Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 04:32:13
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Dlawienie  (Przeczytany 16661 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Lopez

• Jawer Weteran
    • Mechanika Pojazdowa
Odp: Dlawienie
« Odpowiedź #25 dnia: Marca 25, 2012, 20:54:16 »

Chodzi mi jaki rodzaj oleju wlałeś do skrzyni -mineralny, półsyntetyk czy syntetyk, sam przetestowałem hipol mineralny z półsyntetykiem /hipol gl5/ i różnica we wkręcaniu jak i w wolnych obrotach była b. duża - półsyntetyk jest rzadszy, piec szybciej się wkręca i do dziś od paru ładnych sezonów na nim latam i żadnych ubocznych objawów nie zauważyłem...full syntetyka nie testowałem bo trochę za drogi - litr około 5 dych albo więcej...K

Wlalem Hipol 80W-90, zawsze na takim jezdzilem i nigdy nie mialem klopotow. Zobaczymy, na razie zakupilem nowy gaznik. Wymienie i sprawdze, czy sie cos zmieni.

Sprawdź też czy masz dysze takie jak trzeba.

A jakie dysze powinny byc? Jest jakis post o tym na forum?

A tu jeszcze wracajac do tematu dysz, wyczytalem, ze w 638 i 639 dysza glowna ma wymiar 92, a w 640 wymiar 100. Ja mam u siebie dysze 100, silnik 639, moze to byc problemem?

Taki  dysze masz mieć,w 639 nie wiedzieć czemu przez zastosowanie zwężki ( uszczelka między gaźnikiem a króćcem ssania-po Czesku Clona),zmieniono także dysze.Co do Twojego problemu,to jak pisałem wcześniej -sprawdź czy masz drożny airbox,druga sprawa to brudne dysze.Jak odpalaliśmy czoperka Jędruli to także nie chciała się wkręcać pod obciążeniem ( na luzie bez problemu) i jaki powód? ano brudne dysze,jakby się kamień kotłowy osadził,po wyczyszczeniu moto odzyskało życie.

A tak na marginesie,może paliwo słabo leci?( kranik,filterek)

To się trochę wyklucza. Kichau ma silnik 639 gdzie serwisówka podaje, że dysza główna ma być 92, zaś dla silnika 640 dysza główna ma być 100.
Może ma to jakieś znaczenie, ale w jawie 639 są zwykłe wydechi i dysza 92 a w 640 są inne wydech(dyfuzory) i dysza 100.
Podejrzewam, że zmienili wydechy i żeby wszystko ładnie grało zmienili dyszę w gaźniku.

Holger mówisz, że jest jakaś zwężka, czyli silnik jest zblokowany. Da się to usunąć?? Może by dżawa dostała skrzydeł.

Do Kichau:
Ustawiłem poziom bez pływaków i mam ze 3mm niżej tego wypustu.
Wcześniej maiłem niższy poziom i jawa była bardziej mułowata. Teraz jak przy 3tys odkręcę manetkę to się zbiera od razu.

Jeszcze co do tego wypustu. Niby nigdzie nie piszę, że należy do teo ustawiać poziom paliwa. Żadna serwisówka tego nie podaje. Mam CZ 125 i tam też jest gaźnik JIKOV i w komorze pływakowej równieże jest podobny wypust z tym że napewno nie blokuje on osi pływaków.
Oba to gaźniki JIKOV i w obu jeśli się ustawi poziom paliwa na ten wypust to silniki pracują prawidłowo więc coś musi w tym być.
A jak to jest w MZ?? Gaźnik dosyć podobny. Czy tam też jest wypust??
« Ostatnia zmiana: Marca 25, 2012, 20:59:41 wysłana przez Lopez »

kichau

• Jawer Weteran
  • Lubię piwo
« Odpowiedź #26 dnia: Marca 25, 2012, 21:57:06 »

Dokladnie, wiem, ze na 100% gaznik nie jest oryginalny od tego motoru, mowil wlasciciel. Kupil ten gaznik gdzies jakies 7 - 8 lat temu, ewidentnie jest to juz gaznik dostosowany do 640. Niestety, bede musial poczekac na moj nowy/stary gazniczek jeszcze jakies 2 tygodnie, wiec na razie lipa. No chyba, ze ktos ma jeszcze jakis pomysl co sprawdzic...

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
« Odpowiedź #27 dnia: Marca 25, 2012, 23:26:46 »

Napisz jaki masz typ gaznika,jutro jak bede w domu to napisze dokładnie co i jak,teraz dodam ze mam gaznik od 639 i jest tam dysza 100.

kichau

• Jawer Weteran
  • Lubię piwo
« Odpowiedź #28 dnia: Marca 26, 2012, 08:14:18 »

Napisz jaki masz typ gaznika,jutro jak bede w domu to napisze dokładnie co i jak,teraz dodam ze mam gaznik od 639 i jest tam dysza 100.

OK, pozniej psrawdze jakie ma oznaczenie.

Widziales ten rysunek gaznika z katalogu na poprzedniej stronie z podanymi wymiarami dysz?

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
« Odpowiedź #29 dnia: Marca 26, 2012, 09:45:34 »

Wracając do tematu,posiadam obydwa typy gaźników a więc:
standardowy typ 2838 gdzie dysze to 92 i 72
oraz gaźnik od modelu 639 typ 2855 dysze 100 i 72.Do gaźnika 639 oraz 640 dodatkowo zakładana jest uszczelka-zwężka ( po Czesku clona)
http://jawaczesci.pl/392,uszczelka-gaznika-jeden-otwor.html
nie wiem za bardzo jakie ma zadanie jednak jakiś powód jest że dali większą dyszę oraz zwężkę,może Ktoś wie?

kichau

• Jawer Weteran
  • Lubię piwo
« Odpowiedź #30 dnia: Marca 26, 2012, 09:53:40 »

Wracając do tematu,posiadam obydwa typy gaźników a więc:
standardowy typ 2838 gdzie dysze to 92 i 72
oraz gaźnik od modelu 639 typ 2855 dysze 100 i 72.Do gaźnika 639 oraz 640 dodatkowo zakładana jest uszczelka-zwężka ( po Czesku clona)
http://jawaczesci.pl/392,uszczelka-gaznika-jeden-otwor.html
nie wiem za bardzo jakie ma zadanie jednak jakiś powód jest że dali większą dyszę oraz zwężkę,może Ktoś wie?

Ja tej zwezki na 100% nie mam. U mnie jest ta dwugardzielowa uszczelka gruba przy samym cylindrze, a potem miedzy gaznikiem a kroccem tylko guma laczaca i ta nasadka, ktora sciska gume. Moze to jest przyczyna?

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
« Odpowiedź #31 dnia: Marca 26, 2012, 10:18:34 »

jeździłem i na jednym i na drugim gaźniku nez tzw clony i nie było problemów,a clonę zakładasz między flanszę z uszczelką stożkową,a gardziel ssącą.

kichau

• Jawer Weteran
  • Lubię piwo
« Odpowiedź #32 dnia: Marca 28, 2012, 20:11:53 »

Chlopaki, moze ktos bedzie mial jeszcze jakis pomysl. Wykrecilem dzis swiece. Sa czarne jak diabel. Jawa nie kopci i mieszanka jest 1:40, wiec moze faktycznie ta dysza w gazniku jest za duza (100, zamiast 92), jak juz dyskutowalismy?