Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 19, 2026, 20:11:26
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: [all 350] Prędkość maksymalna  (Przeczytany 17079 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

tokarz

• Gość
Odp: yyyyyyyyy czy to mozliwe?????????
« Odpowiedź #25 dnia: Czerwca 12, 2006, 21:38:51 »

Wiem, że nie wzrasta na liczniku, bo prędkościomierz ma linkę z silnika. Najlepiej byłoby na radar się podłożyć policji i wtedy byśmy wiedzieli ile Jawa może najwięcej... kto jest chetny ?
Pozdrawiam,
tokarz

madras30

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: Czerwca 12, 2006, 22:13:40 »

a ile to bedzie kosztwało? :'( hihihihi , może lepiej zalatwic z zaprzyja¼nionym policjantem niż iść "na żywca" na jakiejś ulicy w godzinach szczytu  :-/

a do komentarza kolegi White Power- to odpowiedział sobie sam w drugiej cześći zdania, dokładnie czy tak czy tak wskazanie będzie takie samo a zębatka i profil opony (-tj promien dynamiczny jak pisałem bedzie rózny w róznych oponach choc podobny więc wszystko zalezy z jaka dokładnościa chcemy  badać) ma jak najabrdziej. a że silnik ma lżej i terotycznie może sie wkręcic na wieksze nieco obroty to owszem, przyznam zawsze te parę km/h wiecej

Johnny

• Jawer Weteran
  • JAWA TS350 '90 WSK 125 M06B3 '77
« Odpowiedź #27 dnia: Czerwca 12, 2006, 22:41:57 »

Tak się tu kłóćicie i kłócicie :D

Tylko o jednej rzeczy nikt nie wspomniał- o krzywej mocy w funkcji obrotów.  Chodzi o to że max moc ośiągana jest przy 5500 rpm (chyba) i po przekroczeniu tych obrotów ta moc maleje!! Zapotrzebowanie na moc silnika rośnie z kwadratem prędkości więc skoro moc maleje to moto szybciej nie pojedzie- sorry ludziska to sa elementarne zasady pracy silnika spalinowego i tego sie nie da przeskoczyć. Nawet jak się wkręci na 10 000 to będzie za słaby- wchodzą tutaj zjawiska przepłukiwania cylindra, napełniana świeżąmiesznką, wyprzedzenia zapłonu etc etc.

WhitePower

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: Czerwca 13, 2006, 15:46:51 »

przeciez nikt sie tu nie kloci, jezeli chodzi o mnie to ja sie nie zgodze z toba Johny :] troche w tym jest prawdy bo przy dojsciu do obrotow (w ktorych jest podana moc maksymalna) moga byc problemy z przejsciem dalej ale nie wiem co chciales powiedziec przez to ze jak silnik wkreci sie na 10 000 obr. nie pojedzie szybciej, im wyzsze obroty tym wieksza predkosc ( logika i mechanika na to wskazuje), troche namieszalem ale mneijsza z tym

emzet

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: Czerwca 13, 2006, 16:11:23 »

jednak wątpie żeby się wkręcił pod jakimś obciążeniem na 10tys. <lol>

jeśliby przerobić silnik tak, żeby wkręcał się na te 10tys, to zapewne zmieniłaby się jego charakterystyka i max. moc i moment osiągałby pewno w wyższej partii obrótów. ale to jest za stara konstrukcja żeby przerobić ją na silnik wysoko obrotowy

tokarz

• Gość
« Odpowiedź #30 dnia: Czerwca 13, 2006, 17:00:14 »

WhitePower - tak w sumie jest z tymi obrotami. Dlatego moment obrotowy i moc podaje się przy pewnych obrotach. Ale nie zawsze to się sprawdza, bo wystarczy wymienić filtr powietrza i to już zmieni charakterystykę. ¦wiece, przewody HV, zapłon, etc, też zmieniają charakterystykę, więc ciężko powiedzieć po tylu latach i zmianach w Jawie jak teraz ona wygląda. Tylko na hamowni można by to było sprawdzić.

Johnny

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #31 dnia: Czerwca 13, 2006, 17:46:29 »

Sorry faktycznie namieszałem. Chodziło mi o to że nawet jak ten silnik na stopkach wkręci się na jałowych obrotach na 10 000 to jak zacznie jechać to ze względu na opory ruchu i malejącą moc po przekroczeniu pewnych obrotów prędkość obrotowa przestanie rosnąć i moto szybciej nie pojedzie. Opadającą krzywa mopcy po przekroczeniu obrotów mocy max praktycznie ma każdy silnik- pooglądajcie sobie wykresy z hamownii to zobaczycie o czym mówie.

tokarz

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: Czerwca 13, 2006, 17:52:05 »

Dodam jeszcze w ramach uzupełnienia, że zazwyczaj maksymalny moment obrotowy uzyskujemy przy niższych obrotach niż maksymalną moc. Dlatego też, przy bardzo dynamicznym ruszaniu na należy wkręcać silnika na maksymalne obroty, tylko właśnie do obrotów przy których uzyskujemy maksymalny moment obrotowy.

Gremlas

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: Czerwca 13, 2006, 18:26:16 »

Po pierwsze to witam

Tak czytam te wasze opinie i se myśle ze to jest możliwe,ale oczywiscie nie na oryginalnym silniku.
We¼my pod uwagę motorower jawke który jak wiadomo był blokowany na nasze drogi gdzie normalnie v-max to 55km/h.
Na jednym forum ktorego nazwy pisal nie bede facet tak przerobil silnik ze osiągnął prędkosc 80km/h co udowodnił filmem.
A zeby nie bylo to predkosc mierzył licznikiem rowerowym

do czego zmierzam.....
a do tego ze gdyby tak przerobic silnik JAWY (do tsy wlozoyc sprzeglo od CZ) to jest wtedy możliwe osiągnięcie takich prędkosci,ale skutkuje to większym spalaniem nawet do 10l/100km oraz mozliwoscia pogubienia motocykla :P pod wplywem drgan jakie wywolują obroty.

Moim skromnym zdaniem granica 120-130km/h jest bezpieczna granicą dla nas ludzi jak i JAW.

Do poszalenia są ściagacze i palą o wiele mniej.

JAWABUZA TS 350

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: Czerwca 13, 2006, 18:40:22 »

Witam.
Nie wiem o co Gremlasowi chodzi z tym sprzęgłem od CZty.Sprzegło nie ma znaczenia jakie jest zamontowane;ważne w jakim jest stanie technicznym(wiek i zużycie tarcz oraz oringu).
Przypominam że moja TSka leci spoko koło150km/h na oryginalnym Jawoskim sprzęgle <punk> i nic sie nie ślizga.
Pozdrawiam

Gremlas

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: Czerwca 13, 2006, 19:00:31 »

No chodzi mi o to ze sprzęgło od CZ jest wydajniejsze mniej sie sciera i wogóle nie slizga

tokarz

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: Czerwca 13, 2006, 20:07:58 »

Ja mam sprzęgło od TS, jak twierdził poprzedni właściciel, siedzące w silniku od nowości i nie mam z nim żadnych problemów. Jedyne co gość wymienił to tarcze (oryginalne), co widać. Nie mam żadnych poślizgów czy innych, niechcianych zjawisk. Nie mam też wybitego kosza, ani palców zabieraka wyrobionych, zupełnie nic co by stanowiło problem.
Nie wiem ile motor ma przebiegu, bo jak go kupiłem to licznik nie za sprawnie działał. Ale było wybite 12 tys. Ile licznik oszukał, nie wiem. Ja już nią zrobiłem też parę tysięcy i żadnych problemów. Sam nie wiem skąd u innych się one biorą.
Myślę, że ten silnik ma już ponad 20 tys. jeśli ten licznik gościowi się zacinał.

Johnny

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #37 dnia: Czerwca 13, 2006, 21:01:41 »

W któryms wątku coś tam ktoś pisał że jawa potrafi sie odgryx jak się ją lekceważy- jak przystało na damę :D Więc nie chwal dnia przed zachodem słoñca bo ten motor potrafi zaskoczyć często miło ale nieprzyjemnie też <cheers>:>

tokarz

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: Czerwca 13, 2006, 21:40:32 »

Wiem :) Ale jak mi się silnik sypnie, to po prostu sprzedam ją za grosze...  <crybaby> i zakupię szybciej nowy moto (używany, ale nowy dla mnie  :D)

emzet

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: Czerwca 13, 2006, 23:36:45 »

Dodam jeszcze w ramach uzupełnienia, że zazwyczaj maksymalny moment obrotowy uzyskujemy przy niższych obrotach niż maksymalną moc. Dlatego też, przy bardzo dynamicznym ruszaniu na należy wkręcać silnika na maksymalne obroty, tylko właśnie do obrotów przy których uzyskujemy maksymalny moment obrotowy.

dynamiczne ruszanie - trzeba znać swój sprzęt i wiedzieć do ilu kręcić, żeby po zmianie biegu na wyższy trafić na obroty max. momentu - wtedy sprzęt przyspiesza dynamicznie - w Jawie jest to raczej niemożliwe, bo max moment osiąga przy 5tys obr/min, ale ta zasada tyczy się większości o ile nie wszystkich motocykli.

MZiobro

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: Października 13, 2006, 22:44:19 »

poprostu....piszecie w 90% bajki.....mam de luxa z 86 jechalem na maksa 145 i juz byl koniec wiecej z manteki bym nie wycisnal....podejrzewan ze w real byloby z 138-135 km/h ,faktem jest ze spokojnie wedlug licznika mozna predkosc utrzymac na poziomie 110-115....nigdy nie widzialem na wlasne oczy na jawie 160..ale slyszalme ze niktorzy ktorzy cos pogrzebali w moto i tyle jechali i to byl maks z maksa:) 180.....na standardzie moto...troszke nie wierze.....choc maile vw golf 1 z pogrzebanym moto i na liczniku 190 widzialem ale krecil sie do 8000-9000(kat) i pali spokojnie 15-20 litrow(kat) wiec na jawie 180 to ne wiem:) moze i tak:) ae co do przeklamywan licznikow to juz w latach 90 ADAC(moze ktos wie co to jest:) przeprowadzala testy i srednie przeklamywania licznikow w autach z tamtych lat byl na poziomie maks 8km/h w 2001 roku testy przeprowadzono powtornie i maks przeklaman to 6km/h,najlepsze okazaly sie francuzy ktore ponic najmniej klamia..potem nie niemieckie a na koncu wlochy:)..........

MZiobro

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: Października 13, 2006, 22:49:45 »

co do tego mojego vw faktycznie seryjnie moc byla przy 6000 potem po zrobieniu tego i tamtego:) wyraznie ciagnal do 8000 potem bylo juz tylko zajezdzanie....i tak silnik starczyl na 10000km:))),nie mowiac o sprzegle:)) ale osobiscie moja jawa kreci sie do 6500-7000 ale to jest reka na sercu takie dzwieki:) i nie polecam v-powera itp....95 juz ma za duzo oktan...kto jest po mechanicznym lub technikum mech. wie o co biega:)a inni niech dalej mowia ze opal to to samo co olej napedowy:)Pozdrawiam tych "madrych":)

Płosior

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: Października 14, 2006, 09:12:38 »

najprostszym sposobem przeniesienia max mocy silnika ( nie mówie zwiększenia ) w wyższy zakres obrotów jest nalanie paliwa o wiekszej liczbie oktanow badz o lepszym składzie chemicznym ( np. shell vpower)  wiadomo ze ucierpi na tym silnik bo panowie musicie sie pogodzic z tym ze z jawy niewiele wiecej mozna wyciągnąć bo np. wał jest wg. mnie za słaby nawet jak na fabryczną moc :/

kuba3ma

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: Października 14, 2006, 19:15:57 »

A ja czytam i czytam i już któryś wątek jest na ten temat.I zastanawiam sie po co je¼dzić jawą 160 km/h nawet jesli byloby to mozliwe???Nie lepiej kupic cos mocnieszego??Tylko jawcie nie stworzoną do takich prędkości katować???

markuss6

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: Października 15, 2006, 21:40:27 »

nie wiem jak wy ale ja wole miec jawe ktora ma fajnego buta np do 100 niz do wysokich predkosci

carlos

• Gość
« Odpowiedź #45 dnia: Października 16, 2006, 06:53:49 »

Mówią o nas "dawcy organów", ale wcale się nie dziwię że tak nas określają po tym co tu piszecie  :[ , jeżeli jeden z grupy podpadnie to tak jak w wojsku cała grupa za to płaci, a tak szczerze to nie ma sensu ścigać 160 i więcej, ja lubie szybką jazdę przyznaję, ale ze zdrowego rozsądku jeżdżę do 100, no niekiedy jak mam 120 to max i tylko przy wyprzedzaniu, mi to wystarcza  <worship>

pozd

niewinny

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: Stycznia 12, 2007, 23:42:50 »

A ja wiem ze jawa licznik zamyka, oczywiscie nie kazda, ale napewno kazdy nie wykonczony silnik mozna rozpedzic razem z ramą do predkosci 150, tylko trzeba naprawde dobrze ustawic zapłon i gaznik i nie byc zdziwionym gdy po takiej przejazdzce polowa paliwa z baku zniknie w tajemniczy sposób. A co do nisczenia sie silnika przy takich predkosciach, mysle ze nie jest to az tak drastyczne, najwazniesze zeby go zbytnio nie przegrzac.

nerlst

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: Stycznia 13, 2007, 00:13:34 »

Po co odkopywać stare tematy… i do tego nadal powtarzać takie bzdury, że Jawa licznik zamyka. 180km/h… <hammer> z turbo w d**** chyba  <mur>

pzdr