Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 21, 2026, 07:45:45
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Pogromca MZ - WSK - Wieśniaku Śmierć Kupiłeś  (Przeczytany 9195 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Jawolotmen

• Człowiek Depresja
  • Jawer Weteran
  • CZ 472.6/GSX400F
Pogromca MZ - WSK - Wieśniaku Śmierć Kupiłeś
« dnia: Grudnia 26, 2011, 20:12:05 »

Dobra, piszę ten temat głównie dlatego, bo jak patrzę na swoje posty to widzę "pytanie" pt. "Czyżbym nie posiadał motocykla?"

Odpowiedź brzmi: Posiadam, ale nie czechosłowacki tylko polski. Historia jest dość krótka, dostałem w  spadku po bardzo bliskiej mi osobie. Ojciec nie żyje od 9 lat. W tegoroczne wakacje nabiłem 629km po drogach bez kasku i tablicy  :-X  Oczywiście po wakacjach zrodziło się marzenie: Musi wyjechać na drogę na legalu. W ferie zimowe, to już niedługo :)  jadę dokończyć papierkową robotę, gdyż wiesia została wyrejestrowana i nie ma papira, ale dzięki postanowieniu sądowemu o spadku mogę za 20zł otrzymać niezbędniki do rejestracji motocykla we Wrocławiu. Zarzucę fotki:

https://picasaweb.google.com/117631864131768607425/WSK125cm3M06B31984r?authuser=0&authkey=Gv1sRgCOyc6ZfuoanZjAE&feat=directlink

I film:
http://www.youtube.com/watch?v=zJlZNJMtwoo

Pali, jeździ ale dzwoni jak dzwon Zygmunta...

W międzyczasie zrodził się pomysł na czesię/jawę. To moje marzenie... Chyba pozostanie niespełnione, inni kupują za grosze, katują po lasach. A ja nie mogę cholera kupić. Motocykl widmo... Powstał dwa tematy, jeden o TS 350, ale właściciel nie sprzeda. Drugi to ogłoszenie, ale już napisałem, że nieaktualne...

Straciłem już wszelaką nadzieję na czesię czy jawę... Wszyscy mają niby, ale kupić się nie da...
Dorobienie kategorii to nie problem dla mnie, czy poczekanie jeszcze roku na A2(mam 17 lat, yhy będę miał za 5 dni). Z tego właśnie względu już zapadła decyzja, że skoro nie mogę kupić tego czego chcę to zrobię WSK - NIE MAM wyjścia, wręcz potrzebuję transportu na gwałt.

No i czekają sobie graty na półce, już niedługo...
https://picasaweb.google.com/lh/photo/WAFCw5ltbaUjKu_0DyLamzBTVx3ieCpIHFqA0nNPMaY?feat=directlink

Części zebrane, ferie niedługo, silnik zagada bez dzwonienia  ;D

Na forum na pewno będę działał, a po majówce rozejrzę się jeszcze raz za Czesiami, jak wpadnie trochę grosza przy duszy...
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 30, 2012, 22:29:06 wysłana przez Jawolotmen »
"Można mieć depresje i siedzieć w domu. Można też mieć depresję i jeździć cezetą"

Tigras

• Starszy Jawer
Odp: [Nietypowo] B3'84
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 26, 2011, 20:31:02 »

A cóż to za cylinder? z SHL czy WFM? 
« Ostatnia zmiana: Grudnia 26, 2011, 20:36:14 wysłana przez Tigras »

Jawolotmen

• Człowiek Depresja
  • Jawer Weteran
  • CZ 472.6/GSX400F
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 26, 2011, 20:39:16 »

WFM, zastąpi go chińczyk z allegro  ;D
"Można mieć depresje i siedzieć w domu. Można też mieć depresję i jeździć cezetą"

Chota

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 26, 2011, 20:40:44 »

Cylinder WFM,ten sam model silnika tylko dwadzieścia kilka lat wcześniej.A nie lepiej poszukać oryginalnego aluminiowego ?
Polish motorcycles never die !!!

Karolex

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 26, 2011, 20:42:37 »

Aluminiowy? Mam od 2 dni B3 i jest tam cały żeliwny...
Ludzie sami sobie utrudniają życie.
A potem pier* że życie trudne.

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 26, 2011, 20:57:22 »

WSK 125 to naprawdę fajny motocykl.
Trochę inne jest "zastosowanie" tego moto w porównaniu do Jawy czy CZ.
Trochę inne trasy, inne przygody, inna radość.

Trzymam kciuki za wytrwałość i powodzenie w remontach i robotach papiórowych.

Może to skleroza ale jakoś nie pamiętam oryginalnych aluminiowych cylindrów z epoki....

abaddon666ave

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 26, 2011, 21:03:09 »

Bardzo ładna B3 zrób silnik i bedzie smigałą aż miło. Co do cylindra to aluminiowe z wstawka żeliwną były prawdopodobnie pod koniec produkcji z tego co mi sie zdaje.

Jawolotmen

• Człowiek Depresja
  • Jawer Weteran
  • CZ 472.6/GSX400F
« Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 26, 2011, 21:07:18 »

Zastosowanie ma jak najbardziej drogowe i nie wiem skąd ktoś wpadł na pomysł by katować tego klasyka w polu...

Aluminiowe cylindry były, ja też miałem z tym że dziadek po pijaku tym motocyklem jeździł. Podobno zaliczył wywrotkę i uwaliło całkowicie gwint. Jak na allegro trafi się egzemplarz ZMD z epoki alu, to jacuś pokora życzy sobie za takiego cyla 300zł. Nie warto, naprawdę żeliwniaka ZMD można kupić za 20zł. Ja mam ze złomu, dali mi. Żeberka całe, tuleja do szlifu nominał. Wolę kupić z allegro tego cyla, bo o dziwo kanały przelotowe są jak w ZMD wielkością, a cylinder CX/almot na przeloty wielkości paluszka i nie ma mocy. Tylko się dziwię jak to działa bez języczka przy kanale ssącym. Kuzyn ma żeliwniaka z allegro, 12 tysięcy km i działa.

Na pewno wrzucę jakieś filmy z jazdy i remontu jak będę w ferie. I pożyczę tablice od kuzyna i kask orzeszek, żeby mnie szkiełka nie złapały tak łatwo  8)

PS. Film to telefon przyczepiony do czapki :D Trochę tutaj mu przygrzałem w gara:

http://www.youtube.com/watch?v=8tSHzx084AI

Miało się coś zmienić, ale ktoś chyba dostał pietra z pewną rzeczą. Na razie w priorytecie pozostaje WSK. Miał być kupiony teraz pewien motocykl  ???  No tak... Jak napisałem sprzedawca się mocno waha i wygląda na to, że jednak WSK pozostanie planem nr 1.

Jeśli mi starczy kasy to zamiast kupować syf z allegro(cylinder) to oddam swój na Nowowiejską do szlifierni. Nie ma jak to dostać cylinder ze złomu za darmo  :P 

A i mam jeszcze pytanie, robiłem tylko felgi od roweru(centrowanie). Czy centrowanie kół motocyklowych jest trudniejsze? Ja nie chcę swoich malować zaplecionych, ohydnie to wygląda  :-\
« Ostatnia zmiana: Grudnia 27, 2011, 23:16:35 wysłana przez Jawolotmen »

Chota

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 30, 2011, 20:08:28 »

Cylindry aluminiowe to końcówka produkcji,wcześniej były żeliwne jeśli chodzi o silniki s01
Polish motorcycles never die !!!

marian

• Jawer Weteran
  • Jawa 638.0 Ogar 200
« Odpowiedź #9 dnia: Grudnia 30, 2011, 20:55:57 »

Witaj.Alu cylindry,z tuleją, były,tyle że pod koniec produkcji.widzę że masz oryginalny żeliwny,to nic lepszego nie ma,daj go do szlifu i będzie git.
Jeśli coś ma być zrobione dobrze,zrób to sam.

Jawolotmen

• Człowiek Depresja
  • Jawer Weteran
  • CZ 472.6/GSX400F
Odp: Pogromca MZ - WSK - Wieśniaku Śmierć Kupiłeś
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 30, 2012, 22:52:20 »

Minęło czasu... Dużo. Pieniędzy nie ma. Wakacje? Były. Ostatnie dwa tygodnie poświęciłem na pobyt na Podlasiu...

Wziąłem ze sobą postanowienie spadkowe i migiem pojechałem na "flamingu" rometa, dziadkowym do wydziału komunikacji w Radzyniu Podlaskim. Poprosiłem o wypis, że motocykl był zarejestrowany i wycofany z ruchu, gdyż nie posiadam żadnych dokumentów do niego.

Dołożyłem trochę gum, rozwiązałem sprawę elektryki, no prawie. W iskrowniku są spalone 2 cewki: od ładowania i od długich świateł. W lampie nowa stacyjka, pozarabiane konektory... Ożywiłem czujnik stopu kontaktem, dałem wueskową w końcu lampę stopu. Niestety ładowania nie ma to i frajdy z jazdy na światłach temu nie ma.

Do silnika lałem proporcję 1:50 jakiegoś oleju od kosiarki za 24zł, zielony. Wszyscy mówili, bo WSK ma tulejkę nie łożysko na sworzniu, zatrzesz. :D Nie zatarłem  o_O Wlałem 7 litów i opustoszyłem zbiornik po tej samej drodze co rok temu, cholera tylko mnie brak tablicy rej. zatrzymuje.

Aż zazdroszczę temu kolesiowi z Branicy co MZ ma :D Przynajmniej miał blachę skąd przepiąć i jeździł po wsiach, też tak chcę moim jawopopylaczem.

Cylinder niby zdrowy ten co jest w silniku, zrzuciłem głowicę i progu w ogóle nie ma, ale to cylinder od WFM i dlatego motor więcej jak 60 km/h nie chce jechać :D Do tego doliczam rozlatujący się wał, który rzekomo miał być nowy... Taa. Kosz sprzęgłowy ma rowki, wymieniłem tarcze na nowe.

Oczywiście oleju w skrzyni nie było i WSK pracowała na sucho. Sprzęgło, które i tak się skończyło było zjarane razem z przekładkami. Zalane hipolem :P Nowe tarczki, niestety sprzęgło ze względu na zużycie kosza sprzęgłowego ciągnie.

Silnik jak na moje nadaje się do kapitalki. I tyle. Do tego jeszcze sparciałe stomile ahhh :)

Czas na parę zdjęć:

A teraz film:

#Link do YouTube niepoprawny#

I mała adnotacja :D Coś dla fanów chmielu :) Na następnym jesiennym zlocie osobie, która wklei tu screenshota z bardzo charakterystycznym kadrem tego filmu otrzyma ode mnie browarka kozel lub inny czeski w liczbie sztuk x2. Pomijam tegoroczny zlot, bo na pewno mnie na nim nie będzie.

Tylko 1 osoba może wygrać :D

Bocian

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 30, 2012, 23:02:33 »

Gdzie byłeś na Podlasiu?  ;)

Jawolotmen

• Człowiek Depresja
  • Jawer Weteran
  • CZ 472.6/GSX400F
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 30, 2012, 23:09:34 »

Radzyń Podlaski - Zbulitów Duży - Branica Radzyńska - Sławatycze(czytaj. na białorusi też przez chwilę :P)

Stałe miejsce pobytu było w Zbulitowie.

Bocian

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpnia 30, 2012, 23:23:20 »

Mogłeś do Hajnówki zawitać  :)

Jawolotmen

• Człowiek Depresja
  • Jawer Weteran
  • CZ 472.6/GSX400F
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpnia 30, 2012, 23:49:21 »

Za rok będę tam knedlem to wpadnę jak się nie obrazisz, WSK też przyprowadzę :)

Lopez

• Jawer Weteran
    • Mechanika Pojazdowa
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpnia 30, 2012, 23:52:21 »

Haaaaa!! Wiem. Nie chce mi się screena wklejać, ale czy nie chodzi czasem o prezentacje motocykla w klapkach(że o skarpetkach nie wspomnę) ???

Jawolotmen

• Człowiek Depresja
  • Jawer Weteran
  • CZ 472.6/GSX400F
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpnia 31, 2012, 08:51:04 »

No i Lopez wygrałeś, bo chodziło o ten skromny motyw. Laczki :D

Bocian

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpnia 31, 2012, 08:52:23 »

Zapraszam :)

miccha123

• Świeżak
  • *
  • Cezet 350 472.6 1987!!!!!!:D
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpnia 31, 2012, 10:41:10 »

jawol wpadaj do białegostoku za rok ;p czeske zobaczysz  ,a wsk fajna :)

Marcin_93

• Jawer Weteran
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpnia 31, 2012, 10:49:33 »

Dospawaj sobie nakrętkę na docisku sprzęgła. Wtedy przy wymianie tarcz nie trzeba będzie Ci pięciu chłopa do pomocy :P
Bez motóra mina jest ponura

Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
┌(-_-)┐┌(-_-)┘└(-_-)┘└(-_-)┐

Jawolotmen

• Człowiek Depresja
  • Jawer Weteran
  • CZ 472.6/GSX400F
« Odpowiedź #20 dnia: Sierpnia 31, 2012, 10:57:28 »

Zarówno do magneta jak i sprzęgła mam przyrządy.

Za rok będę robił docisk na 9 sprężyn.

Zapomniałem dopisać, szukam wału do WSK, byleby się nadawał do regeneracji i miał blachy.

Ma może ktoś z forum?

Jawolotmen

• Człowiek Depresja
  • Jawer Weteran
  • CZ 472.6/GSX400F
« Odpowiedź #21 dnia: Kwietnia 24, 2016, 22:45:48 »

Odkąd pierwszy raz dotknąłem tego sprzęta to minęło dobre 5 lat i Cezeta wpadła po drodze. Odkopię ten wątek, myślę że na razie będzie bardziej na topie niżeli mojej, bo moją czeka długa droga, a jakiś pojazd zastępczy muszę mieć.

A więc po zlocie ogłaszam, że jadę po ten wynalazek do siebie, do domu. Biorę Forda Galaxy, pakuję to bagażnika na boku i w majóweczkę przyjedzie tutaj, do Wrocławia.

W czerwcu zrobię jej papir i parę napraw wymaganych, żeby dało się jechać. Ciekną amory na tyle i napęd jest zjechany do zera a jeszcze dojdą do tego opony, ale przełożę z CZ. Jak sobie obiecałem to będę podtrzymywał, do Orzeszka pojadę.

Głód na jednoślad mam tak silny, że mogę nawet "Bogiem" jeździć. 4 zdechłe kunie na cylindrze od WFM, niepalony jakieś 2 lata.

Niedługo nadrobię, oj nadrobię. Zrobię Ceśkę, a potem "Boga".

Jawolotmen

• Człowiek Depresja
  • Jawer Weteran
  • CZ 472.6/GSX400F
« Odpowiedź #22 dnia: Maja 03, 2016, 11:16:01 »

Wpis kolejny, widziałem że Andree już na fejsie podpatrzył, nie uciekniesz od tego :D

Motór jest, stała 2 lata nie palona. Przelałem gaźnik, 3 kopy i grała jak nowa, sprzęt niezniszczalny no i prawie... bezobsługowy. Przejechałem się kawałek i chyba zgubiłem łańcuch :D Przy 50 km/h :D

Zacząłem już prace na przywróceniem tego chociaż dobrego stanu technicznego, bo wizualnie to jest i sam to mówię: BRZYDKA. Zatrzymałem się na lagach, nie mogę wyjąć nieruchomych, dólna półka puściła, po wbiciu śrubokręta się rozeszła z obu stron, ale nie chcą mi puścić stożki na górze. Z lag wylałem 5ml oleju? Zobaczymy co dzisiaj z tego będzie. Zrobię naprawy i w czerwcu rejestracja.

Tematu cezety nie aktualizuję, bo w sumie podrzucam "psujorys":

https://youtu.be/AEkAKiwqMrM

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #23 dnia: Maja 03, 2016, 14:36:12 »

Jak na WSK jest bardzo ładna :)
Żyj tak, żebyś na stare lata mógł powiedzieć:

"Kuurła, kiedyś to było..."

Jawolotmen

• Człowiek Depresja
  • Jawer Weteran
  • CZ 472.6/GSX400F
« Odpowiedź #24 dnia: Maja 10, 2016, 00:22:55 »

Stoję z tym wątkiem. Nie mogę wyjąć lag... Wbiłem śrubokręta do podbijania w dolną półkę ale za bardzo coś to nie chce się ruszyć mimo moczenia przez 5 dni WD40.

Lagi ogarnę ze swoim majstrem, on wyjmie wszystko i zrobi wszystko. Kupiłem niezbędne rzeczy, opony są jakie są, do tego motocykla chyba lepszych nie trzeba i stomil w dętką wychodzącą bokiem raczej porównania nie ma. Zostało mi kupić nity do tylnej zębatki, mam nowy napęd. Łożyska do kół idą nowe, a do zabieraka już poszło nowiutkie SKF z uszczelnieniem gumowym. Mam też już CDI do tego silnika, dowiedziałem się też jak takie coś działa w knedlu i jest tańsze od Vape. Na magnecie są dwa paski, a impulsator daje sygnał na obie cewki tyle różnic. Mój kolega robi CDI do knedla 150W jak vape w cenie 300zł. Komponenty popularne i można dostać w każdym sklepie do chińskiego skutera. To do WSK robi 90W.