Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 19, 2026, 20:28:02
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: [634 - 472] Wydech  (Przeczytany 4892 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

miloww

• Gość
[634 - 472] Wydech
« dnia: Czerwca 18, 2006, 01:10:07 »

Witam
Od remontu mojej Jawy Cz 350\6V mam problem z prawym cylindrem. Nie chce pracowac jak trzeba(przygasa lub szarpie). Grzebanie w elektryce nie przynosi zadnych zmian. Wiec pomyslalem, ze moze zle wlozylem wklady tlumiace do wydechu... czy to moze byc przyczyna? W ktora strone powinny byc wlozone wklady tlumiace ? Co spowoduje(poza glosniejsza praca) wyjecie wkladow tlumiacych ?
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 26, 2012, 23:51:30 wysłana przez Bulo »

rumcajs251

• Gość
Odp: wydech
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 18, 2006, 07:07:24 »

Wyjecie wkladow tłumiacych w silniku 2t oslabi moc silnika.Wklad a raczej jego ostatnie przegrody od strony dyfuzora maja za zadanie odbic mieszanke ktora nie jest w pelni spalona i napelnienie nia spowrotem cylindra.Tak wiec wyciagniecie wkladu moze zaklucic prace na wolnych obrotach tak jak to sie dzieje u mnie po sciagnieciu calych wydechow Szczerze mowiac to chyba jakbys wlozyl odwrotnie wklady tlumiace to dalej jest zachowana odleglosc 1 przegrody przed dyfuzorem i nie wplynie to znacznie na pogorszenie pracy silnika.Tyle ze nie wiem jak to jest z tlumikami w Cz.

WhitePower

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 18, 2006, 10:04:27 »

przeluz lewy tlumik na prawy garnek i w ten sposob sie dowiesz czy to od tłumika ;]

Johnny

• Jawer Weteran
  • JAWA TS350 '90 WSK 125 M06B3 '77
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 18, 2006, 14:21:48 »

Kto nie wierzy jak duzy jest wpływ tłumika na pracę silnika niech zrobi bardzo prosty eksperymet. Zdejmujemy jeden tłumik, odpalamy i przegazówka można się nawet przejechać- masakra, praktycznie wogóle nie wchodzi na wysokie obroty.

miloww

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 18, 2006, 22:49:08 »

Dzis zrobilem eksperyment: wyjalem z tlumikow wklady tlumiace. I nie moglem uwierzyc. Silnik pracuje super !! zadnych stukow, przerywania, gasniecia cylindra itp. Na wolnych obrotach pracuje rowniutko, na wysokich tez. Jedyna roznica to minimalnie mniejsze przyspieszenie w zakresie niskich obrotow. Natomiast w zakresie wysokich przyspieszenie jest takie samo jak bylo. Jedyne co mi przeszkadza to to, ze pozniej nic nie slysze...
Czy ktos moze mi wyjasnic dlaczego po wyjeciu wkaldow tlumiacych  silnik pracuje idealnie ?? Dodam, ze tlumiki i wklady sa czyste i niezaleznie od tego w ktora strone je wloze silnik pracuje tak samo - znaczy zle.
Czy to moze byc problem z uszczelnieniem na wale (tym miedzy cylindrami) ?
A moze ine sugestie ??

K2squad

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 19, 2006, 09:16:42 »

witam.mi sie wydaje ze poprostu spaliny kraża po wydechu jak nie ma uszczelniaczy i sie cofaja...po załozeniu uszczelniaczy sa kierowane  swoją scieżką do wylotu...może miałeś ¼le załozone uczszelniacze i przystawiały scieżke..a wtedy spaliny sie cofaja i zamulaja tłumiczki :-/

ZAJAWKA

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 01, 2006, 17:50:17 »

ja uwazam ze takie testowanie z jednym sciagnietym a drugim nie nie ma nic na celu! albo obydwa albo zaden!wydech to ujscie a jak jest zblokowany to zamula a jak zamula to nima jak sie zebrac w ekstremie na drodze tak więc albo rybki albo akwarium a w ostateczności kwiotki! <crybaby>!!  hmmm??""""Wklad a raczej jego ostatnie przegrody od strony dyfuzora maja za zadanie odbic mieszanke ktora nie jest w pelni spalona i napelnienie nia spowrotem cylindra.""" niech mi to kto wytłumaczy albo jestem ciemny???bo jesli tak jest mozecie mi mówić Ciemniak jesli sie to oczywiscie odnosi do Jawy!!!

Jerry

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 01, 2006, 18:26:57 »

wiem że robiłes remont ale czy masz kompresję? Może gdzieś jest przedmuch.
Jak ja kupiłem swoją to nie miała przekładek w tłumikach - chodziła dobrze odpalała z kopa, ciągnela równo. Jak włożyłem przekładki do tłumika to nie mogłem jej odpalić  <eek> . Okazało się że mam straszne przedmuchy tłok-cylinder. Zrobiłem remont silnika i było dobrze. Wydechów nie ruszałem do tej pory.
JAWA TS 350 89r
BMW K 1200 GT 03r

miloww

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 01, 2006, 19:58:22 »

juz doszedlem co to. Problem tkwi w cewkach WN. Ale dziwna sprawa. Mam 7 cewek, z czego tylko na 2 chodzi dobrze. A z pomiarów wynika, że wszystkie sa dobre. Czyzby 5 cewek mialo przebicie ?
Po zdjeciu wkladow tlumiacych chodzil dobrze. Moze dlatego, ze potrzebna byla mniejsza energia iskry do zapalneia mieszanki?
Teraz chodzi juz dobrze z pelnymi tlumikami, ale tylko na niektorych cewkach.