Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 19, 2026, 20:11:10
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: [all 350] Prędkość maksymalna  (Przeczytany 17073 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

cezet175

• Gość
[all 350] Prędkość maksymalna
« dnia: Czerwca 11, 2006, 01:36:42 »

pewne grono ludzi twierdzi ze jawa poleci 160 km/h  <eek> czy to mozliwe jakie sa predkosci waszych jaw  <punk>
« Ostatnia zmiana: Grudnia 18, 2012, 22:20:44 wysłana przez Bulo »

tokarz

• Gość
Odp: yyyyyyyyy czy to mozliwe?????????
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 11, 2006, 10:42:12 »

Nie wiem czy liczniki w Jawach pokazują prawdę, a jeśli nie to o ile zaniżają prędkość, ale ja na mojej zamknąłem licznik. Fakt faktem, nawet jeśli zaniżają to mam wysokoprofilową oponę, więc pewnie prawie na jedno wyjdzie. Przypłaciłem to zerwaniem łañcucha następnego dnia, bo spinka nie wytrzymała. Dodatkowo odkręciła mi się zębatka zdawcza, zbiornik paliwa, rozregulował zapłon, i wiele jeszcze mógłbym wymieniać. Od tamtej pory nie przekroczyłem Jawą 120 :)
Polecam test. Zatankuj sobie V-Power Racing, dodaj dobrego, syntetycznego oleju i sam sprawd¼. Jeśli masz silnik w dobrym stanie to na pewno 160 Ci wybije.

nerlst

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 11, 2006, 10:58:01 »

Zamykałeś licznik? 180km/h? mam nadzieje, że to tak dla beki ten post, albo masz licznik popsuty... Dobra Jawa z dłuuuugiej, strooooomej górki moooooże poleci 140km/h. V-Power Racing?? Z tego co wiem to tego nie można lać do silników 2T!! Nawet 98 nie powinno się lać...

pzdr

Brein

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 11, 2006, 11:02:37 »

140 z górki? - na prostej przy bezwietrznej pogodzie z dobrym silnikiem, dobrymi oponami z dobrym ciśnieniem pójdzie (130-140) - oczywiście nie każda żeby nie było, ale... sam sprawdziłem, co nie zmienia faktu, że nie polecam. 120 jak napisał Tokarz to wystarczająca prędkość

tokarz

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 11, 2006, 20:52:41 »

nerlst - ja zalewałem nieraz takim paliwem motor i jakoś nie miałem problemów nigdy.  Zawsze tylko trochę więcej oleju wlewam. A dlaczego nie wolno go używać do Jawy ?
I nie było to z górki tylko na prostej, dokładnie na trasie numer "7". Jeśli kiedyś nią jechałeś, to wiesz, że można na tak dłuuugim odcinku rozkołysać maszynę.
Takie paliwo z dobrym syntetykiem jest w stanie zdziałać cuda.
Jeszcze fajniej było jak kiedyś załatwiłem litr paliwa lotniczego i zalaliśmy to z kolegą do komara :) Przejechaliśmy z 5 km i silnik padł. Pierścienie się stopiły, tłok i korbowód poodkształcały. Nie mówię już o stanie świecy i głowicy. Ale było warto, bo komar miał większego kopa niż moja WSK 175 na U98...
Brein - masz rację, ale tyle pójdzie na U95. A z tym przekraczaniem 120 jest tak, że drgania odkręcają wszystko co tylko możliwe. Czasem nawet śruby, których kluczem nie można ruszyć ;) No i pomijając to jest to zabójcze dla silnika, zawieszenia, opon, itd.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 11, 2006, 20:54:20 wysłana przez tokarz »

Johnny

• Jawer Weteran
  • JAWA TS350 '90 WSK 125 M06B3 '77
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 11, 2006, 20:59:44 »

Jak rozumiem Tokarz nie zdementował że na liczniku zobaczył 180- skoro pisze że go zamknął. Trochę w to powątpiewam a to z bardzo prostej przyczyny- przy takiej prędkości obroty musiałyby byc pod 7000 rpm a w to po prostu nie wierze, ten silnik się nie da rady kręcić z taką prędkością nawet na 99 oktanach.

Jak to kiedyś ktoś napisał 160 chyba we śnie ale na pewno nie na jawie :D

tokarz

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 11, 2006, 21:10:05 »

Johnny:
1) silnik Jawy wkręci się na takie obroty
2) mam założoną większą zębatkę z przodu
3) a ile Twoim zdaniem ma oktanów V-Power Racing ?

AndrewS

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 638-0 88r
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 11, 2006, 23:24:49 »

ja tez niestety nie bardzo wierze w te 160 km/h
bo po pierwsze licznik jawy sie buja, a konkretenie jego wskazowka
po drugie liczniki sa tak robione ze zawyzaja pomiar  <hammer>
takze np. w samochodzie gdzie liczniki sie lepiej zachowuja niz ten w jawie, jak pokazuje 160 to jedziesz zalezy od licznika np 145- 150 km/h
wiec faktyczna i realna predkosc polecam sprawdzac GPS'em    :>
Pozdrawiam Andrzej
Jawa 350 638-0 88 r.
FSO 125p 1.4 16V MPI 89 r.
Rover 800 99 r.

madras30

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 12, 2006, 01:11:29 »

ja słyszałem, ze 145 i wsio i sie z tym zgodzę bo z prostych  wyliczeñ ( szacunkowo tylko rd koła 18"- rózna opona!) ze dla 180 i 17/52 silnik musi zasuwac ok 9500 obr/ min  :' (a dla 18/52 juz tylko :> 8900 :-), jakos nie bardzo wierze by przy obciazeniu wycisnąć z JAWY te obroty, no góra 7000 jak  wspomniano  <yes>
« Ostatnia zmiana: Czerwca 12, 2006, 01:13:54 wysłana przez madras30 »

nerlst

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 12, 2006, 08:49:09 »

U98 slabo miesza sie z olejem i naprawde musiałbyś duużo oleju wlać, żeby silnik miał odpowiednie smarowanie, a jeśli już to za sobą miałbyś zasłone dymną. Te benzyny są za "suche". Zobaczysz, że po pewnym czasie zacznie Ci coś dzwonić w silniku o V-Power Racing nawet nie wspomne, jak bedziesz je¼dził na tych benzynach szybko zarżniesz silnik, ale to już Twoja sprawa. 180km/h na naszej "7" Jawą? Chyba musiałbyś się rozpędzać z Zakopanego do Gdañska chociaż to też za dużo by Ci nie dało. Wydaje mi się, że poprostu masz licznik zepsuty u mnie też kiedyś na "3" 130km/h pokazywał...

pzdr

AndrewS

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 638-0 88r
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 12, 2006, 13:35:49 »

ale przeciez 98 ma tylko praktycznie wieksza liczbe oktanowa
i czego gorzej miesza sie z olejem ??
jesli to paliwo niszczylo by silnik jawy to tak samo by niszczylo silnik samochodu ktory jest bardziej skomplikowany i ma zawory
Pozdrawiam Andrzej
Jawa 350 638-0 88 r.
Rover 800 99 r.

lukasz85

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 12, 2006, 14:38:06 »

Jawa 160 km/h. Hahaha nie¼le się uśmiałem. Prędkość zmierzona przez niemców podczas testu wyniosła tylko 128. Fakt że jawa była nowa. Tak na serio to jawa leci 130-140 wiecej nie uwierze. Za to potrafi w trasie utrzymywać prędkość bez problemu i męczenia silnika 115km/h co jest całkiem niezłym wynikiem i jak na stary motocykl ten wynik stawia go w czołówce „demoludów”.

A moja jawa to powolniak odkąd mam licznik od skody nie przekoczyłem 120 km/h fakt że jeszcze nie cisnełem na maksa przez dłuższy odcinek. Tamten licznik co miałem wcześniej nie dość że skakał to pokazywał czasami 150 co powodowało że ze śmiechu leciały mi łzy z oczu. A to bezpieczne nie jest.

JAWABUZA TS 350

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 12, 2006, 15:03:35 »

Witam.
Przeglądam wasze opinie i jestem zaskoczony waszym niedowierzaniem.
Osobiście też wątpie aby Jawa osiągneła 180 km/h w jednym kawałku.
A teraz słuchajcie tego:
mój brat leciał długą prostą przede mną a ja za nim Omegą B z elektronicznym prędkościomierzem(nie na linke)i brat zamkną sie w 150 km/h  <punk> spokojnie i jeszcze tak tragicznie to nie wyglądało.
Tak więc ten sprzęt nie jest takim mułem jak by ktoś pomyślał.
Pozdrawiam  <thumbup>

emzet

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwca 12, 2006, 15:05:15 »

Tutaj jest taki skromny programik do przeliczania obrotów na prędkość i odwrotnie z uwzględnieniem przełożeñ i rozmiaru opony.
http://hq.wil.pk.edu.pl/~emzet/file/Vpower.exe

Nawet z zębatką Z19 z przodu i oponą z tyłu taka jak moja (110/90 18) 180km/h przekłada się na ok.7500obr/min. 160km/h to 6500obr/min - w to jeszcze można uwierzyć, choć szczerze mówiąc silnik igła musi być, no i spalanie w tym momencie pewno oscyluje w granicach 8-10L/100km

ps. Witam na forum :)

AndrewS

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 638-0 88r
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwca 12, 2006, 15:27:38 »

jeszcze raz wiec napisze ze kazdy predkosciomierz samochodowy zawyza  <hammer>
nawet elektroniczny, bo poprostu tak sa zrobione, oczywiscie lepiej tu wypadaja te z tych nowszych samochodow jak np cytryna C5, bo ich blad jest mniejszy ale i tak przewaznie wychodzi kilka %, byly robione testy
wiec nic poza pomiarem GPS'em nie jest w stanie mnie przekonac

owszem po przeliczeniu faktycznie w teorii jest to mozliwe, albo z motorem na stopkach  :>
jednak w tescie drogowym trzeba doliczyc opory powietrza ktore rosna z kwadratem predkosci i wiele innych czynnikow, a na mocy motocykla konczac

Witaj na forum  <thumbup>
Pozdrawiam Andrzej
Jawa 350 638-0 88 r.
Rover 800 99 r.

Bosy

• Gość
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwca 12, 2006, 16:03:30 »

śmiechu warte ! ! ! prędkościomierze samochodowe oszukują - to ciekawa sprawa. w 21 wieku gdzie elektronika samochodowa jest bardzo mocno nowoczesna i precyzyjna, nie ma szans na jakiekolwiek błędy. Ludzie nie róbmy z inżynierów ostatnich baranów. sprawd¼cie sobie liczniki waszych motorów na autostradzie, są gdzie niegdzie mosty z wyświetlaczem prędkości zbliżającego się pojazdu. Ja mam opla corse z 2000 r. i prędkościomierz mierzy prędkość idealnie. Fakt faktem mój stary fiacik 126p zawsze oszukiwał o 5 km/h. no ale nie można mówić o tym że maluszek jest szczytem techniki więć takie błędy nie są niczym dziwnym.

Brein

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwca 12, 2006, 16:26:27 »

Bożko AndrewS ma na myśli zamierzone oszukiwanie w niektórych modelach. Takie "oszustwo" licznika jest zaplanowane przez projektantów. możliwe, że Twój Opel należy do rodziny "nieoszukiwaczy";) co nie zmienia faktu, że duża część modeli ma taki własnie licznik dodający.

AndrewS

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 638-0 88r
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwca 12, 2006, 16:42:01 »

dokladnie chodzi o zamierzone oszukiwanie  <yes>
najprawdopodobniej po to zeby nie bylo dyskusji przy ewentulanej kontroli policyjnej
byl spory artykul o tym temacie w jakies gazecie
ja mam odbiornik GPS wiec wiem o czym mowie
jeszcze jawy z nim nie sprawdzalem
a co najciekawsze blad jest tym wiekszy im wieksza predkosc
Pozdrawiam Andrzej
Jawa 350 638-0 88 r.
Rover 800 99 r.

madras30

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwca 12, 2006, 16:59:29 »

Koledzy! :-)
nie licytujmy sie bo to nie tędy droga

emzet ma rację co do tej predkości przy takich parametrach jak liczba zebów na zdawczej zębatce mówiąc potocznie oraz rozmiarze opony- tu akurat promien dynamiczny ma znaczenie przeciez, jeśli dalej idziemy tym tropem to oczywiscie, ze dokładnych pomiarów nie da sie zmierzyć licznikiem w motorze a konketnie takim rozwiazeniem co w Jawach bo napęd licznika jest z e skrzyni tuż przed wałkiem zdawczym stąd i jak by sie o 30 zebów dało załozyc to i tak licznik pokaze swoje ( jak sądze jest kalibrowany do 17-tki) zatem słuszne jest twierdzenie o pomiarze innym sposobem, natomiast jesli chodzi o kondycje silnika i tak wazny a niebrany pod uwage opór powietrza ( ja mam dużą owiewkę -na  nogi tez)to jest to indywidualna sprawa i wynik.
zatem jedziemy na najblizsze lotnisko, stajemy na kresce rzędem i rura !, a np uprzejmy policjant z radarem niech sprawdzi co i jak, a własnie
tu mała dygresja:
faceta w maluchu zatrzymuje policjant z radarem i mówi, ze jechał ponad 90 i płaci n złotych  facet na to zapłace drugie n tylko niech Pan napisze na mandacie ze jechałem 130, bo własnie jade na giełde samochodową sprzedac to auto... <lol> <lol> <lol>

emzet

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwca 12, 2006, 18:16:25 »

owszem po przeliczeniu faktycznie w teorii jest to mozliwe, albo z motorem na stopkach  :>
jednak w tescie drogowym trzeba doliczyc opory powietrza ktore rosna z kwadratem predkosci i wiele innych czynnikow, a na mocy motocykla konczac
hmm, powiedziałbym że silnik kręci się (powiedzmy) 3000obr/min to zawsze ma prędkość (powiedzmy) 80km/h na danym biegu, niezależnie od wiatru oporów czy ciężaru kierowcy (no, chyba że sprzęgło slizga  :D )

NaczelnyFilozof

• Jawer Weteran
  • Cezet 350 '83 NCC-1701-D USS Enterprise
    • www.e75.prv.pl
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwca 12, 2006, 18:46:16 »

śmiechu warte ! ! ! prędkościomierze samochodowe oszukują - to ciekawa sprawa.

Mój predkościomerz w Japoñskim Trabancie oszukuje  <evil> Sprawdzałem z elektronicznym badziewiem i tak już przy 100 na blacie w realu jest 92 km/h
Naczelny Filozof
Cezet 350 '83 [z dwoniącym tłokiem] [bez kilku podkładek] [w kolorze Zielonego Trabanta]

tokarz

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Czerwca 12, 2006, 20:50:36 »

Nie wiem czy liczniki w Jawach pokazują prawdę, a jeśli nie to o ile zaniżają prędkość, ale ja na mojej zamknąłem licznik.
Panowie, nie bijcie się ;) Ja tylko napisałem co mi licznik wybił.
Co do zawyżania prędkości przez licznik, to zgadzam się. Kiedyś jechałem ze znajomą Volvo C40 i zatrzymała nas policja za przekroczenie prędkości. U nas było 120, a u nich 112 :)

tom86

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwca 12, 2006, 20:59:43 »

Sorki że tak póżno ale to mozliwe jazda jawa 160 km/h mój wujek jechał tyle na autostracie faktem  jest to ¼e jawa była nowa ale ja nie polecam tyle jezdzić  ponieważ nie zadobże to wpływa na sprzęciora ta jawaq jeczała tyle raz poniewaz przy tej prędkości łatwo o wypadek jawa przy 150 km/h zaczyna się nieżle huśtać

tokarz

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: Czerwca 12, 2006, 21:13:15 »

Powyżej 130 nie polecam wogóle wykonywać manewrów. Co jak co, ale Jawa ¼le znosi wzdłóżne i poprzeczne nierówności.

WhitePower

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Czerwca 12, 2006, 21:21:28 »

A ja np za nic nie uwierze ze ktos jechal jawa 180 na oryginalnym silniku hahahahahahhaha jak takie cos slysze to poprostu chce mi sie plakac ze smiechu, aha tokarz, zapytam sie jeszcze o cos, co ma zebatka z przodu i profil opony do wskazan predkosciomierza?? wlasnie jak masz mniejsza zebatke z przodu i mniejsza opone z tylu to licznik pokaze ci wiecej bo silnik bedzie mial lzej i wejdzie na wyzsze obroty, faktycznie na wiekszej zebatce z przodu i oponie na wysokim profilu szybkosc wzrosnie ale nie na predkosciomierzu a w rzeczywistosci  P O Z D R A W I A M ;)