Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 22, 2026, 02:28:07
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: LOPEZ - Jawa TS 350  (Przeczytany 7884 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Lopez

• Jawer Weteran
    • Mechanika Pojazdowa
Odp: LOPEZ - Jawa TS 350
« Odpowiedź #25 dnia: Maja 25, 2011, 11:57:01 »

Jak powinny być uszczelnione kolanka?? B u mnie jest uszczelka pomiędzy dociskiem a kolankiem a pomiędzy kolankiem a cylindrem nie ma nic i lewe cieknie a prawe nie.

elkinio

• President JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Administrator
« Odpowiedź #26 dnia: Maja 25, 2011, 12:07:34 »

W Jawach 634 i w  CZ powinny być takie uszczelki:
http://www.jawaczesci.pl/395,uszczelka-kolanka.html
Jawa 559 z Velorex 560, Jawa 634 i kilka innych

Lopez

• Jawer Weteran
    • Mechanika Pojazdowa
« Odpowiedź #27 dnia: Czerwca 08, 2011, 12:21:31 »

Może ktoś zauważył, że zbiornik paliwa z tyłu jest zawysoko?? Coś jest kombinowane z tylnim mocowaniem.
Niech ktoś podeśle fotkę tego mocowania.
I jak powinno wyglądać przodnie?? Bo ja mam składane z dwóch elementów, przesówne. Takie ma być??

Lopez

• Jawer Weteran
    • Mechanika Pojazdowa
« Odpowiedź #28 dnia: Sierpnia 18, 2011, 22:01:32 »

Pora coś napisać o zJawie. Jeździ. Pierścienie dzwonią okrutnie razem z przepustnicą ale tym się nie przejmujemy. Zero awarii. Leje i jadę.
Jawa dostała moduły zapłonowe takie jak tytaj:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=968068&highlight=modu%B3+zap%B3onowy+mz&sid=
Polecam każdemu zrobienie takich. Koszt to około 30zł.

Przerwa na świecach 1mm, na przerywaczach 0.15. W każdej chwili, w razie awarii modułu można przejść na klasyczny układ w 10min.
Świece idealnie rude. Ile pali niedługo powiem, ale o ile dobrze liczę to ostatnio na około 8L zrobiłem ponad 200km beż zbytniego cackania się z manetką.

Ale żeby nie było kolorowo miałem mały wypadek. Dwaj gówniarze na skuterze wymusili mu pierwszeństwo. Prędkość bardzo mała(moja). Trafił idealnie w gmol(rzecz jasna ugięty) gdyby nie gmol to trafił by w nogę i zapewnę połamał.
Było to na wiosce. Nawet nie patrzył, po prostu jechał. Uderzył z lewej strony i przewróciłem się na prawą.
I tu widać zalety Jawy. Po skuterze trzeba było zamiatać plastik a ja miałem tylko ugięty gmol, połamane lusterka(i tak nie wiele było w nich widać) i ugięta klamka.

Mam jeszcze mały problem z Jawą. Otóż, jadę sobie jadę, zamykam gaz i czasem słychać tak jakby strzał, albo po prostu szarpnięcie. Wydaje mi się, że w lewym baniaku. Nie wiem dlaczego tak się dzieje. Nie jest to wina na 100% żadnego elementu układu zapłonowego. Można ten "strzał" sprowokować pulsująć delikatnie manetką. Strzały byłu dużo częstrze gdy po czyszczeniu gaźnika pomyliłem dyszę główną z dyszą sssssania. Po zamianie efektu tego nie było do nie dawna. Obstaiwam na lewe powietrze. Będę szukał przyczyny na weekendzie.

Lopez

• Jawer Weteran
    • Mechanika Pojazdowa
« Odpowiedź #29 dnia: Sierpnia 19, 2011, 19:05:19 »

No działa i to bardzo dobrze. Tranzystor jest zbedny. Trzeba dać diodę zenera na 18V zabezpieczającą bramgę IRF.
W ogarze mógł nie działać no bo tam jest chyba instalacja 6V a IRF zdaje się, że tyle potrzebuje do wzbudzenia.

Lopez

• Jawer Weteran
    • Mechanika Pojazdowa
« Odpowiedź #30 dnia: Października 11, 2011, 17:43:31 »

Czas w końcu coś napisać. Silnik już poskładany i odpalony. Pracuje jak należy.
Pierwsze jazdy tylko potwierdziły, że warto było wydawać kasę i robić remont.
W ostatnią niedzielę siedze w domu, nudzę się i doszedłem do wniosku-"no trza się przejechać"
Patrzę na termometr-poniżej 10 stopni, z nadzeiją myślę, że trochę zaniża. Wychodzę na zewnątrz-o ku$#%$ nie zaniża.
A co mi tam. raz się żyję. Jako, iż nie posiadam profesionalnego odzienia motocyklowego, więc kalesony na dupę, dwie pary rękawic i jazda. Tak sobię jadę i rozmyślam-no to jest to, w końcu nie słychać pierścieni w kasku, dużo mocniejszy, czysta poezja.
Musiałem robić częste postoje na cygara, nie ze względu na docieranie ale ze względu na przemarzające rękawiczki i krocze.

Blok silnika został wypiaskowany i wyszkiełkowany(za darmoche).
Lepiej wygląda.
Z cylindrów słychać taki klekot, ale może tak ma być, może się ułoży albo roz^&^**(&^li.
Pozdrawiam.
Chciałem dodać fotkę, ale wywala, że katalog załączników jest pełny.

mostasz

• Jawer Weteran
  • luckystrike
« Odpowiedź #31 dnia: Października 11, 2011, 20:44:04 »

to wrzuć fotkę na fotosik albo inny imageshack
Górnik forumowy :P
Czasami motocykl sprawia, że uśmiech na twarzy się poJAWIA !!!

Lopez

• Jawer Weteran
    • Mechanika Pojazdowa
« Odpowiedź #32 dnia: Marca 25, 2012, 21:22:52 »

Cóż by tu na skrobać.
W ostatnich dniach zreanimowałem gmol. Nie wyszło idealnie a to dlatego, że pierwszy raz szpachlowałem i s*****łem. Po za tym wygląda OK.
Trochę zdjęć.
http://img41.imageshack.us/slideshow/webplayer.php?id=20120321213.jpg