Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 21, 2026, 11:59:40
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7   Do dołu

Autor Wątek: Krycha - Cz 350 & Cz 175  (Przeczytany 39228 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Krycha

• Jawer Weteran
  • Cz 472.6
Odp: Krycha - Cz 350 & Cz 175
« Odpowiedź #125 dnia: Stycznia 27, 2015, 22:27:49 »

Zamknąłem kartery i pojawił się problem.
Na zdjęciach widać, że wał nie siedzi równomiernie w karterach. Po lewej stronie, zaznaczone czerwonymi strzałkami, jest odrobinę miejsca na listek szczelinomierza. Po prawej, nie idzie już wcisnąć tego samego listka. Wał obraca się i nie słychać aby gdzieś ocierał. Obawiam się tylko, że korba będzie krzywo się ustawiać i złapie mi tłok. Zostawić, czy rozbierać znowu?

« Ostatnia zmiana: Stycznia 27, 2015, 22:29:32 wysłana przez Krycha »
ZaKrystian powiedz mi, ile Jawa pali Ci?

second

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #126 dnia: Stycznia 27, 2015, 22:38:59 »

Korbowód z drugiego zdjęcia wygląda jakby był skrzywiony.
To ma być taka fikcja żeby wszyscy uwierzyli a fikcja musi być prawdopodobna żeby stała się prawdą...

mostasz

• Jawer Weteran
  • luckystrike
« Odpowiedź #127 dnia: Stycznia 27, 2015, 23:15:20 »

A położenia wału w karterach nie ustawia się młotkiem miedzianym przy składaniu ? Korbowody masz fabryczne czy chiński wyrób ? Jeżeli chiński to WMMOTOR czy inny ? Była jakaś naklejka czy coś ?
Górnik forumowy :P
Czasami motocykl sprawia, że uśmiech na twarzy się poJAWIA !!!

Jawolotmen

• Człowiek Depresja
  • Jawer Weteran
  • CZ 472.6/GSX400F
« Odpowiedź #128 dnia: Stycznia 28, 2015, 00:31:46 »

Pytanie czy jak wetkniesz szczelinomierz głębiej to też jest różnica? Weź po uwagę, że kartery też idealne nie są. Swój silnik dla pewności raz rozłożyłem(zaraz po złożeniu), bo się dziwiłem czemu tak jest, ale po prosty mój oryginalny wał tak się usadzał w karterach.
"Można mieć depresje i siedzieć w domu. Można też mieć depresję i jeździć cezetą"

marian

• Jawer Weteran
  • Jawa 638.0 Ogar 200
« Odpowiedź #129 dnia: Stycznia 28, 2015, 10:26:37 »

Ewidentnie korbowód jest krzywy pomijając ze własnie w miejscu łączenia karterów widać ze nie jest na środku to między tarczami wału też widać ze na jedną strone jest przechylony.
Tą szczeliną miedzy karterem a wałem bym sie nie przejmował jest niewielka różnica.Ważne że nie obciera.
Jeśli coś ma być zrobione dobrze,zrób to sam.

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa
« Odpowiedź #130 dnia: Stycznia 28, 2015, 12:00:22 »

Czy korbowód jest ewidentnie krzywy to można stwierdzić kolego marian jak sie to sprawdzić organoleptycznie. To że jest ,,przesuniety " na łączeniu to efekt tego nierównego ustawienia wału w karterach .Z czego ono wynika nie wiem  ale jeżeli wał sie kreci  bez tarcia to jest ok.
Czy korbowód jest krzywy można sprawdzić wkładając sworzeń fi20mm(albo 16 z łożyskiem) w główke a na płaszczyźnie karteru położyć po obu stronach sworznia-korbowodu równe  płytki. Schodząc korbowodem  ze sworzniem do płytek możemy wówczas sprawdzić czy z prawej i lewej strony mamy równą szczelinę. Jeżeli nie , to korba jest krzywa w stosunku do płaszczyzny karteru i trzeba ją dogiąć. Rurka na sworzeń i heja!
To tyle w temacie ;)

marian

• Jawer Weteran
  • Jawa 638.0 Ogar 200
« Odpowiedź #131 dnia: Stycznia 29, 2015, 08:45:39 »

Jak sprawdzić to ja wiem.W tym przypadku widzę na oko ze jest krzywy.Nie wydaje mi się żeby przesuniecie wału o 0,1 mm spowodowało przesunięcie korby o 2 mm.

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #132 dnia: Stycznia 29, 2015, 10:42:33 »

Zależy jeszcze jaki był ustawiony luz osiowy korbowodu.
Żyj tak, żebyś na stare lata mógł powiedzieć:

"Kuurła, kiedyś to było..."

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa
« Odpowiedź #133 dnia: Stycznia 29, 2015, 12:28:33 »

Jak sprawdzić to ja wiem.W tym przypadku widzę na oko ze jest krzywy.Nie wydaje mi się żeby przesuniecie wału o 0,1 mm spowodowało przesunięcie korby o 2 mm.

;)  i wszystko jasne 8)

Zależy jeszcze jaki był ustawiony luz osiowy korbowodu.
to tez może  wpływać oczywiście na przesunięcie korbowodu   co jednak nie zmienia faktu ,że  krzywe jest krzywe  :o

Krycha

• Jawer Weteran
  • Cz 472.6
« Odpowiedź #134 dnia: Stycznia 29, 2015, 18:01:24 »

Sprawdziłem tak jak pisze Markoltent10 i sworzeń dotyka równo obu blaszek więc korba jest prosta. Założyłem więc tłok. Dzisiaj wrzucę cylinder i zacznę molestować sprzęgło.
ZaKrystian powiedz mi, ile Jawa pali Ci?

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa
« Odpowiedź #135 dnia: Stycznia 29, 2015, 18:53:23 »

Oooo,a jednak prosty ?  ;)  Jak to czasami pozory mylą :o :)  Wniosek...warto sprawdzić organo...cośtam 8)

marian

• Jawer Weteran
  • Jawa 638.0 Ogar 200
« Odpowiedź #136 dnia: Stycznia 30, 2015, 10:39:16 »

Istnieje możliwość że jest skrzywiony w ten sposób jak w załączniku.Oczywiście narysowałem przesadnie ale wiadomo o co chodzi.
Skoro po pomiarach okazuje się ze jest prosty to nie wnikam.Mnie on wygląda na krzywy.Tak czy inaczej nie powinien być tak przesunięty.

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa
« Odpowiedź #137 dnia: Stycznia 30, 2015, 10:51:56 »

Noo...spoko , wszystko jasne 8) :D

mostasz

• Jawer Weteran
  • luckystrike
« Odpowiedź #138 dnia: Stycznia 30, 2015, 13:52:55 »

Co do zdjęcia mariana, A możliwe że on taki wyszedł z fabryki czy jakieś ekstremalne temperatury w silniku mu w tym pomogły ?
Jakoś nie mogę uwierzyć że to się może skrzywić tak - krycha ja bym odżałował i dał ponownie do rozebrania wał i do wymiany ten korbowód.
Górnik forumowy :P
Czasami motocykl sprawia, że uśmiech na twarzy się poJAWIA !!!

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa
« Odpowiedź #139 dnia: Stycznia 30, 2015, 15:31:51 »

Co do zdjęcia mariana, A możliwe że on taki wyszedł z fabryki czy jakieś ekstremalne temperatury w silniku mu w tym pomogły ?
Jakoś nie mogę uwierzyć że to się może skrzywić tak - krycha ja bym odżałował i dał ponownie do rozebrania wał i do wymiany ten korbowód.

Panowie włączcie na luz ,bo się rozpędzacie zbyt mocno . Sorki ,ale dobrymi radami jest piekło wybrukowane  :-[
O ile się nie mylę to ten wał wyszedł spod mojej ręki i kątowanie korbowodu było sprawdzane. To ,że gdzieś cuś jest przesunięte , to nie powód do siania paniki i bawienie sie w doktora dobra rada ;) Tego nikt nie robił w tamtych czasach na obrabiarkach cyfrowych. Często było tak ,że jak Qnia chodziła tak pługa orała >:(
Tolerancje były tak duże ,że z reguły się w nich wszystko mieściło.
Czasami to trudno sie czyta te wszystkie dobre rady nie do końca poparte znajomością tematu.
To ,że wał nie leży idealnie równo po obu stronach karteru to pewnie wina(chociaż nie koniecznie) wytaczacza (Qń)który z jednej strony wszedł nożem zbyt głęboko a z drugiej płyciej żeby wyrównać do wymiaru i zmieścić się w tolerancji  :o  albo odsadzenia na przeciwwagach wału sa różne ???  Jak nie trze i wał nie ma luzu bocznego w karterze ,to w czym problem? :o
Korbowód może mieć trzpień odchylony od pionu bo....fabrycznie jak zrobili płaszczyzny boczne do wymiaru 16mm to nikt nie spojrzał że nie jest idealnie prosty czołunek - przesunięty

https://www.dropbox.com/s/5qdpuuaihrs0bsm/korbow%C3%B3d.png?dl=0

(kolejny Qń) a jak potem wyszlifowali otwory to ,żeby się zgadzały odległości środków otworów niczego już nie prostowali ;)
Uwierzcie mi na słowo ,że to niestety norma tamtych czasów ,która w niczym nikomu nie przeszkadza :( 

Krycha-korbowód nie chwyci u góry tłoka bo ma szerokość 16mm a odległość między otworami w tłoku to coś ok 22mm ;) 
Poza tym ja nie widzę by ten  korbowód był krzywy raczej jeżeli już ,to jest przesunięty względem linii karteru a to z kolei jest subiektywne odczucie bo nie do końca wiemy czy zdjęcie było robione równolegle do łączenia karterów i czy czasami podebranie w przeciwwagach nie sa różne co też było niejako normą ;) 
Sorki za ten wykład ,ale...
« Ostatnia zmiana: Stycznia 30, 2015, 18:33:42 wysłana przez Markoltent10 »

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #140 dnia: Stycznia 30, 2015, 16:25:16 »

A kartery są podzielone idealnie na środku? Ktoś to kiedyś mierzył? Bo może ten silnik tak jest zaprojektowany, że płaszczyzna podziału karterów jest przesunięta w którąś stronę od osi symetrii cylindra :)

Uziel

• Jawer
  • Cz472,5 Jożin,Jawa 638-5 Odkurzacz
« Odpowiedź #141 dnia: Stycznia 30, 2015, 16:32:45 »

Widzę że nie macie Panowie poważniejszych problemów jak napisał Marek to nie prom kosmiczny a ze zdjęcia to wróżenie z fusów,wiadomo obiektywy zniekształcają.Śmiało składaj.
Zawsze beztrosko i bezrozumnie aż moja dupa legnie w trumnie czyli w bani czeski film

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa
« Odpowiedź #142 dnia: Stycznia 30, 2015, 16:37:25 »

muczos ,  to czy karter jest  ''równo"podzielony  to kolejny Qń jest odpowiedzialny ,niestety. To są tylko odlewy  i to nie koniecznie idealnie równe . Niestety z ich równością jest różnie podobnie jak z cylindrami od 350tek . Kanały nie są na tej samej wysokości i to czy jawa działała jedna lepiej druga gorzej zależało troszeczkę od szczęścia. Podobnie jest z karterami  .
« Ostatnia zmiana: Stycznia 30, 2015, 16:40:23 wysłana przez Markoltent10 »

Stefa_no1

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #143 dnia: Stycznia 30, 2015, 17:25:40 »

Panowie Jawerowie- to tylko CZta i nikt z tego strzelał nie będzie ;)   
Zajrzałem z ciekawości do, mojego, nigdy nie rozkuwanego  silnika od 638 - bo leży sobie  ze zdjętymi cylindrami.  I różnica w stosunku do tego, co pokazują zdjęcia od Krychy, polega na tym, że mam nie 2, a 4 różne szczeliny pomiędzy wałem, a  karterami- każda inna    :D     

Markoltent10 mądrze prawi  ;)
« Ostatnia zmiana: Stycznia 30, 2015, 17:32:23 wysłana przez Stefa_no1 »
ETZ 251, Jawasaki

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #144 dnia: Stycznia 30, 2015, 20:15:33 »

muczos ,  to czy karter jest  ''równo"podzielony  to kolejny Qń jest odpowiedzialny ,niestety. To są tylko odlewy  i to nie koniecznie idealnie równe . Niestety z ich równością jest różnie podobnie jak z cylindrami od 350tek . Kanały nie są na tej samej wysokości i to czy jawa działała jedna lepiej druga gorzej zależało troszeczkę od szczęścia. Podobnie jest z karterami  .

Ok, nie przeczę że różnie bywa w tych silnikach z jakością wykonania, ale niektóre silniki tak są zaprojektowane że ta szczelina nie jest idealnie po środku, tylko jest przesunięta kilka mm w bok. O ile dobrze pamiętam to w silnikach Romet 017 i 023 właśnie jest takie przesunięcie. Cholera wie z czego to się wzięło, może dlatego żeby dało się szlifować na maszynie płaszczyzny obu karterów za jednym zamachem?

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa
« Odpowiedź #145 dnia: Stycznia 30, 2015, 21:45:33 »

:) muczos znasz proces produkcji takich cudactw jak kartery silników dzielonych? Szczerze powiem .że nie chce mi się tego tłumaczyć .Powiem tylko tyle ,  że w tego typu silnikach NIE WOLNO pod żadnym pozorem zamieniać -wymieniać połówek karateru! Odlewane są osobno .ale po złożeniu w komplet i  obróbce  nie pasują zamiennie!
WNIOSEK!
KAŻDA ŚWINIA Z INNEJ PARAFII !
Tutaj szukaj kolego muczos przyczyny, bo obrabiane płaszczyzny styku mają każda osobno a te różnice to wynik formy-modelu odlewniczego powodującej wiekszy lub mniejszy tzw.nadlew który trzeba usunąć w mniejszym lub większym stopniu  :) ;)
« Ostatnia zmiana: Stycznia 30, 2015, 21:54:49 wysłana przez Markoltent10 »

baca 477

• Świeżak
  • *
  • CZ 175/477-w ciągłym użytku
« Odpowiedź #146 dnia: Stycznia 30, 2015, 21:50:17 »

Witam,ja mam CZ 175/477 i przy składaniu tego silnika po raz pierwszy zauważyłem że wał jest trochę przesunięty ale korbowód jest na osi z karterem. Wał nie ocierał ale szczelina nie była jednakowa w każdym miejscu,mimo to poskręcałem a efekt to spore wibracje przy wyższych obrotach ale dało się kilka sezonów jezdzić,te silniki sporo wybaczają.Następny mały remont,kupiony wał po regeneracji,łożyska nabite zgodnie z wymiarami z instrukcji napraw i znów to samo,wał przesunięty, korbowód 1mm od osi karterów ale co ważne luz przy obracaniu wałem jednakowy.Poskładałem i tak jezdzę do dzisiaj,tak więc sprawdz sobie jeszcze raz czy korbowód jest prosty i ten luz,składaj i śmigaj.Pozdrawiam :)

Jawolotmen

• Człowiek Depresja
  • Jawer Weteran
  • CZ 472.6/GSX400F
« Odpowiedź #147 dnia: Stycznia 30, 2015, 22:31:07 »

Jak ja założyłem wał to się okazało, że lewe przeciwwagi są idealne i nie mają bicia, a na prawej stronie jest bicie na granicy serwisówki. Silnik wibruje tak samo jak przed remontem czyli powyżej 5 tyś lusterka dostają świra. Jadąc 4000 na 4 motocykl płynie, nie czuć wibracji, lusterka też nie dają niepokojących objawów wizualnych.

Jakbym dalej szukał problemów to bym nie jeździł. Dla mnie szukanie problemów w silniku to jak szukanie wrzodów na tyłku i tyle.

Zresztą już mój 80-letni dziadek skutecznie mnie o tym przekonał, że szukanie problemów mija się celem.
"Można mieć depresje i siedzieć w domu. Można też mieć depresję i jeździć cezetą"

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa
« Odpowiedź #148 dnia: Stycznia 30, 2015, 22:41:40 »

Jak ja założyłem wał to się okazało, że lewe przeciwwagi są idealne i nie mają bicia, a na prawej stronie jest bicie na granicy serwisówki. Silnik wibruje tak samo jak przed remontem czyli powyżej 5 tyś lusterka dostają świra. Jadąc 4000 na 4 motocykl płynie, nie czuć wibracji, lusterka też nie dają niepokojących objawów wizualnych.

Jakbym dalej szukał problemów to bym nie jeździł. Dla mnie szukanie problemów w silniku to jak szukanie wrzodów na tyłku i tyle.

Zresztą już mój 80-letni dziadek skutecznie mnie o tym przekonał, że szukanie problemów mija się celem.

Jawolotmen sorry ,ale wał  bije ,bo nie jest właściwie wycentrowany . Przyczyn owego bicia również może być kilka ,ale przecież Ty nie szukasz problemów , ;)

Jawolotmen

• Człowiek Depresja
  • Jawer Weteran
  • CZ 472.6/GSX400F
« Odpowiedź #149 dnia: Stycznia 31, 2015, 01:13:43 »

Ja wiem jaka jest przyczyna - nie był robiony u ciebie. A przed montażem wał leżał na poduszce.
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7   Do góry