HS 14 star- jeden tłok smarowanie rozbryzgiem z własnym odpowietrzeniem skrzyni -poznać ją można po bagnecie do pomiaru ilości oleju
HS 17 star- jeden tłok smarowana z głównej magistrali
HS 18 jelcz- moim zdaniem mało przydatna w garażu ze względu na przelotowy wałek i uszczelnienie tego ustrojstwa
HS 19 star- podobnie jak 17
HS 21 jelcz pr- dwutłokowa podobnie jak 18 ma przelotowy wał i wieczny problem ze szczelnością
HS 31 jelcz -dwutłokowa jak wyżej
S 742 star- starsza siostra 17 i 19 a młodsza 14 jeden tłok smarowana ciśnieniem z magistrali -b.łatwo przerobić na rozbryzg, bardzo fajna jednak już mało spotykana podobnie jak 14
Wszystkie smarowane olejami typu mineralnymi
Do zastosowañ amatorskich najlepsze są 14 i s742 z tym jednak że mają w stosunku do 17 i 19 mniejszą wydajność, ale za to mniej zabawy należy im poświęcić w celu adaptacji do zastosowañ garażowych. 17 i 19 po drobnych modyfikacjach są sprężarkami całkiem całkiem sensownymi posiadając kilka można sobie wystrugać przyzwoity agregat (dwie takie pompy są już całkiem niezłe). Pojemność tłoka ok 160ccm. Przy około 3000rpm wydajność rzędu 250l/min myślę że jest całkiem realna do osiągnięcia- z tym jednak że wtedy trzeba ogarnąć smarowanie ciśnieniem- ale myślę że warto. Wieczny problem z tym sprężarkami to odpowietrzenie skrzyni korbowej...
Jak jest smarowanie realizowane ciśnieniem z głównej magistrali to nie ma problemu. Jeśli ktoś myśli że zaślepienie otworów i zalanie wału do połowy wysokości olejem i wywiercenie w najwyższym punkcie bloku otworu załatwi sprawę smarowani i odpowietrzenia - jest w poważnym błędzie... Sprężarka się zatrze po tym jak cały olej zostanie wysikany przez otwór odpowietrzający i nie pomogą żadne kominki czy zbiorniki wyrównawcze, albo przerabiać na smarowanie rozbryzgiem albo kombinować ciśnienie do smarowania.
Agent 634-7 poczytaj wcześniejsze moje wypowiedzi w tym temacie, będziesz miał obraz co i jak z wydajnością takiej pompki.
Ciechu a kto powiedział że będzie Ci ona wiernie służyć przez 4 kolejne lata? Tą co ja mam w domu jest używana tylko i wyłącznie do pompowania powietrza do hydroforu (tylko i wyłącznie!) nawet przewodów nie używa się do czego innego. Ma ona ze 2-3 lata i już się ona koñczyć zaczyna... Nie chcę Cię martwić ale Twoja prawdopodobnie czasy świetności ma już za sobą (nasza po ostatnim pompowaniu rzuca już olejem bo w wodzie szczególnie gorącej można wyczuć delikatny zapach oleju, chociaż wytrąceñ jeszcze nie zauważyłem)
Tak jak Jawsim pisze te oleje sklepowe są moim zdaniem "wujowe" na opakowaniach nawet często nie ma klasy lepkości podanej- więc pewnie kujawski z pierwszego tłoczenia też by nie gorzej smarował. Zapewne będac jednocześnie dużo tañszym- lej mineralny.