Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 06:10:57
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Woda zamiast mas uszczelniajacych?  (Przeczytany 10271 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

madras30

• Młodszy Jawer
  • **
Woda zamiast mas uszczelniajacych?
« dnia: Grudnia 11, 2010, 10:13:30 »

Witam

o marce knedli Zetor chyba mówić dużo nie potrzeba. Sprawdzona i trwała konstrukcja i trochę innych superlatyw...

oto co wyczytałem w zaleceniach montażowych:

punkt 11 strona 5ta:

(...) Suche uszczelki z papieru należy przed montażem namoczyć w wodzie(...)

oraz gratis ale o tym wiadomo:

(...) podczas montowania igieł do łożysk należy stosować smar którego temperatura topnienia wynosi co najmniej 60st C (...)

(...) przed montażem pierścieni uszczelniających (po knedlowsku-gufero) należy zanurzyć pierścieñ w oleju lub nasmarowaać olejem. Wewnętrzne części pierścienia wypełnić podczas montażu smarem(...)

punkt 2 i 3 dla przypomnienia.

Co do punktu 1: oczywiście powierzchnie równoległe.
3.5 (38) TS

DarkWader

• Gość
Odp: Woda zamiast mas uszczelniajacych?
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 08, 2011, 13:40:47 »

Witam

o marce knedli Zetor chyba mówić dużo nie potrzeba. Sprawdzona i trwała konstrukcja i trochę innych superlatyw...

oto co wyczytałem w zaleceniach montażowych:

punkt 11 strona 5ta:

hm w wodzie i co to daje...tyle ile uczyłem sie w szkole i pracujac z mechanikami to nie słyszalem takiej rewelacji <lol>

rozumiem żeby smarować silikonem, na sucho ale w wodzie <thumbup>

BoNes

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 08, 2011, 14:01:37 »

Uszczelkę silikonem ? bez przesady... albo to albo tamto

Mofeix

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 08, 2011, 14:26:43 »

Z tego co ja wiem to uszczelkę papierową smarujemy towotem np tą pod cylindrami.
    Status GG
Jawa 350 634 12V 1983r -Była
Vectra A GT 1994-Była
Kawasaki GPZ 500 1990r-Była
E30 Touring 325- Jest!

Strażak

• Cezeciarz -
  • Jawer Weteran
  • 472.6, 472.6, 472.5
    • PJ
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 08, 2011, 14:29:11 »

ja tam słyszałem że się w oleju macza żeby jej przypadkiem nie wypaliło jak będą  przedmuchy
    Status GG

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 08, 2011, 14:45:14 »

Woda nie lubi oleju- olej nie lubi wody- te ciecze się nie przenikają. Nasączona olejem papierowa uszczelka nie przepuści wody- nasączona wodą uszczelka papierowa nie przepuści oleju.... teoretycznie.

iroq2

• Starszy Jawer
  • Jestem Ślązakiem nie Polakiem->jestem za Autonomią
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 08, 2011, 15:56:22 »

a ja znowu słyszałem ze lakierem :) i cos tam czytałem

DarkWader

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 08, 2011, 16:12:17 »

powiem z 10 letniego doświadczenia że:

1. Uszczelka klejona na silikon ma lepsze właściwości niż sucha. Ma sie pewność że nie pocieknie nigdzie olej (możliwość przesącza przez uszczelkę)
2. Uszczelka na tawot. Przy dosyć grubych uszczelka zdaje to egzamin (np uszczelka tylnego mostu z skrzynią w Ursusach.)

3. Można montować na lakier, jeden minus to trzeba wszystko szybko zamontować.
4. Tawot miedzy uszczelkę a cylindrami przy złej jakości uszczelce daje tyle co nic, jedynie stratę czasu.
A większość uszczelek nie nadaje się do montażu....mowa tu jest o nowych.

Co do moczenia uszczelek w wodzie nie polecam bo nigdy nie robiłem i nie będę. Woda i tak wyparuje, a uszczelka wyschnie.

Wszystko zależy od materiału pod uszczelki.

Krycha

• Jawer Weteran
  • Cz 472.6
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 08, 2011, 19:41:28 »

Ile ludzi, tyle mądrości. To i ja przytoczę swoje:)
Z tego co mi wiadomo uszczelkę smaruje się jakimś smarowidłem po to, żeby ta nie przyklejała się do przyległej powierzchni i nie porwała się w przypadku jej odrywania.
Silikon koniecznie czerwony <lol> cienka warstwa nie zaszkodzi.
Lakier tez jest wporzo <punk>
A może w tej instrukcji napisane było, żeby maczać uszczelkę w wódce <thumbup> <drool>
ZaKrystian powiedz mi, ile Jawa pali Ci?

DarkWader

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 08, 2011, 21:23:00 »

A może w tej instrukcji napisane było, żeby maczać uszczelkę w wódce <thumbup> <drool>
To by było dobre <lol>

Karolex

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 08, 2011, 21:58:05 »

Chodzi o to że mokra jest miękka i po skręceniu części które chcemy uszczelniać ładnie się rozplackuje, dopasuje a potem wyschnie.
W sumie jak "normalnie" założona uszczelka zdaje egzamin to po co kombinować dalej, a już nie kapuje po co na uszczelkę kłaść czerwonego gluta :|
Ludzie sami sobie utrudniają życie.
A potem pier* że życie trudne.

madras30

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 08, 2011, 23:52:25 »

na wstępie to dzięki Dark, że się pojawiłeś i poderwałeś temat do życia.Temacik miesiąc sobie leży i zwisa zeszłoroczną kalarepką forumowiczom, zero reakcji aż tu nagle jednego dnia aż tyle wypowiedzi, milo mi gdyż jednak nie umarł ani nie wpadł do kosza a raczej na rozkurz... ale wystarczy złośliwości  :]

Tak Laszlo. moim zdaniem właśnie to opracowujący zalecenia mogli mieć na myśli. Przypomnę też, że papier przecież po wyschnięciu nieco twardnieje- np analogicznie wysuszyć np polaną wodą gazetę- krucha jakby się staje ale nie jest tak miękka jak po wyjściu z papierni. A po zsumowaniu wychodzi że jest jednak cos w tym  <blink>  Zetor to tez knedel, i dobry i trwały  pomijając pewne wady, stąd śmiem twierdzić, że informacje zawarte w instrukcji montażowej są wynikiem doświadczeñ na przestrzeni lat i jeśli tak zalecają i sprawdza się to dlaczego nie? Owszem, nikt nie zabroni nikomu odkrywać na na nowo Ameryki. Każda inna myśl też warta uwagi  jak  zainteresowanie tematem. Nawet taka  ;].

jest jeszcze kilka spraw ciekawych z zaleceñ, tj które uważam za interesujące ale wrzucę w innym dziale. w koñcu to nie o motocykl chodzi, Może się jednak komuś przyda...
« Ostatnia zmiana: Stycznia 08, 2011, 23:56:46 wysłana przez madras30 »
3.5 (38) TS

FIS

• Starszy Jawer
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?
« Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 09, 2011, 00:04:16 »

Panowie!!!  <hammer>
Jak montowac poszczególne uszczelki zależy od materiału z którego są wykonane.
Więc piszmy konkternie!
Np.:
uszczelka z materiału - MLS - Multi - Layer - Steel oraz AFM - Aluminium Foam Material - stosować na czyste i suche powierzchnie bez żadnych dodatkowych zabiegów.
uszczelki wykonane z papieru lub preszpanu - mozna namoczyc w wodzie, zmontowac silnik, po wyschnieciu skontrolować sile dokrecenia połówek karteru i w razie potrzeby - dociągnąć.
uszczenianie silikonem - bez uszczelki - posmarować jedna powierzchnię danej części sylikonem, drugą olejem. Odczekać 15 minut, zamontować lekko dokręcajac. Odczekać okolo 20-30 minut i dokrecic na gotowo.
Uszczelki klingerytowe - posmarować jedna pow. częsci olejem, druga sucha - dzieki takiemu zabiegowi uszczelka sie nie rozwarstwi i mozna ją zastosowac kilka razy.
Uszczelki wykonane samodzielnie z miedzi - przed montażem wyżarzyć - montować na czyste i suche powierzchnie bez zadnych zabiegów dodatkowych.
P.S.
Uszczelki papierowe można posmarować bardzo cieniutko silikonem w celu ich impregnacji ale wtedy nie używamy wody.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 09, 2011, 00:15:08 wysłana przez FIS »

madras30

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 09, 2011, 00:11:58 »

punkt 11 strona 5ta:

no i jest  :)
3.5 (38) TS

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 09, 2011, 11:43:17 »

Tutaj moi drodzy Koledzy nie ma reguły- kazdy ma jakąś swoja metodę sprawdzoną i ulubioną, wypróbowane gatunki uszczelek i silikonów. Podstawowe zasady sa jednak niezmienne- dokładne przygotowanie powierzchni i czystość daje najlepsze efekty.

Craigh..

• Świeżak
  • *
  • Czarne na czerwonym jedzie po zielonym.. co to?
« Odpowiedź #15 dnia: Stycznia 09, 2011, 12:09:40 »

dokładne przygotowanie powierzchni i czystość daje najlepsze efekty.
powiedział doktor Jawsim, poczym rozpoczął operację przeszczepu serca.  <thumbup>
A tak na poważnie - CZYSTO¦ć - nie spotkałem się z czymś takim w odwiedzanych warsztatach..
CZ 250 Sport 471.0.10 '75
CZ 250 Sport 471.4.56 '79 DeLuxe

DarkWader

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Stycznia 09, 2011, 12:27:40 »

A tak na poważnie - CZYSTO¦ć - nie spotkałem się z czymś takim w odwiedzanych warsztatach..

Czystość to podstawa, ale nie zapomnę jak mój barciak skręcał silnik wski na brudnych karterach posmarowanych silikonem <lol> miałem taką padake...oczywiście nie słuchał żeby wyczyścić a pó¼niej i tak zdrapywał silikon :>

FIS też ma racje. Wszystko zależy od materiału uszczelki.

madras30 a nie ma za co <cheers> pó¼niej zostanie dla przyszłego pokolenia Jawerów :]

FIS

• Starszy Jawer
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?
« Odpowiedź #17 dnia: Stycznia 09, 2011, 12:30:35 »

Niebezpieczeñstwa.

Uszczelka papierowa z rdzeniem silikonowym - przykład - oryginalna uszczelka pomiedzy cylinder i blok do silnika HD EVO 80'.
Niedawno miałem okazję wyjmować cylindry z tego silnika. Stare jeszcze fabryczne uszczelki nie wiem dlaczego - mozliwe ze w wyniku np. wys. temperatury oraz w wyniku upływu czasu na tyle stwardniały, ze stały się twardsze od aluminium z którego wykonane są cylindry i blok. Nie szło ich oderwać zadnymi sposobami. Ani specjalnym skrobakiem do uszczelek, ani nożem do tapet, ani śrubokretem, ani nożem kuchnnym mojej mamy. Spraye do usuwania uszczelek i nalepek też nie dawały rady. Namaczanie w benzynie, nafcie, wodzie - wszystko na nic. Doslownie nic kurna ich nie ruszalo. Uszczelka zrobiła się jak skała. Problem rozwiazałem wyfrezowujac uszczelkę z cylindra na maszynie CNC.
Pierwszy raz miałem z czymś takim do czynienia jak długo robie przy złomach. Zawsze tego typu uszczelki odskakiwały bez wiekszych problemów - a tu...?
Tak więc od pewnego czasu jestem ostrozny w stosowaniu tego typu uszczelek w "gorących" miejscach silnika.
Nie stosuje juz dziś tych oryginalnych uszczelek - wyrzucam je, zamieniajac uszczelkami firm Cometic lub James, które sa wykonane z materiałów MLS lub AFM.
Inna sprawą jest mozliwosć wymiany tej uszczelki na inna - tuningową, cieñszą co przy podobnej podmiance uszczelki pod głowicę np. z gr. 0.045' na 0.030' - spowoduje zwiekszenie kompresji silnika o pół jednostki.  :]
Ot prosty zabieg tuningowy, który pozwala uniknać planowania głowic.  :)
« Ostatnia zmiana: Stycznia 09, 2011, 12:38:13 wysłana przez FIS »

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Stycznia 09, 2011, 13:05:53 »

A tak czasem bywa- podobnie przy kolektorach ssących lub wodnych w większych silnikach aut ciężarowych. Tam to niekiedy dopiero dłutko cos daje.
Ale wróćmy do sedna bo temat powinien moim zdaniem dotyczyć knedli i uszczelek w nich stosowanych.