sprężyny była nałożona z przesunięciem maks jeden ząbek.

deadamf

• Jawer
« Odpowiedź #60 dnia: Grudnia 11, 2012, 21:52:26 »

Hehe-ale Ty jesteś pierdoła :P "jak to było złożone?? ??? "- motywem przewodnim wątku :D ;) .
A tak na serio. Wskaźnik zużycia pasuje tylko w jednej pozycji względem wałka rozpieraka.
Dźwignia ma być tak założona,by po dotknięciu sprężyny była nałożona z przesunięciem maks jeden ząbek.

Hehehe :P
szkoda, że z tym ząbkiem nie wiedziałem tego wcześniej, próbowałem bardziej tą dźwignię skręcić to było za dużo to cofnąłem o ząbek, tak aby dało się to skręcić, więc myślę że będzie ok.
A wskaźnik tak jak mówisz ma swoje miejsce i nie da się inaczej.
--
Pozdrawiam
Deadamf

Maliniak

• Murarz, piekarz, akrobata, z zamiłowania mechanik.
  • Administrator
  • Panie... a kto to poskłada...
« Odpowiedź #61 dnia: Grudnia 12, 2012, 13:11:06 »

Nawet nawet :D nie wiedziałem ze kolega mieszka 40 km od mojej wichury :D
Zacnie się prezentuje :D
Motocykle wciągają jak woźny flaszkę :)

Zysiu

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #62 dnia: Grudnia 12, 2012, 20:10:02 »

Zaczyna to nabierać wyglądu
Nawet nawet :D nie wiedziałem ze kolega mieszka 40 km od mojej wichury :D
Zacnie się prezentuje :D
A co zachód rośnie w siłę :P

SONY

• Jawer
  • Najlepsze przed tobą !
    • Moja Jawa
« Odpowiedź #63 dnia: Grudnia 12, 2012, 21:47:13 »

No no widać niesamowite poświęcenie a biała Jawa to po prostu no coś niesamowitego :)
    Status GG

Jws

• Gość
« Odpowiedź #64 dnia: Grudnia 12, 2012, 22:29:30 »

A od czego masz klakson?? Fajny,ładniejszy niż org.

hartman

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #65 dnia: Grudnia 12, 2012, 22:41:29 »

Podoba mi się to. Remont pełną gębą  ,a nie jak większość z allegro igieł  :D

deadamf

• Jawer
« Odpowiedź #66 dnia: Grudnia 13, 2012, 07:21:55 »

Dziękuje za uznanie, do ukończenia motocykla jeszcze sporo pracy przede mną i dużo głupich pytań w stylu jak to było złożone, hehe  :D

Klakson Chiński, ale ładny :) kupiony na allegro za 29 zł jak widziałem ceny jakiś oryginalnych to szok, na bazarze w Neuruppin ceny do 50 Euro za klakson.

http://allegro.pl/duzy-klakson-chopper-standard-chromowany-12v-i2836376089.html
--
Pozdrawiam
Deadamf

Przemo2113

• Jawer
  • Życie na Maxa
« Odpowiedź #67 dnia: Grudnia 13, 2012, 18:14:39 »

Dziękuje za uznanie, do ukończenia motocykla jeszcze sporo pracy przede mną i dużo głupich pytań w stylu jak to było złożone, hehe  :D

Klakson Chiński, ale ładny :) kupiony na allegro za 29 zł jak widziałem ceny jakiś oryginalnych to szok, na bazarze w Neuruppin ceny do 50 Euro za klakson.

http://allegro.pl/duzy-klakson-chopper-standard-chromowany-12v-i2836376089.html
30 dychy plus koszt wysyłki :P ...
Jaweczka coraz bardziej nabiera DOSKONAŁOŚCI... ;D
Biały kolorek jest Fajny ;D
    Status GG
No Pain , No Gain ...

GG-39197070

deadamf

• Jawer
« Odpowiedź #68 dnia: Grudnia 13, 2012, 19:54:52 »

Cześć :)
Mam kolejne pytania w stylu jak to było złożone :D

Dzisiaj zająłem się wiązką i zegarami.

Wiązkę mam nową chyba od modelu 639 troszkę się różni, ale jak na razie nie dużo.
Głupia sprawa, nie pamiętam jak szły kable, a jest to dla mnie o tyle ważne że nie chce później wszystkiego odłączać aby inaczej kabel przełożyć. Trochę tam dopatrzyłem się ze swoich starych zdjęć z rozbiórki, ale już przy samych półkach nie wiem jak ma iść główna wiązka kabli.
Proszę szanownych kolegów o jakieś wskazówki, może zdjęcia jak to ma iść.
Oto moje fotki jak na chwile obecną wiszą kable, wiadomo że te drobne przy lampie pójdą do góry do kontrolek, stacyjki itp.
http://wicio.eu/jawa/wiazka/

Drugi problem z deską z zegarami, jest górna i dolna do połączenia przez takie tulejki, gumki itp. Gumki stare sparciałe się rozleciały, zastąpiłem swoim patentem jaki widać na zdjęciach. Dwie z przodu mam załatwione, z tyłu też ma być jakoś podobnie ale nie wiem jak, na schematach tego nie widzę, brakuje mi też tych miseczek, a zgodnie ze schematem mam wszystkie.
Więc jak mają być skręcone te półki z tyłu ?

Czy tak jak widać będzie ok ? i co z tymi tylnymi tylnymi szpilkami z gwintem ?
Na schemacie tyłu nie widzę
http://www.bitstudio.pl/milimetr/27.htm

Kolejna sprawa to złożenie zegarów :> Coś mi nie pasuje w tej ładnej chromowanej blaszcze co idzie pod plastik od zegarów, otwór na żarówkę od podświetlenia nie pasuje, albo ja coś źle składam albo to od innego modelu jest

--
Pozdrawiam
Deadamf

Jws

• Gość
« Odpowiedź #69 dnia: Grudnia 13, 2012, 20:06:18 »

Ło matko boska. To obróć ten spodeczek tak,żeby pasował.

Cokolik żarówki ma być w tym większym fasolkowatym otworze gdzie jest króciec na linkę (zdjecie)

Co do silentblocków zegarów... w życiu czegoś głupszego nie widziałem- mogę dać Ci to od CZ- jest 10 razy mądrzejsze. Nie trzeba dużo przerabiać a jest praktycznie wieczne.

Ale jak chcesz mieć te jawowskie miski półmiski i talerzyki to wszystkie 4 są dokładnie tak samo zbudowane i ułożone. 2 blaszane, dwie gumowe, trzpień i 2 nakrętki z podkładkami- to zestaw na jeden kołek.Występują w sumie 4. Kolejność masz ok. Poniekąd... dołożyłeś o dwie te większe podkładki za dużo. Ale w sumie inaczej by Ci to dzwoniło.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 13, 2012, 20:23:22 wysłana przez Jws »

Przemo2113

• Jawer
  • Życie na Maxa
« Odpowiedź #70 dnia: Grudnia 13, 2012, 20:43:26 »

Echo...echooo
Oooo :P Sorki nie zauwazyłem twojej odpowiedzi... ;D
Aha a ja wywaliłem całkiem te po...ne gómeczki i dałem same podkładki,byc moze beda wibracje na zegarach ale myśle ze niebedzie tak zle ;D
    Status GG
No Pain , No Gain ...

GG-39197070

deadamf

• Jawer
« Odpowiedź #71 dnia: Grudnia 13, 2012, 21:16:08 »

To ja chyba już zmęczony nieźle byłem, że nie zauważyłem tego większego otworu :> od 6 na nogach ... :>

Te podkładki dołożyłem bo był luz między dwoma półkami.
Właśnie też logicznie myśląc wszystkie cztery tzw. silentblocki powinny byc takie same, ale .. tych miseczek na schemacie jest wypisanych tylko cztery i tylko cztery mam, brakuje mi jeszcze czterech żeby tył zamocować tak samo. Może poprzedni właściciel coś zagubił, bo było tam za kombinowane coś zamiast tych miseczek i gumek były duże nakrętki. Jednak jak nie ma na schematach to oryginalnie nie było.

A wiązka jak tak powinna być położona czy jakoś inaczej ?
--
Pozdrawiam
Deadamf

Jws

• Gość
« Odpowiedź #72 dnia: Grudnia 13, 2012, 22:19:28 »

Na opisie schematu ewidentnie ktoś się pomylił. Skoro na jeden kołek widać dwie poduszki a w wykazie jest 8 , nakrętki to samo też 8 a miseczki są dwie ... matematyka ach matematyka...

Co do wiązki... pamiętam tylko,że jej część wiodąca do stacyjki powinna być puszczona nad kierownicą pod półką zegarów wprost do kubeczka stacyjki. Co do reszty to nie pamiętam-dawno grzebałem przy 638 jakiejś.

deadamf

• Jawer
« Odpowiedź #73 dnia: Grudnia 28, 2012, 21:25:23 »

Cześć
Święta, święta i po świętach powoli trzeba się ruszyć z robotą.
Od stycznia remont silnika i hop do ramy :)

W między czasie zabrałem się za gaźnik, chciałbym aby nie było z nim problemów.
Mam w sumie 4 gaźniki, dwa gorsze i dwa na których Jawy chodziły z tego co wiem.
Trochę je rozkręciłem, jest to trochę zabrudzone, zakamienione itp. główki dysz zmęczone przy odkręcaniu ale jakimś porządnym śrubokrętem lub w ostateczności żabką odkręcę.
Co radzicie z  tym zrobić ? wymieniać dysze, pływak itp. z tych zestawów naprawczych z allegro ? pewnie chińskie. Dysze chce oryginalnych rozmiarów, nie wiem czy w tych zestawach są takie same czy może inne, w opisach na allegro tego nie podali.
Nie wiem jak mam sprawdzić czy to co mam jest dobre, mogę ocenić wizualnie.
Co z iglicją i przepustnicą ? wybrać najlepsze czy nawet nie próbować przekładać przepustnicy z jednego gaźnika do drugiego ? bo przez tyle lat się dotarły do gaźników, że w innym może gorzej to działać.
Chciałbym też aby wizualnie wyglądały lepiej, jednak moimi metodami nie ma szans wyczyścić i lekko wypolerować, nie dojdę w zakamarki gaźnika szczotką na wiertarce, a tym bardziej filcem. Może z lekka wypiaskować ? mam drobny korund tylko czy przypadkiem wtedy ich nie zeszpecę/zepsuje ?

--
Pozdrawiam
Deadamf

Zmiennik

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #74 dnia: Grudnia 28, 2012, 22:12:00 »

Podstawa to solidne wyczyszczenia wewnątrz. Można zanurzyć np. w rozpuszczalniku nitro na kilka godzin, co jakiś czas potrząsając. Dodatkowo przedmuchać, jak masz czym. Ja kiedyś włożyłem do wody z octem i gotowałem na małym gazie :) (polecam - wszystkie syfy ze środka ładnie wypływają na powierzchnie). Jak masz 4 gaźniki, to wybierz z jednego z nich komplet najmniej zużytych dysz i tyle. Pływak - jak nie dziurawy - nie ma potrzeby go wymieniać.
Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 8   Do góry