Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 24, 2026, 15:48:51
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Cena Jawy  (Przeczytany 4469 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

tokarz

• Gość
Cena Jawy
« dnia: Lipca 30, 2006, 10:16:44 »

Witam.
Najprawdopodobniej w przyszłym roku sprzedam już Jawę. Chcialłbym, żebyście ocenili czy cena, jaką chcę otrzymać za ten motor nie jest za duża. Postaram się rzetelnie opisać co zrobiłem / wymieniłem / jest nie tak.

Jawa TS 350 z 90 roku.
Wymieniłem:
1 - szczęki hamulcowe przód
2 - simmeringi i o-ringi w teleskopie
3 - olej w teleskopie na Mobil Medium
4 - żarówkę na halogenową
5 - świece
6 - lampa tył ( była połamana )
7 - opona tył
8 - kierunkowskazy
9 - lusterka ( jak kupiłem motor to nie było lusterek)
10 - o-ring sprzęgła
11 - łañcuch
12 - zębatka przód
13 - zębatka tył
14 - olej w skrzyni na Elf Tranself Type B
15 - dużo przewodów w instalacji elektrycznej
16 - dużo wtyków w instalacji elektrycznej
17 - przerywacz kierunkowskazów na elektroniczny (na życzenie mogę zmienić częstotliwość migania)
18 - czop zębatki tył
19 - nakrętkę czopa zębatki tył
20 - simmering wałka zdawczego
21 - uszczelniacz popychacza w wałku zdawczym
22 - wiele śrub na nowe
23 - prędkościomierz

Naprawiłem:
1 - pływak w ga¼niku
2 - regulator napięcia (elektroniczny)
3 - prostownik
4 - stacyjkę
5 - połączenia w instalacji elektrycznej

Zrobiłem:
1 - unikalne zabezpieczenie nakrętki kosza sprzęgłowego ( oryginalna podkładka szybko się ścina; możliwość łatwego powrotu do oryginalnego rozwiązania )
2 - wstawiłem profesjonalną oprawkę na bezpiecznik ( po zakupie moto nie było żadnego bezpiecznika ! )
3 - elektroniczny moduł zapłonowy ***
*** do czasu sprzedaży chcę zainstalować czujnik optoelektroniczny, wraz z jednym modułem zapłonowym i cewką na dwa cylindry od suzuki gsx750.
Pozostało do wymiany:
1 - filtr powietrza ***
2 - błotnik tył ( nie jest oryginalny ) ***
*** to na pewno wymienię przed sprzedażą

Ciężko mi jest określić ile motocykl ma przejechane, bo zaraz po zakupie licznik się zatrzymał i nie wiem czy u poprzedniego właściciela też nie domagał czy działał poprawnie. Motor może mieć od 22 000 w górę przebiegu. Nie wiem czy jest to nominał, bo nigdy nie rozpoławiałem silnika. Poprzedni właściciel twierdził, że też nie i mówił, że to nominał. O wszystkich niedomaganiach powiedział przed zakupem, więc nie miałem żadnych niespodzianek. To mnie skłania, żeby mu uwierzyć w to, że silnik nie był rozpoławiany. W miejscu łączenia silnika ( na środku ) nie ma śladów silikonu czy innego mazidła.
W cylku miejskim ( Warszawa ) motocykl spala do 6 l. W trasie przy prędkości do 100 km / h do 6 l w dwie osoby. Przy opuszczonej iglicy schodzi do 5 litrów, ale przy wyprzedzaniu jest to uciążliwe ustawienie.
Cena jaką chcę uzyskać za motor z elektronicznym zapłonem to 1350 zł. Bez zapłonu to 1300 zł. Koszt wykonania wszystkiego zamyka się w 50 zł ( cewkę i wiele elementów elektronicznych mam za darmo ), więc sprzedaję w cenie wytworzenia. Czy uważacie, że cena jest dobra ? Jak się rozglądam po allegro i widzę super bryki w dobrym stanie za 800 zł to się zastanawiam, czy nie przeginam... z drugiej strony, większość z nich pewnie jest super, tylko palić nie chce...
W tygodniu postaram się dorzucić zdjęcia motoru.

Brein

• Gość
Odp: Cena Jawy
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 30, 2006, 10:28:40 »

moim zdaniem cena jest ok.

Polo

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 30, 2006, 10:59:22 »

Wdlug mnie Cena niezbyt Wygurowana Poniewaz na Avatarze motor sie dosc ladnie prezentuje zapodaj fotki :D a pamietaj ze nie musisz sprzedac odrazu lepiej chcwile poczekac i miec tyle ilke sie chce !! Ale Twoja Za Tyle pojdzie Tak Mysle :)

Pozdrawiam

PoLo

tokarz

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 30, 2006, 11:16:57 »

Zdjęcia postaram się dzisiaj zrobić, niestety telefonem, bo aparat brat zabrał na weekend. Tylko wyczyszczę motor, bo jest brudny po ostatniej podróży. Muszę dokupić błotnik, bo jest nieoryginalny i przemalować zadupek i owiewki pod siedzeniem, bo mają inny kolor po zerwaniu łañcucha :)
Na razie nie sprzedaję. Zależy to od tego czy będę miał już umowę na stałe ( kredyt ). Jeśli będę to kupuję fazera, a Jawę sprzedam w dobre ręce. Dobre też są Yamahy XS 360 ;)
http://www.bikepics.com/pictures/276859/
Czy nie przypomina Wam czegoś ?  :>
« Ostatnia zmiana: Lipca 30, 2006, 11:19:35 wysłana przez tokarz »

Brein

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 30, 2006, 12:23:30 »

o Yamaha Alterego :)

tokarz

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 30, 2006, 12:44:05 »

Motoru nie umyłem, ale zdjęcia porobiłem :)
www.tlen.pl
login: jawaforum
haslo: jawateleskop
Tam są do obejrzenia zdjęcia mojego motoru.

Polo

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 30, 2006, 15:27:46 »

Prawie jak jawa :D To czarne Cus :D to widze ze Wyglad jawy Ci sie dosc podoba :D

Pozdrawiam :D Foty troche lipne malo widac :P jak bedziesz mial cyfrowe to zrob cyfroweczka zawsze lepiej to wyglada :D

Pozdrawiam

PoLo

tokarz

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 30, 2006, 16:32:52 »

No niestety tylko telefonem robiłem zdjęcia :( Jak już wymienię błotnik, przemaluję zadupek i boczki, umyję motor to cyknę kilka, lepszej klasy zdjęć.
 A to czarne coś to Yamaha XS 360. Bardzo porządne motocykle. Podobne do Jawy, ale trwalsze, mocniejsze, lepsze hamulce, itd. :) Owszem, lubię motocykle klasyczne koñca lat 80' oraz nowe, jak np. Fazer, CBF, itd. Podobają mi się też takie konstrukcje jak Hornet, czy XJR. Ze względów wygody, komfortu i ekonomii, kupię motocykl w owiewkach. Ale odszed łem od pomysłu zakupu typowej szlifierki. Teraz zastanawiam się nad Fazerem, albo CBF 600S. Wogóle bardzo lubię motory...  :]
A ogólnie jak Wam się podoba moja Jawa ? Może w tym tygodniu będę miał już cewkę od japoñczyka.

Polo

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 30, 2006, 17:30:18 »

Jawa bardzo Fajna :) Podejzewam ze kazdy z Tego Forum lubi motory :D:P
to potem sie pochwal jak chodzi osiagami itp :D ja jak z wakacji wroce to wkoncu wysle fotki mojego cuda na forum po remoncie bo skonczylem chwile przed wyjazdem i jeszcze chcialem pojezdzic no i w 5 dni niepelne natrzaskalem prawie 300 km  :D:P to tez na foto nie bylo czasu .d:P

tokarz

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Lipca 30, 2006, 20:27:30 »

Ja w ostatnie póltora miesiąca robiłem dzienie średnio 55 km :) A jednego dnia to 560 km przejechałem :) Z tym, że Jawa nie jest przystosowana do tak dalekich wypadów. Pupa mnie bolała.
Polo - nie wiem czy się dobrze zrozumieliśmy, ale ten czarny motor to nie jest mój. Chyba, że chodzi Ci o osiągi Jawy :) Silnik trzyma się bardzo dobrze jak na swój wiek i domniemany przebieg.

brokacik

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 10, 2006, 01:13:54 »

Jawcia piekna co swiadczy bardzo dobrze o włascicielu
PS skoro mowicie o motocyklach ktore warto kupic to ja za miecha mam zamiar kupic sobie honde africa twin 750 to jest bryczka jakos lubie 2 cylindrowce :P i tym to juz mozna gdzies dalej pojechac :P

carlos

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 10, 2006, 07:24:12 »

porządnie wygląda  <punk>, ładny kolorek  <thumbup>, (moja niestety aż tak fajnie nie wygląda i kolorek nie taki) ale zdjęcia "ciasne" i mało widać. A przy okazji zapytam czy z baku zdjąłeś te boczne plastiki, bo nie widać czy pomalowane czy zdjęte? <eek> Pytam bo moje mnie wkurzają bo nonstop się wyczepiają i przy 80 km robią za mini skrzydekła a niechce ich wiercić bo mogę zrobić wyciek

tokarz

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 11, 2006, 08:09:51 »

Te dodatki były zdjęte. Motor był ok, był bo już go sprzedałem. Teraz czas na Fazera. Kwestia dni.

carlos

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpnia 11, 2006, 09:25:15 »

niezaponij rzucić fotki nowego moto i oby ci się udał

devil_rl

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Września 08, 2006, 05:40:24 »

To ja może podepnę się pod wątek.Prosze was o ocenę wartości mojej jawy, gdyż chcę ja sprzedać a nie wiem za ile dokładnie.Jawa odpala na kopa ,jedyna jej bolączką są dzwoniące wałeczki na swożniach tłokowych-do wymiany.Moto posiada papiery ale nie jest zarejestrowana. Wyceniam ją na jakieś 700zł
http://ronin87.fotosik.pl/albumy/52720.html
Tu macie link do zdjęć.Z góry dzięki

carlos

• Gość
« Odpowiedź #15 dnia: Września 08, 2006, 08:02:08 »

Poza plastikiem wkoło siedzenia i lekką rysą na skrzynce narzędziowej wygląda ok  <thumbup>, ale może gdybyś to podreperował to poszłaby za więcej - tak sądzę

pozdr

devil_rl

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Września 08, 2006, 14:24:45 »

Dzięki Carlos ale reperować jej nie zamierzam ,bo po co.Powiem szczerze ,że też myślałem ,że to mało , bo maszyna jedzie naprawdę nie¼le.Pozdrawiam.

Pawlik666

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Września 12, 2006, 08:28:19 »

Ale reperoawać tak żeby dla ciebie z plusem wyszło ....

carlos

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Września 12, 2006, 17:32:19 »

devil.... cobyśmy się zrozumieli "szpachla szpachla i jeszcze raz szpachla" <lol> <lol> <lol> tzn. tak jak Paweł żekł z korzyścią dla ciebie

devil_rl

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Września 12, 2006, 22:07:10 »

eee tam chłopaki przesadzacie bo tak ¼le nie wygląda.a szpachtle to gdzie mam użyć na tą małą ryse--nie warto. Pozdrawiam i dzięki za odp.

tokarz

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: Lipca 31, 2008, 12:15:14 »

Dość długo czasu minęło, ale na http://ttok.w.interia.pl zamieściłem zdjęcia mojego motocykla, który kupiłem zaraz po Jawie. Jako ciekawostkę podam informację, ze kask, który widać niezbyt dobrze na jednym ze zdjęć kupiłem za kwotę, za jaką sprzedałem Jawę ;)

cypis.z

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Lipca 31, 2008, 12:55:40 »

Fajna maszyna pogratulować  <yes>.
Sam zbieram na Yamahe ale na XJ 600, tylko kiedy wreszcie uzbieram  <sadwalk>