Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 22, 2026, 04:19:56
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: motomaciey - JAWA 634 Scrambler  (Przeczytany 17392 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

motomaciey

• Jestem hardcorem
  • Jawer
  • JAWA 634 Scrambler '81
    • moje sprzęty na PJ
motomaciey - JAWA 634 Scrambler
« dnia: Grudnia 02, 2010, 14:13:16 »

Witam. Na wstępie chciał bym się przedstawić ponieważ na forum jestem nowy, na imię mam Maciej, JAWA 220 i 223 to były moje pierwsze motocykle które ujeżdżałem pod koniec lat 90', w roku 2004 przyszedł czas na CZ 477

Miałem jeszcze JAWę 634, oryginalną De Lux na radziecki rynek którą zamieniłem na przerabianą 634 co okazało się być złą decyzją bo tamta druga to była miną z krzywym przednim zawieszeniem i hahmentem w papierach więc poszła na części

W tym roku udało mi się odzyskać moją jawkę de lux, zardzewiałą od stania na dworze i zalegającego na niej śniegu, chciał bym przybliżyć ją do stanu oryginalnego stosując jednak większą ilość chromowanych elementów

Jestem na etapie zbierania potrzebnych części, mam już fajną kierownicę od Jawki 50 a ostatnio udało mi się za całe 20zł wyrwać chromowaną lampę, prawdopodobnie od Dniepra, go której idealnie pasuje jawowski element optyczny

Brakuje mi jeszcze kilku detali jak np. prawy tłumik od CZ, gdyby komuś był zbędny to chętnie się na coś wymienię. O postępie prac będę informował na bieżąco
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 14, 2011, 07:39:43 wysłana przez motomaciey »

Mofeix

• Jawer Weteran
Odp: JAWA 634 motomaciey'a
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 02, 2010, 14:18:29 »

No to czekamy na postępy z prac. Zapowiada się ciekawie <thumbup>
    Status GG
Jawa 350 634 12V 1983r -Była
Vectra A GT 1994-Była
Kawasaki GPZ 500 1990r-Była
E30 Touring 325- Jest!

SofCHJanek

• Starszy Jawer
  • eMZeciarz
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 02, 2010, 14:59:35 »

Zapłon chyba lepiej od skuterka, zależy co chcesz osiągnąć.
MZ ES 250/2 '72
MZ ETZ 150 '89
Jawa 356 '58

motomaciey

• Jestem hardcorem
  • Jawer
  • JAWA 634 Scrambler '81
    • moje sprzęty na PJ
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 02, 2010, 15:10:56 »

Zapłon chciałem zamontować od Jawki i przerobić go na dwa przerywacze z jedną cewką zapłonową i dwoma WN 6V, cewki świetlne podpiąć szeregowo pod regulator napięcia od Quada i do tego aku 12V 4Ah zasilający oświetlenie na ledach bez kierunkowskazów. Co myślsz Janku o takim rozwiązaniu ? Zamiast kondsatorów mogł bym założyć moduł od Ciebie, zależy mi żeby zapłon nie był zależny od akumulatora, światła to już sprawa drugorzędna.

BoNes

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 02, 2010, 15:15:51 »

Możesz też wywalić całą prądnice i zastosować zapłon i alternator od malucha/cieniasa montując go za cylindrami ale to by wyglądało okropnie. Powodzenia w powracaniu do "oryginału"  ;)

SofCHJanek

• Starszy Jawer
  • eMZeciarz
« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 02, 2010, 15:32:12 »

Macieju uważam że przy chęci stosowania zapłonu od Jawy 50 lepiej użyć jednak tego od skutera, jest nie zależny od akumulatora i ma wydajniejszą elektrownię. Tylko jak to przygotować na dwa cylindry...? Albo dwa czujniki i modyfikacja stojanu, tylko pytanie czy cewki zasilające naładują dobrze dwa kondensatory?
Albo albo jeden czujnik i cewka dwubiegunowa.
Jeżeli jednak zapłon od Jawy to może by tak nie tym sposobem, lepiej opuścić przerywacz i zrobić jakieś CDI. W głowie rodzi mi się już koncepcja, jak pójdziesz tą drogą to zabawimy się w to razem  <yes> bez skojarzeñ  ;)
Sama prądnica powinna wydalić, masz jakieś 25-30W mocy znajd¼ tylko regulator na jedną fazę, w sumie na trzy też mogą być - podłączysz pod jeden zacisk tylko.
MZ ES 250/2 '72
MZ ETZ 150 '89
Jawa 356 '58

motomaciey

• Jestem hardcorem
  • Jawer
  • JAWA 634 Scrambler '81
    • moje sprzęty na PJ
« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 03, 2010, 06:03:32 »

Na razie chciałbym spróbować zrobić zapłon swoim sposobem bo wszystkie potrzebne do tego części mam, jeżeli ten pomysł nie wypali to dużo nie stracę i wtedy pokombinuję z CDI. Dziękuję za rady  :)

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 03, 2010, 08:48:37 »

"W tym roku udało mi się odzyskać moją jawkę de lux, zardzewiałą od stania na dworze i zalegającego na niej śniegu, chciał bym przybliżyć ją do stanu oryginalnego stosując jednak większą ilość chromowanych elementów."

Jawkę de lux...  <frusty> To jest chyba nieuleczalne.... Jesteśmy na forum jawy i cz czy harrego pottera do k***y nędzy ??

Stan oryginalny a to co chcesz zdiełać to deczko inne pojęcia. Nie było chromem kapiącej jawy 634 scrambler. Ale bardzo ciekawy kierunek został obrany.
Przypilnuj allegro za Vape 12v i będziesz miał problem z głowy bo zobaczysz,że spłodzenie czegoś działającego pochłonie podobne pieniądze.

PS. I dlaczego z pierwszego zdjęcia zerka na nas dupa?  <lol>
« Ostatnia zmiana: Grudnia 03, 2010, 08:51:29 wysłana przez Jawsim »

Craigh..

• Świeżak
  • *
  • Czarne na czerwonym jedzie po zielonym.. co to?
« Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 03, 2010, 08:58:42 »

Jawsim, nie czepiaj się - kolega sobie pieszczotliwie motór nazywa Jawką, i pewnie nie wie, że Jawka to 'trochę' inny sprzęt niż Jawa.. a może magiczną różczką mu Harry Jawkę na Jawę zamienił i tylko nazwa została.  <blink>
CZ 250 Sport 471.0.10 '75
CZ 250 Sport 471.4.56 '79 DeLuxe

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Grudnia 03, 2010, 09:19:02 »

O de lux <lookaround> mi chodziło....

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
« Odpowiedź #10 dnia: Grudnia 03, 2010, 10:50:17 »

£ukasz,ale te jawy wtedy faktycznie tak były nazywane  De LUX w zależności od jakości wykoñczenia (fakturowo), pierwsza jawa tzw TS-638-0 ( niskie wydechy-metalowe napisy) w kwitach sprzedaży miała nazwę Jawa 350 LUX, i w latach 80-tych jak się tylko pojawiła nikt nie mówił TS-ka tylko lux,TS weszły w malowaniu bordo metalik i czarnym z niskimi wydechami oraz naklejkami zamiast napisów w chromie.Już teraz nie pamiętam czy obydwa modele weszły jednocześnie do sprzedaży w Polsce,pierwszą TS bordo widziałem w 1986 roku jako pilota  Wyścigu Pokoju we Wrocławiu,a LUXY kumple mieli w 1987 roku,pó¼niej ktoś kupił  czarną TS z niskimi wydechami.

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
« Odpowiedź #11 dnia: Grudnia 03, 2010, 13:55:14 »

Z tygo co jo pamintom z lat łosiemdziesiątych, wcalki nie szceniackich, to Jawule 350/634, 638-5 i 638 z pochromionymi błotonickami i gmolami de Luks w kwitoch geesowskich zapisane mioły.
Nawetki w śklypie w nasych piknych polskich Głubczycach w centroli sprowadzajacej Jawule z piknej Czeskoslowackiej krajiny  na moturowych metkoch łołówkiem kopijowym jak bycki napisano bylo: de Luks  :>
Faktycnie zaś w papirach rejestracyjnych nika nie widzioł żech coby napisano bylo Jawa del Lux?  :>
Jako to je po prawdzie - ktoz wi???
Hej!
« Ostatnia zmiana: Grudnia 03, 2010, 13:58:11 wysłana przez jawol »

jawol RIP

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #12 dnia: Grudnia 03, 2010, 13:57:17 »

<blink>

kamil

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Grudnia 03, 2010, 17:35:48 »

Vapno oszczędzi czasu i nerwów (mówię to ja, człowiek, który też ma różne niekonwencjonalne pomysły, moja Cafe taki zestaw już ma). Scrambler - dobry kierunek, wydechy od kyvacki super się prezentują. błotnik tylny można zrobić z..przedniego (linia ładna, jest płytki, trzeba go tylko poszerzyć). Lampa "Lucas" z WSK-i, cienka kanapa. Ma to sens. Koniecznie do wyj.. ta ochydna półka zegarów (pasuje jak pięść do nosa), stacyjka pod bakiem. Możliwości jest wiele.   <cheers>

PS. Nie chcesz się przypadkiem pozbyć tej kierownicy?  :)

motomaciey

• Jestem hardcorem
  • Jawer
  • JAWA 634 Scrambler '81
    • moje sprzęty na PJ
« Odpowiedź #14 dnia: Grudnia 03, 2010, 22:35:13 »

Cytat: Jawsim
Jesteśmy na forum jawy i cz czy harrego pottera do k***y nędzy ??
kto szuka dziury w całym zawsze ją znajdzie, proponuję poje¼dzić pół godzinki po śniegu to studzi emocje
Cytat: Jawsim
dlaczego z pierwszego zdjęcia zerka na nas dupa?
jeżeli pierwsze co Ci się rzuca w oczy to mój tyłek to nie chcę z tobą pić  <cheers>

Nie twierdzę ze JAWA ma wrócić do oryginału
Cytat: motomaciey
chciał bym przybliżyć ją do stanu oryginalnego

Moja Jawa to wersja eksportowa z tabliczką opisaną cyrylicą a błotniki były niegdyś chromowane, fabrycznie miała stelaże i centralny kufer które pó¼niej zamontowałem do Hondy

Cytat: Craigh
pewnie nie wie, że Jawka to 'trochę' inny sprzęt niż Jawa..
Gdyby czepiać się pierdół, MZ nie należało by nazywać MZ-tką, Komara Komarkiem, motoroweru motorkiem a motocykla motorem więc może mniej paplania a więcej dłubania

Cytat: kamil
Vapno oszczędzi czasu i nerwów (mówię to ja, człowiek, który też ma różne niekonwencjonalne pomysły, moja Cafe taki zestaw już ma). Scrambler - dobry kierunek, wydechy od kyvacki super się prezentują. błotnik tylny można zrobić z..przedniego (linia ładna, jest płytki, trzeba go tylko poszerzyć). Lampa "Lucas" z WSK-i, cienka kanapa. Ma to sens. Koniecznie do wyj.. ta ochydna półka zegarów (pasuje jak pięść do nosa), stacyjka pod bakiem. Możliwości
Vape może oszczędzi sporo czasu ale na pewno nie pieniędzy a po za tym nie lubię chodzić na łatwiznę, mam swój projekt i muszę go zrealizować. Błotniki zostaną oryginalne tylna lampa na razie też, a jeśli będę zmieniał to na pewno nie na tą z WSK-i. Cieñsza kanapa na pewno, do tego minimalnie podwyższony tył, felga 19" przód i opony od turystycznego enduro. Wydechy od kyvacki obniżą tylko moc, przecież tam są inne czasy otwarcia okien, będą od CZ. Kierownicy mogę się pozbyć, pisz na PW.

Dziękuję za odzew, wasze sugestie na pewno pomogą i zmotywują mnie do odbudowy w wersji scrambler  <punk>

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #15 dnia: Grudnia 03, 2010, 23:03:39 »

Dupa jest na pierwszym planie to co mam widzieć? Czapkę?  <lol> <lol>

Nie chodziło mi o zdrobnienie Jawka tylko o rzekomy model delux. Mniejsza z tym- jakbyś kilkadziesiąt razy w roku upominał i ciągle napotykał na upartych właścicieli deluksów to tez byś się zirytował. Na przyszłość- 634. Krócej i poprawniej. Emocje podobnie jak nerwy mam zimne. Ale dzięki za radę.

Co do cyrylicy i reszty. Wiadomo,że to wersja exportowa. Przecież nie mieszkamy w Czechach. Wszystkie motocykle sprzedawane poza granicami matczynego kraju są eksportowe. Byłby to rarytas gdyby była to WSK w wersji exportowej kupiona w kraju. Cyrylica jest bardzo popularna na tabliczkach knedli z lat 80. Był to bezsprzecznie olbrzymi rynek zbytu. Nie jestem tylko pewien czy "na Rosję" robiono lepiej niż na przykładowo- Niemcy. W mojej CZ tez mam pa rusku... Poza tym zwyczajna z niej CZ.

"Gdyby czepiać się pierdół, MZ nie należało by nazywać MZ-tką, Komara Komarkiem, motoroweru motorkiem a motocykla motorem więc może mniej paplania a więcej dłubania"

Dokładnie. Zdrobnienia są formą "czułości". CZ-ka MZ-ka to czemu Jawa nie może być Jawka.
Ale co do motoru- jak już to motór,oki  ;) ?

Wiesz- tu się papla a nie dłubie. Forum służy do paplania. W trakcie paplania można podłubac w nosie.Albo na przykład niektórzy nie mają nic do roboty więc paplają sobie dla samego paplania:>

A ten kuferek ma jakieś napisy,naklejki albo coś z nazwą? Bo wygląda dość klawo. Jak był fabryczny to pewnie Velorex- bo oni mieli monopol na plastikowe lub laminatowe wydumki wtedy.

gustaw

• Jawa 354/03 + velorex 561
  • Global Moderator
    • moja stronka
« Odpowiedź #16 dnia: Grudnia 03, 2010, 23:09:14 »

Moje zdanie w tym temacie to " słomiany zapał"
Dużo pracy ,Dużo pieniędzy i Dużo wiedzy.                                            
  Było tutaj dużo przeróbek i pomysłów jednak napisze jeszcze - ten kto konstruował jawę miał więcej pojęcia niż my wszyscy razem wzięci - rze¼ba w gównie.
Jawa 354/03 + velorex 561, jawa 354/06 , komar 2, Cz 350 6v

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Grudnia 03, 2010, 23:17:28 »

Moje zdanie w tym temacie to " słomiany zapał"
Dużo pracy ,Dużo pieniędzy i Dużo wiedzy.                                            
  Było tutaj dużo przeróbek i pomysłów jednak napisze jeszcze - ten kto konstruował jawę miał więcej pojęcia niż my wszyscy razem wzięci - rze¼ba w gównie.

Ktoś rozszyfruje ukryty sens wypowiedzi? Gustlik nie pij <lol>

No bo tak.

" Moje zdanie w tym temacie to " słomiany zapał" " czyli,że coś się szybko rozpala i szybko wypala... no tak-ale do czego to się odnosi??

"Dużo pracy ,Dużo pieniędzy i Dużo wiedzy. " 
Już po wyborach- hasło raczej nieaktualne. :>

"Było tutaj dużo przeróbek i pomysłów jednak napisze jeszcze - ten kto konstruował jawę miał więcej pojęcia niż my wszyscy razem wzięci - rze¼ba w gównie"

Było. Wiele całkiem w pyte- i ten scrambler będzie taki również. Z tym pojęciem konstruktorów to tak średnio kumam.
Rze¼ba w gównie- to jest bardzo tajemnicze i nie podejmę się próby zrozumienia.

motomaciey

• Jestem hardcorem
  • Jawer
  • JAWA 634 Scrambler '81
    • moje sprzęty na PJ
« Odpowiedź #18 dnia: Grudnia 03, 2010, 23:34:02 »

Co do kuferka to wnioskuję po stelażu na którym spawy wyglądają bardzo profesjonalnie i podobnym kluczyku jak do zamka kierownicy. Rze¼by w gównie też nie rozumiem, mój ostatni słomiany zapal skoñczył się na zabudowaniu silnikaa Hondy Rebel w ramie CZ, o dziwo nawet działa, odpala na pilota i puszcza AC/DC
« Ostatnia zmiana: Grudnia 03, 2010, 23:49:16 wysłana przez motomaciey »

jawol RIP

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #19 dnia: Grudnia 04, 2010, 00:34:56 »

...
Moja Jawa to wersja eksportowa z tabliczką opisaną cyrylicą a błotniki były niegdyś chromowane, fabrycznie miała stelaże i centralny kufer ....

Moja Jawa to też wersja eksportowa  <lol> <lol> <lol>
Ciekawe ile jest na forum Jaw i CZ nieeksportowych - raczej mało.
Same ruskie, niemieckie, angielskie, widziano nawet ponoć węgierskie. Czeskich jak na lekarstwo  :'(

Ten kuferek i stelaż to może i rzeczywiście jest z epoki ale na 100% nieoryginalny bo w 634/638 takowych raczej nigdy nie było.

Jak sobie poradzisz ze "wsadzeniem" felgi 19'

ps.
Mała prośba: Zrób i wrzuć dokładne fotki tego stelażu bo mój niestety istnieje tylko w planach z powodu chronicznego braku satysfakcjynującego mnie w 100% projektu. Więc może coś pomożesz.
ps2.
Rzeczywiście lepiej nie nazywaj Jawy Jawką. Może być Jawcia, Jawula, Jawencja, Jawunia, Jawusia itd...
Jawka to ogólnie przyjęta nazwa dla motoroweru. Od lat...   Więc po co to zmieniać?

Craigh..

• Świeżak
  • *
  • Czarne na czerwonym jedzie po zielonym.. co to?
« Odpowiedź #20 dnia: Grudnia 04, 2010, 09:56:42 »

Rzeczywiście lepiej nie nazywaj Jawy Jawką. Może być Jawcia, Jawula, Jawencja, Jawunia, Jawusia itd...
Jawka to ogólnie przyjęta nazwa dla motoroweru. Od lat...   Więc po co to zmieniać?
Wreszcie ktoś pojął co miałem na myśli.  <mur>
CZ 250 Sport 471.0.10 '75
CZ 250 Sport 471.4.56 '79 DeLuxe

motomaciey

• Jestem hardcorem
  • Jawer
  • JAWA 634 Scrambler '81
    • moje sprzęty na PJ
« Odpowiedź #21 dnia: Grudnia 04, 2010, 10:51:21 »

Cytat: jawol
Jak sobie poradzisz ze "wsadzeniem" felgi 19'
Zostawię oryginalną piastę a obręcz zaplotę nową, szprychy będę musiał zastosować o 1,3 cm dłuższe
W wolnej chwili zrobię fotki i wyślę Ci na maila

jawol RIP

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #22 dnia: Grudnia 04, 2010, 11:11:45 »

Będziesz robił szprychy na zamówienie?
Masz jakąś dobrą i w miarę tanią firmę która coś takiego naprawdę solidnie zrobi?

Kiedyś myślałem o kole 21' z przodu ale pomysł padł właśnie z powodu trudności ze szprychami.

Może wrzuć fotki na jakis  serwer a linki na pocztę  bo poczta z reguły jest wolniutka.
Czekam na fotki  stelaży i dziękuję.

motomaciey

• Jestem hardcorem
  • Jawer
  • JAWA 634 Scrambler '81
    • moje sprzęty na PJ
« Odpowiedź #23 dnia: Grudnia 04, 2010, 14:52:39 »

Nie, nie bawię się w takie rzeczy, wezmę najtañsze z allegro, będą pasowały od SHL-ki na 19". Mam możliwość taniego ocynkowania u kumpla więc szprychy nie będą rdzewieć.
Fotki prześlę w wolnym czasie, uprzedzam jednak że do Hondy musiałem trochę ten stelaż przerobić ale ogólna jego koncepcja pozostała więc myślę że będą pomocne.

jawol RIP

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #24 dnia: Grudnia 04, 2010, 15:05:15 »

Szprychy od SHL- ki na bank nie podejdą bo mają inne mocowania w bębnie czyli inny profil.
Generalnie szprychy w Jawach maja swój "kształt" iraczej niemożliwe jest dopasowanie ich od innego sprzętu.
Taka jest moja opinia po kilku latach bezowocnych poszukiwañ.  <sadwalk>

Dobra koncepcja stelażu to też coś.