Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 08:13:37
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: [all 350] Ciężko odpala  (Przeczytany 6442 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

MAROLE

• Gość
[all 350] Ciężko odpala
« dnia: Sierpnia 22, 2006, 20:21:35 »

Witam, ciagle boryukam sie z problemem mojego jawiszona który dreczy mnie od samego zakonczenia remontu. Mam juz zapłon prametti, ale motor dalej ciezko odpala, jak jest goracy to jeszcze jakos zaskoczy. Na zimnym zato jest masakra trzeba sie nakopac jak głupi i jak juz cos zaskakuje to tak powolutku wchodzi na obroty i jak tylko rusze manetka to gasnie trzeba go z wyczuciem wyciagnac na wyzsze no i potem sprawa wyglada tak ze jakos chodzi ale ciezko sie zbiera na obroty powoli tez z nich schodzi:/ no i ma strasznie mała moc w dolnym zakresie obrotó (do 3tys). Próbuje regulowac gaznik ale ale to na nie wiele sie zdaje:/ czytałem rózne watki i nic mi nie pomogły. iglice mam na srodkowym rowku. Ja powoli zaczynam obstawiac na jakies nieszczelnosci, co wy o tym myslicie? czy silnik moze brac gdzies lewe powietrze? jesli tak to jak dojsc do tego w których miejscach? POZDRAWIAM
« Ostatnia zmiana: Lipca 14, 2012, 22:03:19 wysłana przez Bulo »

gustaw

• Jawa 354/03 + velorex 561
  • Global Moderator
    • moja stronka
Odp: cproblem z odpalaniem i moca - gaznik?
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 22, 2006, 22:59:04 »

to ze jawa schodzi wolno z wysokich obrotów to typowa przyczyna luzu na wale nie chce palić bo moze przy tym zestawie są piercionki popękane albo juz wogóle ich nie ma. według mnie to moze być przyczyną
pozdro
Jawa 354/03 + velorex 561, jawa 354/06 , komar 2, Cz 350 6v

Traktorzysta

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 22, 2006, 23:15:14 »

Marole, moglbys napisac, czego dokonales podczas remontu, inaczej mowiac co wymieniles, badz naprawiles, wtedy bedzie Ci latwiej doradzic i znalezc przyczyne. Jeśli chodzi o problemy z odpalaniem, to moge one być spowodowane przez zużycie ukladu tlok - cylinder, lub tez, jak napisales wskutek nieszczelnosci. Jednak skoro napisales, ze robiles remont, to myske, ze jednak mogles skopac uszczelnienie czola walu. Wtedy wystepuja wlasnie takie objawy. Jesli Cie to duzo nie kosztuje, to zdejmij cylindry i zobacz, jak wyglada uszczelnienie "kostki" przegrodowej. Jesli jednak masz pewnosc, ze to nie to, to zagladnij do gaznika (poziom paliwa, droznosc kanalow). Ale jak napisalem, i o czym wczesniej napisal Gustaw, to raczej bedzie wał.

p.s. Nie martw sie, ja tydzien temu zmuszony bylem rozpolawiac silnik, bo dziwnym trafem pekl wodzik i skrzywila sie prowadnica. Srodek sezonu a tu takie rzeczy.

Pozdrawiam
Marcin
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 22, 2006, 23:28:05 wysłana przez Marcin Gil »

WhitePower

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 23, 2006, 00:39:27 »

ja bym raczej przypuszczal ze to wina prametti, sprobuj na mechanicznym zaplonie

MAROLE

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 23, 2006, 09:02:09 »

Panowie.. no nie sraszcie mnie takimi rzeczami to wychodzi na to ze móśiałbym zrobic ponownie kapitalke... silnik jest po szlifie nowe tłoki i pierscienie, wał po regenracji.. ja tu dopuszczam tylko złą regulacje badz jakies lewe powietrze, no i przyznam ze troche dała mi do myslenia ta kosta miedzy karterami pod cylindrami, ale nie rozumiem jak ona moze byc skopana? wsadziłem ja dobrze, w odpowiedni sposób, i posmarowałem na brzegach sylikonem.... . CZy mozliwe ze to przyczyna nieszczelnej głowicy? albo przelou midzy cylindrami a gaznikiem? POZDRAWIAM

gustaw

• Global Moderator
    • moja stronka
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 23, 2006, 09:43:16 »

jeśli by to była nieszczelna głowica to powinny być ślady wyżucania bęzyny .Skoro robiłeś całą góre razem z wałem -hmmm a łożyska na wale wymieniałeś?? a kiedy tą kapitalke robiłeś ,jeszcze mi tylko tłoki przychodzą do głowy moze pomyliłes je w składaniu (na odwrót) tyle mi przychodzi do głowy  ;)
P.s : ja w swojej jawie też musze kapitalke bo zrobiłem cylindry a wał mi sie jeszcze dobry wydawał i teraz juz tez wolno z obrotów schodzi (włączam światła i jest lux) :D

WhitePower

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 23, 2006, 10:27:40 »

mowie ci sprawdz jak silnik bedzie sie zachowywal na mechanicznym aparacie zaplonowym !! <eek>

WhitePower

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 23, 2006, 10:29:44 »

aha a jezeli mialby tloki obrocone to wydaje mi sie ze by i tak silnik odpalil, moj kumpel tak mial i normalnie jezdzil

MAROLE

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 23, 2006, 12:04:39 »

łozyska wymianiane, na mechanicznym było to samo :( tłoki sa wsadzone poprawnie. dzisiaj zdjołem głowice i jak ja podniosłem do góry to uszczelka była mokra z obu stron pytanie czy tam tego nawiało czy moze podczas zdjemowania jakos tam tego naszło, tylko jak skoro zdjołem jednym płynnym ruchem i uszczelka została w głowicy. CZy to oznacza ze głowica jest uszkodzona? POZDRAWIAM

MOTOMYSZOR

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 23, 2006, 12:31:48 »

po kolei:
-mokro pod glowicami zrobiło się od kopania i niespalonej mieszanki.
-powoli naciskaj na kopniak i ,,wyczuwaj" kompresję. i słuchaj czy nie słychać syku 
  spier.. powietrza spod głowic
- wykręć świece, nagrzej je porządnie na palniku, szybko wkręć.... jak odpalanie będzie duzo lepsze i lepiej bedzie chodzić znaczy się problemy z mieszanką (prawdopodobnie za bogata).

-a na początek po raz kolejny sprawdz zapłon, iskrę, przewody....

MAROLE

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 23, 2006, 14:34:11 »

próbowałem juz nasłuchiwac no i jakis syk powietrza tam był ale ciezko mi to ocenic czy to z pod głwoicy czy poprostu "rozładowanie kompresji", bo pomimo iz mam naowe pierscienie tłoki i dobrze zrobiony szlif to powietrze chyba tak czy inaczej powolutku bedzie przechodzic miedzy tłokiem a sciana cylindra. Prawda czy nie? POZDRAWIAM

AndrewS

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 638-0 88r
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 23, 2006, 20:18:40 »

moja jak byla zalana na zimno, to wlasnie dodawanie gazu powodowalo gasniecie silnika, trzeba bylo jak piszesz delikatnie
ja obstawiam problem z gaznikiem
Pozdrawiam Andrzej
Jawa 350 638-0 88 r.
FSO 125p 1.4 16V MPI 89 r.
Rover 800 99 r.

MAROLE

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 23, 2006, 23:43:55 »

ale gdzie dokładnie szukac usterki w gazniku? czy moze to ogranicza sie tylko do egulacji? POZDRAWIAM

Gooch

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpnia 28, 2006, 18:30:34 »

Mam podobny problem z odpalaniem na zimno ale moc i zchodzenie z obrotów są ok . Jak nie chce ci sie pchać albo wstrzykiwać paliwa przez gaznik aby odpalic na zimno to wywal na chwile króciec łączący ga¼nik z filtrem pow. i szczelne zasłaniając otwór ga¼nika kopnij pare razy na wyłączonym zapłonie ( i włączonym ssaniu) aż poczujesz że benzyna ci cieknie po ręce. Po takim zabiegu powinna zapalic z pierwszego kopa. <punk> Dla pewności wymieñ simmeringi na wale oraz gume łączącą króciec z ga¼nikiem.

gustaw

• Global Moderator
    • moja stronka
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpnia 28, 2006, 19:41:54 »

co do krućca mam takie pytanie poza konkursem jak powinien być założony kruciec (głupie pytanie ale.... <oops>) bo na jednej stronie jest takie cos jak by zeszlifowane i nie wiem czy to ma byc na góże czy na dole ,czy to ma jakieś znaczenie??

Gooch

• Gość
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpnia 28, 2006, 20:24:41 »

rozumiem ze chodzi ci o króciec łączący filtr pow. z ga¼nikiem a nie króciec łączący cylindry z gaznikiem. Jesli chodzi o połączenie ga¼nik - filtr pow. to raczej sie nie przejmuj bo to nie ma nic do zachowania się Jawy