Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 22, 2026, 03:06:49
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Silnik Piętrowy w Jawie 350 %)  (Przeczytany 16529 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mayam32

• Gość
Silnik Piętrowy w Jawie 350 %)
« dnia: Listopada 23, 2009, 23:19:09 »

Zapewne wielu z was ogłąda Legendy PRLu na TVN Turbo. Ci którzy oglądali ostatni odcinek ujżeli to  <eek> http://www.izhmoto.fora.pl/inne-motocykle,9/wystawa-motocykli-w-swidniku,2259.html    (zdjęcia od 3 dalej).

Ktoś mniej więcej opisał jak wygląda to od środka jednak nikt nie napisał najważniejszego, gdzie u cholery idzie korbowód głowny <sadwalk> skoro dolny tłok jest odwrócony denkiem do góry więc nie ma możliwości założenia korbowodu do sworznia który łączył by tłoki, gdyż to najracjonalniejsze miejsce do jego założenia. Aby go umocowac w taki sposób trzeba by było rozciąć dolny tłok a więc po co dolny tłok skoro nie ma on prawie żadnej kompresji <oops>???
Może któryś z Was jest na tyle bystry żeby to lepiej opisać i najlepiej sporządzić jakiś rysunek przedstawiający zasadę działania tego silnika i jego budowe. <worship>.   (ja widocznie nie jestem zbyt bystry :()

I jeszcze jedno, jak sądzicie czy taka WSK dała by rade Jawie??? Napewno ten silnik ma wysoki moment obrotowy więc jest możliwe że gdyby ten Polski Twor wszedł do produkcji byli byśmy lepsi od czechów  <punk>.

Z góry dzięki za odpowiedzi i ewentualne rysunki chcematyczne  <cheers>

Hubertus

• Użytkownik techniki
  • Starszy Jawer
  • Srdcem a rozumem
    • rumble garage
Odp: Silnik Piętrowy w Jawie 350 %)
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 24, 2009, 07:51:42 »

Wydaje mi się, że twórcy chcieli zrobić coś takiego jak stosuje się w tłokowych silnikach parowych wielokrotnego rozprężania; tłoki są spięre razem na "sztywno", razem poruszają się w górę i razem idą na dół. Pręt łączący przechodzi przez wspólną dwustronną głowicę. Korbowód jest jeden, idzie od dolnego tłoka. Jeśli tłoki idą w górę, zapłon daje część górna i spaliny pchają górny tłok do góry, osiąga punkt zwrotny i obydwa tłoki wędrują na dół, wtedy zapłon następuje nad dolnym tłokiem. Jak działa? Prawie jak dwucylindrówka, aczkolwiek prawie robi różnicę. Myślę że problemem jest głowica-uszczelnienie komór spalania (bo to co sprawdza się w silnikach parowych niekoniecznie musi sprawdzać się w spalinowych) oraz problem odprowadzenia ciepła z głowicy-nie dość że ukryta wewnątrz silnika to jeszcze pracuje z obu stron...
Jawa typ 634; 12Volt-VAPE + Velorex 562
Kawasaki GPz 750 KZ 750E
Kawasaki GPz 900 R

Lukass102

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 24, 2009, 07:55:14 »

Tą WSK można zobaczyć na żywo na zlotach w ¦widniku:
http://www.youtube.com/watch?v=aTDFkfEhg_w

FIS

• Starszy Jawer
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?
« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 24, 2009, 09:08:43 »

To proste.
Tłoki połączone są sworzniem, sworzeñ przechodzi przez glowicę.
Głowica to w skrócie plaster z dwoma komorami spalania , dwoma swiecami i otworem z uszczelnieniem pod w/w sworzeñ. Moto nie ma 350 ccm. To niemozliwe, gdyż od pojemnosci skokowej silnika należy odjąć objetosć sworznia (ale to szczegół).
Moto bedzie pracować jak 2 cylindrowy dwusuw. Górny dekielek zastępuje wstępną komore spręzania, która w normalnym dwusuwie znajduje się w skrzyni korbowej.
Ciekawi mnie tylko wyrównoważenie tego układu...
Generalnie - fajny bajer - ale nie posiadający żadnych zalet uzytkowych, wg mnie...  <lookaround>
Duzo ciekawsze i praktyczniejsze rozwiązania tego typu silników miała ( i produkowała ) austiacka firma PUCH.

P.S.
Generalnie można, ale cholernie mi się nie chce rysować tego schematu... :-/
« Ostatnia zmiana: Listopada 24, 2009, 09:39:10 wysłana przez FIS »

FIS

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 24, 2009, 09:50:01 »

Bez urazy,ale wsk-i mnie nigdy nie kręciły,dla mnie to taki większy rower.Bardziej mi się podobały wfm i shl (bez M17gazeli). Wiadomo o gustach się nie dyskutuje ;]

Sorry za  <offtopic>
No tak, nie dyskutuje się.. Ale ja gwoli logiki:  :>
WSK 125 i 175 to dla Ciebie rower. WFM to 125 ze swoją magiczną   :>  mocą 4,3 km. Wg mnie to jest bardziej rower.
175 miała juz powyzej 10 koni...
Czy mówisz generalnie o wyglądzie nie biorąc pod uwagę innych cech?  <lookaround>

Widzę że też nie cierpisz Gazeli.  :D

FIS

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 24, 2009, 13:23:46 »

<offtopic>
Tak, tak wiem o co Ci chodzi!!! Według mnie masz rację!!!
WSK wygląda trochę wiesniacko...
np. wygladaja rowerowo ze wzgl. na rame... hm... H-D WLA z resztą też  <lol>
Sucha, fuma to powazne sprzęty!!!

Dobra, starczy tego off topa... Sorry!

Strażak

• Cezeciarz -
  • Jawer Weteran
  • 472.6, 472.6, 472.5
    • PJ
« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 24, 2009, 16:34:52 »

ta wska chodzi jak Jawa na 1.5 gara . Nie wiem czy nie przeoczyłem ale oglądam zawsze Legendy ale jeszcze nie widziałem Jaw . Były tylko Jawki 50 o ile dobrze pamiętam , MZ-ty, Romety, i pare jeszcze innych.  Więc nie widziałem czy nie było ??
    Status GG

MOTOMYSZOR

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Listopada 25, 2009, 01:10:14 »

A tu film z działania tego silnika.... Tłoki mają jeden wspólny wał korbowy. Z układem pracy co 180 stopni obrotu wału korbowego. Przy pełnym obrocie wał korbowy wykonuje dwa cykle pracy. Pojemność wynosiła około 350 ccm.

http://www.youtube.com/watch?v=Q3DIK-1zIps&feature=player_embedded

« Ostatnia zmiana: Listopada 25, 2009, 01:14:49 wysłana przez MOTOMYSZOR »

mayam32

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Listopada 25, 2009, 21:44:11 »

no dobra wszyscy mowią jak to działa, ze niepraktyczne ale nikt nie powiedzial najwazniejszego czego dalej nie wiem, gdzie jest korbowod głowny?? <sadwalk> bo gdyby miałbyć jak w normalnym silniku to trzeba by było ciąć tłok zeby korbowod mial jak chodzic... ale to bez sensu bo tego za huja nie uszczelnisz no i po co wtedy drugi tłok skoro nie ma on kompresji, nie zapominajmy ze tłoki są obrucone wzgledem siebie o 180 stopni.
Zdjęcie ktoe ktoś z was wkeił pokazuje silnik DKW o podobnym działaniu jak BOXER z tym ze tu sa 2 wały ktore chodza "do siebie" a wracajac do silnika tej WSK, to gdzie ten korbowod idzie?? z boku jakos?? <eek>

Kuubaxx

• Świeżak
  • *
  • Jawa 350 TS 1987r
« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 04, 2013, 18:09:39 »

Za pewne każdy widział pomysł pewnego konstruktora ze Świdnika który stworzył WSK 350 przez wykonanie silnika piętrowego.

Znalazłem nawet temat w którym była poruszana owa kwestia:
http://www.jawacz.pl/na-kazdy-temat/wsk-350-z-silnikiem-pietrowym-jak-to-dziala/

Ale nie chodzi tu o WSK, lecz o Jawę 350 TS. W wakacje ubiegłego roku a dokładniej 19 maja 2012 w Lublinie odbyła się cykliczna impreza pod nazwą Super Veteran podczas której ludzie posiadający stare mopedy mogli spróbować szczęścia w wyścigach na torze w swojej klasie pojemnościowej.
Zauważyłem tam pewne cudo którym była Jawa 350 TS z piętrowym silnikiem. Przepraszam już 700 TS jeśli mamy brać pod uwagę iż pojemność silnika jest wytyczną nazwą modelu :)
Niestety nie zrobiłem żadnego zdjęcia, lecz udało mi się dorwać jedno, jedyne zdjęcie od znajomego. Zdjęcie zamieszczam w załączniku.

Nie mogłem znaleźć podobnego tematu, ale jeśli temat już był to proszę o usunięcie. Nie widzę sensu w powielaniu czegoś co było.
    Status GG

szatan30

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Lutego 04, 2013, 18:53:30 »

Ciekawe to ustrojstwo,ciekawe jak działa i co dała ta konstrukcja właścicielowi,jaki miała sens??

Kanter

• Grupa Podlasie
  • Global Moderator
  • JAWA TS 350 638-1/639
« Odpowiedź #11 dnia: Lutego 04, 2013, 18:54:40 »

Ciekawi mnie bardzo jak to pracuje...
Jawa TS 350 638-1/639

killler

• Klubowicz
  • *
  • :)
« Odpowiedź #12 dnia: Lipca 08, 2013, 21:35:23 »

Panowie myslal, bądź próbował ktos cos takiego skonstruowac??? ;) wsk 175 ktos juz tak zrobil ale czy ktos probowal jawe ??? jawa 700  to bylo by cos :D zapraszam do dyskusji, wyrazania wlasnego zdania na ten temat ;)
    Status GG
Jawa TS 350 638.0 89r.:)
Jawa 350 634.7 Tęczówka + Velorex 562 83r.:)
Cz 350 472.6 86r.:)

Turbo

• Niegdyś Jawer
  • Jawer Weteran
  • -
« Odpowiedź #13 dnia: Lipca 08, 2013, 21:37:12 »

Lepiej by było zrobić jawę R6 1050 ;)
Czym innym możesz zostać, kiedy świat widzi cię tylko jako MONSTRUM ?

killler

• Klubowicz
  • *
  • :)
« Odpowiedź #14 dnia: Lipca 08, 2013, 21:40:31 »

;)
    Status GG
Jawa TS 350 638.0 89r.:)
Jawa 350 634.7 Tęczówka + Velorex 562 83r.:)
Cz 350 472.6 86r.:)

Jawolotmen

• Człowiek Depresja
  • Jawer Weteran
  • CZ 472.6/GSX400F
« Odpowiedź #15 dnia: Lipca 08, 2013, 23:55:02 »

WSK 350 skonstruował Pan Krzysztof Komeda, koncepcja powstała jeszcze w latach 70 i została porzucona, gdyż jak wiemy dla władz Moskwy liczyła się tylko Jawa i MZ. W rozwoju motoryzacyjnym byliśmy wielokrotnie hamowani czego przykładem jest syrena sport i wiele modeli WSK, które nigdy nie weszły do produkcji, a modele z silnikiem 3.40 klasy 175 byłyby bardzo ostrymi konkurentami z MZ ETZ 250, przy mniejszej pojemności osiągały identyczne parametry i był jeszcze bardziej "dzikie" niżeli sama MZ razem wzięta, ale przecież motocykle był uznane za zbyt drogie w produkcji. Szkoda, to byłaby wielka szansa.

Pan Komeda uznał, że zrobi sobie taki silnik odnowił swoje kontakty z PRL i powstał jego własny prototyp WSK 350. Na gaźniku pegaz z wiatra i piętrowym układem silnika osiągnięto rzekomo większą moc, której nawet nie zmierzono. Odgłosem przypomina to bardziej pracę silnika z Iża Jupitera niżeli jawy. Widziałem to na żywo, słyszałem. Czuć dwa opory, ale na pewno motor licho jedzie na sprzęgle od wiatra, wał raczej długo nie pociągnie. Już w fabrycznych 059, 060 i wiatrach wał był bolączką tych motocykli, a co dopiero mówić o niezawodności przy masakrycznie ciężkim zestawie tłokowym.

Idea jest prosta, głowica ma otwory na świece pod kątem, dwie komory spalania od góry i dołu, tłok ma na środku otwór na sworzeń, połączony jest ze sworzniem od dolnego tłoka iten podłużny sworzeń - łącznik przechodzi przed głowicę i jest połączony identycznie z górnym tłokiem, na górnym cylindrze pewnie tłok skrócono, obcięto wystającą tuleję cylindra i zrobiono nakładkę służącą za skrzynię korbową, co oznacza że górny cylinder jest mocniejszy od dolnego. Bardzo nierównomierne rozłożenie mocy, a co dopiero myśleć o ustawieniu zapłonu w tym czymś...

Długo się zastanawiałem jak uszczelniony jest łącznik przechodzący przez głowicę i jedyne logicznie wyjaśnienie to ruchomy labirynt. Mowa jest o jakimś pierścieniu, ale nie potrafię sobie wyobrazić tam pierścienia, chyba że uszczelnienie jest zrobione na wzór tak jak w silnikach wankla.

O ile w WSK wykonanie takiego silnika jest realne, to gdzie chcielibyście zmieścić tak duże cylindry pod bakiem? Już głowica ledwo wchodzi.

Sam układ jest zawodny i ma więcej wad niżeli zalet i pewnie dlatego nigdy się nie przyjął i nie przyjmie. Można to taktować jak ciekawostkę i nic więcej.
"Można mieć depresje i siedzieć w domu. Można też mieć depresję i jeździć cezetą"

zlotaraczka92

• Ja się na tym nie znam, ja się tylko tego uczę...
  • Jawer
  • Jawa 350 TS 638.1 '89r / Jawa 50 23P Mustang '79r
« Odpowiedź #16 dnia: Lipca 09, 2013, 00:12:24 »

Popatrzcie na to:

Czeskie motocykle są jak Media Markt... Nie dla idiotów :>

mostasz

• Jawer Weteran
  • luckystrike
« Odpowiedź #17 dnia: Lipca 09, 2013, 08:22:48 »

O czlowieku, czyli da sie  :P jawa rulez  8)
Górnik forumowy :P
Czasami motocykl sprawia, że uśmiech na twarzy się poJAWIA !!!

Turbo

• Niegdyś Jawer
  • Jawer Weteran
  • -
« Odpowiedź #18 dnia: Lipca 09, 2013, 08:33:37 »

Według mnie lepszym rozwiązaniem byłoby zrobienie V4 coś w stylu jak to było w RD 500

albo dwu rzędową czwórkę jak w RG 500

zlotaraczka92

• Ja się na tym nie znam, ja się tylko tego uczę...
  • Jawer
  • Jawa 350 TS 638.1 '89r / Jawa 50 23P Mustang '79r
« Odpowiedź #19 dnia: Lipca 09, 2013, 08:38:54 »

Eee tam, przebijcie Węgra  :P
#Link do YouTube niepoprawny#
Czeskie motocykle są jak Media Markt... Nie dla idiotów :>

Turbo

• Niegdyś Jawer
  • Jawer Weteran
  • -
« Odpowiedź #20 dnia: Lipca 09, 2013, 09:04:45 »

A co napisałem wcześniej  ;)
Lepiej by było zrobić jawę R6 1050 ;)

mostasz

• Jawer Weteran
  • luckystrike
« Odpowiedź #21 dnia: Lipca 09, 2013, 10:11:04 »

Ooo jaki motherf#cker, ciekawe jaka musi byc za tym zaslona dymna jak przygazuje... i trzy silniki obok siebie - umiecie znalezc o tym wiecej informacji ?  V6 raczej Nie, ale v4 albo r2 z jednoczesnie pracujacymi tlokami to kiedys zrobie  8)
Górnik forumowy :P
Czasami motocykl sprawia, że uśmiech na twarzy się poJAWIA !!!

cdsoftware

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Lipca 09, 2013, 11:57:05 »

Tu macie 6 garnków, półtora litra ;)
Ciekawi mnie jak kawasaki miało uszczelnienia pomiędzy skrzyniami korbowymi rozwiązane ;)
Ale takie H2 750ccm patrząc po youtube ciągnęło konkretnie :)

albo tutaj 5 garnków

« Ostatnia zmiana: Lipca 09, 2013, 12:01:16 wysłana przez cdsoftware »

Turbo

• Niegdyś Jawer
  • Jawer Weteran
  • -
« Odpowiedź #23 dnia: Lipca 09, 2013, 12:35:49 »

w tym kawasaki z dwoma silnikami, tylny środkowy celinder na kiepskie chłodzenie z tego co widzę

Jacek_L

• Jawer
« Odpowiedź #24 dnia: Lipca 09, 2013, 12:42:11 »

Popatrzcie na to:

Intrygujące... masz więcej zdjęć?
Aktualnie: HD Heritage Softail TC88, Royal Enfield Himalayan.
Wcześniej: Enfield Bullet, Jawa 638.0, BMW R1100R, Royal Enfield Classic, CBX 750F, Dniepr MT12, CZ 180 Roland, 3x Jawa 350, VN700, VN1500 i tak dalej...