Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 04:06:47
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: [all] Głośna praca skrzyni biegów  (Przeczytany 10928 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

fizyk0

• Gość
[all] Głośna praca skrzyni biegów
« dnia: Lipca 15, 2006, 00:17:57 »

Ostatnio zauważyłem u siebie troszkę niepokojące zjawisko.Otóż na ciepłym silniku dośc mocna słyszalna jest praca skrzyni biegów na biegu jałowym.Skrzynia była cała wymieniona razem z łozyskami przejechane około 2000 po remoncie.Dodam ze biegi chodzą idealnie i na zimnym silniku tego słychac(chyba olej gęstszy:))W związku z tym moje pytane czy u was moze jest podobnie?Byc moze ja już przesadzam w koncu to nie jest najnowsza konstrukcja.Proszę o sugestie.
« Ostatnia zmiana: Maja 10, 2012, 21:51:15 wysłana przez Bulo »

wskpan

• Gość
Odp: Głośna praca skrzyni biegów
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 15, 2006, 00:36:27 »

.Skrzynia była cała wymieniona razem z łozyskami przejechane około 2000 po remoncie w koncu to nie jest najnowsza konstrukcja.Proszę o sugestie.

<lol> <lol>tak myslę że już czas żeby skrzynie znów wymienić na nową <lol> <lol>

pozdrawiam

antek

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 15, 2006, 10:09:06 »

A jak włączysz sprzęgło też jest hałas,u mnie klekoce kosz sprzęgłowy w ts

Johnny

• Jawer Weteran
  • JAWA TS350 '90 WSK 125 M06B3 '77
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 15, 2006, 11:59:51 »

U mnie skrzynia raz chodzi raz cicho raz głośno, raz biegi włączają się tak że ich nie słychać a raz jak je........... to myślę że skrzynia wyleciała.

Wydaje mi się że wynika to z konstrukcji sprzęgła i skrzyni, tego się chyba nie da przeskoczyć.

fizyk0

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 15, 2006, 14:02:39 »

No włascnie jak wcisne klamke czyli wyłącze sprzegło jest cisza,skrzyni nie słychac.

Voith

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 15, 2006, 22:23:53 »

u mnie kiedys  "dzwonila" skrzynia biegow jak sie nagrzewala ale to uderzal koszyk sprzegla o obudowę. Po regeneracji wala wszystko ustalo i teraz na cieplo i na zimno pracuje tak samo

fizyk0

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 15, 2006, 22:49:51 »

A co ma wspólnego regeneracja wału do  pracy skrzyni biegów?

rumcajs251

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 16, 2006, 08:54:15 »

Mi kiedys skrzynia tak glosno chodzila na 3 biegu.Tak chocby sie zacierala.Ale jezdzillem i jezdzilem az sie skaczyla:P pokolei od 4 biegu w dol:P Zrobilem remont no i glosno chodzi jak mu wrzuce luz i sie moto toczy na luzie.Ale nie przejmuje sie tym.Dopuki chodzi po co sie martwic-jak sie skaczy to naprawisz.

Johnny

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 16, 2006, 13:43:32 »

Moja skrzynia też chodzi strasznie głośno na 3 biegu, ale też się nie przejmuję.

Przed remontem też głośno chodziła, oględziny rozebranej skrzyni nei wykazały jakiego klowiek zużycia, po poskłądaniu trójka "warczała" tak samo, więc postanowiłęm się nie przejmować.

Jerry

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #9 dnia: Lipca 18, 2006, 23:06:30 »

skrzynie słychać gdyż 1,2,3 bieg "idzie"  przez wałek pośredni. Nie ma się czym przejmować. Moja na 3 chodzi podobnie do malucha na 1  <lol>
JAWA TS 350 89r
BMW K 1200 GT 03r

AndrewS

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 638-0 88r
« Odpowiedź #10 dnia: Lipca 19, 2006, 20:44:03 »

moja tak samo sie zachowuje jak Johnego tzn. raz slychc klik przy przelaczaniu, a innym razem przelacza sie bezszelestnie

ale 3 bieg akurat w TS chodzi na razie cicho
ale pamietam w mojej CZ to mialem wrazenie ze zalacza mi sie turbina :-)
Pozdrawiam Andrzej
Jawa 350 638-0 88 r.
FSO 125p 1.4 16V MPI 89 r.
Rover 800 99 r.

lukasz85

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Lipca 19, 2006, 20:55:23 »

W mojej ts trójka pracuje głośniej. Myślałem że to wał tak wyje ale przecież to jest skrzynia. Przejechałem tak już 2000km i dalej to samo. Niedawno odkręcił mi się kosz sprzegłowy. Dorobiłem podkładke dokręciłem i pojawił się nowy d¼wiek. Ciche wycie przy obrotach 1500, zaraz po ruszeniu to słychać.

Wniosek nasuwa się taki: je¼dzić póki działa a jak się sypnie to remont.

tokarz

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 01, 2006, 18:19:14 »

Kurcze, ja mojej skrzyni nie słyszę... to znaczy, że musi być albo doszczętnie zmasakrowana, albo głuchy jestem...  :o
Ogólnie silnik TS wydaje z siebie wiele dziwnych, nieprzewidywalnych, drażniących i niepokojących d¼więków. Jeśli biegi wchodzą Ci bez problemów i nie słychać zgrzytów to znaczy, że wszystko jest w porządku.
U mnie na wolnych obrotach słychać dziwny d¼więk z okolicy lewego gara. Myślałem, że może to silnik już się koñczy, ale przed sklepem spotkałem gościa z wyremontowanym silnikiem i u niego było tak samo :) To mnie uspokoiło. A d¼więk przypomina grzechotanie.

NaczelnyFilozof

• Jawer Weteran
  • Cezet 350 '83 NCC-1701-D USS Enterprise
    • www.e75.prv.pl
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpnia 01, 2006, 22:03:00 »

U mnie na wolnych obrotach słychać dziwny d¼więk z okolicy lewego gara. Myślałem, że może to silnik już się koñczy, ale przed sklepem spotkałem gościa z wyremontowanym silnikiem i u niego było tak samo :) To mnie uspokoiło. A d¼więk przypomina grzechotanie.

U mnie też strasznie silnik dziwne głosy wydaje. Tak jakby korbowody nie miały łożysk  :> Może do zimy sie ten silnik nie rozsypie...
Naczelny Filozof
Cezet 350 '83 [z dwoniącym tłokiem] [bez kilku podkładek] [w kolorze Zielonego Trabanta]

Polo

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpnia 01, 2006, 23:49:28 »

Moja 3 tez chodzi podobnie jak maluchowska 1 ale nie az tak dosadnie :P
a mam jeszcze maly off topic  <offtopic> Co moze byc gdy nieraz przy ruszaniu jak do pokowy puszczam sprzeglo aby ruszyc silnik wytwarza silne drgania conajmniej jak by np przeskakiwala zebatka  na lancuchu ?! cz to jest efekt zlej refulacji sprzegla ??:> Pliss odp :D

Pozdroo

PoLo

carlos

• Gość
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpnia 02, 2006, 07:56:15 »

Skrzynia była cała wymieniona razem z łozyskami przejechane około 2000 po remoncie.

nie masz się czym przejmować, wytrzymie dłużej  <thumbup> , ja wymieniłem wszystko w skrzyni będzie temu z 10 lat i nie narzekam, przejechane jest ponad + - 80000 km  :>, w międzyczasie wał zrobiłem ze dwa razy i śmiga mi po 120 - 130 km/h, mogę tak ciągnąć aż paliwa nie braknie i się nie przegrzewa <thumbup>     

przemo

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpnia 03, 2006, 09:29:30 »

Mi tez 3 chodzi głosno, kiedyś zastanawiałem sie czy tak ma być, ale usłyszałem 2 inne Jawy kumpli i chodziła im dokładnie tak samo.  :) Więc chyba nie ma sie czym przejmować.  <thumbup>

Jerry

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpnia 03, 2006, 19:30:23 »

Co moze byc gdy nieraz przy ruszaniu jak do pokowy puszczam sprzeglo aby ruszyc silnik wytwarza silne drgania conajmniej jak by np przeskakiwala zebatka  na lancuchu ?! 

Jeśli Ci zębatka nie przeskakuje  ;) to sprawdż sprzęgło (kosz)
Bratu szarpało: wymienił tarcze, dołożył jedną metalową przekładkę i przestało  <thumbup>

Pozdro
JAWA TS 350 89r
BMW K 1200 GT 03r

devil_rl

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpnia 11, 2006, 14:57:14 »

mam problem  <unsure>.Podczas włączania karzdego biegu w mojej jawie ts słychać mocne zgrzyty, szczególnie podczas wskakiwania 1. Boję się żeby mi skrzyni nie rozje... Dodam ,że sprzęgło jest dobrze wyregulowane(nie ciągnie).Jaka może być tego przyczyna?

tokarz

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpnia 11, 2006, 17:05:19 »

Może już czas za wodziki się zabrać ?
Jaki masz olej, ile go masz, kiedy zmieniałeś, czy na ciepłym silniku też tak jest, czy d¼więk występuje zawsze, zy może tylko gdy biegi zmieniasz w górę / w dół ?

devil_rl

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: Sierpnia 11, 2006, 20:59:57 »

olej to nie wiem jaki jest bo dopiero tydzieñ temu ją kupiłem, ale wymienie go na hipola, bo coś żadki wygląda.Wodziki tak- a co tam może im być, skrzywiły się czy co? <punk>A czy trzeba ich teraz wymienić czy można poczekać do koñca sezonu?

devil_rl

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Sierpnia 11, 2006, 21:02:44 »

dodam ,że zgrzyty występują zarówno przy przełączaniu w dół jak i w górę. <beer>

Johnny

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #22 dnia: Sierpnia 11, 2006, 23:29:10 »

Pytanie tylko co rozumiesz przez "zgrzyt" - ta skrzynia czasem chodzi cichutko a czasami tak "zgrzyta" że można się zastanawiać czy już nie wyskoczyła i jest przed motorem. Generalnie to kwestia regulacji sprzęgła i odpwiedniego oleju. Niestety czasem zdarza się tak (szczególnie na oryginalnym sprzęgle), że możesz dobrze wyregulować a sprzęgło dalej będzie miało tendencję do ciągnięcia
(czasami) i skrzynia będzie cieżko chodzić albo zgrzytać- taki urok tego moto. Nie zmieniaj tylko biegów na siłę (nie kopaj w d¼wignię) żebyś nie pokrzywił prowadnicy i wodzików a będzie dobrze. A z remontem się wstrzymaj aż się rozleci,albo przynajmniej do konca sezonu.

devil_rl

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: Sierpnia 13, 2006, 22:39:53 »

Dzięki za rady. <cheers>Jak sie rozleci to będę remontować, narazie nawet nawet sie kula.pozdrawiam :)