Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 04:50:07
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: LED-pytanie  (Przeczytany 10619 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kozulec

• Starszy Jawer
  • Jawa 634 "1984, Jawa 638 " 1989, Ogar 200" 1984
LED-pytanie
« dnia: Czerwca 17, 2012, 08:24:32 »

Czy wie ktoś czy wykonalne jest przerobienie oświetlenia Jawy 634 na LED-owe?
 Pomyślałem tak sobie, że jeśli orginalne ładowanie jest do bani i z wyjątkiem przeróbki na VAPE nic się z tym nie zrobi, to może da się ograniczyć "prądożerność" instalacji?
Lubię swój prostownik, ale niekoniecznie mam ochotę ciągle go używać :D
Jak ma ktoś info na temat sposobu i kosztów takiej operacji to niech napisze
Moc i satysfakcja. Bez kompromisów :P
500655795

cdsoftware

• Gość
Odp: LED-pytanie
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 17, 2012, 08:59:42 »

Głównego oświetlenia które pobiera najwięcej nie przerobisz na ledy ;)

Najprościej założyć żarówkę led do pozycyjnych + do stopu, jednak to nie załatwi 40 lub 55W z reflektora z przodu ;)

Ja do stopu założyłem, jednak co to zmieni ? wszak stop nie świeci się non stop ;)

Co do reflektora z przodu, jeśli masz H4 to możesz spróbować coś takiego założyć : http://allegro.pl/zarowka-led-diodowa-h4-18-led-smd-l1401-wawa-fv-i2392542887.html
Jednak nie wiem jaka będzie reakcja pierwszego napotkanego patrolu, zatrzymującego do kontroli ;)

Taką sobie kup:
http://allegro.pl/zarowka-12v-35-35w-h4-p43t-dniepr-ural-wsk-i2369937088.html

:D

Masz dostępne nawet żarówki H4 - 18W/18W; 25/25W - skolko ugodno, zależy czy chcesz oszczędzać energię, czy być widoczny na drodze, i czy chcesz w nocy cokolwiek przed sobą widzieć :D
« Ostatnia zmiana: Czerwca 17, 2012, 09:06:26 wysłana przez cdsoftware »

kozulec

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 17, 2012, 09:20:29 »

Wszystko pięknie, ale u mnie  jest 6 Voltów :( . Prądnica się ze swojej natury nie wyrabia  i gdyby nie było obowiązku jazdy na światłach to było by ok.
500655795

kozulec

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 17, 2012, 10:41:16 »

Wybacz moją niewiedzę w tej materii ale czy Led będzie pasował w standardowe gniazda żarówek czy jest niezbędna większa przeróbka. Jakie koszta?
500655795

cdsoftware

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 17, 2012, 16:13:33 »

Wszystko pięknie, ale u mnie  jest 6 Voltów :( . Prądnica się ze swojej natury nie wyrabia  i gdyby nie było obowiązku jazdy na światłach to było by ok.

Kup żarówkę H4 6V 35/35W :P Słabszych niestety nie widziałem. To zawsze mniej niż 40/45W :)

MIałem kiedyś w MZ TS 150 wkład reflektora od garbusa + 6V 45/40W i jakoś ani światła, ani prądu nigdy w niej nie brakowało :) - dodam, że poruszałem się nią tylko po W-wie :)

Pozdrawiam !

Bulo

• Towarzysz partyjny pierwszego sortu
  • Jawer Weteran
  • Bo żyje się raz...
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 17, 2012, 16:55:10 »

U siebie mam tak:
przednia lampa: 6v 35W, postojówka 2W
kontrolki: luz i ładowanie led
podświetlanie zegarów: 2x2W
kierunki mają po 21W ale przerywacz elektroniczny
tylna lampa: postojówka 2W, stop 4W, będzie led bo żarówki się palą od wibracji
Jazda w nocy to kaszana zakrętu w ogóle nie widać, z tym muszę powalczyć.
Leję miksa, hipola i jestem z tego dumny...
Miętka Faja z jajkami nie tuckami

jack63

• Jawer
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 18, 2012, 09:11:04 »

U siebie mam tak:
przednia lampa: 6v 35W, postojówka 2W
kontrolki: luz i ładowanie led
podświetlanie zegarów: 2x2W
kierunki mają po 21W ale przerywacz elektroniczny
tylna lampa: postojówka 2W, stop 4W, będzie led bo żarówki się palą od wibracji
Jazda w nocy to kaszana zakrętu w ogóle nie widać, z tym muszę powalczyć.
Wytłuszczenie moje.
Bulo.  z tymi 4'ma watami dla stopu przegiąłeś potrójnie.
1. Łamiesz przepisy. Ma być tyle ile lampa miała lampa przy homologacji. Czyli jak przypuszczam 21W.
2. Narażasz siebie i innych na wypadek. Te 4W w dzień nie bedą widoczne!
3. Stop jest odbiornikiem dorywczym a nie ciągłym i nie uwzględnia się go w bilansie. Jeżeli wyłączniki stopu sa ok, to nie stanowi on "zagrożenia".

Halogem 35 to optimum. Więcej światła przy mniejszej mocy. Jednak wymaga odpowiedniego odbłyśnika. Wkładanie go do zwykłej lampy jest porażką.
Z ledową kontrolką ładowania to bym uważał. Nie jest tak krytyczna jak przy alternatorze 9d, ale będzie oszukiwać. Czyli gasnąć dużo "później".
A pozostawienie podswietlenia zegarów na zwykłych zarówkach to czysta rozrzutność. Ledy jak najbardziej tam pasują. Z resztą po co podświetlenie w dzień??? Można wyłączać dodatkowym pstryczkiem.
Przerywacz kierunkowskazów zwykły czy elektroniczny jest bez różnicy w bilansie. Kierunki to odbiorniki dorywcze jak stop.
Najlepszym rozwiązaniem jest montaż alternatora, co już niektórzy robili. Jednak jest to rozwiązanie droższe, choc nie tak drogie jak kosmiczne VAPE.

cdsoftware

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 20, 2012, 11:37:13 »

Kupiłem w sklepie 12V 35/35W oczywiście H4, świeci że tak powiem na długich spokojnie, jak mrugam specjalistom co bez świateł to widzą że mrugam :)
Aha - wkład mam od Szkoda 105 :)
Mijania chyba trochę gorzej - bo przyglądając się żarówce to włókno jest ciut w innym miejscu niż w 55W H4, ale to może wina tego chińskiego egzemplarza.

Jeżdżąc tylko po mieście i w dzień, popróbowałbym jeszcze z żarówką 25/25W, myślę że wystarczyłaby.

Pozdro !

PS:
W nocy nie testowałem ;)

maciek251

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 20, 2012, 11:51:02 »

W dzień światła tylko z przodu się muszą palić tylna lampa nie kup stacyjke od ursusa i na 3 ciej sekcji odłącz tylną lampe

elkinio

• President JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Administrator
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 20, 2012, 11:51:48 »

.............................
Najlepszym rozwiązaniem jest montaż alternatora, co już niektórzy robili. Jednak jest to rozwiązanie droższe, choc nie tak drogie jak kosmiczne VAPE.

przejściówka 50 złstator 125 złwirnik 125cewki 100regulator 50 zł ......delikatnie licząc na nowych oryginalnych częściach będzie z wysyłką ponad 500 zł chyba że trafi się jakaś okazja
:) i nadal zapłon na platynkach  .....
nie porównuj przeróbki na używkach do nowego Vape
Jawa 559 z Velorex 560, Jawa 634 i kilka innych

cdsoftware

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 20, 2012, 12:06:07 »

przejściówka 50 złstator 125 złwirnik 125cewki 100regulator 50 zł ......delikatnie licząc na nowych oryginalnych częściach będzie z wysyłką ponad 500 zł chyba że trafi się jakaś okazja

Ależ ja mam alternator, jednak na wolnych widac i czuć obciążenie :D a po co świecić 55W cały czas, jak się jeździ tylko po W-wie ?

elkinio

• President JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Administrator
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 20, 2012, 12:15:56 »

Ależ ja mam alternator, jednak na wolnych widac i czuć obciążenie :D a po co świecić 55W cały czas, jak się jeździ tylko po W-wie ?

ale ja się odniosłem tylko do słów jack63  ;)
Jawa 559 z Velorex 560, Jawa 634 i kilka innych

cdsoftware

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 20, 2012, 12:20:26 »

oki doki :)

Bulo

• Jawer Weteran
  • Bo żyje się raz...
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwca 20, 2012, 13:27:39 »

Jack63 Tam była 5W albo 10W więc nie różnica tak czy siak w dzień nie wiele widać, dlatego dojdzie lampa led w innym miejscu. Podświetlanie zegarów zostało bo było szybciej, kontrolki led są bo też było łatwiej i szybciej. Wyłączanie 4W podświetlania zegarów szkoda zachodu. Nie chce mi się bawić w km przewodów bo i tak będzie alternator za niedługo, puki co ma jeździć ;)

albiNOS

• Jawer
  • Kia Sorento, , Audi A4, Swift Coastline, Romet M1
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwca 20, 2012, 14:33:20 »

A wiecie jak robią żarówki o większej wydajności? to proste, jeśli wstawisz do 12V instalacji 6V żarówkę to chwilę poświeci jak głupia tak jasno jak słońce a po krótkim czasie padnie. 12V o większej skuteczności to tak naprawdę żarówki na nieco niższe napięcie niż to znamionowe. Wytrzyma krócej ale mocniej świeci.

jack63

• Jawer
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwca 21, 2012, 11:41:49 »

Jack63 Tam była 5W albo 10W więc nie różnica tak czy siak w dzień nie wiele widać, dlatego dojdzie lampa led w innym miejscu. Podświetlanie zegarów zostało bo było szybciej, kontrolki led są bo też było łatwiej i szybciej. Wyłączanie 4W podświetlania zegarów szkoda zachodu. Nie chce mi się bawić w km przewodów bo i tak będzie alternator za niedługo, puki co ma jeździć ;)
O jakich 5 lub 10 watów piszesz? Oryginalne lampy miały 21W dla stopu! Tyle muszą mieć aby było coś widać i aby nikt nie zrobił ci garażu z tyłka.
Mało kto zwrócił uwagę (ty też) że do bilansu bierzemy tylko odbiorniki pobierające prąd w sposób ciągły! Stop i kierunki do nich nie należą!
Nie wiem o jakich kilometrach przewodów piszesz? Jak coś to wyjmij żarówki od podświetlenia. Dla prądnicy kazdy wat się liczy!
elkinio. Skąd wziąłeś te ceny? Pietras12V podawał, że wyszło mu ok 350 zł - o ile dobrze pamiętam.
Dalej uważam że VAPE ma ceny z kosmosu. Jak kogoś stać i nie chce się wysilać to niezłe rozwiązanie. Te 150 W (bo tyle oferuje !) wystarczy w zupełności.

Bulo

• Jawer Weteran
  • Bo żyje się raz...
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwca 21, 2012, 14:00:22 »

Nie mieści się tam żarówka 21W, więc nie wiem co to za lampa. Nie musi mieć 21W, ma być tylko wyraźnie widoczna. Dlatego zrobię tam led i dodatkową ledową od samego stopu na siedzeniu. Nie bierzesz pod uwagę kierunków i stopu, a stań pod górkę na światłach skręcając w lewo, albo jeszcze tam stój chwilę. Nawet dobry akumulator nie wiele wtedy daję. Mówisz, że nie ma różnicy między elektronicznym przerywaczem a mechanicznym?(mówiąc o poborze prądu) A straty na ciepło w mechanicznym? Już nie mówię, że działa jak chce ;)

jack63

• Jawer
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwca 21, 2012, 15:16:20 »

Oczywiście że elektroniczny lepszy. CHoć straty ma nie wiele mniejsze. Natomiast dokładność "błyskania" dużo większa.
Na długie stanie w korku z włączonym kierunkowskazem i stopem nie ma rady. Dlatego trzeba odciązyć prądnicę w zakresie odbiorników ciągłych - np swiatła. Niestety, jak pisałem, prądnica była dobra dawno temu dla innych warunków na drodze. Sorry, ale z pustego i Salomon nie naleje... Kołdra i tak zawsze będzie za krótka!