Moduł zamontowany, wszyscy teraz pewnie będą gadać o mojej dyskusji na SB, ale teraz już wszystko jasne i piszę tego posta jako przestrogę.
NIE ZALECAM ŁĄCZENIA ORYGINALNYCH CEWEK RÓWNOLEGLE. Dlaczego?
U mnie to oczywiste bo mam cewkę od MZ i Magnetona PAL. Najpierw wywód teoretyczny. Cewka WN to transformator. Uzwojenie pierwotne to takie, które oddziałuje na wtórne, na wtórnym dostajemy iskrę. Producent tego modułu zaleca łączenie równoległe. Co więc z tego wynika? Powstają dwie gałęzie, w których nie musi lecz w przypadku tego modułu powinien płynąć prąd o jednakowej wartości, a rezystancja maleje w stosunku do liczby cewek. Czyli jeśli mam na uzwojeniu pierwotnym po 5Ω to w połączneiu równoległym będzie 2,5Ω. No dobra, tutaj mamy wszystko okej. Co więc sprawia, że jeden gar nie chce palić? A no zostaje kwestia uzwojenia wtórnego i pan w sklepie żywnie twierdził, że nie ma to żadnej róznicy, a ma.
Tutaj już mi zostaje podać wynik pomiarów cewek: MZ - 45kΩ, PAL 40kΩ. No i wszystko jasne jedna kradnie prąd drugiej, a wypadkowa impedancji nie będzie idealnie równa. Jeśli takie połącznie ma funkcjonować wg. producenta to te cewki musiały by być idealnie dobrane.
W cewce jakiejkolwiek dwubiegunowej tego problemu nie ma, bo jest tak samo jak w oryginalnej cewce - 2 uzwojenia z tą przepiękną różnicą, że w cewce dwubiegunowej są 2 wyjścia na świece i naszego problemu nie ma, zawsze zadziała.
Zamontowałem sobie cewkę od fiata pandy, tak laszlo wiem że mówiłeś o tym i zaraz znowu będzie gadanie
tak to chodzi, mam chyba za bogato gaźnik kopci i zdycha, bo mam teraz tony niespalonej mazi w silniku i wydechach.
#Link do YouTube niepoprawny#