Jeżeli myślałeś, że z dwóch przewodów 1,5mm^2 dołączając dodatkowy zrobisz 3mm^2. To niestety nie przejdzie, przez oba popłynie taki sam prąd i na nic się to nie zda bo oba nagrzeją się tak samo. Dajesz większy przekrój i już, przewód zerujący dla całego knedla i wszystkiego o przekroju 2,5mm^2 i jak najmniej przyłączeń po drodze. Przy przekroju, który podałem mogą długotrwale płynąć prądy powyżej 20A. Półtorówka do radę do 15A, powinna raczej bym się obawiał przy długotrwałym przepływie...
Wszystko inne może być 1,5mm, masa 2,5mm tyle powiem.
Jesteś pewny tego co tu napisałeś?!
W sumie walnąłem gafę i to sporą, bo norma uwzględnia 2 przewody. Niestety norma PEN nie uwzględnia czegoś takiego jak korozja styków. Można przyjąć założenie ze względu na korozję, śniedź najgorsze możliwe warunki czyli jakbyś przewód wtynkował w ścianę i ma utrudnione warunki odporwadzania ciepła.
Skoro uważasz się za elektryka to wytułumacz mi, w jaki sposób dodanie drugiego przewodu o tym samym przekroju ma pomóc? Tak więc kolejne założenie, mamy nasze dwa przewody złączone do tych samych styków, taki sam prąd się rozchodzi na oba przewody. Nic na ich długości nie jest przyłączone, więc prąd jaki wypłnie na końcach będzie taki sam.
Naprawdę jeszcze działów z instalacji mam do przerobienia trochę ale idąc twoim sposobem to by połowa domów zrobiona w taki sposób jak wy chcecie zrobić nie przeszła by odbioru.
A jak naprawdę chcecie super masę, to pociągnijcie zerowanie nie przewodem linkowym tylko drutem. Bo kolego grom nie uwzględniłeś też tego, że linka 1,5mm^2 ma inny przekrój pojedyńczej żyłki, z której skręcona jest cała linka/przewód. Nigdy nie spotkałem się z taką praktyką, jak ci niewydala pojedyńcza żyła to zwiększasz przekrój. Uznałbym bym podwójne 1,5mm^2 jakbyś ściągnął izolację z obu, skręcił to razem i zrobił 1 przewód. Co do przekroju 2,5mm^2 jestem pewien, w tym motocyklu nie powinny płynąć prądu powyżej 15A, chyba że nie wiem co ktoś by zrobił.
I jeszcze jedno obciążalność długotrwała to I^2