Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 19, 2026, 20:03:29
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Tuleja zamiast łożyska w główce korbowodu  (Przeczytany 21954 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Bulo

• Towarzysz partyjny pierwszego sortu
  • Jawer Weteran
  • Bo żyje się raz...
Tuleja zamiast łożyska w główce korbowodu
« dnia: Maja 29, 2011, 23:37:44 »

Czy zastanawiał się ktoś nad tym rozwiązaniem? Na moich cudownych tajwańskich (czy innych podróbach) korbach zrobiłem ponad 5kkm. Stuki w cylindrach podczas pracy są dość wyraźnie słyszalne. Luzu na stopie korbowodu nie ma, zostały kupione nowe tłoki, łożyska igiełkowe oraz sworznie. Nadal się to tłucze. Zostało mi szukać albo nadwymiarowych sworzni albo igiełek bo wychodzi na to, że mam wyrobione główki korbowodu. W starych korbach mam coś jakby tulejke w tajwańskich tego nie ma. Główki te są rozbite na końcach, coś takiego: >--<
Trochę strach z tym jeździć, raz żeby się igiełki nie wysypały a dwa żeby tłok nie staną bokiem. Puki co chyba założe koszyczki, przynajmniej igiełki nie wypadna.

Patrząc na silniki samochodowe czy choćby jawke 50, nie ma tam łożyska, jest tylko tulejka z jakiegoś stopu mosiądzu czy czegoś, zastanawiam się czy po roztoczeniu główki korbowodu i wprasowaniu takiej tulejki, zakończyły by się problemy z łożyskami? Co takiego dziwnego się tam dzieje, że są tam łożyska? Smarowanie byłoby zapewnione przez jakieś kanały oraz odpowiedni stop tulejki. Co o tym myślicie?

Byłem dziś w sklepie popytać o nadwymariowe sworznie, a sprzedawca tylko wielkie oczy <yes>
« Ostatnia zmiana: Maja 30, 2011, 12:19:10 wysłana przez Bulo »
Leję miksa, hipola i jestem z tego dumny...
Miętka Faja z jajkami nie tuckami

Luki

• Jawer
Odp: Tuleja zamiast łożyska w główce korbowodu
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 30, 2011, 15:12:17 »

Lepiej poszukaj dobrych igiełek bądź koszyczków. Łożysko ma zmniejszyć siłę tarcia czyli na łożysku nie będzie się tak grzało i zużywało...
Ogar 205
CZ 175/487
Ogar 200
Jawa 350/638.1

Karolex

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 30, 2011, 15:35:23 »

No właśnie dlaczego w autach nie ma tam łożyska i jest wszystko na tulejkach i grzeje się tam, i trze a mimo to mniej się zużywa?
Ludzie sami sobie utrudniają życie.
A potem pier* że życie trudne.

Lopez

• Jawer Weteran
    • Mechanika Pojazdowa
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 30, 2011, 16:05:27 »

W samochodach jest wymuszone smarowanie, a w 2T nie. Olej z mieszanki raczej ciężko dostaje się w trudno dostępne miejsca. Dlatego w 2T nie może być panewek.
Co do tulejki w korbowodzie to trzeba by spróbować ile wytrzyma, a tak to można sobie gdybać. W WSK i starszych jawach i innych motocyklach były stosowane łożyska ślizgowe i jakoś to działało.

Edit:
Łożysko ślizgowe może przenosić większe obciążenia niż łożyska toczne lecz wymaga dobrego smarowania.
« Ostatnia zmiana: Maja 30, 2011, 16:07:15 wysłana przez Lopez »

MarcinS

• Jawer Weteran
  • Yamaha Virago 535 '93
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 30, 2011, 18:06:08 »

Gdybyś przeszedł na smarowanie 1:30 to może panewka w główce by dała radę. Ale znowu byłoby więcej dymu.

Bulo

• Jawer Weteran
  • Bo żyje się raz...
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 30, 2011, 19:11:34 »

Więc tak na koszyczkach było ciszej :> Co do tulejek jest specjalny stop, może Święty będzie coś więcej wiedział.

michal350

• Jawer
  • CZ 350
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 30, 2011, 22:07:06 »

Witam.Mój kolega ma w swojej Jawie dotoczone właśnie takie tulejki.Jego Jawa zrobiła już na mich kilka kkm i nic się z nimi nie dzieje.Oleju do paliwa dodaje normalnie 1:50. Niedawno wymieniał tłok i tulejki były nienaruszone zero luzu.
  Trochę z innej beczki ja w swojej Jawie na wałku pośrednim także mam dorobione tulejki.
    Status GG
Jawa TS 350 "89
CZ 350 472.5 "82
CZ 350 472.6 "86
Wsk 125
Jawa babetta

Bulo

• Jawer Weteran
  • Bo żyje się raz...
« Odpowiedź #7 dnia: Maja 30, 2011, 22:37:12 »

Dziś ściągnołem gary i KUR*** nie ma luzu, więc czemu tam szczela? Aż tak by tłok latał na boki?
Zna ktoś jak nazywa się ten stop brązu do tych tulejek? Jest jakiś specjalny co może pracować z małą ilością smarowania i nie zmienia się zbytnio wymiar od temperatury?

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Maja 30, 2011, 22:44:55 »

Chyba każdy wie jak wygląda cylinder smarowany opiłkami <lol>.

No ja mam tu na półce dwa tłoki igiełkami karmione ... z tego górnego łożyska korby =]

Pomysł z tulejkami jest ok , tylko tulejki będą pewnie droższe niż odpowiednie łożyska . A nie ma nic wiecznego , na wszystkim sie w końcu luzy wyrobią , tylko wymiana tulejek będzie pewnie droższa , mimo że rzadsza . Enyłej , w konstrukcji silników projektanci raczej odeszli od tulejek na rzecz łożysk , ze względu na smarowanie właśnie . Przypuszczam że tulejki mogą nie dawać rady w niektórych przypadkach , choć teraz niby oleje o wiele lepsze są .
Ja też mam tajwańskie korby z hartowanymi końcami , i one są ok . Ja na nich przejeździłem cały jeden komplet tłoków i cylindrów , tj 33'000 km i są dobre bo luzu na stopie u mnie nie ma . Na górze jest minimalny pionowy , ale jak dam nowe sworznie to pewnie zniknie , bo na starym jednym przymierzałem . To jak dla mnie są ok , nie będę ich jeszcze na pewno zmieniać aż luzów nie złapią . A jak po następnych +30'000 będą do wymiany to kupie nowe ... pewnie takie same . Niech się tłuką jak chcą , ale są dobre w mojej opinii .

Bulo

• Jawer Weteran
  • Bo żyje się raz...
« Odpowiedź #9 dnia: Maja 30, 2011, 23:19:55 »

Nie sądze żeby tulejki były droższe albo ich wymiana była droga, ba nawet lepiej wycisnąć i wprasować tulejke niż bawić się z układaniem igiełek :> Oleje są lepsze to fakt ale i stopy są lepsze, nadal nie wie nikt z jakiego stopu to zrobić? Właściwie to łożysko nie jest złe ale większe straty sieje, chce się czegoś więcej dowiedzieć o tej przeróbce bo mam wybite korby, mają przejechane 5kkm ale za mojej kadencji a nie wiem ile wcześniej. Mam 2 wał i tam są chyba oryginalne korby, różnią się tym że jakby mają tulejki w środku, po wybiciu gniazd korbe można łatwo zregenerować.

Jawor

• Jawer
  • staruszka 353
« Odpowiedź #10 dnia: Maja 31, 2011, 00:48:48 »

materiał to jakiś stop brązu z fosforem. Znajomego kiedy spotkam to podam nazwę najlepszego materiału :)

Mofeix

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #11 dnia: Maja 31, 2011, 07:30:37 »

Jawor dobrze gadasz, Fosforobrąz. Było o robieniu z tego labiryntu
    Status GG
Jawa 350 634 12V 1983r -Była
Vectra A GT 1994-Była
Kawasaki GPZ 500 1990r-Była
E30 Touring 325- Jest!

FIS

• Starszy Jawer
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?
« Odpowiedź #12 dnia: Maja 31, 2011, 10:42:39 »

Aby opisac problem potrzebuje pomocy.
Prosze o zdjęcia tej tajwańskiej główki korby. Podaj mi srednicę i jej szerokość.

Jak ktoś ma moc to niech zfoci oryginał i tez poda takie wymiary.
Podajcie tez śred. igiełki i sred. sworznia. Dokładność pomiaru- linijką szkolną. Potrzebuje znać pi razy oko gabaryt, a nie wymiar labolatoryjny.
Mam parę pomysłów jak to usprawnic, ale ... nie mam zelaza w łapie... :'(

Nie mniej jednak pare osób powyzej - pisze OK.
Temat jest do przedyskutowania z osobami, które mają trochę doświadczenia i (to najwazniejsze) silnik Jawy na stole.
;)

P.S.
Tak, tak jest taka "szkoła" lat 60-tych - wszystko co stuka i się zaciera - leczyć fosforobrązem. <punk>
« Ostatnia zmiana: Maja 31, 2011, 10:50:12 wysłana przez Święty Piotr »

Karolex

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #13 dnia: Maja 31, 2011, 14:35:53 »

Fotka oryginalnego: http://i.imgur.com/Dgtk5.jpg
Średnica wewnętrzna bieżni: 20mm
Grubość bieżni: 2mm
Średnica łebka korbowodu: 32mm

Sworzeń: zginął :(

FIS

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #14 dnia: Maja 31, 2011, 15:05:48 »

Podaj jeszcze szerokość główki korby...
I czekamy na tajwan.  <photo>

Papa

• Gość
« Odpowiedź #15 dnia: Maja 31, 2011, 18:01:18 »

materiał to jakiś stop brązu z fosforem. Znajomego kiedy spotkam to podam nazwę najlepszego materiału :)
B 1010, BA 10132

Karolex

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #16 dnia: Maja 31, 2011, 20:22:13 »

Szerokość to 16mm

gustaw

• Jawa 354/03 + velorex 561
  • Global Moderator
    • moja stronka
« Odpowiedź #17 dnia: Maja 31, 2011, 21:09:26 »

tulejki fajna sprawa ,miałem w 354 pojeździłem z 10tysi i dolałem za mało oleju około 1:60 i się zatarło :-/ poza tym ładnie cicho szafa grała
Jawa 354/03 + velorex 561, jawa 354/06 , komar 2, Cz 350 6v

Bulo

• Jawer Weteran
  • Bo żyje się raz...
« Odpowiedź #18 dnia: Maja 31, 2011, 23:19:42 »

Więc tak, tajwan:
Średnica bierzni wew. 20mm (musi być to samo)
Średnica "łepka" 31mm w najgrubszym miejscu
Średnica igiełki to 2mm

a tu offtop moje czeskie łożysko ze zdawczej:

Jawor

• Jawer
  • staruszka 353
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwca 01, 2011, 00:27:45 »

w tulejkach robi się specjalny kanalik do oleju. Można to zauważyć w tulejkach w skrzyni biegów.   :)

Problemy są dwa. Czy przypadkiem tuleja wciśnięta w główkę korby nie byłaby za cienka, sworzeń 15 to bez stresu ale w nowszych jawach z tego co wiem są 16. No i kwestia smarowania...
« Ostatnia zmiana: Czerwca 01, 2011, 00:40:25 wysłana przez Jawor »

Bulo

• Jawer Weteran
  • Bo żyje się raz...
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwca 01, 2011, 00:51:41 »

Kwestia smarowania to raczej nic trudnego, zrobić nacięcie, taki niby gwint o dużym skoku przez tulejke i 2 dziurki w główce korby myśle, że załatwi sprawe. Tulejka miała by sciankę 1mm, niby mało niby nie, ciężko troche korbe rozwiercić a ze zmianą sworznia jeszcze więcej hmm

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
« Odpowiedź #21 dnia: Czerwca 01, 2011, 01:21:38 »

Średnica bierzni wew. 20mm
Średnica sworznia 16mm
Ścianka tulejki 2mm?
W tulejkach sworznia zasadniczo nie robiono rowków smarujących. Chyba ze względu na charakter/zakres obrotu/ pracy.
Wystarczały otworki w główce.
Jednej rzeczy nie rozumiem: Po co wracać z rozwiązaniami technicznymi do lat30/50?
"Sypane" igiełki są naprawdę niegłupim, solidnym i cichym rozwiązaniem.

FIS

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwca 01, 2011, 09:38:55 »

No więc tak.
Moze zaczne od oryginału.
Główka korby made in CZ to porządna robota.
Cały sytem zaprojektowany jest jak najbardziej prawidłowo. Bierznia wymienna zrobiona z własciwego materiału (Ł15). Czad.
Jak prawidłowo poskłada się układ to kilka kkm do zrobienia bez problemów na mieszance zalecanej przez fabryke.
Zasady doboru igiełek tego tematu nie obejmuja - ale tutaj to jest jadną z najwazniejszych rzeczy.
W org. rozwiązaniu żadne otworki czy rowki smarujące potrzebne nie sa, a nawet by przeszkadzały.

Tajwan.
Wykonanie tajwańskie to typowa szkoła made in JAPAN.
NIEREMONTOWALNE - czyli: się zepsuło - wyrzuć i kup nowe.

Zastanawiam sie, ale dojszły mnię słuchy, że korba tajwańska jest węższa. (Bulo- miałeś to zmierzyć) jesli tak to:
1. przyczyną zużycie typu >--< może być za duży luz poosiowy tłoka w korbie. Podczas pracy tulejki zaczęły się wysuwać z korby i zaczęły pracować krawędziami - stad takie zużycie.
2. inna przyszyną może być:
- krzywa korba
- krzywo wykonany szlif
- wadliwy tłok
- wadliwy montaz cylindra w bloku
- przesunięcie w oci korba- cylinder

Jak widac przyczyn może być sporo, wiec ciężko jest wycelować w ta jedyną własciwą.
Stawiam jednak na 1.
--------------------------
Teoria:
Ze względów wytrzymałosciowych i własciwości odkształcania się materiałów tulejka korby powinna pociadac grubosć w okolicach 1 mm.
Grubsza scianka może (powtarzam może 0 powodowac odkształcenia okrągłości otworu i wskutek zmeczenia materiału jego "wybicie" - na jajo.
Oczywiście nie kłucimy się tu o dychy. Mówimy o okolicach 1 mm.
Doswiadczenie:
Jak to sobie uzmysłowic - ano bardzo prosto. Weźcie do łapy 2 śruby M6 - jedną np. o długości 20mm a drugą 100. I wkrecajcie ją do oporu w np. blok.
Zauwazcie, ze śruba 20mm po dojsciu jej łba do oporu, reaguje twardo i sztywno na dalsze dokręcanie, zaś ta o dł. 100 można ją sobie jeszcze pokrecic. To jest własnie to zjawisko.
Sruba dłuzsza odkształci się bardziej od sruby krótkiej, przy tej samej sile na nią działającej. Podobnie jest z tulejką. Tylko, ze tu dochodzi jeszcze cyklicznośc tego nacisku, a co za tym

idzie zmeczenie materiału i w efekcie jajo i stuki.

Ze względu na koszty nie robimy cieńszej tulejki, robimy te nieszczęśliwe 2mm. Ale pamietajmy o tym, że więcej nie zawsze znaczy lepiej.
2 mm tez będzie działac, ale ...
podobnie z materiałem - BA też będzie działac, ale... pytanie jak długo...

Naprawa.
Trochę szkoda, że igły mają 2mm. Tulejka wyjdzie trochę z gruba, ale cóż - raczej nieopłacalnymi są zabiegi jej pocienienia. Koszty.

Gwarancja:
Oczywiście nie dam se głowy ucić za tą przeróbkę. Korba zrobiona jest z materiału nawęglanego zahartowanego indukcyjnie - czyli: tanio, duzo, tesco.
To zbyt odpowiedzialny i dokładny element, aby go tak wykonywac, ale w Chinach liczy się ilość...
Zatem może działać, ale nie musi wszystko zależy od jakości materiału korby i delikwenta który tym bedzie jeździł (wkrecanie na wys. obroty).
To one są tu niszczące, boooo wzrost obrotów powoduje wzrost sił w 3 potedze. Czyli...  drastycznie szybko siła przybywa...

Proponuję:
Aby było tanio i pewnie ameryki nie odkrywam...
Wrabac tam tulejkę z materiału B6, B8 (braż cynowy) w ostateczności zastosować brazy cynowo-fosforowe
B1010 lub B101, B10. Pisze tak dlatego, że cynowe cieżko dostać .... w małych ilościach.

Wspomnienia- kiedyś bardzo interesowałem się z czego robi się własnie te tulejki, dojście do tego zajeło mi tak około 2 lat.
A sukces przyszedł nieoczekiwanie - gdy mogłem zajżeć w rysunki konstrukcyjne silników Mercedesa AMG V12 i V8 w ...Stutgarcie... he i jest to właśnie B8. Byłem bardzo zdziwony gdy go tam

ujrzałem. Był to dla mnie prztyczek w nos - a takich rzeczy ja nie zapominam.
Bo w naszym kraju nie ma publikacji (przynajmniej ja nie znam) która mówi że go tam można zastosoawć - wszyscy piszą - B6, B8 - spręzyny, membrany.
O tym brązie niewiele się mówi, gdyż wszyscy uciekają w B1010 - i o nim własnie pisałem te słowa:
"Tak, tak jest taka "szkoła" lat 60-tych - wszystko co stuka i się zaciera - leczyć fosforobrązem."

Naprawy ciąg dalszy:
Castorama - będzie tu nieodzowna. Jest tam takie urzadzenie co sie nawywa Dreamel. Posiada on tarczkę o śred 25 mm do ciecia (podobnę do tej z gumówki, tyle ze mniejszą).
Trzeba się w to zaopatrzyć i podłaczyć do czegoś co na z 10 000 do 30 000 tys. obrotów. Np. do Dreamela.
Wykonujemy tym czymś rowek na wieszkołku korby o grubosci 0.8mm. Długości otworu w tulejce (czyli tego do smarowanie) max. 2mm
Zatem wykonana szczelina bedzie miała wymiary 0.8 na 2mm i to ona zapewni nam odpowiednie smarowanie sworznia. Szczelinę można ufirmiwać w klin - na dole 0.8 na górze 1 - 1.2

Last touch.
Prosze pamietać o wykonaniu zaokragleń i gładkich przejść pomiedzy szlifowanymi powierzchniami. "Złamanie" powierzchni i lekkie ich podpolerowanie jest ważne aby uniknać działania

niepożądanego zjawiska tzw. karbu.
Zabiegi te mają na celu zabezpieczenie się przed "otwarciem" główki korby - wszak to chiński marteiał i nie wiemy czy wytrzyma nasze cięcie, a jak tak - to jak długo...
Z tego też względu proponuję to zrobić właśnie Dreamelem - gumówka - jej tarcza - może być za gruba i "wywali" za duzo materiału, bo nawet tarcza 1 - wyrąbie rów 1.2.
Podczas cięcia- korbe chłodzić!!!
KONIECZNIE PRZEJŚĆ NA MIESZANKĘ 1:30. O mieszance 1:40 możecie z tulejką zapomnieć. To właśnie ekolodzy przyczynili się do wsadzenia w główkę korby igiełek - popapranego rozwiązania,

awaryjnego, skomplikowanego i drogiego.
Igiełki w główce korby są tam tylko dlatego aby zmniejszyć ilość oleju niezbednego do smarowania silnika.
Aha - krawędzie tulejki można wypuscić tak po 1 mm na stronę poza korbę. Zwiększy się pow. nośna. Bo ponoć tajwańska korba jest węższa.
Org. pierścionki wyrzucamy.

P.S.
PaPa- brąz BA 10132 - nie istnieje, jest BA1032. Brąz aluminiowy, twardy i raczej nie nadaje sie na tulejkę korby. Znaczy nadaje się - jak nie ma innego pod ręką.

iroq2

• Starszy Jawer
  • Jestem Ślązakiem nie Polakiem->jestem za Autonomią
« Odpowiedź #23 dnia: Czerwca 01, 2011, 11:08:46 »

Bulo a kupowałeś te korby u Ruszczyka :D i pisze na nich jaw 350 :D? heh bo mam takie same :) :P nie uzywane :P jeszcze bo doszłem do wniosku ze stare zregeneruje :)
« Ostatnia zmiana: Czerwca 01, 2011, 11:12:27 wysłana przez iroq2 »

iroq2

• Starszy Jawer
  • Jestem Ślązakiem nie Polakiem->jestem za Autonomią
« Odpowiedź #24 dnia: Czerwca 01, 2011, 11:24:48 »

Tajwan.
Wykonanie tajwańskie to typowa szkoła made in JAPAN.
NIEREMONTOWALNE - czyli: się zepsuło - wyrzuć i kup nowe.

Heh ci i ci Mają skośne oczy wiedz pewnie coś w tym jest :)