Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 19, 2026, 21:46:06
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: mini ankieta: zapłon elektroniczny  (Przeczytany 28021 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Johnny

• Jawer Weteran
  • JAWA TS350 '90 WSK 125 M06B3 '77
mini ankieta: zapłon elektroniczny
« dnia: Listopada 05, 2005, 00:12:22 »

Mam taką małą propozycję :) Niech poniżej wpiszą się użytkownicy zapłonów elektronicznych :D Krótko: nazwa zapłonu i czy jest się zadowolonym/niezadowolonym. Ewentualnie krótki komentarz odnośnie wad i zalet :)
Myślę, że pozwoli to stworzyć jakiś obiektywny "ranking" zapłonów :)

Z góry dzięki "w imieniu służby".  ;D

semaj

• Gość
Odp: mini ankieta: zapłon elektroniczny
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 05, 2005, 00:29:58 »

hehe, to ja pierwszy występuję z szeregu :)

nazwa zapłonu?Prameti
model?nie mam pojęcia:) - chyba dzik-7, albo jakoś tak :) duży z zieloną diodą i 2 mocowaniami
zadowolony?no ba  8)
uwagi?http://strony.aster.pl/semaj
uwagi w skrócie?trzeba pogłówkować, inaczej nie masz szans :P
uwagi ogólnie?DU¯Y  +  ;D
ocena 2-5?4+

STÓWA

• Jawer Weteran
  • Ile to już lat ?
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 06, 2005, 21:30:55 »

No to ja jako drugi ;)      zapłon Prameti   ,z opisu podobny do zapłonu semaja        ,mam go już 2 sezon   ,jestem raczej zadowolony   .A teraz kilka uwag :ograniczenie v-max chociaż mi to zbytnio nie przeszkadza ,spadające wolne obroty przy lekkim dodaniu gazu ale do tego też się przyzwyczaiłem,nie zauważyłem jakiegoś znacznego spadku zużycia paliwa i nie piszę tu o ilościach litrowych,    a plusy : bezobsługowość  :)

Johnny

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 09, 2005, 23:08:53 »

No Panowie a może i Panie :D wpisujcie się:)

To nie boli  8)

Możej

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 10, 2005, 18:51:54 »

Zapłon Prametti...
Jak narazie niezawodny :) Wszystke + i - które znam zostały juz wypisane ;)

MOTOMYSZOR

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 12, 2005, 07:47:35 »

Zapłon digitech 2. Sam moduł elektroniczny STS-12.

Strona: http://www.republika.pl/digitech2/

Plusy: zajeb... iskra, zostają przerywacze (łatwy powrót do oryginalu), cena 70 zł, jawcia ładnie pali i równo chodzi. Mozna ją odpalić żeby chodziła ,,do tyłu" a co lepsze sama czasem tak zapala i przy daniu gazu jest ....  ;D Gościu który to sprzedaje jest wporzo i jak mu się rozsądnie uzasadni to bez problemu ( i bez dopłat) przyjmie reklamacje....

Minusy: trzeba wstawić cewkę ( i to o odpowiedniej że tak powiem impedentacji) od maluszka (polecam blazet 101 na Allegro za 5-10 zł). Troszeczkę kłopotliwa regulacja. Jak ma się niesprawną instalację elektryczną to mozliwość spalenia

Mi się ten zapłoniok sprawował dobrze mimo problemów z pierwszą zakupioną sztuką która kaprysiła.

Johnny

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 13, 2005, 13:04:53 »

W tym miejscu prosba do MOTOMYSZORA o opis regulacji:) Bojeszzce na straym forum takowy opis sie pojawił i z tego co pamiętam trzeba było jakoś dziwnie przerywacze ustawiac zeby się na przemian otwierały. Myślę  , że opis taki zainteresuje szersze grono użytkowników. Z góry dzięki :D

MOTOMYSZOR

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Listopada 15, 2005, 11:47:40 »

No więc....
Opis dotyczy regulacji przy jednym module i przy załozonej cewce od maluszka ,,blazet 101'' (przy zapłonie z modułem sprawa odpowiednich oporów w obwodach wysokiego i niskiego napięcia to rzecz wyjątkowo ważna. Tak samo jak dobre przewody zapłonowe).

Ponieważ jeden moduł dostataje impulsy z 2 przerywaczy musi być tak że jak jeden daje impuls czyli się otwiera to ten drugi przerywacz jeszcze musi być rozwarty przed otwarciem tego pierwszego. Czemu? ano jak by był zamknięty to wtedy ten pierwszy przerywacz nie da impulsu bo obwód jest zamknięty..... Ale zakręciłem  ;D

Tak więc cała regulacja polega na tym zeby tak ustawić zapłon żeby otwarcie przerywacza było utrzymane przez ponad 180 stopni obrotu wału przy jednoczesnym maksymalnym rozwarciu przerywacza 1 mm.
Mnie na początku się to nie udawało..... ale w koñcu po serii testów jawa śmigała...  :D

luki

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Listopada 16, 2005, 16:03:53 »

moim zdaniem zapłon elektroniczny to jest lepszy od zwykłego ze stykami

MOTOMYSZOR

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Listopada 16, 2005, 18:15:47 »

Gratuluje Witowski dobrego zdania......   ;D

rumcajs251

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Listopada 26, 2005, 14:52:10 »

zaplon Prametii:: uzywany okolo 3 miiesiecy.Na poczatku wszystko ok.Ostatnio problemy z zanikiem iskry,przerywaniem a dzis modul chyba zakonczyl swoj zywot.Kichlo z klumika lampa na module juz przestala wogole sie zapalac no i nie ma iskry.Nie wiem co moze byc przyczyna ale jak wyciagam kluczyk z stacyjki tylko w tym momencie mam przez chwilke iskre:/ h... wie co jest grane. Jakby nie to to bylbym zadowolnony.

WhitePower

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Marca 21, 2006, 12:54:11 »

A ja czytajac wypowiedzi o Prametii na necie to widze ze macie z nim wiecej klopotow niz z tradycyjnym :):) nie wiem czy jest to warte tyle kasy :] sam chcialem taki zakladac ale sie rozmyslilem

antek

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Marca 27, 2006, 16:16:00 »

Witam,
Zaplon parameti ,dzik,kupiłem w zeszłym roku w czerwcu.Po zamontowaniu ładnie chodziła na wolnych obrotach,ładnie zapalała,ale odczuwalny spadek mocy.Wymieniłem świece na champion i przewody z fajkami silikonowymi.Nic nie pomogło ,max 100km/h,odczuwalna wyższa temperatura silnika.Wysłany na wymienie do producenta i dostałem nowy moduł ,ten sam problem.Po 600km przestał pracować na jeden gar.Założyłem platynki i moc wróciła.Moja jawa odzyskała ducha,przelotowa prędkość w granicach 100km/h nie robi problemu.Nie polecam tego układu zapłonowego.

Gooch

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Marca 27, 2006, 16:35:37 »

Widze ze nikt narazie nie miał doczynienia z VAPE'em  :P Szkoda ze nie ma na forum tego "ktosia" co jego jawa była opisywana w ¦M bo by cos moze o tym zapłonie rozjaśnił

Johnny

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #14 dnia: Marca 27, 2006, 16:48:15 »

Z tego cco Milimetr pisał na swojej stronie to chyba był zadowolony z tego zapłonu :)
Obecnie jeste w trakcie zakupu tego zapłonu więc mam nadzieję że za niedługo bede sie mógł wypowiedzieć o VAPE :D

fizyk0

• Gość
« Odpowiedź #15 dnia: Kwietnia 02, 2006, 16:10:22 »

Więc tak. Najpierw kupiłem Prametti.Nie bede sciemniał same minusy.Kłopotliwa regulacja punktu bazowego.Tarczka sterujaca niczym nie ustalona na wale kąt ucieka przy dokręcaniu.Jakos ustawiłem pierwsza próba no niby idzie w miare.Przejechałem kilka kilometrów moto zgasło brak iskry.Wymienili mi moduł.Znów ustawianie.Czuc wyrazny spadek mocy ,moto kiepsko sie zbiera przy przejsciu z niskich do wyzszych obrotów.Wkurzyłem się i zdecydowałem sie na Vape.Spory wydatek bo 370 zł.Ale naprawde warto.Prosty montaż zadnej regulacji (jedno położenie do przykręcenia).£atwy rozruch ,równa praca silnika,troszkę mniejsze spalanie i moto ładnie przyspiesza w całym zakresie obrotów.Dlatego mimo swojej ceny polecam Vape.

jawamania

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Kwietnia 04, 2006, 14:24:15 »

Znajomy wlasnie sklada swoja cesie i zakupil zaplon Vape.Niedlugo sie okaze czy warto bylo;)

JAWABUZA TS 350

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Maja 10, 2006, 00:24:18 »

Witam kolegów.
 Może was zaskocze a może nie ale sam zrobiłem elektronika  <thumbup>.Działa to na zasadzie DIGITECHA i sprawuje sie całkiem nie¼le.Dodam że koszty wyniośly mnie ok 15 pln na dwa gary za części.Działa to tak samo jak u motomyszora,i ponoć chodzi też na 6v.Jawa chodzi teraz zaje....iście,jest bardziej elastyczna nie¼le wkręca sie na obroty i równo chodzi.Jak bede miał czas to zrobie jakiś gotowy projekt i zapodam wszystkim.Pozdrawiam JAWABUZA-WYMIATA <punk>

MOTOMYSZOR

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Maja 10, 2006, 07:42:28 »

Na necie sporo jest projektów takich modułów. problemem jest własnie wykonanie  <mur> Bo ja jak pomyslę o lutowaniu i temu podobnych rzeczach to słabo mi się robi :P
Dobry tez jest ( i tani) moduł z poloneza

Tomek

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Maja 12, 2006, 13:02:54 »

Wczoraj stałem się szczęśliwym użytkownikiem zapłonu VAPE  :D Moje odczucia są takie same jak Fizyka. Moto dużo lepiej odpala, przyspiesza i ogólnie kulturalniej pracuje. Zapłon ma być ponoć bezawaryjny i to jedna z większych jego zalet, która rekompensuje tą wysoką cenę. Jakby się coś popsuło to na pewno dam znać. Pozdrawiam
(chciałem wstawić fotkę ale nie dało rady...)

MOTOMYSZOR

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: Maja 12, 2006, 14:39:52 »

Ja nie kupiłbym vape..... Za duzo kasy jak dla mnie.  :'(
Póki co zostanę przy digitechu. naprawdę dobrze działa a poczatkowe problemy to wynik zabawy z elektryką  :> przy cenie 70 zł (to ten lepszy moduł) + 10 zł za cewkę od malucha to chyba najlepsze rozwiazanie.....

Możej

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Maja 15, 2006, 00:16:59 »

A ja na Prametti jak je¼dziłem, tak jeżdże :) nie miałem z nim od początku żadnego problemu i mam nadzieje,że tak pozostanie :P :)

adamnajawie

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwca 12, 2006, 15:28:43 »

Do Motomyszora

Ten model twojego modułu to STS -12 Standardowy?
Na początku w opisie dla silników dwucylindrowych pisze że do jawuni potrzebne są dwa moduły. A ty masz chyba jeden(bo mówiłeś że dałeś 70zł)? On obsługuje na raz dwa gary?

MOTOMYSZOR

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: Czerwca 15, 2006, 18:24:16 »

tak, mam STS-12 czyli ten za 70 zł. Jako że jest on jeden więc trzeba do tego zmieniać cewkę było na taką od maluszka (jedna cewka z dwoma wyjściami na przewody zapłonowe). Moduły te są szybkie i spokojnie wyrobią na 2 cylindry. Jeden moduł podłacza się pod oba przerywacze i reguluje tak jak wcześniej pisałem.
Do tej pory zrobłem juz na digitechu jakieś 3 tyś km. super jazda....

STÓWA

• Jawer Weteran
  • Ile to już lat ?
« Odpowiedź #24 dnia: Czerwca 25, 2006, 22:11:29 »

A ja musze się odezwać.Znalazłem kolejną zaletę Prameti.Ostatnio spadło mi napięcie na akumulatorze do takiego poziomu że ledwie zapaliły się kontrolki.Pomyslałem sobie że bez ładowania się nie obejdzie ale postanowiłem spróbować.Kilka kopnięć na ssaniu ,włączenie zapłonu i ..........niespodzianka ,silnik zapalił <thumbup>Na wolnych obrotach zapalała się kontrolka ładowania(brak wystartczającego napięcia do wzbudzenia alternatora) ale po przekroczeniu 1200 obr skok napięcia do 14V.Potem sobie przypomniałem że przeczytałem w opisie iż takie zapłony(prameti) można montować w silnikch z instalacją 6V.  <thumbup>Nie wiem jak zadziała VAPE w takich warunkach ale na standardowym zapłonie bez pchania lub ładowania aku  by się nie obyło.Mój PRAMETI pracuje już 3 sezon i na razie bezawaryjnie. <punk>