Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 09:38:33
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Instalacja elektryczna własnej roboty / MADE in HOME - jak się do tego zabrać?  (Przeczytany 12155 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Crick

• Gość

Witam.
Powoli przymierzam się do położenia nowej instalacji w mojej TS ponieważ już coś przebija gdzieś, a na tak na oko wszystko jest ok, wkurzyłem się już tym  :o

I tu moje pytania, jakie kable trzeba zakupić, jakie kolory i ile metrów?
Licze na konkretne odpowiedzi.

Brein

• Gość

Crick

• Gość
Odp: Przygotowanie nowej instalacji w TS - zakupy - jakie?
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 30, 2009, 10:40:53 »

Brein dzięki wielkie, zapomniałem o Twej stronie <wstyd>

"oraz 2 m kabla (o przekroju 2,5mm)" rozumiem że przydałoby się kawałek czarnego (- z aku do masy) a reszta czerwonego?

Dodane do zakładek :) będę modził jak zrobie zakupy

http://www.breinride.home.pl/moto/wws/index/schematy/instalacja638.gif kolorowy schemat  <eek>

SUPER  <cheers>

A jeszcze pytanko, te cewki A i B są oznaczone, które są ktore? B lewa A prawa?

I rozumiem że

To są konektorki?
« Ostatnia zmiana: Grudnia 30, 2009, 10:52:19 wysłana przez Crick »

AndrewS

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 638-0 88r
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 30, 2009, 22:50:16 »

Pozdrawiam Andrzej
Jawa 350 638-0 88 r.
FSO 125p 1.4 16V MPI 89 r.
Rover 800 99 r.

Crick

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 30, 2009, 22:56:56 »

masz jeszcze takie wyjscie

http://jawaczesci.pl/316,instalacja-elektryczna-12v.html
 :>
fajniuchne :)

ale ta duma ze się coś samemu zrobiło ^^

fajną kostkę mają na wyjściu do przełącznika :)

hehe kostka ISO taka do radia też ma bodajże 8pinów ją chyba wykorzystam :D i tez będę miał na kostce ;]
« Ostatnia zmiana: Grudnia 30, 2009, 23:08:36 wysłana przez Crick »

BoNes

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 31, 2009, 10:11:27 »

Powodzenia że wypniesz piny z kostki ISO, te fajne kostki ze śmiesznego materiału możesz wyciągnąć ze starej skody.
Lepiej zastosuj takie kostki http://allegro.pl/item840591533_zlacze_elektryczne_konektorowe_2_stykowe_kpl.html piny wypina się za pomocą cienkiego śrubokręta i wchodzą do środka zwyczajne konektory.
Możesz też kupić takie http://allegro.pl/item863651659_zlacze_elektryczne_oh_2_hermetyczne.html ale tu są takie same konektory jak w kostce ISO, kostka kosztuje swoje ale jest hermetyczna, mała i nawet nie brzydko wygląda. Nie sugeruj się cenami z allegro bo są pozażywane, oczywiscie kostki możesz dostać do 8 pinów, hermetyczne do większej ilości.  
« Ostatnia zmiana: Grudnia 31, 2009, 11:55:31 wysłana przez BoNes »

jknick

• Młodszy Jawer
  • **
Instalacja elektryczna MADE in HOME - z czym to się je
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 02, 2011, 16:09:52 »

Temat dotyczy głównie Jaw z instalacją 6V gdyż to właśnie tam występuje sławetny problem niedoładowania. Walka toczy się o każdy elektron niczym w samochodzie Porsche i jego znaczkiem marki w formie naklejki dla odchudzenia. Jedną z broni na polu bitwy jest zmniejszanie oporu instalacji. Wywalmy konektorki. Teraz przypatrzmy się przewodom. I tu jest główny temat.
Pewnie walnąć nowe. Przewody o przekroju 1,5mm. Rzadko już spotykane przewody niskiego napięcia. A weź tu je kup! I to jeszcze w wypadałoby 7 kolorach. Na mieście znajdą się może 3. To może w internecie. Szukam i szukam i lipa i... Też mały wybór ale przynajmniej sprzedaż na metry. O! Jest! 5 kolorów, super. Czytam szczegóły... Taa, fajnie- sprzedaż w rolkach po 100m. Mogę se kupić... Po 70zł za każdy kolor. Na szczęście jest forum. Tu czytam porady aby kupić wiązkę od ciągnika bądź przyczepy. Zawsze coś. Ale to jeszcze nie wszystko...
Czy naprawdę warto zmieniać kable? Podobno te nowe to jakaś wielka lipa jest. Instalacje w nowych samochodach szybko się psują. Linki się rwą, na przewodach pęka izolacja, tracą ją. Kolejna sprawa z cyklu "podobno". Podobno elektrycy kupują stare wiązki kabli, odzyskują przewody i z nich robią instalacje, bo nowe przewody, jak już wcześniej było pisane, siakieś takie badziewiaste są.
Tak więc: Robić czy nie robić? Skąd bierzecie na to kable i ogólnie jak się sprawa ma w praniu, porady, sugestie. Myślę, że o tym Warto Rozmawiać.

Pozdrawiam

grochu

• Jawer
Odp: Instalacja elektryczna MADE in HOME - z czym to się je
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 02, 2011, 17:14:29 »

Ja odnowiłem swoją starą instalacje, trochę kabli ze starej instalacji od TS w dobrym stanie oczywiście :) i cyka...
A problem niedoładowania??
Dla mnie on nie istnieje, wszystko oryginalne tzn regulator, prądnica itd.
Ładowanie mam super na instalacji 6V, a mity o "psującym się ładowaniu w 6V" są dla mnie nieuzasadnione.
Jeżdżę (jeździłem bo silnik rozłożony) cały czas na światłach i było ok.
Przy obrotach 3500 tys paliło mi bezpiecznik 15A dlatego musiałem zastosować 25A i działał cały czas.
W nocy światła bialutkie mam, kierunki też migają razem z drogowymi, ale tak po 1s od włączenia, gdy się zapalą świeca ładnie (przerywacz mechaniczny).
Jeśli dobrze wszystko zrobisz i będziesz miał zadbane i czyste to zapomnisz o słabym ładowaniu na prądnicy.
Producent tak to zrobił aby działało, a że inni o to nie dbają to tak się dzieje.
Pozdro

Z Cezetką jest jak z kobietą, poznasz, pokochasz a później rozbierasz.
A ze skuterem jak z prostytutką, siadasz i jedziesz.

http://www.youtube.com/user/grochu1103?feature=mhum

http://polskajazda.pl/Motocykle/CZ/350/125736

gg 9594878

Tigras

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 02, 2011, 19:01:19 »

"a dostanie przewodów w 8 kolorach i przekroju 2.5 i 1.5 to masakra"

Masakra to mało powiedziane.
W jednym sklepie gość zaoferował 5 kolorów, 1.5 nie miał wcale wiec upchałem 2.5 z altka do prostownika, do tego jak się okazało  czerwony się mu jednak skonczył i zastąpiłem je brązowym. Bieda jak cholera, chyba najlepiej w hurtowniach szukać takich rzeczy, pytanie czy sprzedadzą na metry...

Bulo

• Towarzysz partyjny pierwszego sortu
  • Jawer Weteran
  • Bo żyje się raz...
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 02, 2011, 19:08:18 »

A tak przy okazji to jak ktoś już robi instalacje to niech sobie zapisze ile mniej więcej jakich kolorów trzeba (metrów) <cheers>
Leję miksa, hipola i jestem z tego dumny...
Miętka Faja z jajkami nie tuckami

Tigras

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 02, 2011, 19:24:29 »

Wydaje mi się że te informacje są dość wiarygodne http://www.breinride.home.pl/moto/wws/index/instalacja.htm

Bulo

• Jawer Weteran
  • Bo żyje się raz...
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 02, 2011, 21:49:39 »

Wydaje mi się że te informacje są dość wiarygodne http://www.breinride.home.pl/moto/wws/index/instalacja.htm
O dzięki <cheers> Kiedyś będę musiał zmienić bo w obecnej orientuje się tylko ja :>

jack63

• Jawer
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 08, 2011, 16:10:40 »

Zakup gotowej instalacji, mimo sporej ceny, ma sens gdy ktoś, poza trudnościami w zakupie kabli i konektorów dobrej jakości, nie dysponuje również porządną zaciskarką do konektorów. Zaciskanie ich kombinerkami mija się z celem. Styki są za słabo zaciśnięte. Grzeją się i szybko korodują. Powstają spadki napięć szczególnie odczuwalne w instalacjach 6V. Instalacje "fabryczne" z reguły mają porządne konektory, które są porządnie zaciśnięte. Zapewnia to właściwe połączenie mechaniczne i elektryczne. O estetyce lepiej nie wspominać.

Bulo

• Jawer Weteran
  • Bo żyje się raz...
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpnia 08, 2011, 17:32:48 »

Ja lutuje i zapominam o spadających konektorach ;)

szkodnik

• Jawer
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpnia 08, 2011, 17:34:26 »

Kolejnym plusem jest to że dobrze zlutowane nie zaśniedzieje. A wyrwać faktycznie ciężko :D

jack63

• Jawer
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpnia 10, 2011, 13:44:56 »

Szanowni koledzy. Nie po to ktoś wymyślił zaciskane połączenia aby się cofać w rozwoju i wracać do złych rozwiązań.
Połączenia lutowane to bardzo zły pomysł. Pomijając czasochłonność i brak powtarzalności rezystancji styku, mają podstawową wadę. Kruchość! W motocyklach, ale też samochodach, pralkach i innych "sprzętach drgających", nasączone cyną linki kabla po prostu się łamią i kabelek dynda na wietrze.
Zasada jest taka. Lutuje się tylko to, co i tak już jest sztywne. Tj. końcówki drutów nawojowych.
Naprawdę zakup porządnej zaciskarki zwróci się już po jednej instalacji.

Bulo

• Jawer Weteran
  • Bo żyje się raz...
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpnia 10, 2011, 17:28:46 »

No to rozwieje wątpliwości :> Zakładam przewód do konektora i zalutowywuje potem zaciskam i 100lat spokoju ;)

BONIfacy

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpnia 10, 2011, 18:53:50 »

Jack63 Jeśli dla ciebie kupno porządnej zaciskarki zwróci się po jednej instalacji to ja nie wiem.
Sam posiadam zaciskarkę firmy Hazet, teraz nowy model kosztuje coś koło 700zł no ale co ja tam wiem  ;]
Zaciskarka którą da się cokolwiek zrobić to koszt 100zł, na pewno nie opłaca się jej kupować by zacisnąć parę konektorów.

Tigras

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpnia 10, 2011, 19:46:24 »

Ja mam taką za 25 zeta, i daje radę, trzeba tylko poćwiczyć sporo żeby opanować używanie tego ustrojstwa.

jack63

• Jawer
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpnia 13, 2011, 20:16:47 »

No to rozwieje wątpliwości :> Zakładam przewód do konektora i zalutowywuje potem zaciskam i 100lat spokoju ;)
I tu się mylisz, a twój spokój jest złudzeniem. Zaciskanie lutowanego kabla jest już "musztardą po obiedzie". Cyna wchodzi pod izolację i tam na granicy pocynowania i czystej miedzi kruszy się od drgań.

BONIfacy Wiadomo, że kupowanie profesjonalnej zaciskarki (pewnie stołowej?) za 700 zł nie jest metodą o którą mi chodziło. Jednak za 80-120 zł można nabyć drogą kupna całkiem przyzwoitą zaciskarkę ręczną. Oczywiście, jeżeli ktoś robi instalację pierwszy i ostatni raz w życiu, to pewnie jest to zbytek łaski. Można przecież kupić zaciskarko-podobny wyrób za 20zł. Może dotrwa do ostatniego konektora? Miałem coś takiego. Złamało się gdy próbowałem zacisnąć kabel-oczko. Dokończyłem robotę zaciskając zaciskarkę w imadle...
Jednak większość forumowiczów robiła i będzie robić instalacje wielokrotnie, więc zakup zaciskarki się "zwróci".

Rozztocz

• vice President JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Administrator
  • Smoczyciel
« Odpowiedź #20 dnia: Sierpnia 19, 2011, 00:37:43 »

Przesadzacie z tą kruchością...
U nas w warsztacie jak przychodzi jakiś basowy wzmacniacz (do gitary basowej) zawsze poprawiamy połączenie głośnika ze wzmacniaczem lutując kable. Wywalamy wciskane konektorki bo się właśnie luzują... A drgania w takiej zamkniętej kolumnie są wydaje mi się sporo większe niż w motocyklu...
Lut to lut... Dobra cyna + dokładnie oczyszczone powierzchnie i ja nie widze lepszego rozwiązania...
Kilka Jaw, Čezetek i Velorex 562 :)
www.facebook.com/motorozzy

agmus1

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Sierpnia 19, 2011, 10:39:23 »

Kolega Jack63 ma rację. W instalacjach samochodowych nie ma połączeń lutowanych na kablach, przynajmniej rzadko. Z kruchością tego połączenia też ma rację. Mieliśmy o tym na ćwiczeniach, mówił o tym facet który pracuje kupe lat w przemyśle i nie jest tylko teoretykiem ale też praktykiem.

Jawor

• Jawer
  • staruszka 353
« Odpowiedź #22 dnia: Sierpnia 19, 2011, 11:35:05 »

Jawa to nie F-16, dobre zalutowanie konektora i jeździsz do usranej śmierci. Co innego brak umiejętności w lutowaniu  <punk>

Rozztocz

• vice President JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Administrator
  • Smoczyciel
« Odpowiedź #23 dnia: Sierpnia 19, 2011, 11:42:35 »

Jawa to nie F-16, dobre zalutowanie konektora i jeździsz do usranej śmierci. Co innego brak umiejętności w lutowaniu  <punk>

Nic dodać nic ująć...
Każdy niech robi jak uważa... Ja lutuję...
Kilka Jaw, Čezetek i Velorex 562 :)
www.facebook.com/motorozzy

gluchyjw

• Świeżak
  • *
  • Jawa 350 LUX model 634 Instalacja 6V
« Odpowiedź #24 dnia: Sierpnia 19, 2011, 11:51:34 »

Panowie w powyższej dyskusji pominięto jeden szczegół. Złącza w motocyklu narażone są na drania i o tym była mowa, ale tez na różnice temperatur. Oczywiście zimą rzadko ktoś jeździ ale niskie temperatury mogą degradować cynę i takie połączenie stanie się nieskuteczne.
Połączenie konektorowe wykonywane w warunkach amatorskich bez użycia zaciskarki sądzę ze będzie skuteczne pod warunkiem że nie przesadzi się z grzaniem konektora i ilością stopu lutowniczego wtopionego w linkę.
Pozdrawiam Serdecznie
Jerzy Głuchy