Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 06:07:44
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Inne tłumiki w 638.1  (Przeczytany 21956 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

motomaciey

• Jestem hardcorem
  • Jawer
  • JAWA 634 Scrambler '81
    • moje sprzęty na PJ
Odp: Inne tłumiki w 638.1
« Odpowiedź #25 dnia: Lutego 07, 2011, 09:12:34 »

Cytat: lisek
W cezecie, czy też w jawie, rolę komory tworzą tak zwane  dyfuzory, które moim zdaniem nie do koñca się sprawdzają, bo spełniają podwójną rolę, raz samej komory, a dwa wytłumienia. Tłumik który jest w 100% wydajny i spełnia podwójną rolę, to tłumik który składa się z dwóch elementów, raz samej komory rozprężnej, dwa wytłumienia, takie tłumik montowane były, a może nawet i są w jawach nowych
Nie ma znaczenia czy dyfuzor znajduje się we wspólnej obudowie z tłumikiem czy też tłumik domontowany jest do jego koñcówki. Oryginalne wydechy posiadają optymalnie wyliczone dyfuzory a to że ich tylna ścianka jest jest jednocześnie przednią przegrodą tłumika nie powoduje gorszej pracy silnika za to szkodzi wkładanie w środek jeszcze jakiś dodatkowych stożków.

natal007

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: Lutego 07, 2011, 15:45:21 »

Motomaciey ma to bardzo duże znaczenie (w sporcie przede wszystkim). Po pierwsze masa, po drugie, silnik jest łatwiejszy do stojenia. Poza ty skąd wiesz że wkładanie "jeszcze jakiś dodatkowych stożków" szkodzi? ¯e tak zapytam za przeproszeniem - wkładałeś? A może jeszcze masz wykresy z hamowni? Jeśli tak to przedstaw, z ciekawością obejrzę.
A co do jawy Fraglesa , nie czepiam się bo ma chłop chociaż świadomość że stracił na mocy, a założył toto ze względu na wygląd . A że mnie się to w ogóle nie podoba to inna sprawa. Z tym że to nie moje moto i guzik mi do tego.
Ciekawostka - w którymś tam z kolei modelu R6 japoñce zainstalowali atrapę lampy przedniej w celu zachowania symetrii przodu. Czyli na cztery soczewy tylko dwie świeciły. W motocyklu w którym robi się podobno wszystkie fikumiku w celu redukcji masy - atrapa lampy? Bzdura do kwadratu. Takich baboli w seriach jest od groma.
Już nie wspomnę co upycha się do wszelkiej maści "czoperów" i "kruzerów", a o tym wiem doskonale bo w tym siedzę.
Więc zostawmy Fraglesa który robi moto pod swój jakiś tam wymarzony wygląd.

motomaciey

• Jestem hardcorem
  • Jawer
  • JAWA 634 Scrambler '81
    • moje sprzęty na PJ
« Odpowiedź #27 dnia: Lutego 07, 2011, 16:18:19 »

Nie mam wykresów z hamowni bo nigdy na takowej nie byłem, ale mam doświadczenie z jazdy na oryginalnych wydechach i na wiejsko-sportowym. Różnicę czuć w siągach i widać w spalaniu. A że do motocykli wyżyłowanych, używanych w sporcie stosuje się wydechy o innej konstrukcji to kwestia charakterystyki silnika. Co ci da wydech z super sportowym dyfuzorem skoro kulasz się na seryjnym silniku ? Powiedz ilu z użytkowników forum przerabiało swoje silniki w/g schematów Sałka ? Z tego co pamiętam to był jeden taki temat ale wszyscy gościa wyśmiali twierdząc że to głupie nie opłacalne a wogóle za poprawianie fabryki to najlepiej od razu go rozstrzelać... Jeżeli nie zmieniało się czasów rozrządu zaszkodzi nawet dyfuzor od wyścigówki bo w przeciwieñstwie od fabrycznego wydechu nie był liczony pod oryginalny silnik,

mostasz

• Jawer Weteran
  • luckystrike
« Odpowiedź #28 dnia: Lutego 07, 2011, 16:42:53 »

jest u nas nowy kolega o nazwie ufo który przerabiał większość rzeczy według sałka i chyba nawet nie¼le mu to wyszło, na pewnej czeskiej stronie której adresu nie pamiętam - jak znajdę to podeślę były wykresy z hamowni po zastosowaniu zmodyfikowanego wału i tłumików rezonansowych, moc maksymalna była ok. 30 KM, ale za to w przedziale 3500 - 4000 zamiast 15 KM było 25 KM, więc nie wiadomo co tak naprawdę daje kopa temu silnikowi a co nie - pamiętajcie że nie zawsze teoria = praktyka
« Ostatnia zmiana: Lutego 07, 2011, 17:01:47 wysłana przez mostasz »
Górnik forumowy :P
Czasami motocykl sprawia, że uśmiech na twarzy się poJAWIA !!!

natal007

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: Lutego 07, 2011, 17:01:12 »

Toczysz pianę?  ;) to dobrze bo po ostatnich awanturach rotacjach itp. tak się jakoś nudno zrobiło.
Te stożki o których pisał Ciechiu  też były pewnie seryjne. To raz.

"A że do motocykli wyżyłowanych, używanych w sporcie stosuje się wydechy o innej konstrukcji to kwestia charakterystyki silnika. Co ci da wydech z super sportowym dyfuzorem skoro kulasz się na seryjnym silniku?"

Nieprawda. Cywilne np. Japoñskie i Włoskie motocykle też mają wydechy wykonane na zasadzie oddzielnego dyfuzora i elementu tłumiącego. Np. Yamaha RD 350 i Aprilia RS 250. Uważasz że silnik mający stopieñ sprężania 6:1jest wyżyłowany? To dwa.
Co mi da taki wydech? A na przykład to że zamiast podnosić stopieñ sprężania, zakładać podkowy i inne takie, zakładam właśnie taki SPRAWNIEJSZY układ wydechowy i nie dając po dupie silnikowi uzyskuję przyrost mocy, ewentualnie wzrost sprawności silnika. To trzy.
A tak w ogóle to jestem bardzo uczulony na temat wydechu w 2T stąd moje wywody. Bez obrazy.

Jeszcze jedna uwaga (nie jest to skierowane do nikogo- piszę o sobie) - w tematach usprawnieñ, "tjuningu" przeróbek i ogólnie w tematach techniczno-mechanicznych nie mam w zwyczaju udzielać głosu jeśli w czymś nie siedzę, czymś się nie interesuję, ewentualnie czegoś sam nie testowałem.
Raz Jawol mnie zjechał bo napisałem coś tam o łożyskach główki ramy, że "wydaje mi się że będą pasować" a nie pomierzyłem , sprawdziłem itp. Wziąłem to sobie do serca żeby nie było.

W\w stożki sam widziałem w którymś z kolei rozbieranym knedlu i nie wydaje mi się żeby ktoś poza fabryką go zamontował.
 <cheers>

motomaciey

• Jestem hardcorem
  • Jawer
  • JAWA 634 Scrambler '81
    • moje sprzęty na PJ
« Odpowiedź #30 dnia: Lutego 07, 2011, 17:22:54 »

Nie toczę piany, nie mam zamiaru z nikim się kłócić a jedynie wypowiedzieć swoje zdanie na jakiś temat (nie oznacza to że moje musi być na wierzchu). Skoro widziałeś takie stożki w innym motocyklu to widać też takie wychodziły.

Ciechu

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: Marca 19, 2011, 14:35:37 »

Trochę czasu minęło i w koñcu zabrałem się za poszukiwanie wspomnianych stożków zamykających komorę rozprężną w tłumikach. Wstyd się przyznać ale nie znalazłem ich w żadnym komplecie jawoskich tłumików. Stożki albo mi się przyśniły albo widziałem je w tłumikach od innego motocykla. Ewentualnie przeoczyłem je przy ostatnich poszukiwaniach bo robiłem to na cholernym mrozie i jak najszybciej chciałem to mieć z głowy. Przy kolejnej okazji użyję lepszej latarki i ponowię próbę.

motomaciey

• Jestem hardcorem
  • Jawer
  • JAWA 634 Scrambler '81
    • moje sprzęty na PJ
« Odpowiedź #32 dnia: Marca 19, 2011, 18:49:41 »

Wcale nie wstyd bo masz odwagę żeby się przyznać a nie brniesz w zaparte, miał byś u mnie piwo gdyby jeszcze istniał ten system

madras30

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #33 dnia: Marca 19, 2011, 20:29:37 »

coś podobnego... dopiero zwróciłem na to uwagę przeglądając temat , są  te stożki w tłumikach mojej 638.  <scared>
« Ostatnia zmiana: Marca 19, 2011, 20:31:08 wysłana przez madras30 »
3.5 (38) TS

Ciechu

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: Marca 29, 2011, 20:16:21 »

Małą korekta :) Zajrzałem ponownie do tłumików przy lepszym świetle. Znalazłem stożki tylko wyglądają one trochę inaczej niż to sobie wyobrażałem. Są dosyć krótki,  ich wysokość to około 10cm, znajdują się na wysokości przedniego otworu mocującego tłumik. Widać w jednym miejscu 'pagórek' pod którym znajduję się nakrętka szpilki mocującej. Otwór na koñcu stożka ma średnicę około 2/3 średnicy całego tłumika. Wcześniej szukałem czegoś dłuższego i z mniejszym otworem na koñcu. Do tego zaglądałem tam przy słabym świetle i przeoczyłem to o czym piszę teraz. Stożki znalazłem zarówno w oryginalnych tłumikach 634 z 1983 jak i w 638 z wgnieceniem na amortyzator.

michal_t

• elektronik-programista
  • Jawer
  • Cezet 350 / Honda VT700C Wrocław
    • Honda VT700c oraz Jawa 350
« Odpowiedź #35 dnia: Stycznia 20, 2016, 22:45:35 »

Odświeżam temat.

Czy ktoś mierzył i kalkulował czy dostępne na Allegro wydechy z dyfuzorem od MZ 150 lub 250 pasują do silnika 638 ?

Trzeba by znać wymiary "sportowych" wydechów MZ 150 / 250 i obliczyć dla silnika Jawy 638 dla jakiej prędkości obrotowej są strojone (czy trafiają w ogóle w zakres obrotów).

Status GG
https://hondavt700c.wordpress.com ale też coś o Jawie i Cezecie się znajdzie ;)

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #36 dnia: Stycznia 20, 2016, 22:54:12 »

W nowszych Jawach występują podobne tłumiki

Trzeba by je zwymiarować i będzie wszystko jasne. Tylko kto ma takie wydechy w swoim sprzęcie?
Żyj tak, żebyś na stare lata mógł powiedzieć:

"Kuurła, kiedyś to było..."

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #37 dnia: Stycznia 20, 2016, 23:06:18 »

Osobiście mi się podobają długie wydechy w mojej 350tce i nie zamierzam zmieniać na inne niż fabryczne. To nie ten motocykl,aby przerabiać......

Co innego RSki,TZRki i inne wyżyłowane 2T,tam to jeszcze jest sens:P
Poszukuje przyczepki Pav oraz zamka siedzenia do Velorexa 562
"Klasyk jest jak pies... Kiedyś zdechnie" J. Clarkson
Żyję w epoce, w której młodzi pytają mnie o znaczenie dyskietki podczas zapisu dokumentów 0.o

Turbo

• Niegdyś Jawer
  • Jawer Weteran
  • -
« Odpowiedź #38 dnia: Stycznia 20, 2016, 23:36:42 »

Osobiście mi się podobają długie wydechy w mojej 350tce i nie zamierzam zmieniać na inne niż fabryczne. To nie ten motocykl,aby przerabiać......
Co innego RSki,TZRki i inne wyżyłowane 2T,tam to jeszcze jest sens:P
Wsadziłbyś takie dobrze wyliczone wydechy i gaźnik to wtedy pewnie zmieniłbyś zdanie :P
Kiedyś też tak mówiono o tarczach z przodu i elektronicznych zapłonach.
Czym innym możesz zostać, kiedy świat widzi cię tylko jako MONSTRUM ?

Szymon_1998

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #39 dnia: Stycznia 20, 2016, 23:42:17 »

Bez grzebania w cylindrach to efekt będzie marny.

janosikmz19822

• Jawer
  • motórów kilka
« Odpowiedź #40 dnia: Stycznia 21, 2016, 01:28:16 »

To już lepiej zrobic sobie spawaki z kwasowki i tyle będą wieczne.
    Status GG

Yabaman

• Jawer Weteran
  • 362 Californian; ETZ251 SW x 3
« Odpowiedź #41 dnia: Stycznia 21, 2016, 06:25:28 »

W nowszych Jawach występują podobne tłumiki
Czy takie tlumiki mozna gdzies kupic? Odwiedzam rozne czeskie sklepy internetowe ale nigdzie ich nie widzialem.
W chromie te dwukomorowe wydechy prezentuja sie bardzo dobrze.

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #42 dnia: Stycznia 21, 2016, 07:21:14 »

Te tłumiki już chyba nie są produkowane.
Żyj tak, żebyś na stare lata mógł powiedzieć:

"Kuurła, kiedyś to było..."

michal_t

• elektronik-programista
  • Jawer
« Odpowiedź #43 dnia: Stycznia 21, 2016, 10:14:43 »

Jak znajdę czas to spróbuję obejrzeć i zdjąć wymiary w sklepie dyfuzora dla MZ.

Wiadomo że zaprojektowany od nowa i pospawany z kwasówki dyfuzor będzie lepszy ale cena gotowych wydechów jest na tyle atrakcyjna(130-160 zł), że jeśli będzie pasować(strojenie) to się skuszę.

Moje oryginalne wydechy do niczego się już nie nadają (poprzedni właściciel je skatował), więc muszę coś wybrać.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 21, 2016, 10:17:47 wysłana przez michal_t »
    Status GG

dudek840

• Świeżak
  • *
  • Jawa 638.5 83r Simson S51 Enduro 86r
« Odpowiedź #44 dnia: Stycznia 21, 2016, 10:46:52 »

Zanjąc wymiary okien w cylu można sobie wyliczyć samemu idealny wydech przy pomocy np: exhaust calculator 2 ale nie jest to wcale takie łatwe. Próbowałem na simsonie i poległem, ostatecznie zamówiłem taki wydech pod mój cylinder 83cm3 i 4 płuczące + plus wydechowy i ssący wiekszy ale cena powaliła. Za enduro pod simsona 450zł z nierdzewki. Do jawy jeden kosztowałby pewnie ze 600zł. Jednak osiągi są wiecej jak zadowalające, nie wiem jak jawowski silnik by to zniósł (simson jest podatny na takie zabiegi).
Pzdr

michal_t

• elektronik-programista
  • Jawer
« Odpowiedź #45 dnia: Stycznia 21, 2016, 12:06:12 »

Wiem że można obliczyć jaki powinien być optymalny wydech dla określonych obrotów, tylko to się wiąże z robieniem wydechu od podstaw. Ja chcę spróbować obliczyć czy da się zaadoptować skutecznie jakiś gotowy wydech od innego silnika.

Tak jak można pod dany głośnik projektować obudowę lub dobrać głośnik do istniejącej kolumny.

Można stroić kolumnę na wyższy bas i mieć duża efektywność (np. estrada), lub stroić na niskie częstotliwości ale z mniejszą efektywnością.

W przypadku układu wydechowego można stroić rezonans na wysokie obroty - największy przyrost mocy, lub na średnie co da mniejszy przyrost ale będzie w zakresie obrotów często używanych. Może się też okazać że wydech od innego silnika ma rezonans w zakresie obrotów które silnik z Jawy nigdy nie osiągnie i wtedy wszystko mija się z celem.

Moim celem jest ustalić czy istnieje gotowy wydech który trafia w prędkości obrotowe silnika 638 i przy ilu obr/min będzie rezonans.
    Status GG

dudek840

• Świeżak
  • *
  • Jawa 638.5 83r Simson S51 Enduro 86r
« Odpowiedź #46 dnia: Stycznia 21, 2016, 15:04:17 »

Moim zdaniem optymalnie byłoby dla jawy jeśli rezonas zaczynałby sie przy ok 3000 i urtzymował- nie wiem 6000-6500??? Można by było normalnie użytkować motocykl korzystajac podczas spokojej jazdy np do 3000 a kiedy trzeba korzystać z przyrostu mocy właśnie przy rezonansie. Tylko tak jak pisałem nie wiem jakby zniósł silnik jawowski bo skok mocy przy rezonansie jest dość spory- chyba żeby trafić jakiś tłumik na łagodnych stożkach no ale wówczas rezonas bedzie prawie niewyczuwalny wiec nie wiem czy sie opłaca??? Moim zdaniem wtedy lepiej poszukać fabrycznych wydechów jawowskich.

saszek5

• Jawer Weteran
  • Jedziem tam :D
« Odpowiedź #47 dnia: Stycznia 21, 2016, 15:09:48 »

Na tłumikach od mz sportowych silnik pracuje gorzej niż dobrze miałem u siebie dodatkowo trzeba kombinowac z pasowaniem ich względem ramy , na ory jawoskich tak jak w na zdjęciach powyżej silnik fajnie pracuje jest bardziej wyciszony
« Ostatnia zmiana: Stycznia 21, 2016, 19:10:11 wysłana przez saszek5 »

DZIUK

• Starszy Jawer
  • Jawa 638-X, Jawa 638-7
« Odpowiedź #48 dnia: Stycznia 21, 2016, 17:13:52 »

Miałem dokładnie te same tłumiki w swojej jawie. Sa grubsze przy styku z kopką i obcieraja. Problem z montażem, i dźwięk fatalny.  Poszły w kąt garażu i wróciłem do oryginału. Wywalona kasa w błoto. Moze sie kiedyś pokuszę się o kwasówkę.

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #49 dnia: Stycznia 22, 2016, 21:12:19 »

Wsadziłbyś takie dobrze wyliczone wydechy i gaźnik to wtedy pewnie zmieniłbyś zdanie :P
Kiedyś też tak mówiono o tarczach z przodu i elektronicznych zapłonach

Po co mi osiągi w Jawie? Wyliczone wydechy+gaźniki na bank podwyższą mi spalanie,a to jest ostatnia rzecz,jaką chcę uzyskać w Jawie.

Po to zbieram pieniądze na R6,aby mieć mocy pod dupą aż w nadmiarze kuniów. W sumie R6 pali od 4 do 8(przy czym 8 to tylko na torze da radę zrobić),Jawa pali mi od 4 do 6. Jak będę chciał odkręcić i zniknąć to na pewno nie na Jawie:) Albo w sumie dam mieszankę 1:20,po odkręceniu też zniknę,tylko w zasłonie i trochę wolniej:P

Druga sprawa - gaźnik dobry już mom, CDI ze zmiennym punktem zapłonu tyż. I już jest mocniejsza niż seryjna,czuć różnicę. Dlatego nie chcę spawaka. Zrobi mi się wówczas taka grubsza TZRka. Już na niskich nie będzie chciała jechać,ale na wysokich to będzie piękny "odrzut",a jeszcze piękniejszy będzie mój wyraz twarzy gdy będę musiał to zatankować....
Czyli spalanie będę miał na poziomie R6,a koni będę miał na poziomie.... Może 40 koni,jak porządnie przerobie? :)

Trzecia sprawa - jakby miał przerabiać moją Jawę to jedyne,co bym aktualnie w niej zmienił to zawór membranowy na dolot i stacyjkę z unikalnym kluczykiem.
Zawór sporo zmieni w charakterystyce silnika,może obniżyć spalanie, a na pewno poprawi osiągi przy tym samym zapotrzebowaniu paliwa(w skrócie - poprawię sprawność silnika).
« Ostatnia zmiana: Stycznia 22, 2016, 21:18:17 wysłana przez Dragon on the Blue Sky »
Poszukuje przyczepki Pav oraz zamka siedzenia do Velorexa 562
"Klasyk jest jak pies... Kiedyś zdechnie" J. Clarkson
Żyję w epoce, w której młodzi pytają mnie o znaczenie dyskietki podczas zapisu dokumentów 0.o