Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 01:18:00
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: [all 350] Nie odpala  (Przeczytany 15180 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Macias

• Gość
Odp: Jawasaki sama nie odpala.
« Odpowiedź #25 dnia: Stycznia 23, 2006, 13:36:40 »

Niestety nie jestem biegły w sprawie wklejania zdjęć, więc jeśli admin da radę coś z tym zrobic żeby było lepiej będę d¼więczny.  ;)

Gooch

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: Lutego 04, 2006, 22:40:41 »

A apropos, wie ktoś może ile kosztują nowe kartery do ts-ki ?

AndrewS

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 638-0 88r
« Odpowiedź #27 dnia: Lutego 07, 2006, 13:45:38 »

ja tez jestem ciekawy ile moga kosztowac przepatrzylem oferte AG-Mot i tam u nich nie ma, ale pewnie drogie sa :-[
Pozdrawiam Andrzej
Jawa 350 638-0 88 r.
FSO 125p 1.4 16V MPI 89 r.
Rover 800 99 r.

Macias

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: Lutego 07, 2006, 14:16:52 »

Około 400zł. Dowiadywałem się w Gdañsku. :o

STÓWA

• Jawer Weteran
  • Ile to już lat ?
« Odpowiedź #29 dnia: Lutego 07, 2006, 20:44:27 »

Tak ,potwierdzam ok 400 zł.Pytałem u Ruszczyka w Mrągowie(u żrudeł) ;)

Gooch

• Gość
« Odpowiedź #30 dnia: Lutego 08, 2006, 21:32:41 »

Wkrótce po tym jak macias mi sprzątnoł kartery z allegro ( na szczęście  :P)
Zakupiłem inne za 70 zł i mi dorzucił gościu jeszcze czoło wału i klocek (zawsze coś  ;D) No więc jak widać na zdjęciach miał problemy ze zdjęciem wirnika oraz urwała się jedna z śrub mocująca półautomat sprzęgła ale za to powierzchnie styku są b.dobre i oba kartery pochodzą z tego samego motocykla. No i dodał usztywnienie czoła wału rzekomo z dura-aluminium.
« Ostatnia zmiana: Lutego 08, 2006, 21:35:15 wysłana przez Gruszka »

STÓWA

• Jawer Weteran
  • Ile to już lat ?
« Odpowiedź #31 dnia: Lutego 09, 2006, 09:57:27 »

I to się nazywa dobry interes ;D D:

Macias

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: Lutego 09, 2006, 11:33:48 »

Proszę Maciasa nie denerwować bo mu ciśnienie skoczy i nie dożyje sezonu. ;)

nikos5

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: Lutego 12, 2006, 21:49:08 »

Jestem nowym użytkownikiem więc WITAM WAS WSZYSTKICH !!! :)
Mam taki sam problem jak w temacie  jawasaki nie chce zapalić.
Mój motor to Jawa CZ 350 z 89r.  mam instalacje 12v, a cylindry są żeliwne.
No więc tak, motor zalewam aż z ga¼nika będzie kapać paliwo, i zaczynam kopać nie chce zapalić, wyłączam na chwile zapłon kilkanaście razy kopnę znowu włącze i pojedyncze pyknięcia ale silnik nie zapali. Znajomy mechanik ustawił mi dokładnie zapłon (iskre ma że by konia zabiło :)) ale nadal to samo :-(. Zdemontowałem cylindry i między skrzyniami korbowymi jest taki aluminiowy klocek, u mnie ma on spore luzy :'( Czy to może być przyczyną? ??? Jesli tak to ile on kosztuje?) Ale na pych odpala zawsze.  :P(Jak zaczynam pchać to odrazu jak włącze bieg silnik zapala ale muszę się bardziej rozpędzić aby wszedł na obroty bo jak zapali i wcisnę sprzęgło to zgaśnie <mur>) a i jeszcze jedno mój silnik między karterami ma tą nieszczęsną grubą uszczelkę czy to może być przez to? niewiem też czemu z lewego cylindra są czasem strzałby z tłumika. Proszę o pomoc bo moja CeZecia tęskni za normalną jazdą (bez pchania).

ps.
Cylindry mają niewielki próg tłoki dobre a pierścienie mają jakieś 1,5mm luzu w zamkach czy to może przez to?
I czy można ją było naprawić bez rozbierania silnika? ;D

Macias

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: Lutego 13, 2006, 10:26:50 »

Witamy! Mam nadzieję, że znajdziesz na forum wszystkie niezbędne informacje związane z Twoim moto. Jak czegoś nie wiesz to pytaj.
 Ten aluminiowy klocek nie może mieć luzu. Wymieñ go na nowy (około 25 zł dokładnie nie pamiętam). Ustaw ga¼nik. Jak to nie pomoże to możesz mieć to samo co ja... Czoło wału do wymiany( trzeba rozpoławiać silnik). Poczekaj jeszcze na wypowiedzi innych.

STÓWA

• Jawer Weteran
  • Ile to już lat ?
« Odpowiedź #35 dnia: Lutego 13, 2006, 11:48:40 »

Niestety masz większy problem niz by się wydawało.O ile do TS ten klocek dostaniesz bez problemu i kosztuje on faktycznie ok 30 zł ,to do silnika CZ  nowego klocka nie dostaniesz  :'(   Możesz go jedynie kupić (jako nowy) w komplecie z karterami.Nie chce tutaj pisać jaki to jest koszt  <mur>  .Dodatkowo do naprawy silnika trzeba go  rozpołowić .Luz na zamkach pierscieni masz bardzo duzy.Kwalifikuja się one do wymiany a przy okazji wymiany pierscieni jak już masz cylindry na wierzchu dobrze byłoby wykonac pomiar zuzycia cylindrów.   Zbierając do kupy:cały twój problem tkwi w tym nieszczęsnym klocku. :-(   

Gooch

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: Lutego 13, 2006, 16:55:33 »

Dobrze że nie kupiłem Ceśki . Do TS chociaż części dostaniesz chociaż to i tak dno w porównaniu z komfortem cenowo-dostępowym części dla MZ-towców :'(

nikos5

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: Lutego 13, 2006, 22:26:38 »

No to totalnie się załamałem :-( :-(
Czy ktoś z was może ma ten klocek używany ale w dobrym stanie??? Jeśli tak to chętnie kupie. A czy coś może się stać silnikowi przez tą uszczelkę między karterami której tam niepowinno być? Jeszcze jedno pytanie ile wziął by za naprawę takiego silnika przęciętny mechanik jakbym mu przyniusł w części rozkręcony silnik (wszystko rozebrane poza karterami) i wszystkie niezbędne części do wymiany?

AndrewS

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 638-0 88r
« Odpowiedź #38 dnia: Lutego 14, 2006, 00:14:52 »

ja dzis dalej rozebralem silnik i niestety tez mam luz na tym elemencie, wyjalem go bez problemu palcami, po wlozeniu spowrotem, rusza sie,  jednak u mnie jawa bez problemu zapalala, jak mialem CZ to pamietam mialem problem z jego wyjeciem tak byl dopasowany
Pozdrawiam Andrzej
Jawa 350 638-0 88 r.
Rover 800 99 r.

STÓWA

• Jawer Weteran
  • Ile to już lat ?
« Odpowiedź #39 dnia: Lutego 14, 2006, 11:19:41 »

Winę za to że ten klocek sie rusza ponoszą sami "składacze "tych silników.Aby ten klocek siedział na sztywno trzeba go włozyc w lewy karter przed skręceniem silnika.Wbijanie go po skręceniu silnika spowoduje utrate szczelności.Przecież wbijanie czegoś w otwór mniejszej srednicy niz to cos, spowoduje albo powiększenie otworu albo pomniejszenie tego czegoś.A co do naprawy ,byłem kiedyś specjalnie w Poznaniu żeby kolesiowi poskładać silnik.Mimo tego że Poznañ jest przecież dużym miastem nie mógł on znależc warsztatu który chciałby sie tego podjąć(może tak szukał ???)Mówił mi nawet że nikt niechciał mu wymienic tłoków(igiełki).Gdybys mieszkał bliżej mnie, mógłbym Ci to poskładać ,chyba że znajdziesz jakiś sposób na dostarczenie tego silnika do mnie D:   A uszczelkę z pomiędzy karterów trzeba usunąc ,może ona tylko zaszkodzić.

AndrewS

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 638-0 88r
« Odpowiedź #40 dnia: Lutego 14, 2006, 12:18:48 »

a no wlasnie w zyciu do glowy by mi nie przyszlo ze to sie da tak skladac, tzn. najpierw wkladamy klocek dopiero potem druga czesc karteru, myslalem ze to bedzie przeszkadzac  w rozlaczaniu karterow jak sie tego nie wyjmie  <mur>

co do uszczelki to nawet Tolek na grupie PRM pisal, ze uszczelki pomiedzy kartery sie nie wklada, ja teraz tez tak zrobie, z tym ze najpierw trzeba powierzchnie delikatnie wyrownac po srubokretach poprzednich wlascicieli  |:E, przez ta uszczelke skrzynia dostaje luzow i dlatego moze sa z nia potem problemy, bo biegi nie zapinaja sie do konca
Pozdrawiam Andrzej
Jawa 350 638-0 88 r.
Rover 800 99 r.

Johnny

• Jawer Weteran
  • JAWA TS350 '90 WSK 125 M06B3 '77
« Odpowiedź #41 dnia: Lutego 14, 2006, 12:28:57 »

Ta uszczelka pomiędzy karterami to "twór" naszych rodzimych wytwórców uszczelek :E bo nie wiedzieć czemu dodają ją w kompletach :E
Niemcy np już nie robią tego "błędu" http://www.mz-b.de/jawa/ddichtung.htm

Macias

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: Lutego 14, 2006, 14:43:56 »

Pisząc "delikatnie wyrownać" zrób to naprawdę delikatnie, jak za mocno zjedziesz to też nie będzie dobrze... I wtedy będziesz musiał dać uszczelkę. Ale to inna historia. ;)

AndrewS

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 638-0 88r
« Odpowiedź #43 dnia: Lutego 14, 2006, 16:16:45 »

mam zamiar to zrobic docierajac te plaszczyzny na specjalnym stole przy uzyciu odpowiedniej do tego celu pasty
Pozdrawiam Andrzej
Jawa 350 638-0 88 r.
Rover 800 99 r.

STÓWA

• Jawer Weteran
  • Ile to już lat ?
« Odpowiedź #44 dnia: Lutego 15, 2006, 18:56:19 »

Nie musisz szlifować całych karterów .Wystarczy jak podszlifujesz delikatnie pilnikiem miejsca gdzie są ślady zniszczeñ spowodowanych przez śrubokrety itp.A co do części do Cz są one dostępne jako nowe ,a i rynek części uzywanych też jest spory.Ja np.mam 3 silniki Cz 6V na części ,jak ktoś czegoś szuka to niech pyta w dziale ogłoszenia .Dałem tam kiedyś info że mam sporo części ;D  Niektórzy juz u mnie kupili co nieco ;)

AndrewS

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 638-0 88r
« Odpowiedź #45 dnia: Lutego 15, 2006, 19:50:58 »

tak wyglada moja przegroda sa na niej jakies numery
Pozdrawiam Andrzej
Jawa 350 638-0 88 r.
Rover 800 99 r.

STÓWA

• Jawer Weteran
  • Ile to już lat ?
« Odpowiedź #46 dnia: Lutego 16, 2006, 17:26:04 »

I tak to ma wyglądać.Uwaga wszyscy którzy planujecie zakup klocka.Nowy jest robiony trochę wyższy niz orginalny, fabryczny :o.Po lub przed (jak kto woli) zamontowaniem trzeba go zeszlifować bo inaczej będzie wystawał ponad poziom karterów.Spowoduje to zasysanie fałszywego powietrza i kłopoty z silnikem. <mur>

AndrewS

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 638-0 88r
« Odpowiedź #47 dnia: Października 23, 2006, 16:56:43 »

Witam

podczepiam sie do tego watku bo moja zjawa cos ostatnio ma problemy z zapalaniem dzis pokopalem se troche z kilkanascie razy na ssaniu, pod koniec kopania odedzwala sie ze dwa razy, ale nie miala ochoty zaskoczyc, wiec wypachalem ja na gorke i z pychu momentalnie zalapala
potem pojechalem do roboty postawialem i po ok 45 minutach probowalem znowu zapalic niestety kiszka, znowu na pych odpalila bez problemu
nie sadze zeby u mnie klocek czy czolo powodowalo wyzej opisane objawy, bo jak rozumiem to gdyby te czesci byly uszkodzone to jawa nawet po postoju okolo 5 -10 min tez by nie zapalala z kopnika, a ona po krotkim postoju zapala bez problemu 
musze sprawdzic czy po takim odpalaniu swiece sa mokre
a moze ssanie w gazniku cus nie tak dziala
Pozdrawiam Andrzej
Jawa 350 638-0 88 r.
Rover 800 99 r.

nerlst

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: Października 23, 2006, 17:11:04 »

AndrewS, a akumulator sprawdziłeś? Noce są coraz zimniejsze i temp. czasem poniżej 0 spada... ja już chyba będę aku wyjmował i wkładał za każdym raze jak będę chciał poje¼dzić, w tamtą zime tak robiłem, i na wiosne nie miałem problemów z aku.

pzdr

carlos

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: Października 23, 2006, 17:25:38 »

nerlst sam powiedziałeś że noce są już chłodne a nawet zimne a jawki tego nie lubią i słabo wówczas palą, no chyba że AndrewS ma garażowaną to z rana powinna do razu złapać

AndrewS może to być ga¼nikiem albo zapłonem bo mi zapłon szwankował tzn. jak była ciepła to paliła a jak ostygła to trzeba było pchać bo sama ni huhu a zalać się potrafiła