Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 22, 2026, 04:02:12
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: woodlot - Jawa 638 - "Biała Śmierć"  (Przeczytany 5483 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

woodlot

• Sebastian
  • Młodszy Jawer
  • **
  • Jawa 350 TS 638
    • Strona o moim parku maszyn
woodlot - Jawa 638 - "Biała Śmierć"
« dnia: Maja 09, 2012, 17:27:28 »

Zatem prezentuję swoją Jawę "Biała Śmierć" z 1990 roku.
Najechane ma dopiero 12kkm więc niewiele.
Z racji że swój warsztat mam jakieś 70km od domu to maszyną mogę zajmować się tylko w czasie bardzo wolnym.
Ostatnim czasem majówki miałem okazję zająć się nią bardziej niż zwykle więc postanowiłem sobie że odświeżę ją nieco a uwieńczeniem pracy miało być wzięcie udziału w "Synchronizacji 2012" - zlocie rozpoczynającym sezon w Bielsku Podlaskim.
Tak oto tydzień przed majówką udałem się do warsztatu i w przeciągu niespełna całego dnia rozebrałem motóra do gołej ramy.
Blachy i część elektryki zabrałem do renowacji do domu - blachy skierowałem do zaznajomionego malarza.
W trakcie trwania majówki - podejmując się w raz z kumplem dokonaliśmy złożenia moto w jeden dzień - co się powiodło - z małym błędem (ślizgacze założone L na P), który został prędko naprawiony, jednak już kolejnego dnia.
Usprawnienia (modyfikacje):
- ogarnięte wystające druty elektryki
- standardowy prostownik zastąpiony mostkami
- wyłącznik główny na kluczyk z przekaźnikiem w przyjemnej, estetycznej formie na prawym boczku.
Planowane:
- elektrozawór na przewodzie paliwowym
- modułowe wspomaganie zapłonu
a na koniec fotka
BMW R1150GS "Buma"
BMW K75 "Cegła"
Jawa 350 TS t.638 "Biała Śmierć"
Jawa 350 TS t.638 "CKM"
SHL M11 "B&W"

przemek_2255

• Jawer
  • JAWA TS350 638-1 91r
Odp: woodlot - Jawa 638 - "Biała Śmierć"
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 09, 2012, 17:58:22 »

wrzuć wiecej fotek ;)

woodlot

• Sebastian
  • Młodszy Jawer
  • **
  • Jawa 350 TS 638
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 27, 2012, 20:21:43 »

Dorzucam parę fotek z okazji ostatniego grzebania się.
przodem

modyfikacja - wyłącznik główny na kluczyk

i z pupy strony:
« Ostatnia zmiana: Października 14, 2012, 21:55:19 wysłana przez woodlot »
BMW R1150GS "Buma"
BMW K75 "Cegła"
Jawa 350 TS t.638 "CKM"
SHL M11 "B&W"

woodlot

• Sebastian
  • Młodszy Jawer
  • **
  • Jawa 350 TS 638
« Odpowiedź #3 dnia: Października 14, 2012, 21:16:47 »

Sezon 2012 przeminął na eksperymentowaniu z zapłonami. Początkowo zakładałem złożenie i używanie modułów wspomagających zapłon, zwiększających iskrę itp. Poszukiwałem różnych metod na forach internetowych i zaczynałem od opcji najtańszych i najłatwiejszych. Oczywiście wykonywane moduły działały jednak ulegały awariom lub nie satysfakcjonowały w zupełności. Następnie zacząłem sam wymyślać jakieś rozwiązania, jednak w ujęciu czasowym i finansowym nie były one opłacalne. Ostatnim pomysłem funkcjonującym do dziś (i nie planuję jego zmiany) jest coś podobnego do postu na forum pt: "Vape dla ubogich". Zasięgając jeszcze literatury z innych forów, zacząłem kompletować części. Aparat zapłonowy z Seata Toledo, cewka WN z CC 700 i moduł zapłonowy z Golfa 2 wyniosły ok 50 PLN. Pozostałe elementy i koszty wysyłek poszczególnych części podniósł sumę wydatków do ok 90PLN. W warunkach garażowych z płytki InPosta wykonałem "przerywacz" do czujnika halla z aparatu zapłonowego. Złożyłem, ustawiłem zapłon i już po pierwszym kopnięciu motocykl wykazał zadowalające efekty. Zasilanie modułu podjęte z jednego z pinów dawnych cewek WN stąd możliwość gaszenia silnika przez odłączenie cewki i modułu. Zasilanie czujnika z modułu - stąd żadnych "lewych" prądów ani niepotrzebnej pracy urządzeń.

Wady:
- Na jednym czujniku brak możliwości regulacji różnicy między cylindrami (choć w moim wypadku nie ma znaczenia), zawsze istnieje możliwość dorobienia 2 czujnika.
- Trochę więcej drutów
- Póki co więcej nie zauważam.
Zalety:
+ Regularna praca, trzyma równo niskie obroty (poniżej 1000rpm)
+  Poprawiona elastyczność silnika (zmienny kąt wyprzedzenia zapłonu)
+ Możliwość zwiększenia przerwy na świecy - większa iskra - lepsze spalanie
+ Bardzo łatwy rozruch (zimny - przy 3 kopnięciach bez zapłonu odpala za pierwszym max 2 razem, ciepły - ręką lekko tylko poruszyć dźwignią)

Jeszcze nie wiem jak ze spalaniem bo mam uszkodzony drogomierz, no i nawet jeszcze nie wyjeździłem całego zbiornika. Problemów z zapłonem nie zauważam. Wstępnie pochwalam.

BMW R1150GS "Buma"
BMW K75 "Cegła"
Jawa 350 TS t.638 "CKM"
SHL M11 "B&W"

WujoWojtas

• Administrator
  • Jawer
    • Poduszki dla dzieci
« Odpowiedź #4 dnia: Października 14, 2012, 21:23:16 »

Zapłon podobny jak mój :) Te moduły mają zmienny kąt zapłonu? Możesz podesłać jakąś stronkę, jak to wygląda?

albiNOS

• Jawer
  • Kia Sorento, , Audi A4, Swift Coastline, Romet M1
« Odpowiedź #5 dnia: Października 14, 2012, 21:33:26 »

A ten elektrozawór na paliwo,  nie lepiej zastosować kranik automatyczny, sterowany podciśnieniowo, np z suzuki gs 500? Przyznam, że dokładnej jego zasady działania to nie znam, ten kranik jednak nie jest przy zbiorniku, tak naprawdę to taki zaworek połączony z przewodami idącymi od zbiornika, z gaźnikami i sterowany przewodem w dolocie gaźnika (podciśnienie)mam nadzieję, że się nie pomyliłem w tym opisie. Jest jeszcze kranik serwisowy, który zakręca się tylko w przypadku demontażu zbiornika, ale taką funkcję to mógłby spełnić seryjny kranik jawy (kwestia rezerwy) Elektrozawór to dobra sprawa na wypadek kradzieży, zawsze to jakoś można sprzężyć z zapłonem i jakimś alarmem czy innym zabezpieczeniem. Tyle, że w jawie to każdy dodatkowy pierdułek to kolejna rzecz do sprawdzenia przy ewentualnej nieznanej awarii, i większe prawdopodobieństwo awarii.

woodlot

• Sebastian
  • Młodszy Jawer
  • **
  • Jawa 350 TS 638
« Odpowiedź #6 dnia: Października 14, 2012, 21:51:41 »

Wykonywałem sprawdzenie ustawienia zapłonu urządzeniem działającym jak stroboskop (też taki wynalazek - kiedyś był w jakimś piśmie elektronicznym - ale działa) i okazało się że punkt zapłonu się przesuwał po dodaniu gazu. Z zebranych informacji okazało się też że wielkość przesłony przerywacza - "śmigła" ma istotny wpływ na czas ładowania cewki. Ja zastosowałem rozstaw 2x 90 stopni aby mieć iskrę co 180 stopni. Cewka ładuje się w momencie wejścia przesłony i wyzwala iskrę w momencie jej wyjścia. - To są moje obserwacje. Oczywiście można wyliczyć jaki jest czas ładowania cewki, ja zrobiłem tak sumując wiedzę z kilku forów. Ale zaczęło się od tego wątku: http://www.jawacz.pl/modyfikacje-usprawnienia/zaplon-elektroniczny-vape-dla-ubogich-%29/msg116902/#msg116902
Moje elementy to:
Moduł zapłonowy z VW Golfa 2 (występowały też w innych samochodach) ten był firmy Telefunken ale są też Siemensa

a także czujnik z aparatu zapłonowego z Seata Toledo (pasują też z innych niemieckich samochodów - u mnie akurat była promocja na Toledo)

No i dwubiegunowa cewka zapłonowa z Fiata CC
Na allegro w cenach promocyjnych można każdy z tych elementów zgarnąć po ok 10 PLN (no moduł raczej troszkę droższy), albo gdzieś na szrocie.

A propos elektrozaworu to po prostu dlatego że zapominalski jestem i czasem zapomnę zamknąć kranik :P Co prawda zawór iglicowy trzyma ale jakiś paproch czy coś i już ucieka paliwo. Poza tym ten zawór iglicowy nie jest taki strasznie szczelny a ja Jawę widuję raz na tydzień czy dwa tygodnie. Jakbym tak zostawił to po prostu szkoda mi paliwa.
BMW R1150GS "Buma"
BMW K75 "Cegła"
Jawa 350 TS t.638 "CKM"
SHL M11 "B&W"

marian

• Jawer Weteran
  • Jawa 638.0 Ogar 200
« Odpowiedź #7 dnia: Października 14, 2012, 23:08:28 »

Nie widziałem tego tematu wczesniej,jakos przeoczyłem.Chciałem tylko powiedziec coś na temat tego patentu z wyłacznikiem zapłony na kluczyk.podobne rozwiązanie zastosowałem u siebie ale z lewej strony>Wydaje mi sie że z lewej wygodniej bo od tej strony się podchodzi do motocykla.
Jeśli coś ma być zrobione dobrze,zrób to sam.

trzaska456

• Jawer
  • Motórrrrrrr
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 09, 2013, 20:58:02 »

Jeśli dobrze rozumiem to kolega woodlot  w swoim układzie zapłonowym dostaje iskrę na dwa gary jednocześnie, nioe przeszkadza to przy prawidłowym działaniu silnika?
The sound of my "MACHINE" is like heartbeat to me...
"Motór nie umiera nigdy - motór jest wieczny"

killler

• Klubowicz
  • *
  • :)
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 09, 2013, 21:11:14 »

jest ok mam taki sam zap lon ;)
    Status GG
Jawa TS 350 638.0 89r.:)
Jawa 350 634.7 Tęczówka + Velorex 562 83r.:)
Cz 350 472.6 86r.:)

woodlot

• Sebastian
  • Młodszy Jawer
  • **
  • Jawa 350 TS 638
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 09, 2013, 22:41:34 »

Tak jest, iskra idzie na 2 gary i nie zgłaszam żadnych problemów. Od pierwotnego ustawienia nie miałem problemu z zapłonem.
Jak ktoś jest zainteresowany, na mojej stronie umieściłem opis jak to popełnić:
http://dwusuw.blogspot.com/2013/02/bezstykowy-ukad-zaponowy-jawa-350.html
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 09, 2013, 22:50:59 wysłana przez woodlot »
BMW R1150GS "Buma"
BMW K75 "Cegła"
Jawa 350 TS t.638 "CKM"
SHL M11 "B&W"

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 09, 2013, 22:52:06 »

Gdzieś widziałem podobną Jawę :P

Ciekawy pomysł z tym zapłonem, też myślałem nad czymś podobnym.

A co do kraników to odradzam te sterowane podciśnieniem przy motocyklach bez rozrusznika elektrycznego, trzeba się dobrze nakopać żeby odpowietrzyć układ gdy skończy się benzyna.
Żyj tak, żebyś na stare lata mógł powiedzieć:

"Kuurła, kiedyś to było..."

woodlot

• Sebastian
  • Młodszy Jawer
  • **
  • Jawa 350 TS 638
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 11, 2013, 19:44:02 »

Pochwaliłem zapłon i dziś jak się wybrałem na stację zatankować - iskra zaginęła. Głowiłem się na poboczu, nic nie wymyśliłem. Wziąłem moto na hol, ledwie 6km. Siedziałem jeszcze dobrą godzinę z miernikiem i sprawdzałem połączenia. Okazało się że moduł zgubił masę - po prostu drut nie łączył - śruba do której był podpięty zaśniedziała i zaszła błotem. Przepiąłem masę i motor zagadał. - Także po prawie roku w motocyklu - usterka nr 1 i to w dodatku nie z winy układu.
BMW R1150GS "Buma"
BMW K75 "Cegła"
Jawa 350 TS t.638 "CKM"
SHL M11 "B&W"

trzaska456

• Jawer
  • Motórrrrrrr
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpnia 16, 2013, 13:36:35 »

a powiedzcie mi dlaczego musi być do tego zapłonu akurat ten modół 351B, inny nie będzie pasował? Ja mam tez z golfa ale 351C, jaka jest różnica między nimi?
The sound of my "MACHINE" is like heartbeat to me...
"Motór nie umiera nigdy - motór jest wieczny"