Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 06:53:54
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  
Strony: [1] 2 3 ... 5   Do dołu

Autor Wątek: Śmierć techniczna silnika  (Przeczytany 23583 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

von_Majzel

• Gość
Śmierć techniczna silnika
« dnia: Września 09, 2010, 07:58:39 »

Heloł !

Ogłaszam wszem i wobec , że wczoraj , tj. 08.09.10 , w godzinach wieczornych (ok 21:00) , po przejechaniu 33'000 km po polskich drogach , w czwartym sezonie użytkowania , mój silnik zmarł . Remont będzie przeprowadzony jak mi finanse pozwolą .

Konkretnie - w lewym cylindrze coś się rozpadło . Jeszcze tego nie rozbierałem . Albo urwał się tłok , albo łożysko sworznia (koszyczek) się rozleciało , albo pierścieñ któryś strzelił . Korba nie wyszła z silnika , ale na ostatnich metrach prawie silnik zablokowało . Niestety , było to w trasie , ok 80 km od domu i 60 km jeszcze przejechałem z chrupaniem , tłuczeniem i telepaniem w lewym garnku , chciałem żeby się Jawcia choć doturlała do garażu , ale biedna nie dała rady , dobry kumpel musiał busem po mnie przyjechać te ostatnie 20 km . Boję się że znajdę w silniku małą masakrę ... cóż , zobaczymy . Jak rozbiorę to będę wiedział czy robić tylko szlif i górę silnika , czy od razu całość razem z wałem , skrzynią i łożyskami .
Mam cichą nadzieję że cylinder i głowica będą się nadawać do użytku , ale rozum podpowiada że raczej nie . Najważniejsze żeby kartery były całe , bo jak nie to będę musiał chyba cały silnik kupić .
Silnik się tłukł trochę od zeszłego roku , ale nie miał jakiś ekscesów - metalicznych stuków , zgrzytów . Teraz jak wracałem z Krakowa , to w pewnym momencie zaczął lewy cylinder głośno chodzić , tak że słyszałem go przy 80 km/h w kasku . I potem nagle chrup , zgrzyt , i tak dalej , silnik trochę poprzerywał lewym garnkiem , ale potem normalnie podjął pracę . Co ciekawe - nawet taki "chrupiący" silnik nie stracił mocy i jechał jeszcze spory kawałek - 60 km . Na małym gazie nawet chwilami chodził jakby mu nic nie było , ale przy każdym odjęciu gazu trzeszczał i chrupał .

Nie mam pretensji do tego silnika , swoje przeje¼dził . Patrząc na to z jaką wiedzą go składałem 4 lata temu i ilu rzeczy nie wiedziałem , to i tak jest nie¼le , teraz poskładam go lepiej . W sumie to powinienem był zaglądnąć tam do cylindrów jakiś czas temu ... no 4 lata nie pchałem palców do tego silnika , tylko lałem paliwo . (za wyjątkiem wymian eksploatacyjnych - tarcze sprzęgła , olej w skrzyni , świece itp)

Ale drażni mnie fakt , że sezon zakoñczyłem troszkę przed czasem =[
« Ostatnia zmiana: Lipca 15, 2011, 12:34:56 wysłana przez Mienki »

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
Odp: ¦mierć techniczna silnika
« Odpowiedź #1 dnia: Września 09, 2010, 09:37:16 »

No co by nie powiedzieć swoje naje¼dził.....
http://mienki1987.blogspot.com/

Ciechu

• Gość
Odp: Śmierć techniczna silnika
« Odpowiedź #2 dnia: Września 09, 2010, 09:59:09 »

Ojtam chrupanie, powiedz jakie zużycie paliwa osiągnąłeś po awarii :)

Skoro po chrupnięciu przejechałeś jeszcze 60km to znaczy że nie ma tragedii. Czasami drobnym awariom towarzyszą potworne dźwięki.
« Ostatnia zmiana: Września 09, 2010, 10:32:37 wysłana przez Ciechu »

Kanter

• Grupa Podlasie
  • Global Moderator
  • JAWA TS 350 638-1/639
« Odpowiedź #3 dnia: Września 09, 2010, 10:00:20 »

4 lata bez zaglądania to i tak wyczyn :)
szkoda, że Jawa nie dowiozła do garażu bo wtedy była by maxi satysfakcja :), ale i tak jest dobrze. We¼miesz się za nią mniej więcej kiedy?
Jawa TS 350 638-1/639

Lukass102

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Września 09, 2010, 10:39:42 »

To tak trochę pogratuluję, bo jednak przebieg już jest konkret. Dlatego też nie liczyłbym na robienie samej góry, o nie. Jeżeli chrupanie objawiało się na zdjętym gazie to jaki nasuwa się wniosek? Trzeba je¼dzić na otwartym zawsze i wszędzie ;]

dawidtysler209

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Września 09, 2010, 10:46:30 »

4 sezonu 33 tyś ładnie te kilometry stukasz  <punk>

stuka coś pewnie łożyska między tłokiem, a korbą wyzionęły ducha  <worship>

No to co - pozostaje mi pogratulować sprzętu, i cierpliwie wypatrywać, co tak naprawdę się tam pod garnkiem stało..

Silnik 6V był czy 12? Bo nie pamiętam, ktoryś z forumowiczów robił przekładkę, albo Ty albo Paweł.

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
  • przekażcie mu że Belzebubik się o niego pytał....
« Odpowiedź #6 dnia: Września 09, 2010, 11:12:21 »

Ja przekładałem 12 w miejsce 6 - Majzel ma 12
"Szukajcie, a znajdziecie. Proście, a będzie wam dane - Kiedyś prosiłem Boga o rower, po latach zrozumiałem, że Bóg nie działa w ten sposób. Ukradłem rower i prosiłem Boga o przebaczenie" ;)

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Września 10, 2010, 22:40:22 »

Tak ja mam 12V , ale tez przekladalem silnik , orginalnie w mojej byl 634 =)
Nie mam ostatnio czasu niestety , wlasnie zaczolem nowa prace w Krakowie , i przenioslem sie tu wczoraj . Na domiar zlego zbliza sie poczatek roku akademickiego , wiec z kasa na remont nie najlepiej . W domu bede najwczesniej za miesiac , to dopiero wtedy porozbieram silnik jak bede mogl , dam zdjecia tego co tam znajde , tylko nie przepowiem kiedy to bedzie =]

7Kubik7

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Września 12, 2010, 19:05:37 »

Ale i tak pogratulowac :) 

Luki

• Jawer
« Odpowiedź #9 dnia: Września 21, 2010, 21:21:30 »

£adnie tych kilosów nabiłeś. pogratulować  takiego przebiegu... Dzisiaj wyciągałem ga¼nik z CZ 350 472.3 stoi jakieś 20 lat w stodole bo kiedyś silnik padł a na blacie 33tys. km. z przebiegu...
Ogar 205
CZ 175/487
Ogar 200
Jawa 350/638.1

Lukass102

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Października 31, 2010, 07:52:16 »

A tak se zapytam. Co sezon wymieniałeś tarcze sprzęgłowe dlatego że już ślizgały, czy profilaktycznie? To były na sztuki po 12zł czy w komplecie za 18zł? ;)

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Listopada 28, 2010, 09:49:35 »

Tak , wymieniałem gdyż sprzęgło "miękło" i zaczynało ślizgać . Kupowałem komplet , ale też chiñczyków , nie z korkami tylko z takimi dziwnymi okładzinami , trzymają lepiej (mocniej) ale raz na sezon trzeba je wymienić .

Właśnie przedwczoraj rozebrałem silnik ! I wygląda na to że wał jest całkiem zdrowy , te 33000 km nie zrobiły luzów na (chiñskich) korbach ! =D Więc nie będzie generalki , tylko nowe cylindry i tłoki (pasowałoby jeszcze łożyska w skrzyni wymienić) , a potem znowu jazda ! Właśnie wrzucam filmik na YT , i zdjęcia ze zdejmowania cylków .

Co ciekawe - widać na zdjęciach że nagaru jest bardzo niewiele . Olej Husqwarna XP robi swoje , bo ten silnik nie był rozbierany przez 4 sezony .

Filmik już jest :
http://www.youtube.com/watch?v=pDpOOEKHsbY

Zdjęcia tutaj :

PS .: Zdjęcia robił kumpel , i nie tylko rozbieranej 350 , w tle jawka 555 z roku 1960 , jak będę miał kiedyś czas i pieniądze to ją znowu uruchomię =]

Maszynka do gotowania , działa również jako grzejnik do garażu =)

Stara , poniemiecka puszka - służy jako pojemnik na cześci i śrubki =)

Pierwszy widok na masakrę w cylindrze - przez okno wydechowe .

To co zostało z łożyska sworznia po wyjęciu ze skrzyni korbowej .

Jak widać , potrzebuję komplet cylindrów i głowic do 638 (lub 639 , 640 wsio rawno) , byle by były w dobrym stanie , znaczy się - do jazdy , lub żeby było jeszcze z czego szlif zrobić . Jak ktoś ma pisać do mnie śmiało , najlepiej na gg .
« Ostatnia zmiana: Listopada 28, 2010, 12:40:01 wysłana przez von_Majzel »

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #12 dnia: Listopada 28, 2010, 13:09:54 »

Majzel gdzieś ty zgubił brodę..... ożeniłeś sie czy co........
http://mienki1987.blogspot.com/

Lukass102

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Listopada 28, 2010, 14:01:08 »

Super filmik, przekazałeś nam klimat :]

edit: Tak patrzę i patrzę... No prawdziwe dzieło sztuki! Piękny tłok masz, zachowaj dla potomnych :)
« Ostatnia zmiana: Listopada 28, 2010, 21:11:28 wysłana przez Lukass102 »

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
« Odpowiedź #14 dnia: Listopada 29, 2010, 03:08:40 »

Koszyczki na sworzeñ tłoka, jakiej produkcji  by nie były, to szajs.  Igiełki "rządzą"  <lol>
Nigdy bym do swojego motocykla takiego koszyczka nie "wsadził".

Dopiero w takiej awaryjnej sytuacji docenić można stare rozwiązania techniczne: tu - tulejki ślizgowe...
Na tulejce prędzej czy pó¼niej "złapie" luzy, zacznie dzwonić - ale do domu zawsze dojedziesz.  <lol> <lol> <lol>

W karterach igiełki dziur nie  narobiły?

ps.
Coś fotki  nie chcą się ładować w całości <blink>  Tylko u mnie?

gustaw

• Jawa 354/03 + velorex 561
  • Global Moderator
    • moja stronka
« Odpowiedź #15 dnia: Listopada 29, 2010, 07:11:07 »

Potwierdzam że  tulejki z brązu to jest to - jedyna wadą jest to że można łatwo je zatrzeć ale mieszanka 1 do 40 i jest ok:) Co do dzwonienia to takowe nie występuje tylko od razu lekki terkot. VonMajzel zdjęcia jak i film na 6/5  -bardzo estetycznie nagrane bez szumów i można normalnie zrozumieć przekazanie. Jeżdżę od 12 lat motórami i na szczęście jeszcze mnie taka masakra nie spotkała.
P.S: Za oknem zamieć około 30cm śniegu i zaspy po pas. Dziś po chlebek chyba jadę ciągnikiem z Czechosłowacji . hhe <punk>
« Ostatnia zmiana: Listopada 29, 2010, 07:13:02 wysłana przez gustaw »
Jawa 354/03 + velorex 561, jawa 354/06 , komar 2, Cz 350 6v

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Listopada 30, 2010, 15:49:05 »

Nie !! Nie ożeniłem się . A może raczej na szczęście nie =D A broda ... tak jakoś młodziej w lustrze wyglądam bez =)

Nikomu nie życzę takiej masakry , ja powinienem był zajrzeć do tych łożysk już sporo wcześniej ... jak sie nie ma w głowie to się ma w ... kluczach ... =| Ale spoko , naprawię silnika . Myślę nad tymi tulejkami , ale nie wiem czy do 638 w ogóle idzie takie kupić , jedynie dorabiać chyba , robić otwory smarujące ... hmm sporo roboty . Myślę że jek złożę to z powrotem to przegląd taki , profilaktyczny trzeba co 20-25 kkm robić koniecznie , bo inaczej skutki są takie jak widać u mnie =]

Kartery są całe , łożyska wału też , jestem zaskoczony , ale mile zaskoczony tym faktem =)

Ten tłok karmiony igiełkami to już mam drugi ... pierwszy był z silnika 634 , wtedy JEDNA igiełka zawieruszyła się w skrzyni korbowej ... i myślałem że wtedy były duże zniszczenia ... w sumie takie jak teraz - nowy tłok + cylinder + głowica =]

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
« Odpowiedź #17 dnia: Grudnia 01, 2010, 17:20:11 »

Myślę nad tymi tulejkami , ale nie wiem czy do 638 w ogóle idzie takie kupić , jedynie dorabiać chyba , robić otwory smarujące ... hmm sporo roboty
Ta kwestia z tulejkami w 638 to raczej był mój żart  ;)  Nie zrobi się dużego przebiegu na takim ustrojstwie chyba?
Jednak igiełki to najlepsze wyjście.
Może można dopasować jakieś solidne "sypane" igiełki do tych hatrowanych korbowodów?
Wie ktoś?

Ciekawe czy komuś kto miał "sypane" igiełki "rozsypało" się to w równie dramatyczny sposób?
W ogóle to da radę?  <blink>

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Grudnia 02, 2010, 09:24:24 »

No też tam myślę , że to troszkę żartobliwe , ale fakt , tulejki się nie rozsypią . A igiełki do tych korb można na pewno dopasować , ale nie próbowałem ... być może jeszcze nie =)

Sprawdzałem dziś rano luz na pierścieniu (najwyższym) z prawego cylindra (bo w lewym nie ma już czego pomierzyć) i szczelina jest około 1 Milimetra (!!) Maszyna już rok temu przestała palić na 3-ciego kopa , to widzę że tutaj tego przyczyna . Myślę że przebieg silnika 638 trzeba ograniczyć do max 25'000 km , potem zdjęcie cylindrów , szlif i wymiana łożysk sworzni tłoków , jeśli spód jest ok . Ale chyba nie będę oszczędzał i zaraz po dotarciu wymienię łożyska skrzyni (+ wodziki i przesówki) , zewnętrzne łożyska wału i simery ... bo łożyska też rozświszczały się chwilę temu . Jak robić to raz a dobrze =]

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Grudnia 05, 2010, 17:22:50 »

Mi się wydaje,że skoro pasują tam koszyczki które pasują do zwykłych korb do których z kolei pasują igiełki to i do utwardzanych współczesnych korb pasują igiełki również. Skoro sworznie są te same dla wszystkich.

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: Grudnia 05, 2010, 21:20:53 »

Myślę tak sobie , może ktoś wie ile kkm da rade wytrzymać łożysko z igiełek ? kiedys robiłem na igiełkach i jedna mi wpadła na dół  <mur> ... tak powstał pierwszy tłok igiełkami karmiony . Drugi mam teraz =] Myślę że w sumie same igiełki powinny móc łatwiej wypaść jak się wyrobią ... ale w sumie ten koszyk mi ich nie utrzymał , to same będą chyba bardziej trwale siedzieć ?

Lukass102

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Grudnia 16, 2010, 18:32:00 »

Coś nowego słychać? Mam zapytanie :> Bo ostatnio w 2-ch sklepach macałem różne tłoki z almotu. Jeden był gładki i świecący za 17pln i nie miał żadnych oznaczeñ wewnątrz, a 2-gi był bardziej chropowaty i deko mniej błyszczący i miał oznaczenia w środku - ten kosztował 45zł. Jakie Twoje są?
« Ostatnia zmiana: Grudnia 16, 2010, 18:54:26 wysłana przez Lukass102 »

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Grudnia 16, 2010, 20:34:26 »

Moje były takie "zwykłe" , błyszczące , ale z wyra¼nymi śladami po tokarce na zewnątrz , lekko chropowate od tego toczenia , nie były czeskie raczej na pewno . Nie pamiętam już czy miały jakieś oznaczenia , na pewno strzałkę do wydechu i oznaczenie L / P .

mostasz

• Jawer Weteran
  • luckystrike
« Odpowiedź #23 dnia: Grudnia 16, 2010, 22:04:02 »

te błyszczące pewnie są z solca
Górnik forumowy :P
Czasami motocykl sprawia, że uśmiech na twarzy się poJAWIA !!!

iroq2

• Starszy Jawer
  • Jestem Ślązakiem nie Polakiem->jestem za Autonomią
« Odpowiedź #24 dnia: Grudnia 16, 2010, 23:15:24 »

hah  może ze stolca :P tez takie miałem to jeden był przytarty i lekko pęknięty i puchnął jak ch**
Strony: [1] 2 3 ... 5   Do góry