Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 01:30:24
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: mini ankieta: zapłon elektroniczny  (Przeczytany 28044 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

M£ODY

• Jawer
  • WSK 125. JAWka 50
Odp: mini ankieta: zapłon elektroniczny
« Odpowiedź #25 dnia: Czerwca 30, 2006, 10:33:47 »

Jestem od miesiaca szczesliwym posiadaczem Vape  <thumbup> i panowie co jak co,ale moto zmienil sie nie do poznania.z paleniem brak problemow(aby tylko paliwko doszlo i cyk i chodzi i to na dwa gary), przyspiesza jak trzeba,tzn.po 3 tys.obrotow dostaje porządnego kopa i kreci  do 6 tys. :D na każdym biegu. nie wspomne ze na postoju trzyma 1 tys obr. :D i nawet nie baknie , nie gasnie tylko cyka.teraz z silnika plynie muzyka i jestem zadowolony.ze nie wspomne o bezawaryjnosci(jak do tej pory)latwosci montarzu.warto od razu wymienic swiece na jakies NGK i o zaplonie juz sie nie pamieta.ostatnio patrzylem w Ag-motcie za 250zl jest cewka bezstykowa(jeden element) i za 90 zl nadajnik impulsu(drugi element) :P polecam ten zaplon,sam szukalem i glowilem sie nad wyborem, ale doszedlem do wniosku ze lepiej dac raz a dobrze i miec swiety spokoj.warto warto <punk>.jak kumple zobaczyli co jak teraz jawka chodzi to juz sami kasiure zbieraja na elektronika. <punk> <punk>
« Ostatnia zmiana: Października 04, 2006, 15:39:10 wysłana przez M£ODY »

Bosy

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: Czerwca 30, 2006, 13:48:48 »

a ja mam zwykły zapłon z przerywaczmi i uważam że iest bdb. Nigdy nie miałem problemu z zapłonem. Pali zawsze od pierwszego kopnięcia (2 razy kopne na wyłączonym zapłone i następne kopnięcie i juz chodzi). szczerze mówiąc bardzo bym się zdziwił gdyby moja CeZet zagadała dopiero za 2 lub 3 razem. A obroty na biegu jałowym też mam ustawione na 1tyś obr/min

tokarz

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: Czerwca 30, 2006, 18:45:33 »

Może jest to ankieta o gotowych modułach zapłonowych, ale zrobię troszeczkę  <offtopic> i napiszę, że zmontowałem układ na tranzystorze unipolarnym i działa niesamowicie.
 Iskra między gwo¼dziami skoczyła na 3 cm. Przerwa na świecy to 1mm. Jawa ma teraz lepszy dół i nawet na zimnym silniku nieco mniej kopci. Szybciej wkręca się na obroty i przy wysokich obrotach nie kopci aż tak bardzo. Dodatkowo muszę zaobserwować spalanie. Schematu nie mogę załączyć :( Może ktoś mi powiedzieć dlaczego nie mogę nic załączać, a inni mogą ?

NaczelnyFilozof

• Jawer Weteran
  • Cezet 350 '83 NCC-1701-D USS Enterprise
    • www.e75.prv.pl
« Odpowiedź #28 dnia: Czerwca 30, 2006, 22:53:45 »

:( Może ktoś mi powiedzieć dlaczego nie mogę nic załączać, a inni mogą ?

Fotke? Fotke zamieść tu: www.fotosik.pl a linka wklej do posta  <cheers>
Naczelny Filozof
Cezet 350 '83 [z dwoniącym tłokiem] [bez kilku podkładek] [w kolorze Zielonego Trabanta]

tokarz

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: Lipca 01, 2006, 08:51:44 »

Nie fotkę, a schemat ideowy. Muszę napisać w sprawach administracyjnych o tym. Warto zmontować coś takiego, Całość wyniosła mnie 25 zł przy założeniu, że posiadałem:
- laminat
- pasek blachy aluminiowej
Pomęczę się może dziś i zrobię schemat montażowy też.

NaczelnyFilozof

• Jawer Weteran
  • Cezet 350 '83 NCC-1701-D USS Enterprise
    • www.e75.prv.pl
« Odpowiedź #30 dnia: Lipca 01, 2006, 14:51:53 »

Nie fotkę, a schemat ideowy.

Ale ten schemat jest *.jpg? W formie pliku graficznego? No nie?
Naczelny Filozof
Cezet 350 '83 [z dwoniącym tłokiem] [bez kilku podkładek] [w kolorze Zielonego Trabanta]

rumcajs251

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: Lipca 01, 2006, 20:02:04 »

hmm powiedz cos wiecej o tym zaplonie.Masz dwa oddzielne moduly na kazdy z garow czy zrobiles to na jednym module? jakie doskladnie zastosowales tranzystory? Ja chcialem zrobic na Bux30 ale koszt 14 zl za jeden tranzystor mnie troszke ostudzil.Ponadto chcialem zrobic dwa moduly na kazdy z garow i podlaczyc to do oryginalnego rozdzielacza Vape.

tokarz

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: Lipca 02, 2006, 09:43:16 »

Niestety zapłon składa się z dwóch modułów, co zwiększa nakład pracy i pieniędzy.  Zbudowany jest na tranzystorach IRF840. Koszt około 3 zł / szt. Do tego dwa tranzystory sterujące. Całość wyniosła mnie 22 zł, nie licząc laminatu, cyny, małego radiatora, itp. (to akurat miałem).
Niestety układ wymaga zastosowania negatora, podobnie jak moduł z www.izi.republika.pl. Plusem jest tranzystor n-mosfet, który ma małą rezystancję i nie grzeje się za bardzo. Minusem jest to, że po pewnym czasie uszkodził mi się negator. Nie wiem czy to była wina samego scalaka, czy też może nie powinien on w takich warunkach pracować. Jeśli uszkodzi mi się jeszcze raz, to zbuduję moduł z http://www.niebieski.jasna.tarnow.pl/modyfikacje/autozaplon1.html
Jest o tyle lepszy, że nie wymaga negatora. Niestety jest na tranzystorze bipolarnym, który wymaga większego radiatora. W tej chwili, całość mam umieszczoną pod zbiornikiem paliwa. Przy bipolarnym chyba radiator będzie ciężko tam wepchnąć, żeby pozostał 'niezauważalny' :)
Jak ktoś chce, to niech poda maila, wtedy wyślę schemat i zdjęcia prototypu. Teraz wszystko jest na jednej płytce, ale z tym samym radiatorem (opis zdjęć).

rumcajs251

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: Lipca 03, 2006, 16:34:20 »

moge prosic posiadacza zaplonu Vape o zrobienie zdjecia tego nadajnika impulsu z bliska.Prosze o przeslanie na adres rumcajs251@interia.pl z gory dzieki.Ile przewodow wychodzi z tego nadajnika do modulu? Na stonie agmotu jest fotka tego nadajnika i kosztuje 90 zl i nie wiem czy w cenie jest tarcza sterujaca czyli palec rozdzielacza czy tylko ten nadajnik.W chwili przejscia palca rozdzielacza obok czujnika mamy stan zwarcia czy rozwarcia?

AndrewS

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 638-0 88r
« Odpowiedź #34 dnia: Lipca 03, 2006, 23:54:30 »

tokarz ten schemat to kit vellemana
wlasnie jestem w trakcie projektowania plytki do niego
ciekaw jestem czy podobnie wyszla tobie :)
mam gdzies opis tego ukladu z elektroniki praktycznej
zreszta jest do pobrania ze strony EP
Pozdrawiam Andrzej
Jawa 350 638-0 88 r.
FSO 125p 1.4 16V MPI 89 r.
Rover 800 99 r.

tokarz

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: Lipca 05, 2006, 17:28:33 »

Moja płytka jest wyjątkowo mała  :>
Zostawiłem conieco miejsca z drukiem na dokręcenie tranzystora. Mam pod ręką akurat IRFP250 (N-MOSFET 200V 30A 190W 0,073R), które mają wyjątkowo małą rezystancję (0,073R), więc będę mógł zrezygnować z dodatkowego radiatora :) Druk w pełni wystarczy.
Co do sterowania ujemnym impulsem, to jak masz zamiar to rozwiązać ? Ja chyba po prostu z przerywacza będę podawał masę, bo negator jest dodatkowym skomplikowaniem, który już raz mi wysiadł... nie chciałbym w trasie mieć takiej przygody.
A dodatkowo, po zbadaniu oscyloskopem, okazało się,  że negator nie jest w stanie zrobić tak stromego zbocza, jak bezpośrednie podanie impulsu na wejście układu. Niestety to przekłada się bezpośrednio na jakość iskry oraz grzanie tranzystora mocy.
Myślałem też o zastąpieniu tranzystora na taki z kanałem P, ale nie wiem czy to wyjdzie ze względu na konstrukcję układu. A jak mam go bardzo modyfikować, to wolę sam od początku zaprojektować.
AndrewS - co do tego rezystora 300R/1W, to bez namysłu daj 150R/2W, a nawet jak się zdecydujesz dać 300R to i tak daj 2W, bo 1W okropnie będzie się grzał.
Rezystor ten jest bardzo istotny, bo przepuszcza prąd przez przerywacze, żeby nie śniedziały. Przy 14,5V i 300R popłynie 48mA, to nieco mało, lepiej niech 100mA popłynie. A nawet i 200 - 300mA by nie zaszkodziło, ale to by wymagało dużego rezystora, który nijak by nie pasował do reszty, no i byłby niewygodny w konstrukcji.
Tutaj daję link do schematu:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=80938&highlight=elektroniczny+zap%B3on&sid=2b901af9ab83f0d6f06e8fa33e245c8f
Jak już doskonale opracuję ten moduł, to dorobię sobie czujnik indukcyjny wraz z generatorem impulsów. Wtedy zupełnie pozbędę się przerywaczy i będę miał spokój. Choć tylko dwa razy regulowałem zapłon w Jawie :)

AndrewS

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 638-0 88r
« Odpowiedź #36 dnia: Lipca 05, 2006, 21:54:04 »

no oryginalnie ta plytka ma 3,5x7cm
i na takiej i ja to zaprojektowalem, patrzac na fotke oryginalnego modulu,

co do sterowania to przeciez przez przerywacz na cewke podawana jest  wlasnie masa  przynajmniej tak wypatrzylem na schemacie

jesli by cie interesowaly artykuly o zaplonie to daj znac to ci wysle to co mam
Pozdrawiam Andrzej
Jawa 350 638-0 88 r.
FSO 125p 1.4 16V MPI 89 r.
Rover 800 99 r.

insane

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: Lipca 06, 2006, 18:46:06 »

zaplon : iZi v1.1
typ : TCI, mikroprocesorowy.
sterowanie : transoptory szczelinowe.
wykonanie : moje własne.
dystrybutor : zaplon niedostepny w handlu.
status projektu : jak mam chwile, to ciagle cos w nim grzebie, glownie w charakterystykach wyprzedzenia.

liczba przejechanych km na tym zaplonie :
- jawa 638 : pi razy oko 20 000
- cz 472.6 : 6000
- w jawie 638 kumpla : 4000?

zalety :
+ bezobslugowosc = raz ustawiasz, smigasz i o zaplonie zapominasz;
+ mozliwosc dostosowania charakterystyki do konkretnego silnika i potrzeb wlasnych (przykladowy screen: www.republika.pl/mixol/izi.JPG);

wady :
- ustawienie czujnikow wymaga precyzji, narzedzi (przydal by sie czujnik zegarowy) i doswiadczenia, ktore zdecydowanie ulatwilo by ta operacje;
- instalacja tego zaplonu nie jest rzecza latwa dla osob, ktore wogole nie maja obycia z "kabelkami", szczegolnie w swoim motocyklu. Podejzewam rowniez, ze dla tych samych osob montaz takiego ukladu z gotowych elementow bedzie wielkim problemem.

komentarz:
jak wiadomo, kazdy swoje dziecko chwali :)

bonus :
Zastanawiam sie czasem, ilu chetnych bylo by na taka opcje, gdybym udostepnil na swojej stronie internetowej niezbedne do skonstruowania tego zaplonu schematy, rysunki plytek i kod dla mikrokontrolera oczywiscie w wersji skompilowanej. Tak sie pytam, bo zastanawiam sie nad opcja, aby uklad ten zrobic typu freeware i udostepnic ludziom oczywiscie na ich wlasne ryzyko. Tylko jest jeden problem - trzeba by wszystko obrac w ladna i czytelna szate graficzna - znaczy sie zrobic jakas DTR, zeby to mialo sens. Ze mnie jest len patentowany :P wiec moze ktos mnie namowi, podajac sensowne argumenty?

rumcajs251

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: Lipca 06, 2006, 18:57:02 »

No witamy Insane:) fajna stronka.Napewno duzo osob juz dzieki koncepcjom i schematom staralo sie zrobic cos na ksztalt twojego zaplonu.No gdybys udostepnil schematy plytek twojego ukladu lub opisal bardziej szczegolowo dla osob mniej wtajemniczonych w elektronike to napewno bylo by to lepsze niz kupowanie dupiatych modulow firmy *******.A po 2 samemu zrobiony uklad zaplonowy jest o tyle lepszy ze mozna go bez problemu naprawic w razie jakiejs usterki. Ja naprzyklad nie mam pojecia jak zrobic czujnik indukcyjny zeby zastapic przerywacze.moze ktos mi pomoze i opisze to na chlopski rozum.

tokarz

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: Lipca 06, 2006, 20:03:18 »

AndrewS - to u mnie coś musi być z elektryką przerobione, bo na stałe mam "-", a "+" podaję przez przerywacz :( Co do zapłonów, to możesz to podesłać na tokarz5(małpa)o2.pl - wiadomości nigdy za wiele.
rumcajs251 najlepiej jest wytrawić sobie płytkę (podstawkę), którą mocujesz zamiast płytki przerywaczy. Następnie nawijasz dwie cewki i mocujesz je do w/w płytki. Na drugiej  płytce mocujesz dwa magnesy, które w czasie obrotu wraz z wałem będą indukowały napięcie w cewkach. Te podają impuls na układ kształtowania impulsów , który podaje sygnał na moduł zapłonowy. I dalej już wszystko dzieje się tak jak w przypadku przerywaczy.

rumcajs251

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: Lipca 06, 2006, 22:06:08 »

trzeba nawijac cewki czy da sie wykozystac cewki z jakiegos urzadzenia np przekaznika?

tokarz

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: Lipca 07, 2006, 21:04:14 »

Problem jest w tym, że jest mało miejsca na cewki, a te od przeka¼ników są znacznie większe. Można na pewno wykorzystać przewód z cewek przeka¼nikowych, nawijając go na jakąś małą foremkę, najlepiej metalową (zwięszy to indukcyjność cewek).
Ja do tego zamierzam użyć metalowych szpulek od maszyny do szycia, które odpowiednio zwężę (moja mama posiada coś takiego). Można odwinąć przewód z cewki przeka¼nika, foremkę przeciąć, zwężyć i ponownie skleić. Niestety jest to plastik. Te od maszyny mają taki sam kształt ale są metalowe.
Magnesy kupię neodymowe, bo te są ¼ródłem zdecydowanie silniejszego pola magnetycznego. To bezpośrednio wpłynie na indukowane napięcie. Im silniejszy impuls z cewki, tym łatwiej jest go pó¼niej "ukształtować".
AndrewS dzięki za materiały.
Poprawiłem instalację i teraz minus mam z przerywacza. Zauważyłem, że na cewkach mam 10V, przy 12V z akumulatora. Pewnie gdzieś, jakiś styk zaśniedział, może sam załącznik zapłonu :( Zapłon i tak działa wyśmienicie. Przy IRFP250 nic się nie grzeje, mimo iż te są dokręcone do druku o powierzchni ok. 5x3.
rumcajs251 możesz wykorzystać transoptory szczelinowe, co uprości sprawę. Niestety el. optoelektroniczne są bardzo czułe na zmiany temperatury.

insane

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: Lipca 07, 2006, 23:44:10 »

Niestety el. optoelektroniczne są bardzo czułe na zmiany temperatury.

Czy swoja teze potwierdzasz jakimikolwiek przeprowadzonymi doswiadczeniami?

Z czystym sumieniem moge polecic transoptory szczelinowe TSCT1103, z ktorych to korzystam w jawie od samego poczatku. Wszystko chodzi wporzo, nawet w upał.

Rozwiązanie na transoptorach ma tą wyższość nad cewkami, że bardzo łatwo jest zabazować (ustawić) takie czujniki w silniku. Jeżeli juz kolega sie uparł na rozwiązanie magnetyczne, to lepiej pomyśleć nad hallotronem. Czujnik halla np 3515 lub 3516 produkowany przez Allegro - nie mylić z naszym alledrogo - albo cos innego : http://www.elenota.pl/search.php?szuk=hall&man=--wszyscy--&ile=50&start=0. Oczywiście warto wnikliwie patrzec w katalogi i temperatury pracy konkretnych elementow.

Odnośnie magnesow neodymowych, to uważał bym na nie, ze względu na zbyt niską - jak dla takich warunków pracy - temperature Curie, a wcale tak silne pole magnetyczne nie jest potrzebne.

tokarz

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: Lipca 08, 2006, 10:44:06 »

insane - badałem elementy optoelektroniczne w funkcji temperatury. Przy zmianie temperatury pokojowej (22 st. C) do 80 st. C, sygnał wysyłany przez transoptor malał prawie dwukrotnie :(
Może i wystarczy to do wysterowania zapłonu, ale nie chciałbym w Warszawie stanąć z czymś takim w korku bez możliwości ominięcia ;(
We¼ nawet zwykłego LEDa i go podgrzej do ok. 80 st. C; zacznie zdecydowanie słabiej świecić.

Johnny

• Jawer Weteran
  • JAWA TS350 '90 WSK 125 M06B3 '77
« Odpowiedź #44 dnia: Lipca 08, 2006, 11:25:16 »

Do wykonania czujnika indukcyjnego nie jest potrzebny wcale bardzo silny magnes- może to byc nawet szkodliwe gdyż silne pole magnetyczne uniemożliwi dokladne wyregulowanie punktu zapłonu.

Z wrażliwością elementów optycznych na temperaturę bym nie przesadzał- takie rozwiązania były dawniej stosowanie w produkcji i zrezygnowano z nich dlatego że były czułe na zabrudzenie którego w poje¼dzie nie można uniknąć.

Najlepszym rozwiązaniem stosowanym obecnie powrzechnie są właśnie czujniki Halla.

Insane odezwij się do mnie na PW to sie zgadamy dokładnie jeśli chcesz pomogę Ci opracować DTR'kę do tego zapłonu:) ewentualnie służę radą i pomocą jeśli chodzi o elektronikę.

rumcajs251

• Gość
« Odpowiedź #45 dnia: Lipca 08, 2006, 15:03:09 »

a mozna zamiast nawijac jakies cewki itp zastosowac kontaktrony? albo przekazniki CUP-P na bazie wlasnie kontaktonow? Jesli ktos nie wie co to kontaktron to najczesciej je mozna spotkac w licznikach rowerowych.Jak to sie ma do pola magnetycznego wytwarzanego przez sam alternator?

Johnny

• Jawer Weteran
  • JAWA TS350 '90 WSK 125 M06B3 '77
« Odpowiedź #46 dnia: Lipca 08, 2006, 15:40:12 »

Kontaktron może nie zapewnić wymaganej precyzji. Co innego stwierdzić, że nastąpił jeden pełny obrót a co innego stwierdzić dokładne położenie wału.

Jeszcze odniosę się do wrażliwości optoelektroniki na temperaturę.
Każdy element półprzewodnikowy jest bardzo wrażliwy na temperaturę, nie wnikając w szeczegóły można powiedzieć że należy tak zaprojektowaćstopieñ wejściowy modułu zapłonowego żeby nie był on wrażliwy na zmiany parametrów fotoelementu spowodowane temperaturą.

antek

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: Sierpnia 07, 2006, 10:37:46 »

Jestem szczęśliwym posiadaczem VAPE i ma same plusy.Trzeba się niezle na trudzić,aby tak ustawić tradycyjny zaplonik.Narazie zrobiłem 500 km i jest rewelacja.Polecam VAPE ,bezproblemowy ,wcześniej też mialem parametti dzik 7 to porażka

asdx21

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: Września 11, 2006, 18:59:38 »

Hej Andrew S! Wyslij mi jeśli możesz wszystkie materiały dotyczące zapłonu elektronicznego do jawy 350 , który można zrobić sobie sam. Bo dla mnie to temat palący. Już mam dość mojego starego zapłonu do tego stopnia że już na mojej czesi nie je¼dzę i to dlatego mnie tak pali! Moj adres: asdx21@wp.pl

Sikor

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: Października 13, 2006, 22:31:04 »

Panowie zdecydujcie sie na jedno rozwiązanie i spiszcie to jakoś w całość bo chetnie bym sobie coś takiego smontował ale do stwozenia samemu to jestem zbyt zielony