Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 04:16:18
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Dlawienie  (Przeczytany 16658 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kichau

• Jawer Weteran
  • Lubię piwo
Dlawienie
« dnia: Marca 23, 2012, 23:56:46 »

Kurde, nie moge sie uporac z silnikiem mojego nowego Choppera. Przy malych obrotach, jak odkrece mu manetke do oporu zaczyna sie dlawic i nie chce przyspieszac. Jak daje gazu powoli, wszystko jest cacy. Co zrobilem dotychczas:

- wymiana simmeringa od strony pradnicy
- wymiana uszczelek pod cylindrami i glowica (tak tak, najpierw dokrecilem krociec gaznika, potem cylindry)
- czyszczenie gaznika
- proba roznych ustawien gaznika, glownie dyszy wolnych obrotow i polozenie iglicy przepustnicy
- wymiana, swiec, kabli i fajek
- zaplon jest elektorniczny, Vape, nieustawialny, ale mysle, ze nie jest to problem zaplonu, bo przy powolnym dodawaniu gazu idzie jak diabel

Ma ktos jakis pomysl, co jeszcze zrobic?

Deejf

• Jawer
  • Doświadczony jawer.
Odp: Dlawienie
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 24, 2012, 00:07:22 »

ciepłota świec?
    Status GG
Najwięcej on-line siedzący na forum :D

Nie jestem typem człowieka który dużo mówi i mało robi
            Ja mało mówię i mało robię :D

Lopez

• Jawer Weteran
    • Mechanika Pojazdowa
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 24, 2012, 00:08:12 »

Miałem podobne objawy. Ustaw poziom paliwa w gaźniku. Ja ustawiłem na wypust i jest git.

kichau

• Jawer Weteran
  • Lubię piwo
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 24, 2012, 00:16:29 »

ciepłota świec?

BRISK N15C, takie sprzedaje tez Ruszczyk do Jawy, powinno byc OK

Miałem podobne objawy. Ustaw poziom paliwa w gaźniku. Ja ustawiłem na wypust i jest git.

Co to znaczy "ustawic na wypust"? Jak mam ten poziom ustawic? W junakowskim Pegazie umiem, w Jikovie od TSki jeszcze nie  :(

willy

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 24, 2012, 00:21:19 »

Przejedź dysze igłami na wymiar i wtedy sprawdź... Dysze lubią czasem zarosnąć świństwem i mimo że prześwit jest to jednak wymiar otworu nie ten co ma być... :]

Pozdro!

kichau

• Jawer Weteran
  • Lubię piwo
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 24, 2012, 00:22:51 »

Przejedź dysze igłami na wymiar i wtedy sprawdź... Dysze lubią czasem zarosnąć świństwem i mimo że prześwit jest to jednak wymiar otworu nie ten co ma być... :]

Pozdro!

Wszystkie dysze juz dzis drucikami czyscilem. Nic to nie dalo...

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 24, 2012, 00:24:35 »

1.wyczyść porządnie dysze gaźnika i cały gaźnik
3.wyreguluj gaźnik
3.sprawdź filtr powietrza oraz drożność airboxu

http://www.jawacz.pl/mechanika/poziom-paliwa-w-ganiku/

willy

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Marca 24, 2012, 00:41:21 »

Pozdro!

Wszystkie dysze juz dzis drucikami czyscilem. Nic to nie dalo...

To może ci przylewa? :] Spróbuj opuścić igłę o 1 rowek ... :]

Pozdro!!! :]

Don1993

• Starszy Jawer
  • Jawa 350 Typ 638-1/639 '89 , 638-5
« Odpowiedź #8 dnia: Marca 24, 2012, 08:01:07 »

sprawdź czy dysz nie pomyliłeś;) ostatnio robiłem mz i też delikatnie gazem jechała ale jak odkręciło się manetke się dławiło okazało się że dysza była czymś zarośnieta ;)

mostasz

• Jawer Weteran
  • luckystrike
« Odpowiedź #9 dnia: Marca 24, 2012, 09:44:16 »

dysz nie czyści się  drucikiem, wyczyść sprężonym powietrzem i wymyj płynem do czyszczenia gaźnika, vape się jakiś luz ustawia, ustaw też poziom paliwa w komorze pływakowej - teraz jest za niski czyli pływak za wcześnie zamyka dopływ paliwa
Górnik forumowy :P
Czasami motocykl sprawia, że uśmiech na twarzy się poJAWIA !!!

Lopez

• Jawer Weteran
    • Mechanika Pojazdowa
« Odpowiedź #10 dnia: Marca 24, 2012, 09:55:15 »

Więcej tutaj:
http://www.jawacz.pl/baza-wiedzy/regulacja-gaznika/

Sprawdź też czy masz dysze takie jak trzeba.

kichau

• Jawer Weteran
  • Lubię piwo
« Odpowiedź #11 dnia: Marca 24, 2012, 10:28:46 »

A jakie dysze powinny byc? Jest jakis post o tym na forum?

mostasz

• Jawer Weteran
  • luckystrike
« Odpowiedź #12 dnia: Marca 24, 2012, 10:59:19 »

instrukcja do jawy kruszewskiego - ogólniedostępna w internecie
Górnik forumowy :P
Czasami motocykl sprawia, że uśmiech na twarzy się poJAWIA !!!

kichau

• Jawer Weteran
  • Lubię piwo
« Odpowiedź #13 dnia: Marca 24, 2012, 19:42:06 »

Caly dzien walki i niestety bez sukcesu. Wyczyscilem gaznik jeszcze raz, przedmuchalem, przeplukalem, wszystko jest drozne. Ustawilem poziom paliwa w komorze plywakowej, nadal te same objawy. Kupilem na Allegro uzywany oryginalny gaznik, mam przeczucie, ze u mnie zamontowana jest chinszczyzna z napisem Jikov...

Mathini

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 634-7 x2; CZ 175/487 Cafe-Racer ;
« Odpowiedź #14 dnia: Marca 24, 2012, 20:35:28 »

Jak ma napis Made in Czechoslovakia i nabite numery to jest oryginalny, przychodzi mi jeszcze do głowy drożność filtra powietrza zobaczy, czy jakieś śmieci, liście tam nie wpadły.
    Status GG
Dużo gazu i sprzęgło od razu. o2o

Krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #15 dnia: Marca 24, 2012, 21:16:45 »

Witam...sprawdż odpowietrznik korka wlewu paliwa - może być przytkany...drugie - czy nie za gęsty olej w skrzynce...trzecie - czy przy montażu cylindrów do karterów silikonem nie ,,przytkałeś,, jakiegoś kanału...czwarte - drożność tłumików..pozdrawiam...K

kichau

• Jawer Weteran
  • Lubię piwo
« Odpowiedź #16 dnia: Marca 24, 2012, 21:27:53 »

Jak ma napis Made in Czechoslovakia i nabite numery to jest oryginalny, przychodzi mi jeszcze do głowy drożność filtra powietrza zobaczy, czy jakieś śmieci, liście tam nie wpadły.

Sprawdzalem, pisal o tym wyzej Holger. Filtr czysty, jak nowy  :(

Witam...sprawdż odpowietrznik korka wlewu paliwa - może być przytkany...drugie - czy nie za gęsty olej w skrzynce...trzecie - czy przy montażu cylindrów do karterów silikonem nie ,,przytkałeś,, jakiegoś kanału...czwarte - drożność tłumików..pozdrawiam...K

1) Nie sprawdzalem jeszcze odpowietrznika, ale jezeli dodaje mniej gazu, ciagnie bez problemu. Na autostradzie moge tez jechac ponad 100 km/h dlugo i bez problemu.

2) olej nowy. Mimo to nie rozumiem jaki mialoby miec to wplyw na problem, ktory tu opisalem

3) to samo bylo juz przed uszczelnieniem cylindrow. Uszczelke tylko "zabarwilem" silikonem palcami.

4) tez nie sprawdzalem, ale patrz punkt 1)

Na razie zalamka. Jutro dalsze proby.
« Ostatnia zmiana: Marca 24, 2012, 21:30:30 wysłana przez kichau »

Krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Marca 24, 2012, 23:45:18 »

Chodzi mi jaki rodzaj oleju wlałeś do skrzyni -mineralny, półsyntetyk czy syntetyk, sam przetestowałem hipol mineralny z półsyntetykiem /hipol gl5/ i różnica we wkręcaniu jak i w wolnych obrotach była b. duża - półsyntetyk jest rzadszy, piec szybciej się wkręca i do dziś od paru ładnych sezonów na nim latam i żadnych ubocznych objawów nie zauważyłem...full syntetyka nie testowałem bo trochę za drogi - litr około 5 dych albo więcej...K

kichau

• Jawer Weteran
  • Lubię piwo
« Odpowiedź #18 dnia: Marca 24, 2012, 23:49:41 »

Chodzi mi jaki rodzaj oleju wlałeś do skrzyni -mineralny, półsyntetyk czy syntetyk, sam przetestowałem hipol mineralny z półsyntetykiem /hipol gl5/ i różnica we wkręcaniu jak i w wolnych obrotach była b. duża - półsyntetyk jest rzadszy, piec szybciej się wkręca i do dziś od paru ładnych sezonów na nim latam i żadnych ubocznych objawów nie zauważyłem...full syntetyka nie testowałem bo trochę za drogi - litr około 5 dych albo więcej...K

Wlalem Hipol 80W-90, zawsze na takim jezdzilem i nigdy nie mialem klopotow. Zobaczymy, na razie zakupilem nowy gaznik. Wymienie i sprawdze, czy sie cos zmieni.

A tu jeszcze wracajac do tematu dysz, wyczytalem, ze w 638 i 639 dysza glowna ma wymiar 92, a w 640 wymiar 100. Ja mam u siebie dysze 100, silnik 639, moze to byc problemem?

Krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Marca 25, 2012, 00:01:36 »

W silniku masz mineralny gl-4, spróbuj gl-5/75w-90, będzie żwawiej chodził...K

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
« Odpowiedź #20 dnia: Marca 25, 2012, 00:26:26 »

Wlalem Hipol 80W-90, zawsze na takim jezdzilem i nigdy nie mialem klopotow. Zobaczymy, na razie zakupilem nowy gaznik. Wymienie i sprawdze, czy sie cos zmieni.

A tu jeszcze wracajac do tematu dysz, wyczytalem, ze w 638 i 639 dysza glowna ma wymiar 92, a w 640 wymiar 100. Ja mam u siebie dysze 100, silnik 639, moze to byc problemem?

Taki  dysze masz mieć,w 639 nie wiedzieć czemu przez zastosowanie zwężki ( uszczelka między gaźnikiem a króćcem ssania-po Czesku Clona),zmieniono także dysze.Co do Twojego problemu,to jak pisałem wcześniej -sprawdź czy masz drożny airbox,druga sprawa to brudne dysze.Jak odpalaliśmy czoperka Jędruli to także nie chciała się wkręcać pod obciążeniem ( na luzie bez problemu) i jaki powód? ano brudne dysze,jakby się kamień kotłowy osadził,po wyczyszczeniu moto odzyskało życie.

A tak na marginesie,może paliwo słabo leci?( kranik,filterek)

Mathini

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 634-7 x2; CZ 175/487 Cafe-Racer ;
« Odpowiedź #21 dnia: Marca 25, 2012, 08:50:26 »

Możliwa jest przyczyna, którą podał Holger, bo benzyna lubi wytrącać osad, dlatego to własnie z japońskich motocykli z podciśnieniowym gaźnikiem spuszcza się benzynę na zimę, niestety wielu użytkowników Jaw/CZ o tym zapomina.
    Status GG
Dużo gazu i sprzęgło od razu. o2o

kichau

• Jawer Weteran
  • Lubię piwo
« Odpowiedź #22 dnia: Marca 25, 2012, 15:45:11 »

Taki  dysze masz mieć,w 639 nie wiedzieć czemu przez zastosowanie zwężki ( uszczelka między gaźnikiem a króćcem ssania-po Czesku Clona),zmieniono także dysze.Co do Twojego problemu,to jak pisałem wcześniej -sprawdź czy masz drożny airbox,druga sprawa to brudne dysze.Jak odpalaliśmy czoperka Jędruli to także nie chciała się wkręcać pod obciążeniem ( na luzie bez problemu) i jaki powód? ano brudne dysze,jakby się kamień kotłowy osadził,po wyczyszczeniu moto odzyskało życie.

A tak na marginesie,może paliwo słabo leci?( kranik,filterek)

Czyli mam miec dysze 92, jak w manualu, czy taka jaka mam zamontowana, czyli 100, ktora jest normalnie do 640? Moj chopper jest z 1994 roku, mysle, ze silnik jest jeszcze taki jak w 638, ale nie jestem pewien.

Ustawiles "na wypust" z plywakami, czy bez plywakow? Bo tutaj widze spory sa dotyczace tego tematu. U mnie "na wypust" sie nie da, bo plywak blokuje sie wtedy juz na gorze i nie zamyka zaworka. Mialem ok 10 mm pod wypustem bez plywaka, teraz podnioslem na maxa jak sie dalo i mam ok 5 mm pod wypustem.

Jezeli mam byc szczery, to nie jestem przekonany co do sensu tego wypustu. Na pewno ma on glowne zadanie trzymac oske plywaka, zeby nie wypadla. Ale byc moze jest tak, ze ma tez ta druga opisana tu na forum funkcje.
« Ostatnia zmiana: Marca 25, 2012, 15:50:05 wysłana przez kichau »

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
« Odpowiedź #23 dnia: Marca 25, 2012, 17:41:59 »

W Twoim gazniku mają być dysze większe.

kichau

• Jawer Weteran
  • Lubię piwo
« Odpowiedź #24 dnia: Marca 25, 2012, 20:00:07 »

W Twoim gazniku mają być dysze większe.

Acha, bo tak jak pisalem, ja co prawda mam 100, ale nie chodzi dobrze, a w instrukcji jest do 639 przepisana 92. Zamowilem na Allegro uzywany gaznik z dysza 92, pokombinuje wtedy z mniejsza i wieksza, zobaczymy...