Witam
Mam na imię Mateusz i interesuje się starszymi motocyklami (głównie demoludy) .Na tym forum jestem od bardzo dawna (sledze forum na bieżąco) choć się nie udzielałem. Poszukuje sobie motocykla do jazdy do szkoły i na wycieczki, oczywiście prawko mam i nie zamierzam jawą/cz orać doły na polu czy palić gumę.
Moją uwagę zwróciły motocykle MZ ETZ 250, Jawa 350 ts i Cz 350 12v, a także mały japoñczyk 125ccm np: Yamaha Sr 125
Wszyscy mi mówią że jawa/cz to złomy, nie palą na dwa gary, sąsiad mi mówi ,, tylko nie kupuj cezetki bo ci spali 7l"
Za¼ Emzetkę uważają za 8 cud świata, mało pali, dymaniczna, łatwiej sprzedać, tarcza z przodu.
Jednak opinia na temat starych motocykli jest smutna, koledzy mówią mi żebym kupił sobie japoñczyka bo bezawaryjny i ładniejszy według nich ,,Co będziesz je¼dził starą jawą wstyd itp". Sam już nie wiem co wybrać, myślę z ojcem żeby kupić jawę/cz i wyremontować, tato mówi, że utrzymanie japonii jest bardzo drogie i jego kolega z pracy pozbywa się Hondy z powody że go nie stać.
1.Słyszałem że MZ jest niestabilna i części są fatalnej jakość np: trzeba w skrzyni biegów (koła zębate pod odpowiednim kątem mieć a chiñskie koła mają kąt 0 st i biegi wyskakują. Czy nie można dostać dobrego tłoka dostać i trzeba zastosować luz 0,07 między cylindrem a tłokiem aby się silnik nie zatarł
2.Jawa dużą masywna, dobrze się prowadzi choć ma słabe hamulce ponoć jest produkowana nadal więć chyba można dostać dobrej jakości części od P.Ruszczyka czy z
www.jawaczesci.pl.
Jedni z was mówią ,,Daruj sobie części od Ruszczyka są takie same jak kupa z chin, drudzy zachwalają i polecają.
Więc jak naprawdę jest z tą jawą/cz ile pali przy prędkości 90km/h w trasie a ile w mieście. Czy jest to motocykl bezawaryjny po remoncie, ile wytrzymuje km silnik od remontu i lle on kosztuje (Czy się w 1000zł zmieszczę mieszając lepsze części z gorszymi np: ori tłok + pierścionki niby czeskie z agmotu po 5zł szt + reg wału u Ruszczyka
Czym się różni silnik cz350 12v od jawy ts, jak z częściami do niego, czy to jest łatwy w remoncie silnik przez laika
I najważniejsze czy nie żałujecie że nie dołożyliście kasy i nie kupiliście czegoś lepszego.
Budżet mój to około 2000zł ew mógłbym dopłacić do 500zł do Japoñczyka
Z góry Dzięki <worship> za przeczytanie i odpowiedzi
Sorry za Chaotyczny styl i ew błędy (dopiero się wprawiam).