Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 25, 2026, 03:07:02
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Wasz sprzęt pneumatyczny.  (Przeczytany 12699 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

j@wa

• Kudłaty durnowaty reperuje stare graty
  • Jawer Weteran
Odp: Wasz sprzęt pneumatyczny.
« Odpowiedź #25 dnia: Lutego 01, 2010, 16:09:18 »

<offtopic>
Ile cię będzie kosztowało piaskowanie??? <scared> 200Zł??? To drobinkami złota to robią???

Ja za piaskowanie:
-ramy + błotnik przedni + błotnik tylny z WFM zapłaciłem 70 zł
-ramy z CZ koszt 50zł
-rama +błotniki z Komara 60 zł

To wszystko u gościa który piaskuje szkło,pomniki itp. Używa bardzo drobnego piasku. Powierzchnia jest na tyle gładka że można od razu kłaść podkład i akryl ,metodą mokro na mokro. Po prostu poezja.
Jawa 638.0 '87r
Jawa 638.5 Velorex 562 '86r

I coś tam jeszcze.

mafinos

• Gdy zakładam kask... Zaczynam patrzeć inaczej na świat ...
  • Młodszy Jawer
  • **
  • jeszcze będzie :)
    • ZUGREM - CNC
« Odpowiedź #26 dnia: Lutego 01, 2010, 18:00:54 »

no powiedział mi tak jeden z forum.... no to super że tanio wyjdzie:D

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
  • przekażcie mu że Belzebubik się o niego pytał....
« Odpowiedź #27 dnia: Lutego 01, 2010, 19:22:30 »

o cenę się bedzieta kłócić ?

Jeden kupi sprężarkę za 30 zł drug dwie za 80 a inny padło za 180
Jeden wypiaskuje za 10zł ramę a inny nie we¼mie samej ramy do piaskowanie tylko więcej gratów bo mu szkoda materiału i wsioo w temacie ceny

jak dzieci, normalnie jak dzieci, jaja ogolić i do przedszkola wracać    :P
"Szukajcie, a znajdziecie. Proście, a będzie wam dane - Kiedyś prosiłem Boga o rower, po latach zrozumiałem, że Bóg nie działa w ten sposób. Ukradłem rower i prosiłem Boga o przebaczenie" ;)

j@wa

• Kudłaty durnowaty reperuje stare graty
  • Jawer Weteran
« Odpowiedź #28 dnia: Lutego 01, 2010, 20:31:58 »

Paweł-a nie wiesz o tym że mężczy¼ni to są duzi chłopcy? Tylko zabawki o wiele droższe ;)
Jawa 638.0 '87r
Jawa 638.5 Velorex 562 '86r

I coś tam jeszcze.

Ciechu

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: Października 14, 2010, 18:58:28 »

Mam pewien problem z moim kompresorem a mianowicie przy długotrwałej pracy niemiłosiernie pluje olejem. Jest to taka sprężarka:
http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://www.khd-handel.de/images/product_images/original_images/101_0.jpg&imgrefurl=http://www.preisroboter.de/ergebnis18196919.html&usg=__Gc23X1VwEK22k5DFJjUn0Dx7JEA=&h=2945&w=2835&sz=1495&hl=pl&start=0&zoom=1&tbnid=IctHuh7HCCZxkM:&tbnh=162&tbnw=157&prev=/images%3Fq%3Dgude%2B300/10/50%26um%3D1%26hl%3Dpl%26sa%3DX%26biw%3D1280%26bih%3D590%26tbs%3Disch:1,isz:l&um=1&itbs=1&iact=hc&vpx=374&vpy=212&dur=534&hovh=229&hovw=220&tx=119&ty=101&ei=bzK3TPLsMpO7jAeJ7ICBCQ&oei=bzK3TPLsMpO7jAeJ7ICBCQ&esq=1&page=1&ndsp=12&ved=1t:429,r:1,s:0
Ma dosyć dobre parametry w stosunku do sprężarek z podobnej półki. Większą wydajność oraz wyższe ciśnienie maksymalne. Oczywiście nie jest to szczyt marzeń ale poza omawianym tu problemem jestem bardzo zadowolony z tego zakupu.

Dzisiaj używałem go w pracy gdzie pompował przez około 2 godziny z krótkimi przerwami. Po odłączeniu go od instalacji widać było że w zakamarkach zebrało się sporo oleju i wyleciało go mnóstwo razem z ciśnieniem uchodzącym z rur. Zresztą doświadczyłem tego już wcześniej. Zjebane lakierowanie mojej jawy (oczka w lakierze). Zatłuszczone cylindry po piaskowaniu. Plucie olejem jest bezapelacyjne. Przy lakierowaniu odwadniacz na wężu (taki podstawowy) nie dawał rady tego wyłapać a nie posiadam jeszcze porządnej 'stacji' przygotowania powietrza. Zresztą pzy takich ilościach wypluwanego oleju trzeba wyeliminować przyczynę a nie kupować lepsze filtry. Co może być przyczyną takiego stanu? Sprężarka jest świeża. Kupiłem ją tej zimy. Miała kilka sesji gdzie pracowała dłuższy czas ale zawsze daje jej chwile wytchnienia po dłuższej pracy. Jej całkowity przebieg szacuję na kilkanaście godzin. Nie pamiętam w którym momencie problem się pojawił. Raz dolewałem odrobinę oleju gdyż poziom zszedł ociupinę poniżej normy. Początek plucia kojarzy mi się jakoś mniej więcej z tym okresem.

Wiem że trzeba teraz solidnie wypłukać benzyną wąż, butlę i przewody. Jednak to nie wyeliminuje przyczyny, która niestety nie wiem jaka jest. Przy krótkotrwałych działaniach olej nie występuje. Tylko po długotrwałej pracy. Jakie pierścienie są na tłoku takich sprężarek? Możliwe że jakiś zgarniający jest uszkodzony i w grę wchodzi jego wymiana? Stosuje się coś takiego jak naprawa główna sprężarki? Możliwe że jakiś syf dostał się do cylindra i uszkodził go? Nie wiem czy w tego typu sprzęcie, raczej niskiej klasy, wchodzi w grę jakaś naprawa czy tylko wymiana. Jedno jest pewne. Do narzędzi pneumatycznych nie muszę już kupować naolejacza :) Doradźcie coś proszę!

BoNes

• Gość
« Odpowiedź #30 dnia: Października 14, 2010, 19:15:50 »

Ja rozbierałem jedną sprężarkę na warsztatach z górnej półki to miała 4 pierścienie w tym jeden na samym dole zgarniający. Może twoja się po prostu jeszcze nie dotarła wystarczająco ?
A odpowietrznik w niej jakiś jest ?

Radziu

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #31 dnia: Października 14, 2010, 19:48:17 »

Powinienes miec na dnie butli korek (spust kondestau) nabij cisnienie i go odkrec, moze cos pomoze.
Ja mialem u siebie cos podobnego ale to przez to ze bylo za duzo oleju. Plulo przez jakis czas a potem skonczylo bo juz stan oleju sie wyrownal :)
W garazu:
2 CZ 175/487
Mz ts 250/2
2 Komary Sztywniaki
Suzuki gs 500
CBR 600 f2 stunt pies
Jawa 350 Ts +  Wozek
"..Pieprzyć to co o nas mówią.. jesteśmy lud¼mi z pasją.."

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: Października 14, 2010, 20:48:40 »

Pokaż mi zdjęcie Twojej sprężarki- w kadrze chciałbym ujrzeć korek wlewu oleju i silnik.

Ciechu

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: Października 14, 2010, 22:09:59 »

Zdjęcie będę musiał dopiero zrobić. Korek oleju był z tego co pamiętam szczelny do transportu i wymieniłem go na inny wysoki z otworem. Jak problem się pojawił to sprawdzałem i był drożny. Sprawdzę jeszcze raz.

Radziu kondensat już spuszczałem. Niestety olej pojawia się świeży. Swoją drogą niesamowitą barwę ma ta ciecz, która spływa z butli :) Również miałem nadzieję że może przesadziłem z olejem. Teraz trochę go ubyło i jest idealnie lecz pluje nadal.

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
« Odpowiedź #34 dnia: Października 14, 2010, 22:58:30 »

To nie jest kwestia zbierającego się kondensatu w butli. Gdyby to był zalegający kondensat to: czas napełnienia butli do ciśnienia roboczego by gwałtownie zmalał (np zamiast 6 minut do 8 atmosfer dmuchał by w 3.5 - plułby olejem ale tez i chlupało by się w butli) Także kondensat nie jest przyczyną tego stanu rzeczy.
Kolejna domniemana przyczyna to zbyt wysoki poziom oleju w komorze - olej w pewnym momencie zostaje zamieniony w mgłę olejowa i jego cząsteczki przedostają się w mniejszej lub większej ilości do komory sprężania.
Zużyte - nie tyle pierścienie co ścianki cylindra albo tłoka ( o dziwo w tych sprężarkach najczęściej zużywają się tłoki i cylindry a nie pierścienie).
Sprawd¼ czy skrzynia korbowa ma odpowietrzenie i czy nie sadzi tym odpowietrzeniem przy dłuższej pracy olejem- nie pojawia się mgiełka nie wyczuwalne są pary oleju itp. Jak jest coś takiego to sprawa jest jasna, ciśnienie robocze przedostaje się do komory korbowej i sadzi olejem w każdą możliwa stronę w tym do komory sprężania (głownie jakby w suwie ssania powietrza) i dalej taka "mieszanka" jest tłoczona do butli.

Na moje oko problemem jest zużycie powierzchni przylgni tłok-cylinder, jednak może to być również zbyt rzadki olej w skrzyni. Oleje sprężarkowe z założenia powinny być rzadziutkie (bo warunki pracy itp itd) ale zauważyłem że jak nalałem do jednej swojej pompy syntetyka do jeszcze się dobrze nie dotarła jak wywaliło mi wszelkie uszczelnienia na wale i cylindrze (po prostu przedobrzyłem bo mogłem tam nalać zwykłego minerala do silnika)  Tobie też polecam - nalej mineralnego oleju typu 15w40 - najtañszego z orlenu czy jakiegoś lotosa i zobacz wtedy co się dzieje - czy dalej olej ciągnie i czy nie sadzi przez odpowietrzenie

Naprawę główną można wykonać - ale myślę że jest to nie opłacalne - dobry szlif cylindra ze 100 dobranie tłoka pierścieni zrobienie głowiczki (o ile da się zrobić-bo nie w każdej się da) Za 300zł kupisz taką drugą -nie ma co się oszukiwać to nie jest sprzęt nawet warsztatowy- to sprzęt amatorski i on nie zniesie długiego traktowania w taki sposób...
powiem Ci ile kosztuje uczciwy remont sprężarki typu HS17 lub HS19- bo takie posiadam... Od 600 do 800zł... Sama pompa czyli zawory w głowicy szlif albo drugi cylinder - bo cena niemalże identyczna łożyska uszczelnienia dotarcie płytek zaworowych, przeszlifowanie przylgni zaworowych uszczelki itp itd 600 jak nic a gdzie reszta ? Pomijam już że trzeba taką sprężarkę jeszcze przerobić na smarowanie rozbryzgiem bo mało komu w pompy oleju się chce bawić...

Mam podobną do Twojej w domu i mam taką "konstrukcję własną" Jedyne zalety tej małej aftermarketowej są takie że nie wymaga 3 faz, i jest poręczna i na tym w zasadzie koniec zalet bo np bardziej cicha nie jest wydajności nie wspominam. To po prostu lipa i tyle....

p.s
kumpel w małym ciśnieniu maluje taką samochody... Zapytam go -może on jakiś złoty olej leje tam czy co ....       
"Szukajcie, a znajdziecie. Proście, a będzie wam dane - Kiedyś prosiłem Boga o rower, po latach zrozumiałem, że Bóg nie działa w ten sposób. Ukradłem rower i prosiłem Boga o przebaczenie" ;)

Agent 634-7

• Jawa 350 634-7 1985 r.
  • Starszy Jawer
  • Jawa 350 634-7-13
« Odpowiedź #35 dnia: Października 15, 2010, 05:55:26 »

A ta sprężarka HS17 lub 19 to od czego ona jest ?? Bo nie jestem pewny ( jelcz, czy star ?). I powiedzcie mi jeszcze jaką ma wydajność ta sprężarka ? Bo mam akurat jedną taką w domu HS 19.
Jawa 350 634-7-13
Jawa 350 638-5 (w trakcie odbudowy )

Ciechu

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: Października 15, 2010, 08:11:08 »

Olej w sprężarce jest jeszcze oryginalny. Dolewkę zrobiłem mineralnym mobilem silnikowym coś w okolicach 15W40.

Jeśli już zużył się tłok oraz cylinder to musi to wynikać z jakiegoś mojego zaniedbania bo tak jak wspomniałem kompresor jest prawie nowy.

W kwestii jakości samego sprzętu to jest on skierowany właśnie dla mnie gdyż korzystam z niego amatorsko. Co więcej właśnie ta mobilność jest dla mnie ważna. Myślałem o zbudowaniu sobie kompresora samodzielnie jednak korzystam z niego w różnych miejscach i czasami w pracy w terenie. Tego wrzucam do bagażnika wozu i nie ma kłopotu. Same własności użytkowe są dla mnie póki co wystarczające. Niestety chyba jakość nie jest najwyższa lub ja coś zaniedbałem. Tak jak sugerujesz wymienię olej całkowicie. Może zajrzę do cylindra. Jeśli coś z nim jest nie tak to będzie to widać. W tak krótkim czasie raczej nie mogło nastąpić zwykłe zużycie eksploatacyjne, którego nie widać gołym okiem.

Będę wdzięczny za dodatkowe sugestie na temat oleju. Są w sklepach oleje przeznaczone do kompresorów. Może taki właśnie będzie najlepszy.

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: Października 15, 2010, 08:35:33 »

Te w sklepach są rzadkie jak siki- a nawiasem HS 19 to bodajże autosan.
A nie przewróciła/połozyła ci się na bok nigdy?

Radziu

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #38 dnia: Października 15, 2010, 09:47:12 »

HS 19 jest od stara tak samo jak HS 17
Poleccam sprezarke od Ikarusa. Jest ona smarowana rozbryzgowo na łozyskach wszystko no i chlodzona cieczą.
Posiadam taką przy butli 150l (sam robilem) i bardzo dobrze sie sprawuje jak narazie :)
W garazu:
2 CZ 175/487
Mz ts 250/2
2 Komary Sztywniaki
Suzuki gs 500
CBR 600 f2 stunt pies
Jawa 350 Ts +  Wozek
"..Pieprzyć to co o nas mówią.. jesteśmy lud¼mi z pasją.."

BoNes

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: Października 15, 2010, 10:10:01 »

Jeśli jest na gwarancji to może zawie¼ ją tam, może to wada fabryczna ?
Ja mam 2tłokową z chyba Kamaza i jest boska  :>

Agent 634-7

• Jawa 350 634-7 1985 r.
  • Starszy Jawer
  • Jawa 350 634-7-13
« Odpowiedź #40 dnia: Października 15, 2010, 13:01:36 »

Mam w garażu HS 19 tylko musiałbym przerobić smarowanie. Tylko chciałbym sie dowiedziec jakie ona ma parametry. U nas w straży w magirusie jest też zajebista sprężarka 8 atm bije bardzo szybko.
Jawa 350 634-7-13

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
« Odpowiedź #41 dnia: Października 15, 2010, 17:43:23 »

HS 14  star- jeden tłok smarowanie rozbryzgiem z własnym odpowietrzeniem skrzyni -poznać ją można po bagnecie do pomiaru ilości oleju
HS 17 star- jeden tłok smarowana z głównej magistrali
HS 18 jelcz- moim zdaniem mało przydatna w garażu ze względu na przelotowy wałek i uszczelnienie tego ustrojstwa
HS 19 star- podobnie jak 17
HS 21 jelcz pr- dwutłokowa podobnie jak 18 ma przelotowy wał i wieczny problem ze szczelnością
HS 31 jelcz -dwutłokowa jak wyżej
S 742 star- starsza siostra 17 i 19 a młodsza 14 jeden tłok smarowana ciśnieniem z magistrali -b.łatwo przerobić na rozbryzg, bardzo fajna jednak już mało spotykana podobnie jak 14

Wszystkie smarowane olejami typu mineralnymi

Do zastosowañ amatorskich najlepsze są 14 i s742 z tym jednak że mają w stosunku do 17 i 19 mniejszą wydajność, ale za to mniej zabawy należy im poświęcić w celu adaptacji do zastosowañ garażowych. 17 i 19 po drobnych modyfikacjach są sprężarkami całkiem całkiem sensownymi posiadając kilka można sobie wystrugać przyzwoity agregat (dwie takie pompy są już całkiem niezłe). Pojemność tłoka ok 160ccm. Przy około 3000rpm wydajność rzędu 250l/min myślę że jest całkiem realna do osiągnięcia- z tym jednak że wtedy trzeba ogarnąć smarowanie ciśnieniem- ale myślę że warto. Wieczny problem z tym sprężarkami to odpowietrzenie skrzyni korbowej...
Jak jest smarowanie realizowane ciśnieniem z głównej magistrali to nie ma problemu. Jeśli ktoś myśli że zaślepienie otworów i zalanie wału do połowy wysokości olejem i wywiercenie w najwyższym punkcie bloku otworu załatwi sprawę smarowani i odpowietrzenia - jest w  poważnym błędzie... Sprężarka się zatrze po tym jak cały olej zostanie wysikany przez otwór odpowietrzający i nie pomogą żadne kominki czy zbiorniki wyrównawcze, albo przerabiać na smarowanie rozbryzgiem albo kombinować ciśnienie do smarowania.

Agent 634-7 poczytaj wcześniejsze moje wypowiedzi w tym temacie, będziesz miał obraz co i jak z wydajnością takiej pompki.

Ciechu a kto powiedział że będzie Ci ona wiernie służyć przez 4 kolejne lata? Tą co ja mam w domu jest używana tylko i wyłącznie do pompowania powietrza do hydroforu (tylko i wyłącznie!) nawet przewodów nie używa się do czego innego. Ma ona ze 2-3 lata i już się ona koñczyć zaczyna... Nie chcę Cię martwić ale Twoja prawdopodobnie czasy świetności ma już za sobą (nasza po ostatnim pompowaniu rzuca już olejem bo w wodzie szczególnie gorącej można wyczuć delikatny zapach oleju, chociaż wytrąceñ jeszcze nie zauważyłem)
Tak jak Jawsim pisze te oleje sklepowe są moim zdaniem "wujowe" na opakowaniach nawet często nie ma klasy lepkości podanej- więc pewnie kujawski z pierwszego tłoczenia też by nie gorzej smarował. Zapewne będac jednocześnie dużo tañszym- lej mineralny.        
« Ostatnia zmiana: Października 15, 2010, 17:46:13 wysłana przez Paweł »

Ciechu

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: Października 15, 2010, 19:26:31 »

Nie przewróciła się nigdy. Trzeba rozbierać i tyle. Zobaczę co jest w środku.

Co do okresu trwałości to nikt nie powiedział ale w miarę oczywiste jest że wydając 700 złotych na sprężarkę nie kupuje się jej na pól roku czy też kilkanaście godzin pracy. To że kilka razy używałem jej przez dłuższy czas nie oznacza że chodzi u mnie na okrągło dzień i noc. Używana jest rzadko i póki co nie przyjmuję  do wiadomości że jej czas minął bo to absurd.

Propozycja z gwarancją jest dobra tylko że wiązałoby się to z dwukrotną wysyłką i zapewne odmową naprawy gwarancyjnej. Skontaktuję się ze sprzedawcą. Niestety nie mam go pod ręką.

Innymi słowy mam Paweł nadzieję że teraz akurat się mylisz :) Jak zbadam sprawę to napiszę tutaj czy sprężarka to złom czy da się coś z tym zrobić.
« Ostatnia zmiana: Października 15, 2010, 19:47:06 wysłana przez Ciechu »

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
« Odpowiedź #43 dnia: Października 15, 2010, 20:12:13 »

niestety obawiam się że coś jednak uległo wypracowaniu (no chyba że zawory zalały się w jakiś sposób olejem i teraz on ścieka w dól - ale to mało prawdopodobne by wtedy nie ubywało by z pod tłoka oleju)

Tak czy siak czekam na dalszy rozwój sprawy ...

Ciechu

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: Października 17, 2010, 23:56:55 »

Pokaż mi zdjęcie Twojej sprężarki- w kadrze chciałbym ujrzeć korek wlewu oleju i silnik.

Agent 634-7

• Jawa 350 634-7 1985 r.
  • Starszy Jawer
  • Jawa 350 634-7-13
« Odpowiedź #45 dnia: Października 18, 2010, 07:43:00 »

http://allegro.pl/katamaran-kamaz-sprezarka-powietrzna-i1246152878.html a co myślicie o tej z kamaza ta po lewej z jednym tłokiem.
Jawa 350 634-7-13

Ciechu

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: Maja 03, 2011, 09:43:37 »

Trochę czasu minęło, w zimie nie używałem kompresora zatem nic nie pisałem. Na wiosnę pierwszy kontakt z urządzeniem to wymiana oleju. Odniosłem wrażenie że sprężarka zaczęła pracować trochę ciszej i szybciej pompować zbiornik. Ciszej chyba jest faktycznie ale z szybkością pompowania to raczej sobie wmówiłem. Tak czy inaczej miałem do pomalowania większą powierzchnię także mogłem sprawdzić czy najgorsza z dolegliwości nadal występuje i niestety tak. Kompresor nadal pluje olejem.

W międzyczasie kontaktowałem się ze sprzedawcą. Zalecił mi zmienić olej i dać znać co się wydarzy. Pociągnę tą korespondencję i zobaczymy co z tego będzie. Póki co zlałem ten świeży olej i ponownie napełniłem go mineralnym olejem silnikowym orlen platinum. Z olejem wyleciało trochę syfu więc może odrobinę przepłukałem urządzenie. Jeśli z kontaktu ze sprzedawcą nic nie wyjdzie to rozbiorę cylinder i zobaczę co tam się może dziać.

Mam odrazu pytanie. Czy poza nieszczelnościami pierścieni jest jakaś inna droga, którą olej może wydostać się ze sprężarki? Czy ona jest smarowana rozbryzgiem?

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
« Odpowiedź #47 dnia: Maja 03, 2011, 11:42:17 »

Tak jest smarowany rozbryzgowo.
Po tym jak zobaczyłem co to jest na zdjęciu, nie wróżę nic dobrego. Innej możliwości przedostawania się oleju nie widzę niż ta o której pisałem. Ogólnie ta sprężarka nie nadaje się do malowania gdyż ma zbyt małą pojemność co będzie powodować że często będzie pompować powietrze a co za tym idzie, będzie dużo kondensatu...