Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 19, 2026, 17:03:33
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 8   Do dołu

Autor Wątek: Bezstykowy układ zaplonowy do Jawy 638 / Cezet 472.6 metodą "zrób to sam"  (Przeczytany 81792 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Randall_

• Świeżak
  • *
  • CZ-350
Odp: Bezstykowy układ zaplonowy do Jawy 638 / Cezet 472.6 metodą "zrób to sam"
« Odpowiedź #100 dnia: Września 29, 2015, 14:10:10 »

ok wszystko pięknie ładnie kolego n3stor.Mariusz ale powiedz mi dlaczego aż 2 czujniki i jaki moduł zastosowałeś, jaka cewka bądź też 2 nie wiem ?

Pietras

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #101 dnia: Września 29, 2015, 16:24:34 »

Bardzo dobry sposób montażu czujników. Trochę bardziej kłopotliwa konstrukcja przesłony ale o wieeeele lepsza.
Jawa to świetny motocykl pod warunkiem że wymieni się z tuzin części na inne, lepsze.
Niektóre oryginalne rozwiązania są śmieszne i należy je poprawic.

yuzik

• Jawer
  • cz 175/450, jawa 350/638
« Odpowiedź #102 dnia: Września 29, 2015, 17:44:59 »

Czekamy na odpowiedź Janka w sprawie zapłonu ze zmiennym kątem:)
Zapłon w wersji 1.0 jest wyśmienity

nestor.mariusz

• Jawer Weteran
  • TS 350 CZ 350 (żony)
« Odpowiedź #103 dnia: Września 29, 2015, 19:46:05 »

ok wszystko pięknie ładnie kolego n3stor.Mariusz ale powiedz mi dlaczego aż 2 czujniki i jaki moduł zastosowałeś, jaka cewka bądź też 2 nie wiem ?

no to chyba jasne. Po jednym na każdy cylinder. Motocykl był robiony pod wyprawę, do tego zawsze wolałem mieć możliwość korekcji, jak by się wał np. przestawił po przytarciu... a uwierz, że były takie historie :) Jak w samolocie, zdublowane główne systemy. Nawet skrzynie biegów miałem dwie :P

Moduł robiłem sam na podstawie sprawdzonych schematów. Teraz nie dogrzebie się na szybko, żeby je odnaleźć  (mam gdzieś wydrukowane), ale w internecie o takie na prawdę nie trudno. Jak nie potrafisz sam wyszukać, to lepiej się nie zabieraj, tylko szukaj gotowych rozwiązań,
Cewki zostały oryginalne, bo nie zdążyłem kupić nic ciekawego.

Pamiętaj, że tarcze należy jeszcze odpowiednio podciąć, a to zależy już od zastosowanych cewek -  to znaczy czasu ich ładowania, który to należy sobie przeliczyć na kąt obrotu dla przewidywanych obrotów maksymalnych i dodać jakiś margines.

Oczywiście stosując jeden czujnik inaczej podcinasz tarcze i gra.
« Ostatnia zmiana: Września 29, 2015, 19:53:22 wysłana przez n3stor.mariusz »

Paweł Świecie

• Mapa jawerów-indianscout.
  • Jawer
  • Jawa 638.1+Velorex562, Kawasaki VN 800 Classic
« Odpowiedź #104 dnia: Września 29, 2015, 19:54:58 »

no to chyba jasne. Po jednym na każdy cylinder. Motocykl był robiony pod wyprawę, do tego zawsze wolałem mieć możliwość korekcji, jak by się wał np. przestawił po przytarciu... a uwierz, że były takie historie :) Jak w samolocie, zdublowane główne systemy. Nawet skrzynie biegów miałem dwie :P

Moduł robiłem sam na podstawie sprawdzonych schematów. Teraz nie dogrzebie się na szybko, żeby je odnaleźć  (mam gdzieś wydrukowane), ale w internecie o takie na prawdę nie trudno. Jak nie potrafisz sam wyszukać, to lepiej się nie zabieraj, tylko szukaj gotowych rozwiązań,
Cewki zostały oryginalne, bo nie zdążyłem kupić nic ciekawego.

Pamiętaj, że tarcze należy jeszcze odpowiednio podciąć, a to zależy już od zastosowanych cewek -  to znaczy czasu ich ładowania, który należy sobie policzyć, przeliczyć na kąt obrotu dla przewidywanych obrotów maksymalnych i dodać jakiś margines.

Oczywiście stosując jeden czujnik inaczej podcinasz tarcze i gra.
Nestor - ja bym proponował żeby Randall najpierw skończył gimnazjum , potem poszedł do szkoły o profilu mechanik samochodowy żeby mieć chociaż bardzo blade pojęcie o czym mu piszesz a dopiero potem brał się za przeróbki Jawy/CZ :)
Motor bez wozu jest jak kobieta bez piersi-niby jeździć się da ale to nie to...

Randall_

• Świeżak
  • *
  • CZ-350
« Odpowiedź #105 dnia: Września 29, 2015, 20:08:32 »

Paweł wiesz co ? daruj sobie, bo nie piszesz ze smarkaczem z 5 klasy. A co do tego co kolega Nestor zrobił, to to jest naprawdę zaje.. ale stosowanie 2 cewek i czujników jakoś mnie nie przekonuje, bo to wszystko jedno może być minimalna różnica między pracą obu garów. A naprawdę w maszynach tego typu, to już mam dość tej jeba.. różnicy między oboma garami, więc wolę zrobić tak jak kolega killler mi to opisał

AndrewS

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 638-0 88r
« Odpowiedź #106 dnia: Września 29, 2015, 20:13:02 »

Ok dzięki tylko że ja potrzebuję taniego rozwiązania a nie z cenami kosmicznymi :/

Właściwie to teraz nie wiem czego Ty chcesz  ::)
Jak chcesz gotowe rozwiązanie bez pracy to trzeba niestety więcej zapłacić(przykład ze strony gumpala), ale i tak jest to mniej niż oryginalne pełne Vape.
Jak chcesz taniej to niestety więcej musisz zrobić sam, a czasem nawet projektować testować. 
Pozdrawiam Andrzej
Jawa 350 638-0 88 r.
FSO 125p 1.4 16V MPI 89 r.
Rover 800 99 r.

Randall_

• Świeżak
  • *
  • CZ-350
« Odpowiedź #107 dnia: Września 29, 2015, 20:15:52 »

Wolę kombinować przerabiać i tp. Niż np wkładać 850 zeta w gotowy zapłon elektroniczny, masakra :D

Turbo

• Niegdyś Jawer
  • Jawer Weteran
  • -
« Odpowiedź #108 dnia: Września 29, 2015, 20:16:37 »

ale stosowanie 2 cewek i czujników jakoś mnie nie przekonuje, bo to wszystko jedno może być minimalna różnica między pracą obu garów.
Precyzja zapewnia długowieczność, czyli im mniejsze odchyłki tym więcej wał pojeździ.
Dlatego jest tyle Jaw w których wał siada po 5000km bo na jednym cylindrze jest zapłon 2.4mm a a drugim 2.5mm bo to tylko jawa i tak też pojedzie

Tak właściwie to po co dwa wydechy i dwie świece, przecież jedna na dwa cylindry też styknie.
a dwa przerywacze, kondensatory i cewki w czasach komunizmu to była czysta rozrzutność i marnowanie cennych materiałów, no po prostu czeski film i kabaret w jednym.

Wolę kombinować przerabiać i tp. Niż np wkładać 850 zeta w gotowy zapłon elektroniczny, masakra :D
gotowe elektroniki nasz od około 250zł, nie wiem co wszyscy się uparli brać cena najdroższego PEŁNEGO VAPE, nawet zwykłe Vape jest za około 500zł
« Ostatnia zmiana: Września 29, 2015, 20:18:18 wysłana przez Turbo »
Czym innym możesz zostać, kiedy świat widzi cię tylko jako MONSTRUM ?

nestor.mariusz

• Jawer Weteran
  • TS 350 CZ 350 (żony)
« Odpowiedź #109 dnia: Września 29, 2015, 20:20:35 »

Zakładam, że jeszcze ktoś to czyta...np. Pietras ;P a głównie chodziło o gotowy rysunek tarczy, dla tych, którzy jak widziałem, chcą ten rodzaj czujnika zastosować.
Przez lata przewinęły się transoptory wszelkiej maści wrażliwe nawet na kobiecy dotyk, sprzedawane w zestawach za chore pieniądze np. Prameti... i inne wynalazki. Chyba z kilkadziesiąt razy ktoś opracowywał to samo od nowa... to wrzuciłem (już nie pierwszy raz) te rysunki. Może ktoś w końcu zrobi kompedium. A nie... już było takie kilka razy... nawet z plikami excela z wszystkimi obliczeniami...i wykresami np. był kiedyś niejaki IZI i jemu podobni

ale na forum MZ to samo :P (chyba, że mają teraz kompedium - nie sprawdzałem). To samo na forum trabanta... i tak dalej :)

EDIT:
o widzę, że zawinął swoje przemyślenia...
http://izi.republika.pl/ ---> rok 2003

Co do różnicy między garami, to zazwyczaj nie ma problemu... ale pamiętam, że często wartości szły w całe mm. Inna była kultura regeneracji... Regenerowali na każdym rogu... znam tu takiego klubowicza, co miał regeneracje robioną za pomocą szlifierki kątowej :P i to nie jest taka stara sprawa.
« Ostatnia zmiana: Września 29, 2015, 20:24:40 wysłana przez n3stor.mariusz »

Randall_

• Świeżak
  • *
  • CZ-350
« Odpowiedź #110 dnia: Września 29, 2015, 20:28:50 »

Co do różnicy między garami, to zazwyczaj nie ma problemu... ale pamiętam, że często wartości szły w całe mm. Inna była kultura regeneracji... Regenerowali na każdym rogu... znam tu takiego klubowicza, co miał regeneracje robioną za pomocą szlifierki kątowej :P i to nie jest taka stara sprawa.
Wiesz należę do tych co cholernie cenią sobie precyzję, dla tego też biorą się moje wątpliwości do stosowania 2 czujników. jeden czujnik na jeden gar i drugi czujnik oddzielnie na drugi gar :/ ale ok dowiedziałem się od was bardzo dużo i będę kombinował, a jakie będą efekty to dam znać :)
« Ostatnia zmiana: Września 29, 2015, 20:31:26 wysłana przez Randall_ »

Turbo

• Niegdyś Jawer
  • Jawer Weteran
  • -
« Odpowiedź #111 dnia: Września 29, 2015, 20:31:37 »

Wiesz należę do tych co cholernie cenią sobie precyzję, dla tego też biorą się moje wątpliwości do stosowania 2 czujników. jeden czujnik na jeden gar i drugi czujnik oddzielnie na drugi gar :/
Ciekawe...
Jak precyzyjnie ustawisz zapłon na jednym czujniku i nie do końca dobrze złożonym wale ?

kielek

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #112 dnia: Września 29, 2015, 20:33:51 »

Wiesz należę do tych co cholernie cenią sobie precyzję, dla tego też biorą się moje wątpliwości do stosowania 2 czujników. jeden czujnik na jeden gar i drugi czujnik oddzielnie na drugi gar :/

Przecież mając 2 czujniki da się precyzyjniej ustawić zapłon niż na jednym. Wał nie zawsze jest złożony idealnie co 180 stopni.
Yamaha XTZ660 Tenere
ČZ 472.5 custom ;)
WSK m06-64 wiecznie remontu czekająca

Randall_

• Świeżak
  • *
  • CZ-350
« Odpowiedź #113 dnia: Września 29, 2015, 20:37:04 »

Jeśli wał nie jest złożony idealnie, to nie da się ustawić precyzyjnie.

Turbo

• Niegdyś Jawer
  • Jawer Weteran
  • -
« Odpowiedź #114 dnia: Września 29, 2015, 20:42:57 »

Jeśli wał nie jest złożony idealnie, to nie da się ustawić precyzyjnie.
a jak masz dwa czujniki to jest możliwość ustawienia dla każdego cylindra zapłonu np. 2,45mm

Pietras

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #115 dnia: Września 29, 2015, 21:33:47 »

Zakładam, że jeszcze ktoś to czyta...np. Pietras ;P....

Tak czyta szczególnie mądre wątki o zapłonach...
Nie chcę urazić nikogo ale jest taka niepisana zasada przyzwoitości że słucha się tego co ma coś do powiedzenia i jak się nie znasz to się nie ciskaj.
To że układ działa to nie przypadek, zazwyczaj wynika to z pewnej teorii tu akurat z teorii układów zapłonowych.
Moja rada jest taka że jeśli chcesz pojechać swoją jawą choć kawałek dalej od domu i jej nie pchać to powinieneś panować nad tym co w niej zmieniasz i rozumieć dlaczego akurat takie jest wycięcie a nie inne.
To że się mądrze nie znaczy że nie chcę pomóc, zanim wsadziłem elektronika do jawy to zrobiłem na stole sporo testów z różnymi cewkami i modułami to wymaga czasu i pieniędzy. Nie wspomnę o projekcie n3stor.mariusz. Trzeba docenić że ktoś chce podzielić się swoją wiedzą bo jak nie to zawinie pomysły pod stół i nikomu nic nie powie.
n3stor.mariusz « dnia: Dzisiaj o 20:20:35 »
  • Umieść cytat
Jawa to świetny motocykl pod warunkiem że wymieni się z tuzin części na inne, lepsze.
Niektóre oryginalne rozwiązania są śmieszne i należy je poprawic.

Randall_

• Świeżak
  • *
  • CZ-350
« Odpowiedź #116 dnia: Października 01, 2015, 14:17:38 »

Witam ponownie posiadam taki impulsator http://allegro.pl/impulsator-skuter-motorower-motocykl-i5660136633.html on jest od skutera i chciałbym się dowiedzieć czy on będzie współpracował z modułem zapłonowym z vw golfa II ?

Karolek

• Jawer Weteran
  • Jawa 638/1 1989
« Odpowiedź #117 dnia: Października 01, 2015, 14:35:14 »

Nie będzie współpracował, bo w golfie jest czujnik hala, a ten jest indukcyjny. Ale z tym czujnikiem będzie współpracował moduł od poloneza.

Maks

• Młodszy Jawer
  • **
  • ĆeskaZbrojovka 350
« Odpowiedź #118 dnia: Października 01, 2015, 15:22:36 »

Nie znalazłem tej informacji w wątku, czy moduł od poldka ma zmienny kąt wyprzedzenia czy stały? Jakiego modułu najlepiej szukać żeby działał z tym czujnikiem ?

Blenders

• Laureat "Krzywej Korby" 2012
  • Global Moderator
  • Bibliotekarz
« Odpowiedź #119 dnia: Października 01, 2015, 15:43:34 »

Nie znalazłem tej informacji w wątku, czy moduł od poldka ma zmienny kąt wyprzedzenia czy stały? Jakiego modułu najlepiej szukać żeby działał z tym czujnikiem ?

Gl-118 z poloneza ma stały kąt.
Jawa 350 634-7 (12V flansza na Altka i Zapłon Janka) 83r Docieranie
Čz 350 472.5 (12V flansza na Altka i Zapłon Janka) 85r
Čz 180 487.4 (Pełne Vape 12V) 93r
Jawa 638.5 + Velorex 562
Wsk 125 M06B3 Bąk (Cdi TurboZabytki 12V) 77r

Paweł Świecie

• Jawer
« Odpowiedź #120 dnia: Października 01, 2015, 16:02:36 »

http://allegro.pl/listing/listing.php?buyNew=1&order=p&string=czujnik+halla+vw&bmatch=engagement-v6-promo-sm-sqm-dyn-v2-aut-1-3-0907 Nie dawaj się w używane bo czujnik halla jest najszybciej padającym elementem aparatu zapłonowego a ten z linku nie jest przerażająco drogi ( 38, 50 zł ) i ma tą zaletę że ma wyprowadzenie przewodami więc złącze możesz upchnąć tam gdzie jest trochę więcej miejsca pod deklem , ja mam właśnie takie , czekają na resztę silnika żeby to złożyć i kolory kabli odpowiadają kolorom instalacji Volkswagena .

Randall_

• Świeżak
  • *
  • CZ-350
« Odpowiedź #121 dnia: Października 02, 2015, 22:33:59 »

Witam ponownie zapomniałem jeszcze o jednym, mam coś takiego, kompletny aparat zapłonowy z czujnikiem tylko nie wiem czy to jest hala czy inny, I dedykowany temu czujnikowi przerywacz I moduł, tylko teraz tak to wszystko jest z samochodu Mitsubishi galant gls silnik 1,8. I teraz pytanie czy to się nada I czy będzie współpracować z cewką od malucha.

Paweł Świecie

• Jawer
« Odpowiedź #122 dnia: Października 03, 2015, 14:26:58 »

Witam ponownie zapomniałem jeszcze o jednym, mam coś takiego, kompletny aparat zapłonowy z czujnikiem tylko nie wiem czy to jest hala czy inny, I dedykowany temu czujnikowi przerywacz I moduł, tylko teraz tak to wszystko jest z samochodu Mitsubishi galant gls silnik 1,8. I teraz pytanie czy to się nada I czy będzie współpracować z cewką od malucha.
Daj jakieś zdjęcie tego aparatu , najlepiej beż kopułki i palca żeby było widać co jest w środku bo to może być nawet zwykły przerywaczowy aparat , a wtedy gra nie warta zachodu . Z cewką od malucha będzie współpracowć nawet z modułem od VW , ważne żeby do modułu była cewka niskooporowa . Ale jak chcesz cewkę od malucha , dwustrzałową to masz zamiar robić zapłon na jednym czujniku , a co jeżeli masz niedokładnie złożony wał , tak jak Ci Nestor i Turbo pisali ? Ja mam dwa czujniki Halla , dwa moduły od VW , i chcę do tego kupić jak najmniejsze gabarytowo cewki niskooporowe żeby zmieścić je pod zbiornikiem , jedna cewka od malucha pracuje z dwiema świecami ale, niestety, nie może współpracować z dwoma czujnikami czy modułami . Można jeszcze odpowiednio dopiłować tarczę sterującą tak aby mieć precyzyjny zapłon na cewce dwustrzałowej ale jest to bardzo kłopotliwe więc zastanów się nad zdwojeniem układu i dwiema małymi pojedyńczymi cewkami . Jak coś upoluję i nie będzie drogie to Ci podpowiem jakie ( zastanawiam się nad cewkami z VAG ale tymi kanciastymi - dużo mniejsze od butelkowych ).

Randall_

• Świeżak
  • *
  • CZ-350
« Odpowiedź #123 dnia: Października 03, 2015, 15:30:18 »

Dzięki za odpowiedź ok zrobię zdjęcie tego Aparatu i wstawię, już zrobiłem fotkę więc przesyłam tak to wygląda.
« Ostatnia zmiana: Października 03, 2015, 15:50:44 wysłana przez Randall_ »

Karolek

• Jawer Weteran
  • Jawa 638/1 1989
« Odpowiedź #124 dnia: Października 03, 2015, 16:19:35 »

Na moje oko jest to czujnik indukcyjny, to do modułu od poloneza by się nadał.
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 8   Do góry