Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 08:58:12
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Pogromca MZ - WSK - Wieśniaku Śmierć Kupiłeś  (Przeczytany 9184 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Adamu2T

• Jawer Weteran
  • Jawa TS+velorex562+jawa20+ Honda Shadow vt 1100
Odp: Pogromca MZ - WSK - Wieśniaku Śmierć Kupiłeś
« Odpowiedź #25 dnia: Maja 10, 2016, 07:44:40 »

Apropos cylindra, kolega poskładał taką wsk z cylkiem od mińska 125. Miński miały chyba z 9 KM. Z tego co mówił to fazy okien też są inne i silnik lepiej pracuje, poza tym jest ten cylinder aluminiowy, tylko nie wiem jak jest z głowicą, jak chcesz to dopytam co i jak

Jawolotmen

• Człowiek Depresja
  • Jawer Weteran
  • CZ 472.6/GSX400F
« Odpowiedź #26 dnia: Maja 22, 2016, 17:58:42 »

Mam oryginał kwadraciak z amelinium ZMD i mam też żeliwniaka nominalnego. Docelowo najpierw będzie żeliwniak ale to dopiero jak przejdzie pełną renowację, na razie to tylko naprawy pod jazdę, bo stan wszystkiego był tragiczny. Łożyska kół z samej rudej, zabieraka to samo, zębatka skos zamiast zębów, zerwany łańcuch. W iskrowniku działa tylko zapłon i zamiast tego już jest zamontowane CDI, ale nie palę tego dopóki nie złożę całej.

Zrobiłem dzisiaj też pomiar ile jest pomiędzy górną a dolną półką. Ok 15cm. Dokupię śruby 80-ki albo setki M12, czekam na tuleje do montażu w betonie, one mają 80mm długości i gwint w środku. Zrobię prymitywny rozpieracz na gwincie, jak lewarek działa to może to zadziała.

Inaczej to nie mam pomysłu na tą półkę, chyba tylko przywiązać to do latarni, podczepić się linką holowniczą za półkę górną i strzał ze sprzęgła samochodem razem z gazem w podłodze, na pewno wtedy wyskoczy.
"Można mieć depresje i siedzieć w domu. Można też mieć depresję i jeździć cezetą"

second

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #27 dnia: Maja 22, 2016, 23:12:42 »

Inaczej to nie mam pomysłu na tą półkę, chyba tylko przywiązać to do latarni, podczepić się linką holowniczą za półkę górną i strzał ze sprzęgła samochodem razem z gazem w podłodze, na pewno wtedy wyskoczy.

Ja to gdzieś widziałem ...  ;)

https://www.youtube.com/watch?v=pJHNjRlcZJQ
To ma być taka fikcja żeby wszyscy uwierzyli a fikcja musi być prawdopodobna żeby stała się prawdą...

Jawolotmen

• Człowiek Depresja
  • Jawer Weteran
  • CZ 472.6/GSX400F
« Odpowiedź #28 dnia: Maja 23, 2016, 23:42:45 »

Taa... Mam nadzieję co do mojego prymitywnego rozpieracza. Dobra, uzupełnię trochę co by nie być winnym tego co się jakiś czas temu działo. Niestety musiałem sobie dać na wstrzymanie bo opadam z sił(zdrowie nie pozwala znowu) i mam teraz górę kolokwiów na uczelni jednak jakby nie patrzeć to z listy zostało mi do zamontowania CDI, stacyjka od knedla, bo inna w otwór na tą od charta się nie zmieści chyba i nie mam "lepiejszego" pomysłu no i przód. Przód na którym się zatrzymałem, mam nadzieję że do 25 czerwca się wyrobię bo jak nie... To będę sam na siebie więcej niż zły.

Okej zaczynamy pokaz slajdów :D

Graty ze sklepu 1

Graty ze sklepu 2

Okej, czemu wybrałem to a nie lepsze/inne. Budżet to raz, dwa to jest WSK i na wszystkim pojedzie. Łańcuch powinien na jakiś czas starczyć, mam tam cztery kunie a nie 24 jak w cezecie więc pakowanie tam DIDa ma trochę mało sensu. Dętki awiny najgorsze nie są, miałem gorsze(w cezecie) te są naprawdę przyzwoite. Fartuchy na obręcze nowe, bo stare sparciały w sumie dziwne to nie jest. Łożyska w koła dałem Nachi, zobaczymy jak się sprawdzą, do zabieraka dałem jednak SKF bo mi złe dali w sklepie i później je wymieniłem na dwa napinacze z dopłatą.

Zabierak dostał wprasowanego SKF'a, nie wbijałem tuleje mam i dużo sporych śrub to zrobiłem sobie prasę na śrubie, działa dobrze i bez męczarni z wbijaniem.

Piasty w środku wymyte, daję jedno bo nie miałem czasu robić więcej i nie mam magicznego paparazzi do pomocy

Elementy łącznie z filcami wymyte dieslem i wysuszone, gotowe do montażu

Zdjęć konstrukcji do wprasowania nie zrobiłem... Już załozone

Myk, myk, myk disco polo i drugie też jest

Osłona z filcem

Druga strona razem z tuleją dystansującą koło

Rzut na bieżnik

Nawaliłem tam talku, dętkę wyśrodkowałem ale i tak mam wrażenie że wentle i tak są krzywo

Oba kółka są gotowe na montaż

Zabierak bez zębów razem z nowymi gumkami mmm :D

Zębatkę zrobiłem na śruby M6, bo miałem otwory zrobione w jajo i musiałem rozwiercać w dodatku współczesne zębatki wydają się być zrobione na M6 a nie na M5 jak w oryginale. Nitów przestałem szukać i marnować kasy na wysyłki, objechałem całe miasto i każdy sklep, nikt nie ma. Witamy na dolnym śląsku, nic specyficznego tu nie ma...

Z amorów nici... Trzeba kupić reprodukcję, bo używki są w identycznym stanie i szkoda nawet tych 20zł na łut szczęścia...

Koła zabrałem, ale stać musiała. Czas być oryginalnym :D

Na razie tyle, więcej napykam jak się do tego dobiorę, mam nadzieję że rozpieracz da radę i jak to coś puści to nawalę tam przed montażem smaru miedziowego.

Jak zrobię naprawy to mnie czeka rzeczoznawca i urzędy...
"Można mieć depresje i siedzieć w domu. Można też mieć depresję i jeździć cezetą"