Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 06:18:41
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: co na Forum MZ piszą o tuningu Jawy  (Przeczytany 14816 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Krycha

• Jawer Weteran
  • Cz 472.6
Odp: co na Forum MZ piszą o tuningu Jawy
« Odpowiedź #25 dnia: Lutego 11, 2010, 16:12:31 »

Lepszego połączenia niż stożkowe, jeszcze nie widziałem. Frezy czy wielowypusty wysiadają przy tym.Tak jak pisze Lukass.U mnie od nowości w Mz Ts nie było ściągany kosz. Efekt, pogięty śrubowy ściągacz a hydrauliczny wygiął stożek <scared> dopiero palnik pomógł.
Tak że jak ktoś klei to sprzęgło i spawa to długo nie poje¼dzi. Panowie bez spotkania integracyjnego sie nie obejdzie <cheers>
« Ostatnia zmiana: Lutego 11, 2010, 16:16:25 wysłana przez Krystian250 »
ZaKrystian powiedz mi, ile Jawa pali Ci?

michal350

• Jawer
  • CZ 350
« Odpowiedź #26 dnia: Lutego 11, 2010, 16:30:27 »

Z tym sprzęgłem w MZ nie jest tak prosto.Miałem z tym spore problemy,jak raz spadło to już nie można było go dobić.Na koñcu wchodziło za daleko.Moim zdaniem jest tam za mały stożek do wielkości umocowanego na nim sprzęgła.W Jawie mamy duży stożek i małą zębatkę i jeszcze nie słyszałem żeby ktoś miał z tym problemy.
    Status GG
Jawa TS 350 "89
CZ 350 472.5 "82
CZ 350 472.6 "86
Wsk 125
Jawa babetta

Krycha

• Jawer Weteran
  • Cz 472.6
« Odpowiedź #27 dnia: Lutego 11, 2010, 17:48:07 »

W Jawie mamy duży stożek i małą zębatkę i jeszcze nie słyszałem żeby ktoś miał z tym problemy.
A jaki to stożek <beer>
« Ostatnia zmiana: Lutego 11, 2010, 21:23:38 wysłana przez Krystian250 »
ZaKrystian powiedz mi, ile Jawa pali Ci?

Strażak

• Cezeciarz -
  • Jawer Weteran
  • 472.6, 472.6, 472.5
    • PJ
« Odpowiedź #28 dnia: Lutego 11, 2010, 17:57:14 »

chodziło mu o lewy czop wału  <yes>
    Status GG

gringo

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: Lutego 11, 2010, 18:36:22 »

¦michy chichy se robicie z tych co na forach o MZ piszą brednie o Jawach, a sami to robicie w stosunku do MZ... Przecież te ich sprzęgło po prostu trzeba dobrze założyć, spasować z czopem na wale i problemu w ogóle nie ma. Dobrze założone sprzęgło wygina i łamie ściągacze przy demontażu... Jak jest w knedlach to już sami wiecie - zasada ta sama...
Tak każdy swoje chwali, a w górach przy obciążeniu i jedno i 2-gie potrafi tak samo łoić winkle, a na długich dojazdach dawać rade w szybkich (oczywiście jak na klase motocykli) przelotach. Kto co wybiera jest tylko kwestią preferencji szofera.

swięta racja tylko szkoda że nie wszyscy chcą lub/i potrafią to zrozumieć...

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #30 dnia: Lutego 12, 2010, 11:48:01 »

Może inaczej- samo zamocowanie kosza w mz 250 nie jest złe, ale bardziej wymagające i więcej kłopotu z nim jeśli coś pójdzie nie tak. I odwrotnie- zdjęcie też jest bardziej upierdliwe- w Jawie 638 wymiana tarcz sprzęgłowych to wręcz poezja w porównaniu z tym w MZ. Dla mnie o wartosci motocykla tego typu głównie stanowią koszta i pracochłonność jego naprawy bo nowego moto już się kupić nie da więc ryzyko,że ktoś za słabo zakleszczył ów nieszczęsny stożek jest spore. Kupujemy z reguły motocykl od X właściciela z kolei.
Aha- ja piszę to z doświadczenia- więc kolego Lukas przybastuj deko- niestety na forach MZ większość opinii o Jawie jest wyssanych z palca albo zaczerpniętych z eteru po prostu. Ploty i obiegowe opinie. Miałem chyba już z 5 MZ,na szczęście w żadnej mi to nie spadło ale jakoś sposób mocowania tego zawsze budził moje wątpliwości. A mi chodzi nie o to co w tym mocowaniu jest takie fajne tylko co jest złe- jak coś działa to bez względu na sposób wykonania nie stanowi problemu- gorzej jak się zjebie. W zjawie i w MZ 150 kiedyś spadło mi koło zębate z wału przy ruszaniu- z mojej winy- za słabo dokręcone i nie odtłuszczone-i nic,dokręciłem i jazda. A kumplowi spadł kosz w 251- nowy wał i nowy stożek poszły się bzykać- koszta nieporównywalnie większe- a dlaczego? bo zablokowanie wału by to dokręcić wymaga albo desperackiego wepchania kołka w otwór wydechu w cylindrze albo posiadania innych spec kluczy. Grzanie palnikami to niezbyt mądre rozwiązanie zwłaszcza,że koszyk łożyska jest plastikowy. Dobrze założony stożek łamie ściągacze- o to cudownie- nie ma nic lepszego niż łamanie ściągaczy i użeranie się z genialnym niemieckim ( jednak już przez nikogo nie zastosowanym ) pomysłem przy tak durnie prostej czynności jak wymiana tarcz ciernych sprzęgła.
Te motocykle jakieś tam zalety mają,na przykład precyzyjna w obsłudze skrzynia no i te 5 biegów. Seryjna tarczówka to też plus. Tak, ale ich wykonanie... wydech na jakimś prymitywnym pręcie wisi. W modelu TS tak radośnie umieszczono filtr powietrza,że czasem mam wrażenie,że zapomniano o nim przy projektowaniu i na ostatnią chwilę wstawili ten garnek z boku. Lampki i kierunki żywcem wytargane z tego samego pudła co do simsonka. Zawieszenie mało stabilne. Za to miły d¼więk dla ucha- cichy szum albo gwizd. Tylko że trzeba być miłośnikiem parówkowych odkurzaczy zelmer z lat 80 by się tym cieszyć :)
 Ale jak porównamy MZ ETZ 251 z roku 1991 z Jawą 350 639 to niestety nie wygląda różowo. Tarczówka w obu, elektronik w obu- sprzęgła w 639 były już często takie jak w 634- więc praktycznie najlepsze jakie mogą  być. Jawa zapewniała na m ramę i miejsce na dwie osoby- MZ wieszak na silnik i kawałek kanapki. Tu już tylko 5 biegów MZ może coś zdziałać- ale nie w testach w 2 osoby na moto w terenie lekko urozmaiconym podjazdami i zjazdami. Tam MZ często puchły. Mimo wszystko kupiłbym sobie jakieś 251 tak żeby się pobawic ( 251 podoba mi się ze względu na ten garbaty bak i przypomina mi z tego powodu ducati monster -po 4 piwach) bo w sumie to ani jawy ani mz nie traktuję już powaznie jako moto turystyczne raczej jako taką zabawkę:) Tyle ode mnie w tym zawsze nurtującym mnie temacie.

Crick

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: Lutego 12, 2010, 12:44:39 »

No, delikatny gwizd/świst silnika w 250;tce fajne :) ale tylko z początku potem to tylko dodatkowy hałas :P

Strażak

• Cezeciarz -
  • Jawer Weteran
  • 472.6, 472.6, 472.5
    • PJ
« Odpowiedź #32 dnia: Lutego 12, 2010, 12:55:44 »

nom na początku to bardzo fajne , a jak puści sie gaz tak fajnie wtedy pyrka z tłumika tylko że po dłuższej je¼dzie ten d¼więk zastanawia czy aby na pewno wszystko dobrze gra . w Cezecie jak zwolnię to silnik ładnie buczy i ucho może odpocząć a tu cały czas ten świergot metaliczny  ;)
    Status GG