Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 07:01:39
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 ... 13   Do dołu

Autor Wątek: БЕСКОНТАКТНАЯ СИСТЕМА ЗАЖИГАНИЯ ЯВА-350  (Przeczytany 84805 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

cerberon

• Gość
Odp: БЕСКОНТАКТНАЯ СИСТЕМА ЗАЖИГАНИЯ ЯВА-350
« Odpowiedź #75 dnia: Listopada 18, 2012, 12:19:16 »

na hasło jawacz.pl bonus na piwko - 230zl/szt
wysyłam za pobraniem, wystarczy podać adres

Edi / cerberon
cerberon@poczta.onet.pl
694891109

czeron

• Potrzymaj no mi te piwo
  • Jawer Weteran
  • CEZET 472.6 1986r.
« Odpowiedź #76 dnia: Listopada 18, 2012, 12:23:25 »

No taki bonusik dla Jawaczy.pl to mi się podoba.
Oby więcej takich handlarzy.
« Ostatnia zmiana: Listopada 18, 2012, 12:27:35 wysłana przez Zysiu »
CEZET 472.6
Jawa 638,5
Jawa 638,5
Jawa Choppre 125
Jawa Chopper 125
Romet komar 50
Polonez Caro Plus

mostasz

• Jawer Weteran
  • luckystrike
« Odpowiedź #77 dnia: Listopada 18, 2012, 12:38:14 »

to ja już wiem o co poprosze mikołaja :D :D ;D 8)
Górnik forumowy :P
Czasami motocykl sprawia, że uśmiech na twarzy się poJAWIA !!!

Pavlus

• Świeżak
  • *
  • Jawa 350 TS
« Odpowiedź #78 dnia: Listopada 21, 2012, 20:39:42 »

Przydalaby sie intrukcja po polsku lub po angielsku. Wiec ktos gdzie mozna taka sciagnac?

Jawolotmen

• Człowiek Depresja
  • Jawer Weteran
  • CZ 472.6/GSX400F
« Odpowiedź #79 dnia: Listopada 27, 2012, 23:23:52 »

Moduł zamontowany, wszyscy teraz pewnie będą gadać o mojej dyskusji na SB, ale teraz już wszystko jasne i piszę tego posta jako przestrogę.
NIE ZALECAM ŁĄCZENIA ORYGINALNYCH CEWEK RÓWNOLEGLE. Dlaczego?
U mnie to oczywiste bo mam cewkę od MZ i Magnetona PAL. Najpierw wywód teoretyczny. Cewka WN to transformator. Uzwojenie pierwotne to takie, które oddziałuje na wtórne, na wtórnym dostajemy iskrę. Producent tego modułu zaleca łączenie równoległe. Co więc z tego wynika? Powstają dwie gałęzie, w których nie musi lecz w przypadku tego modułu powinien płynąć prąd o jednakowej wartości, a rezystancja maleje w stosunku do liczby cewek. Czyli jeśli mam na uzwojeniu pierwotnym po 5Ω to w połączneiu równoległym będzie 2,5Ω. No dobra, tutaj mamy wszystko okej. Co więc sprawia, że jeden gar nie chce palić? A no zostaje kwestia uzwojenia wtórnego i pan w sklepie żywnie twierdził, że nie ma to żadnej róznicy, a ma.
Tutaj już mi zostaje podać wynik pomiarów cewek: MZ - 45kΩ, PAL 40kΩ. No i wszystko jasne jedna kradnie prąd drugiej, a wypadkowa impedancji nie będzie idealnie równa. Jeśli takie połącznie ma funkcjonować wg. producenta to te cewki musiały by być idealnie dobrane.

W cewce jakiejkolwiek dwubiegunowej tego problemu nie ma, bo jest tak samo jak w oryginalnej cewce - 2 uzwojenia z tą przepiękną różnicą, że w cewce dwubiegunowej są 2 wyjścia na świece i naszego problemu nie ma, zawsze zadziała.
Zamontowałem sobie cewkę od fiata pandy, tak laszlo wiem że mówiłeś o tym i zaraz znowu będzie gadanie :P
tak to chodzi, mam chyba za bogato gaźnik kopci i zdycha, bo mam teraz tony niespalonej mazi w silniku i wydechach.

#Link do YouTube niepoprawny#
"Można mieć depresje i siedzieć w domu. Można też mieć depresję i jeździć cezetą"

Turbo

• Niegdyś Jawer
  • Jawer Weteran
  • -
« Odpowiedź #80 dnia: Listopada 27, 2012, 23:30:19 »

wreszcie działa a już chciałeś się go pozbywać   :P
dobrze że doszłeś co i jak  8)
Czym innym możesz zostać, kiedy świat widzi cię tylko jako MONSTRUM ?

GROM

• Gość
« Odpowiedź #81 dnia: Listopada 28, 2012, 06:39:13 »

Jawoletmen przepraszam ale "brednie " piszesz. Oceniasz  na podstawie pomiarów uzwojenia wtórnego , że jedna cewka drugiej prąd "kradnie"? Wyjaśnisz jak to się dzieje?
Ja śmiem twierdzić, że masz słabą instalację i tu ci prądy "uciekały", na platynkach obie cewki nie są ładowane jednocześnie i problemu nie było a tu i owszem i wyszły bolączki i napięcie spadało. Fakt faktem łączenie cewek równolegle to nie jest dobry pomysł.
Swiecił ktoś z was na ten zapłon lampą żeby potwierdzić ten zmienny kąt zapłonu?

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
« Odpowiedź #82 dnia: Listopada 28, 2012, 07:57:48 »

Instalacja w cezecie Jawolotmena byla juz słaba za poprzedniego właściciela - Radwana;-)

mostasz

• Jawer Weteran
  • luckystrike
« Odpowiedź #83 dnia: Listopada 28, 2012, 09:51:22 »

ja jeździłem jawą camela i w stosunku do mojej dół mocniejszy dwa razy, zbiera się od 1500 obrotów więc wątpię żeby to na stałym się dało zrobić do tego jest zworka do zmiany charakterystyki (mapy jak ktoś gidześ pisał)

Deejf

• Jawer
  • Doświadczony jawer.
« Odpowiedź #84 dnia: Listopada 28, 2012, 10:37:00 »

Ładnie bulgocze  :D masz może zdjęcia jak ten zapłon wygląda?  8)
    Status GG
Najwięcej on-line siedzący na forum :D

Nie jestem typem człowieka który dużo mówi i mało robi
            Ja mało mówię i mało robię :D

Jawolotmen

• Człowiek Depresja
  • Jawer Weteran
  • CZ 472.6/GSX400F
« Odpowiedź #85 dnia: Listopada 28, 2012, 17:28:46 »

Jawoletmen przepraszam ale "brednie " piszesz. Oceniasz  na podstawie pomiarów uzwojenia wtórnego , że jedna cewka drugiej prąd "kradnie"? Wyjaśnisz jak to się dzieje?
Ja śmiem twierdzić, że masz słabą instalację i tu ci prądy "uciekały", na platynkach obie cewki nie są ładowane jednocześnie i problemu nie było a tu i owszem i wyszły bolączki i napięcie spadało. Fakt faktem łączenie cewek równolegle to nie jest dobry pomysł.
Swiecił ktoś z was na ten zapłon lampą żeby potwierdzić ten zmienny kąt zapłonu?
Czy mam zacząć operować wzorami? Cewka WN to transformator i oba uzwojenia będą miały wpływ na Impedancję. Jak przy takim łączeniu masz różny pobór mocy w dwóch osobnych gałęziach to iskra widoczna owszem będzie.
Chyba że nie słyszałeś o tym, że cewka ma taki parametr jak napięcie przeskoku iskry. I właśnie tutaj jeśli jedna cewka daje Ci 17kV wyładowania iskry, a druga 20kV to na słabszej cewce pod ciśnieniem iskra nie przeskoczy prawidłowo i będzie kichać, a jak będziesz zasilać je i podawać sygnał osobno to będą działać.
Powiem wprost, różne parametry uzwojeń wtórnych powodują, że wypadkowa indukcyjność cewek będzie rózna. A jesli będzie różna to pobór mocy będzie rózny na obu gałęziach. A moduł podaje ograniczony prąd, który wg. parametrów ma wywołać napięcie przeskoku iskry 17kV.
Ja się uczę, może wiesz więcej zresztą zrobiłeś sobie zapłon. Wystarczy, że na uzwojeniu wtórnym jedna cewka ma 4 zwoje mniej od drugiej to już będzie inna. Impedancja będzie inna, indukcyjnośc będzie inna.
Badałem cewki takie same wizualnie, współczesnej produkcji i naprawdę nie warto tych cewek kupować, bo znalezienie podobnych, tak podobnych parametrami graniczy z cudem.
A cewka dwubiegunowa ma jedno uzwojenie wtórne i pierwotne, dwa wyjścia na świece i parametry dobrane tak by dawała radę z dwoma świecami i na 100% będzie działać.
Jak dzisiaj mi się zachce, albo jutro to zrobię rysunek i wzorami wyjasnię o co chodzi.
"Można mieć depresje i siedzieć w domu. Można też mieć depresję i jeździć cezetą"

kamel77

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #86 dnia: Listopada 28, 2012, 18:04:25 »

Jawolotmen ciesze się że wreszcie uruchomiłeś ten zapłon,za znawce CZ się nie uważam ale moim      zdaniem ewidentnie się zalewa ,co do wywodów o kradzeniu prądu to troszkę ''poszedłeś po bandzie"  W moim przypadku na orginalnych cewkach układ pracował poprawnie , fiatowską zainstalowałem skuszony mniejszym poborem prądu jak podaje producent 2.5A na jawowskich i 1.5A na dwustrzałowej niskooporowej zbytnio nie wiem jak to działa ale subiektywnie mogę stwierdzić że pobór prądu jest mniejszy.                                                                                                                     Co do zmiennego kąta to niestety nie dysponuje lampą ,sam jestem jestem ciekaw przeszukałem sporo rosyjskojęzycznych stron ale żadnego wykresu, mapy nie znalazłem  jeżeli komuś by się powiodło albo  dokona pomiaru to proszę o umieszczenie na forum                                                                 
JAWA TS 90r  bydgoszcz

GROM

• Gość
« Odpowiedź #87 dnia: Listopada 28, 2012, 19:12:13 »

A ja się jednak uprę, że miałeś coś nie tak z instalacją, u mnie nawet dwie różne cewki startowały na przerywaczu bez żadnych problemów. Popatrz chociażby na konstrukcję zapłonu IFY BK 350 były tam 2 cewki zapłonowe sterowane z jednego przerywacza wiesz jaki jest rok produkcji tego motocykla, wyobrażasz sobie w tamtych czasach stworzenie dwu idealnych cewek pod względem parametrów.
Nie chce się kłocić ale nie masz racji za bardzo teoretyzujesz i na pewno w uzwojeniu wtórnym przyczyny bym nie szukał. Jak już to w konstrucji modułu ,za krótki czas ładowania (ograniczenie prądowe w module) powiązany ze słabą instalacją itd. Jak podłączysz (całkiem już prosto napisze) dwa urzadzenia np do sieci 230 volt o różnym poborze mocy to jak myślisz będą one pracować poprawnie zasilane z jednej gałęzi? A no będą zaczną się problemy jak sięć  zasilające będzie je miała , czyli spadki napięcia , słabe styki itd.
Poza tym cewki WN nie rozpatruje się jako transormatora no chyba, że w układzie CDI.
Ale cięszę się, że w końcu urochomiłeś..
« Ostatnia zmiana: Listopada 28, 2012, 19:18:07 wysłana przez GROM »

zlotaraczka92

• Ja się na tym nie znam, ja się tylko tego uczę...
  • Jawer
  • Jawa 350 TS 638.1 '89r / Jawa 50 23P Mustang '79r
« Odpowiedź #88 dnia: Listopada 28, 2012, 19:21:09 »

O problemie z jednym garem na cewkach Jawy już wspominałem. Zmiane mapy zapłonu dokonuje się poprzez podłączenie właściwego przewodu do modułu (lub jego odłączenie).
Czeskie motocykle są jak Media Markt... Nie dla idiotów :>

Bocian

• Gość
« Odpowiedź #89 dnia: Lutego 11, 2013, 19:22:12 »

Dobra, kłótnie kłótniami, właściciele, polecacie zapłon, czy nie? Krótka piłka.

Pavlus

• Świeżak
  • *
  • Jawa 350 TS
« Odpowiedź #90 dnia: Marca 02, 2013, 23:11:01 »

Bede montowal niebawem, wiec sie przekonam.
Przy okazji wrzucam instrukcje w jezyku polskim dla tych ktorzy paruski nie gawarjyt :)

Bocian

• Gość
« Odpowiedź #91 dnia: Marca 02, 2013, 23:56:22 »

Na pewno się przyda. Czekam na relację.

zlotaraczka92

• Jawer
« Odpowiedź #92 dnia: Marca 08, 2013, 21:59:27 »

Próbowałem dziś ponownie zamontować ten moduł. Nowa cewka BAE 800 B, połączenie z masą idealne. Kable podpięte tak jak w instrukcji: brązowy bezpośrednio do cewki, czerwony spięty z drugim stykiem cewki i niebieskim kablem (+) z wyłącznika. Przewody zapłonowe silikonowe.
Problem polega na tym, że dioda w module świeci się ciągle. Przewody z czujnika na 100% podpięte prawidłowo, sprawdzałem miernikiem. Iskra na świecy pojawia się tylko w momencie włączenia zapłonu. Co może być nie tak?

Jawolotmen

• Człowiek Depresja
  • Jawer Weteran
  • CZ 472.6/GSX400F
« Odpowiedź #93 dnia: Marca 08, 2013, 23:58:44 »

Masz jakąś inną cewkę? Próbowałeś na innych? Ja miałem wpięte cewki od MZ, patent MZ + PAL i PAL. Obecnie mam cewkę z fiata pandy i działa poprawnie.

Symbol cewki jaki podałeś i wujek google podpowiadają, że mamy takie same cewki.

Sprawdź jeszcze raz podłączenie czujnika. Nie wykluczone, że moduł uszkodzony jest.

Po prostu zobacz oznaczenie na module styków w kostce i zweryfikuj multimetrem wiązkę, która Ci wychodzi do czujnika.

Ponieważ wszyscy montowali do TS ten moduł to ja się wypowiem nt. pracy w żeliwniaku 12V.
Pali ładnie, zimny czy ciepły silnik, pracuje naprawdę równo. Podczas jazdy to powiem szczerze, że nawet na platynach żeliwniak jedzie od samego dołu. Na tym module to zbiera się naprawdę z samego dołu. Na obroty wkręca się jak piła, reakcja na gaz bardzo ładna. Nie zbadałem dwóch dodatkowych map.

Na razie nawinąłem 46km na resztkach benzyny, bez prawej kapy i pchałem kawałek, bo wysuszyło zbiornik :)

zlotaraczka92

• Jawer
« Odpowiedź #94 dnia: Marca 09, 2013, 06:05:37 »

Początkowo moduł pracował na 2 cewkach PAL, po ~600 km zaczęły się problemy z prawym garem i moduł odpiąłem. Kable przed podłączeniem sprawdzałem, po również. O pomyłce nie ma mowy. Połączenie było prawidłowe.

GROM

• Gość
« Odpowiedź #95 dnia: Marca 09, 2013, 07:43:05 »

Początkowo moduł pracował na 2 cewkach PAL, po ~600 km zaczęły się problemy z prawym garem i moduł odpiąłem. Kable przed podłączeniem sprawdzałem, po również. O pomyłce nie ma mowy. Połączenie było prawidłowe.
Odepnij przewody z czujnika i zobacz czy po włożeniu kluczyka pojawi się iskra jak poprzednio.

cdsoftware

• Gość
« Odpowiedź #96 dnia: Marca 23, 2013, 14:17:14 »

Czy mam zacząć operować wzorami? Cewka WN to transformator i oba uzwojenia będą miały wpływ na Impedancję. Jak przy takim łączeniu masz różny pobór mocy w dwóch osobnych gałęziach to iskra widoczna owszem będzie.
Chyba że nie słyszałeś o tym, że cewka ma taki parametr jak napięcie przeskoku iskry. I właśnie tutaj jeśli jedna cewka daje Ci 17kV wyładowania iskry, a druga 20kV to na słabszej cewce pod ciśnieniem iskra nie przeskoczy prawidłowo i będzie kichać, a jak będziesz zasilać je i podawać sygnał osobno to będą działać.
Powiem wprost, różne parametry uzwojeń wtórnych powodują, że wypadkowa indukcyjność cewek będzie rózna. A jesli będzie różna to pobór mocy będzie rózny na obu gałęziach. A moduł podaje ograniczony prąd, który wg. parametrów ma wywołać napięcie przeskoku iskry 17kV.
Ja się uczę, może wiesz więcej zresztą zrobiłeś sobie zapłon. Wystarczy, że na uzwojeniu wtórnym jedna cewka ma 4 zwoje mniej od drugiej to już będzie inna. Impedancja będzie inna, indukcyjnośc będzie inna.
Badałem cewki takie same wizualnie, współczesnej produkcji i naprawdę nie warto tych cewek kupować, bo znalezienie podobnych, tak podobnych parametrami graniczy z cudem.
A cewka dwubiegunowa ma jedno uzwojenie wtórne i pierwotne, dwa wyjścia na świece i parametry dobrane tak by dawała radę z dwoma świecami i na 100% będzie działać.
Jak dzisiaj mi się zachce, albo jutro to zrobię rysunek i wzorami wyjasnię o co chodzi.

Popieram, chyba żeby przekonać trzeba by wzorami pooperować ;) a uczą tego w każdym technikum elektronicznym na przedmiocie co się zowie podstawy elektrotechniki.

Chociażby tutaj są odpowiednie wzory, tak aby sobie to policzyć.

Dla elektronika moim zdaniem to tylko cewka dwubiegunowa, chociażby od 126p, ale może być od dowolnego pojazdu, np: jedna od CC/SC 900 ;)
http://allegro.pl/cewka-zaplonowa-alfa-146-fiat-punto-sc-cc-tempra-i3057951348.html proszę bardzo cewka za 45zł, więc bezsensem jest kombinowanie ze starymi "śmieciami" :)

mostasz

• Jawer Weteran
  • luckystrike
« Odpowiedź #97 dnia: Kwietnia 12, 2013, 15:41:19 »

Panowie jak tam Ci co kupili ten zapłon - Kamel i inni ? Działa wam to bezproblemowo ? czy może ktoś na tym zapłonie nawinął więcej niż 1000 km ?

Mofeix

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #98 dnia: Kwietnia 12, 2013, 16:35:31 »

Uderz do Laszloka
    Status GG
Jawa 350 634 12V 1983r -Była
Vectra A GT 1994-Była
Kawasaki GPZ 500 1990r-Była
E30 Touring 325- Jest!

Karolex

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #99 dnia: Kwietnia 12, 2013, 19:28:07 »

Działa jak fabryka chciała. Nie wiem czy nawinąłem już na nim 1000km (wiadomo zima) ale coś koło tego już jest.

Używałem go na początku na oryginalnych cewkach, teraz używam cewki od poloneza.

Ostatnio ładowanie mi padło i jadąc przez miasto nawet kontrolki się nie świeciły już, a jawa na tym zapłonie normalnie jeździła :D
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 12, 2013, 19:30:50 wysłana przez Laszlo »
Ludzie sami sobie utrudniają życie.
A potem pier* że życie trudne.
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 ... 13   Do góry