Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 04:41:50
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Obalamy mity psującej się często skrzyni Jawy 350 TS  (Przeczytany 31520 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Brein

• Gość
Obalamy mity psującej się często skrzyni Jawy 350 TS
« dnia: Czerwca 04, 2010, 16:33:12 »

Tekst i zdjęcia: Marcin "Motorzysta86"

Należę do grona osób, które maja JAWę TS. Przeje¼dziłem nią 2 sezony, czyli ponad 10 000 km. Motocykl nigdy się nie zepsuł, a jedyną częścią, jaką wymieniałem były świece, w połowie 1 sezonu przeszedłem na świece NGK i problem zniknął. Przyszedł czas na remont motocykla.

Jestem 3 właścicielem i tu powiecie, że trafiłem na dobry egzemplarz. Odpowiem, że Jawa to Jawa. Swoją Jawe kupiłem rozebraną w drobny mak. Złożenie i odpalenie zajęło mi jeden dzieñ.

Silnik tego motocykla jest tak prosty jak w WSK3. Obecnie zrobiłem generalny remont na oryginalnych częściach, które kupuje poprzez sklep, który sprowadza je z Czech. Może niemożliwe, ale na wszystkich jest pieczątka CZ, tak jak na częściach, z 1986 które mam w magazynie. Remont kosztował ponad 1800 złotych. Nie będę pisał, co i jak, ale przejd¼my do rzeczy.

Skrzynia motocykla

Mit psującej się skrzyni to bolączką przypisana marce tego motocykla. Oczywiście stało się to za sprawa osób, które nie znając się na mechanice, nie obrażając tych osób, sadza swoje paluchy do silnika a jak cos nie wychodzi to motocykl staje się awaryjny. Osobiście spotkałem się z tym przypadkiem niejednokrotnie.

Rys. 3.19

Zasada działania.

Położenie kół zębatych skrzyni biegów : 1 - wałek pośredni 2 - wałek główny 3 - wałek zdawczy 4 - koło I biegu Z-24 5 - koło przesuwne Z-16 6 - koło Z-19 7 - koło wałka pośredniego 8 - koło wałka głównego 9 - koło Z-19 10 - koło przesuwne Z-16 11 - koło wałka zdawczego

Na rysunku 3.19a przedstawiono położenie kół zębatych przy włączonym biegu jałowym (luz).

Koła przesuwne 5 i 10 znajdują się wówczas w położeniach środkowych i nie są połączone z żadnym z sąsiednich kół zębatych. Wałek pośredni 1 jak również wałek zdawczy 3 nie obracają się. Na rysunku 3.19b przedstawiono położenie kół zębatych przy włączonym l biegu. Napęd z wałka głównego 2 jest przenoszony przez koło 8 i zazębione z nim koło 4 na wałek pośredni 1. Koło przesuwne 5 jest wówczas połączone z kołem 4. Z wałka 1 napęd jest przenoszony na wałek zdawczy 3 przez koło 7 zazębione z kołem 11.

Na rysunku 3.19c przedstawiono położenie kół zębatych przy włączonym II biegu.

Napęd z wałka głównego 2 jest przenoszony na wałek pośredni 1 poprzez koło 9 zazębione z kołem 5. Koło przesuwne 10 jest wówczas połączone z kołem 9. Z wałka 1 napęd jest przenoszony na wałek zdawczy 3 poprzez koło 7 zazębione z kołem 11.

Na rysunku 3.19d przedstawiono położenie kół zębatych przy włączonym III biegu.

Napęd z wałka głównego 2 jest przenoszony na wałek pośredni 1 poprzez koło W zazębione z kołem 6. Koło przesuwne 5 jest wówczas połączone z kołem 6. Z wałka pośredniego 1 napęd jest przenoszony na wałek zdawczy 3 poprzez koło 7 zazębione z kołem 11.

Na rysunku 3.19e przedstawiono położenie kół zębatych przy włączonym IV biegu.

Napęd z wałka głównego 2 jest przenoszony bezpośrednio na wałek zdawczy poprzez koło przesuwne 10 połączone z kołem 11. Obroty wałka zdawczego odpowiadają wówczas obrotom wałka głównego.

Skrzynie podzielimy sobie na 2 grupy

1- mechanizm przeniesienia napędu

2- mechanizm zmiany biegów

Mechanizm przeniesienia napędu.

Silnik TS posiada 2 wałki skrzyni: wałek sprzęgła i wałek pośredni.

Na obu tych wałkach są po 2 tryby ruchome(foto przedstawia prawidłowe ułożenie trybów)

z tym, że jeden jest przesuwny chodzi mi tu o koła zębate Z-16

i stale koła zębate Z-19.

W istotny sposób wpływają one na trwałość skrzyni. Koło Z-16 posiada 4 kły(odpowiadają za

bieg 1 i 4) i z drugiej strony 3 wypusty (bieg 2 i 3)

a także rowek, w którym porusza się swobodnie wodzik.

Podczas remontu należy bacznie zwrócić uwagę na stan kłów i wypustów. Wypusty powinny mieć kat pochylenia do podstawy około 3% co jest nie do zobaczenia gołym okiem a kły powinny być proste i nie posiadać wylizanych części górnych. Specjalnie umieściłem foto z uszkodzonym trybem żeby pokazać uszkodzenia, jakie powodują trudności w je¼dzie z taka skrzynia, która sama wyrzuca biegi.

Wszelkie wyrobienia i ubytki zaowocują tym iz biegi, mimo ze wymieniliśmy wodziki i inne rzeczy zaczną nam wyskakiwać. O bieżni nie należy też zapominać. Jeśli zdarzyło się nam ze wodzik został zlizany przez ten tryb to w tym rowku (trybu Z-16) pozostanie materiał tego wodzika a co za tym idzie podczas sprawdzania wodzikiem tego trybu obracając w prawo i lewo stwierdzimy ze wodzik obraca się ciężko należy wymienić bezwzględnie tryb, a spytacie, dlaczego? dlatego ze jak założycie nowy wodzik to go wam ten tryb zmieli od razu.

Nie należy też zapominać o kołach Z-19. Posiadają tez 3 wypusty, które w znacznym stopniu odpowiadają za przenoszenie 2 i 3 biegu. Powinny nie mieć żadnych uszkodzeñ ani wyszczerbieñ, a co gorsze zlizañ kłów.

Wyrabianie tych trybów jest spowodowane złym ustawieniem półautomatu sprzęgła. Sprzęgło nie zdążą nam wysprzęglić do koñca, a my już zmieniamy bieg.

Baczna uwagę należy zwrócić też na wałki, a także na stan łożysk skrzyni. Do łożysk zaliczamy:

-łożyska igiełkowe przelotowe i nieprzelotowe walka pośredniego

-łożysko walka głównego od strony sprzęgła i tulejkę brązowa w trybie zdawczym

-łożysko trybu zdawczego

Jeśli któreś z nich ma duży luz, należy je wymienić bezzwłocznie. Unikniemy pó¼niej nieprzyjemnych doznañ podczas jazdy. Dodam ze tulejka z wałka zdawczego daje się wybić bez problemu, jednak należy to zrobić delikatnie żeby nie zniszczyć tuleji.

£ożyska igiełkowe należy kupować oryginalne a dlaczego, dłużej chodzą i w porównaniu z chiñskimi nie zakleszczają wałków skrzyni.

Mechanizm zmiany biegów.

Jest sprawcą dużych problemów. Do tej grupy zaliczymy:

-automat zmiany biegów

-wodziki

-prowadnice wodzików

Automat

Automat jest dość prostym urządzeniem, które umożliwia nam zmianę biegów.

Oczywiście fot. przedstawia automat oryginalny z czech:)

Nigdy nie należy zakładać używanych automatów. Zużyty automat powoduje zlizanie wodzików, wygięcie prowadnicy i trwale uszkodzenie skrzyni.

Przed założeniem należy skontrolować czy automat nie ma za dużych luzów.

W tym celu gdy jest jeszcze przykręcony ruszamy tarcza, która prowadzi wodziki równolegle do płaszczyzny zamocowania. Jednocześnie sprawdzamy prowadnice w tarczy wodzikiem czy nie ma za dużego bicia w otworze. Wszelkie nieprawidłowości = automat na złom!

Wodziki

Wodzików są 2 rodzaje, jeśli macie możliwość kupujcie tylko oryginały i w wersji odlewanej lub kutej. Gięte wodziki są trochę słabsze, ale też dają rade.

Oryginalnie w silniku były stosowane 2 rodzaje.

Kuty wodzik

odpowiadał za 1 i 3 bieg a gięty z blachy 2 i 4.

Częstym problemem jest wyrobienie się lub obluzowanie(gięty wodzik) główki wodzika, który chodzi w prowadnicy automatu.

O ile w giętym wodziku mamy możliwość tego naprawienia poprzez zaklepanie ponowne miejsca sprasowania, o tyle w kutym wodziku już nie.

Miejsce styku wodzika z trybem Z-16 tez jest ważne. Wszelkie wytarcia i spękania klasyfikują wodzik do wymiany. A tak wygląda uszkodzony wodzik:

Prowadnica wodzików.

Zdarza się ze podczas awarii skrzyni prowadnica się wygina. Nie należy jej prostować a wymienić na nowa. Wszelkie zagięcia skutkują niemożliwością wrzucenia biegów, a tym bardziej naprawianie tego elementu może doprowadzić do pęknięcia prowadnicy podczas jazdy.

Myślę, że to wszystko, co wiem o skrzyni Jawy TS, ale podobnie jest w CZ350. Tylko ze prosta uwaga. Wałek pośredni w CZ350 ma inna średnicę niż w TS wiec, gdy przeglądacie allegro wypytajcie kolesia, który napisał, że wałek pasuje do TS i CZ o to, jaki ma rozmiar średnicy. Gwarantuje ze tylko nieliczni udziela dobrej odpowiedzi. Przestrzegam o tym fakcie gdyż ktoś, kto nie wie może się nadziać na taki "trik".

Swoje doświadczenia opieram na około 10 naprawionych silnikach, a szczególnie moim trzecim motocyklu, którym była CZ350. Pamiętajmy, że warto umyć cala skrzynie i dokładnie sprawdzić czy żaden tryb nie ma pęknięć i tego typu uszkodzeñ. Dokładnie sprawdzić wodziki, prowadnice i wszystkie drobne szczegóły. Zaowocuje to dużą ilością kilometrów przejechanych.

I proszę nie sugerować się brudem na zdjęciach. Fotki zostały zrobione przed umyciem wszystkiego.

Dodam jeszcze jedna uwagę.

Jeżeli silnik składacie na silikon to nie kupujcie tandety i nie walcie jego ile wlezie. Odtłuśćcie kartery i wtedy silikon. A do skręcania pod główki śrub dobrze jest dać podkładki sprężynujące. Daje to taki plus ze śrubki się nie odkręcają same i dobrze dociskają kartery do siebie.

I nigdy nie daje się uszczelki miedzy kartery. Uszczelka powoduje zwiększenie luzu miedzy walkami w skrzyni a przez to szereg problemów z biegami.

Tekst i zdjęcia: Marcin "Motorzysta86"
« Ostatnia zmiana: Czerwca 04, 2010, 16:35:56 wysłana przez Brein »

motorzysta86

• Gość
Odp: Obalamy mity psującej się często skrzyni Jawy 350 TS
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 04, 2010, 22:40:38 »

bones ja ma zalozony tryba tak jak fabryka tam wlozyla bo pytalem 3 innych mechanikow i w CZ350 jak rozbieralem silnik to tryb siedziadzial plaska strona do trybu przesownego Z-19. Nic sie nie dzieje po przejechaniu 20 000km.

A skrzynie w Jawa TS zakleszcza czasami przez chinskie lozyska skrzyni. Sa za wysokie o 0.5 mm w stosunku do oryginalnych. Ja zalozylem je tylko raz...teraz kupuje tylko orginaly sprowadzane z czech i nic sie nie dzieje.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 04, 2010, 22:45:36 wysłana przez motorzysta86 »

Ciechu

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 04, 2010, 23:50:33 »

Silnik TS posiada 2 wałki skrzyni: wałek sprzęgła i wałek pośredni.
Zasadniczo jest to trójwałkowa skrzynia biegów.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 04, 2010, 23:57:37 wysłana przez Ciechu »

Strażak

• Cezeciarz -
  • Jawer Weteran
  • 472.6, 472.6, 472.5
    • PJ
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 05, 2010, 10:25:31 »

wałek główny ( od sprzęgła ) wałek zdawczy ( od zębatki zdawczej ) i wałek pośredni  ;)
    Status GG

motorzysta86

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 05, 2010, 23:02:12 »

Walek to walek a tryb zdawczy to tryb zdawczy a nie walek ;]

Ktos jeszcze zauwazyl ze walki głowne maja rozna dlugosc?? Posiadam 4 walki do TS i wszystkie maja rozna dlugosc....zeby nie bylo sówmiarka zmierzylem.

Jednoczesnie tekst bedzie uzupelniony gdzy ma braki merytoryczne jak i techniczne.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 05, 2010, 23:04:18 wysłana przez motorzysta86 »

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 09, 2010, 09:12:19 »

1 czym sie rózni wodzik kuty od odlewanego bo na mój gust one sa odlewane nie kute,
2. ktoś na breinride zwróił uwagę ze czesi nei zalecaja stosowania dwóch wodzików odlewanych ale jeden blaszak drugi odlew, ze wzgledu na sztwnosc czy coś w ten deseñ doczytam to napisze dokładnie, ale najwyrazniej cos w tym jest bo w ts mlodego spotkałem sie włąsnie z taka konfiguracja
3.nie zakłada używanych automatów, niby dlaczego używka wielokrotnie może być lepsza niż nowy, ważne tylko żeby używany nie był rozlatany
http://mienki1987.blogspot.com/

motorzysta86

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 09, 2010, 12:12:12 »

3..... niby dlaczego używka wielokrotnie może być lepsza niż nowy, ważne tylko żeby używany nie był rozlatany

jak uzywany moze nie byc "rozlatany"....wszystkie maja mniejszy lub wiekszyl uz. A ten luz sie powieksza z kazdym przesunieciem dzwigni coraz bardziej..... w ten sposob skracasz sobie tylko zywotnosc skrzyni. gdyz na uzywanym automacie silnik TS jak i CZ(472) ma tendencje do uszkadzania wodzika 2/4

We wszystkich nowych silnikach TS sa tylko odlewane wodziki, czyli po roku 95...jak sie nie myle.
Oczywiscie stare wersje mialy wodzik 1 i 3 biegu giety z blachy a 2 i 4 z odlewu.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 09, 2010, 12:15:23 wysłana przez motorzysta86 »

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 09, 2010, 13:07:15 »

We wszystkich nowych silnikach TS sa tylko odlewane wodziki, czyli po roku 95
nie wiem skad to wiesz ale te po roku 95 to cos jakby 639 i 640,

jak uzywany moze nie byc "rozlatany"....wszystkie maja mniejszy lub wiekszyl luz. A ten luz sie powieksza z kazdym przesunieciem dzwigni coraz bardziej..... w ten sposob skracasz sobie tylko zywotnosc skrzyni. gdyz na uzywanym automacie silnik TS jak i CZ(472) ma tendencje do uszkadzania wodzika 2/4

no patrz mam w ts nie rozlatany automat, ba on jest używany patrząc na licznik przejechał 18 tys km, (de facto wiecej bo licznik sie uszkodzil przy tym stanie). luzik malutki miał bo musi miec zeby działał, a biegi w ts wchodza idealnie, równo sztywnie i bez jakiegos latania dzwigni, a mam porownanie i z innymi motocyklami czeskiej produkcji . 

motorzysta86

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 09, 2010, 17:34:39 »

z ksiazki i katalogu do nowych silnikow TS.

Ja jak robie to wymieniam wszystko. A kupilem orginal taniej niz chinski odpowiednik :> a skad wiem ze jest to orginal bo sklep tylko sprowadza czesci z czech.. zero problemow do nastepnej regeneracji walu. za jakies 39 tys :D

Co do tej dygresji o oryginalnosci to moze, ale ja nie kupuje czesci w necie do Jawy tylko w sklepie.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 09, 2010, 17:42:06 wysłana przez motorzysta86 »

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 09, 2010, 20:02:24 »

ta ehem , kolega z tego forum tak mi opowiadał:
ide po tłok do rzeszowa do jednegoz e znanych sklepów i mowie poprosze  tłok do mz:
i gosc bach tłok na lade
a niemieckie pan ma gosc chowa tłok i wystawia drugi niemiecki a moze mi pan pokazac oba na raz....
taaa tylko jeden i drugi to tłoki polskie ale w jednym pilnikiem pozbyto sie oznaczęn producenta.....

gdzie tak te czesci kupujesz ze sa na 100% czeskie

ksiazkami i katalogami też bym sie zbytnio nie sugerował w 100% bo w katalogu czesci jawy i cz mozna wymienic kilka pozycji ktore na papierze sa a z fabryki ani jedna sztuka tak wyposazona nie wyszła
« Ostatnia zmiana: Czerwca 10, 2010, 09:24:21 wysłana przez Mienki »

motorzysta86

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 09, 2010, 21:26:40 »

w Białymstoku. Zreszta wchodze na strone sklepu fabryki Jawa i mam orginaly do domu jak by trzeba bylo.
Mienki nie staraj sie zrobic ze mnie idioty...to co jest do MZ to wiem jak jest bo sam kiedys kupywalem tloki i widzialem. Pozatym od Jawa i CZ tloki maja litery selekcyjne(orginaly),inne oznaczenie na denku i pod denkiem. Wszystkie inne maja jedna selekcje a kazdy tlok ma inne wymiary. Bierzesz do lapy sufmiarke i mierzysz...ostatnio tak robilem z pierscieniami do MZ. Bo mam silnik ES 250/2 a nie produkuja pierscieni na taki wymiar i musialem dobrac od TS 250
« Ostatnia zmiana: Czerwca 09, 2010, 21:36:05 wysłana przez motorzysta86 »

BoNes

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 09, 2010, 21:39:19 »

Motórzysta w jakim ty sklepie w Białym to kupujesz ? Jeśli sklep na ulicy ¦w. Rocha, to muszę przyznać że facet ma części ze starych zapasów lecz i ceny nie są niskie.

Lukass102

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 09, 2010, 21:41:42 »

Jak to, z Białego jesteś i się jeszcze nie znamy? Nie może tak być ;)
Zapewne mówisz o sklepie na Rocha. Owszem, mają dobre części. Jednak "czeskie" dostarcza dla nich zgadnij kto? Ano właśnie p. Ruszczyk.

motorzysta86

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwca 09, 2010, 21:58:34 »

Mozliwe ze on ale obecnie to malo maja orginalow. Rozmawialem z wlascicielem to nie sprowadzaja juz oryginalow gdyz nikt ich prawie nie kupywal. Z tego co wiem ze maja oryginaly to zostaly im lozyska,lancuchy i lanczuszki sprzeglowe,tloki i pierscienie.

Trzeb bedzie juz nastepnym razem kupywac prosto z czech ;]

Dokladnie nie jestem z bialego Lukass102. a BoNes uczysz sie z Shogunem?? :P
« Ostatnia zmiana: Czerwca 09, 2010, 22:15:30 wysłana przez motorzysta86 »

Brein

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwca 09, 2010, 23:37:33 »

Byłoby super gdybyście Panowie poprawili błędy ortograficzne i stylistyczne w Swoich wypowiedziach, oraz pisali z sensem:
odpowiedzi typu "o ludzie..." nie wnoszą nic do tematu. (Przytoczona odpowied¼ trafiła do kosza)

Pozdrawiam

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwca 10, 2010, 08:45:59 »

Dokładnie Jacku-

"Mienki nie staraj sie zrobic ze mnie idioty..." a pó¼niej zdanie "Bierzesz do lapy sufmiarke i mierzysz..."

Zawsze myślałem ,że piszemy suWmiarka tak samo jak suwak,posuw,suwać. To tylko jeden z przykładów.
Motorzysta wyręczasz Mienkiego sam ;].
A w ogóle to zapraszam do rozmowy o skrzyni biegów.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 10, 2010, 08:56:08 wysłana przez Jawsim »

gustaw

• Jawa 354/03 + velorex 561
  • Global Moderator
    • moja stronka
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwca 10, 2010, 11:21:10 »

Co do oryginalnych części to można kupić w Libercu . Byłem tam tydzieñ temu po części do 354 , mało że kupiłem wszystko co chciałem to jeszcze wszystko wygląda na oryginały , głupie linki są grubsze !!! Są też części używane w bardzo dobrym stanie , są części nowej produkcji Tajwan&China . Części są drogie ale chociaż z wyglądu i materiału przypominają oryginał - co nie koniecznie musi być prawdą. Ja kupiłem i jestem zadowolony np wodziki niby takie jak w Polsce ale jest znaczek jawa -cz. Pozdrawiam
Jawa 354/03 + velorex 561, jawa 354/06 , komar 2, Cz 350 6v

Lukass102

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwca 10, 2010, 14:10:02 »

Jakieś namiary na sklep?

BoNes

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwca 11, 2010, 14:36:00 »

Miałem 2 rożnej długości, różniły się długością gwintu i lekko długością co wchodzi w wałek zdawczy.

GROM

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwca 11, 2010, 14:38:12 »

Czyli ogólnie różnice w wymiarze nie mają wpływu na pracę skrzyni, stąd przy obróbce zapewne  nie było nacisku by ten wymiar trzymać co do milimetra i dokładniej. A reszta wymiarów ma różnice ?
P.S co do pisania artykulów to nie każdy ma talent  chęci dobrze że się Tobie chciało.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 11, 2010, 14:39:57 wysłana przez GROM »

motorzysta86

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwca 11, 2010, 16:53:12 »

Jawsim zmierze i podam.
Jak pamietam to po nabiciu łożyska na wałek sprzęgłowy to wszystkie sie róznily długościa mierzoną od łozyska do koñca gwintu. A jak 1 raz rozbieralem silnik to te łozysko miało zeszlifowana krawedz jedna o 1mm.

Poprawności pracy skrzyni nie zmienia,gdyż umnie wszystko smiga oki ;]

Lukass102

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Czerwca 11, 2010, 17:06:44 »

Znalazłem 3 wałki. Dwa z nich miały długość gwintu 12,2mm, trzeci równe 12,0mm. Pozostałe długości są takie same, tj:
    od gwintu do koła zębatego - 58,1mm;
    od koła zębatego ze strony gwintu do koñca wielowypustu - 74,1mm;
    od koñca wielowypustu do koñca wałka - 50,9mm.
Czyli długości całego wałka to: 195,1mm i 195,3mm. Wyniki sumowane z poprzednich, bo mój sprzęt okazał się krótszy od wałka :]

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwca 11, 2010, 17:11:11 »

Suwmiarka 140  ;)

Lukass102

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: Czerwca 11, 2010, 17:24:14 »

A nie, bo 125 :)

Dorian

• Praktykujący Jawer :D
  • Świeżak
  • *
  • Honda CBR, CZ350, Romet 50-T-1
« Odpowiedź #24 dnia: Maja 21, 2013, 20:13:07 »

Siema!
Koledzy po prostu masakra. Dzisiaj jako że już CZ jest wstępnie dotarta postanowiłem ją troszkę pokręcić.
Jedynka szarpie ale to diagnozuje mocno zużytym napędem który będzie wymieniony w najbliższym czasie ale okazało się że jadąc 3 na i kiedy dodaje gazu, motor wejdzie już w wyższe obroty jedzie około 70-80 trzeci bieg momentalnie wyskakuje.

Silnik składany 2 tygodnie temu, tryby sprawdzone nie są wytarte, prowadnica prosta, wodziki wporzo, moją koncepcją jest że pieski w automacie może zle wrzucają bieg, coś tam nie pracuje i nie zazębia. Słyszałem jeszcze o odkręconej śrubce od motylka (przeglądając forum) ale o co dokładnie chodzi z tym motylkiem?
Moim zdaniem wina leży gdzieś w automacie bo środek jest sprawdzony, tylko na co zwrócić uwagę w tym automacie bo ja już nie wiem gdzie ręce włożyć, męczę się z tymi biegami od marca...
    Status GG