Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 22, 2026, 02:48:53
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 ... 10   Do dołu

Autor Wątek: JAWSIM - Hybryda- Jawa 638/634  (Przeczytany 38971 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

bobson

• Gość
Odp: Hybryda- Jawa 638/634
« Odpowiedź #75 dnia: Października 04, 2009, 18:56:12 »

Tak może od razu chlapacz od Ursusa  :> A tak o tym błotniku mi sie podoba jak jest , on na pewno sie dosć znacznie obniży jak usiądzie dość postawna osoba Jawsima  <punk>

Sorry Jawsim ze wypowiedziałem sie za Ciebie
« Ostatnia zmiana: Października 04, 2009, 19:02:21 wysłana przez bobson »

Mofeix

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #76 dnia: Października 04, 2009, 19:16:26 »

Mów co chcesz podoba mi się chlapacz z tyłu w jawie;p O ile jest oryginalny z napisem jawa;pp
    Status GG
Jawa 350 634 12V 1983r -Była
Vectra A GT 1994-Była
Kawasaki GPZ 500 1990r-Była
E30 Touring 325- Jest!

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #77 dnia: Października 04, 2009, 19:31:02 »

Dobra-pora co nieco wyjaśnić. Jak sama nazwa wskazuje- jest to jak ja to nazywam- hybryda-czyli połączenie elementów z kilku maszyn w jednym motocyklu. Jakie były założenia? Sprawdzony w boju trzon od białej TS-czyli silnik i rama-oraz zawieszenie. To wszystko ubrane w nieco bardziej gustowne szmaty od jawy 634,w najbardziej "uchromionej" wersji. Zasadniczo miał to być styl motocykli sportowych produkcji angielskiej i japoñskiej lat 70. Sportowy-nie wyścigowy. Stąd zadarta dupa i wydechy ( wydechy były zadarte już fabrycznie ) . Błagam nie piszcie o chlapaczach. Toż to artefakt dziadkowozu! Najlepiej z sierżantem,odblaskiem i napisem stop,ciągnący się po ziemi. Kojarzy się ze starą WSK 125 ,którą dostojny staruszek popierduje po parafii,przewożąc rożne fanty na jakże gustownym bagażniczku ze zbrojeniówki  <lol>.
Wydechy- Grom zauważył- jak ktoś założy przód od MZ z tarczą to wszyscy och i ach. Ale siostrzane wyfuki od Czesi to już be,prawda? ale czemu? Bo nieoryginalne- a co tam jest oryginalne?
To nie jest ani Jawa 350 TS ani Jawa 350 typoszeregu 634. Nie jest to nawet 638-5. Zmuszę się do użycia wyrazu -custom choć go nie lubię. Czyli motocykl zbudowany wg jakiejś konkretnej wizji. Dla własnego zadowolenia i wg własnej koncepcji. Wiadomo,że zawsze czerpie sie jakieś wzorce. Tu między innymi była Jawa Californian serii 1. Miała ona fabrycznie lekko zadartą dupę i wydechy w górę.
Tył na początku był oklapnięty jak członek po całonocnym maratonie- jak siedziałem sam to wyglądała jak zapadnięta, we dwie osoby ( nawet nie duże ) to już jak połamana. Lubie styl CR. Za gówniarza uwielbiałem serię komiksów Joe Bar Team, gdzie wszystkie maszyny były zrobione na sportowo. Ale klasycznie. Tyle. Wiadomo,że każde zdanie się liczy- trzeba wysłuchac za i przeciw. I wszystko bym zniósł. Ale nie to o chlapaczu!!!! <hammer> <furious> <furious> Na kiego mi on? Co ja po bagnach jeżdżę? Mi na tył nie chlapie. Może jeszcze do przodu drugi-tez do ziemi koniecznie i podszyta filcem derma na bak-co by do dziadkowozowosci dopełnić ?

Takie maszyny lubię:

http://www.tradebit.com/usr/hondafixer/pub/9002/Commando-850s.jpg

http://static.howstuffworks.com/gif/1976-norton-commando-1.jpg

http://hss75.files.wordpress.com/2008/11/norton-commando.jpg

http://www.zpower.com.au/catalog/images/Triumph_Bonneville_1959.jpg

http://www.ritmo-sereno.com/customfile/archives/images/75racer-1.jpg

http://russtaylor.co.uk/wp-content/uploads/2008/08/norton-commando-cafe-racer.jpg

Co prawda rasowy CR powinien mieć coś ostrego pod bakiem,ale ten styl zawsze mi leżał. ¯adne dziadkowozy,czóper,opasłe cruisery czy tym podobne.
« Ostatnia zmiana: Października 04, 2009, 19:42:46 wysłana przez Jawsim »

BoNes

• Gość
« Odpowiedź #78 dnia: Października 04, 2009, 19:41:50 »

A wcześniej pisałeś że tłumiki są z góry bo z dołu nie idzie zaczepić, ogólnie wygląda fajnie, świeci się jak psu jajca i tak ma być  :>

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #79 dnia: Października 04, 2009, 19:44:49 »

Wcześniej pisałem to co teraz- wydechy były tak zamocowane fabrycznie i nie miałem zamiaru puszczać ich dołem. Sylwetka motocykla powinna być dynamiczna nie nie opadnięta,ociężała. Kiedyś była taka maxyma- dobry CR stoi szybciej niż chopper jedzie...

Zobaczcie na maszyny z linków dwa posty wyżej- wszystkie -lub większość ma komin w górę- to też WT?
Aha- tak sobie pomyślałem,ze w jednym motocyklu chlapacz mi się podoba- jest to CZ 350 ( no i w 175 też )
« Ostatnia zmiana: Października 04, 2009, 19:58:46 wysłana przez Jawsim »

Mofeix

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #80 dnia: Października 04, 2009, 20:01:15 »

Oj tam zaraz dziadkowy;p O gustach się nie dyskutuje.
Nie wiem co wy macie do wydechu przecież jest Zajebisty. Sam chciałbym zrobić w mojej takie bo te niskie proste są badziewne i koszmarne.
    Status GG
Vectra A GT 1994-Była
E30 Touring 325- Jest!

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #81 dnia: Października 04, 2009, 20:03:34 »

szczerze to czepiacie sie panowie takich detali jak podkładka i tłumiki... moje zdanie; motocykl wyglada jak klasyczny cafe racer, po prostu, zadnych laminatowych zadupkow na pozniejsza modłe, kwintesencja CR i tyle, naprawde mi to sie ta hybryda bardzo podoba, ma swoj niepowtarzalny styl i o to tutaj chodzi...

tłumiki z Cz sa fajne maja fajny ksztalt koncowek,  
http://mienki1987.blogspot.com/

Mofeix

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #82 dnia: Października 04, 2009, 20:05:23 »

nie mówiłem o takim chlapaczu http://allegro.pl/item754389569_sprzedam_jawa_cz_350_tanio_nie_wsk_mz_romet.html#gallery
Tylko o takim oryginalnym z napisem jawa na nim z takim logiem widziałem kiedyś taka jawe na allegro ale teraz nie mogłem znale¼ć.
    Status GG
Vectra A GT 1994-Była
E30 Touring 325- Jest!

Crick

• Gość
« Odpowiedź #83 dnia: Października 04, 2009, 20:22:02 »

A ja powiem tyle - po prostu przepiękna, fajnie by było mieć taką przy domu :)

Ewa24

• Gość
« Odpowiedź #84 dnia: Października 04, 2009, 20:46:09 »

Nie prawda- wydechy niskie sa tez ładne. Wybaczcie określenie,ale czasem zachowujecie sie jak ludzie lekko ograniczeni. Przepraszam,ale na prawdę.Motocykle nie dzielą się na piękne i brzydkie tylko. Są różne. Jeden lubi opaslego krążownika- chwała mu. Jeśli go kocha to niech tak jest. Inny sporta,enduro,weterana w stylu Ardie czy Indian. I też fajnie. Grunt to byc zadowolonym. Je¼dziłam tym motocyklem -Hybrydką, przede wszystkim je¼dzi i pracuje super,ma fajne proporcje i jest w stylu,który preferuje właściciel. A jak go znam- a mieszkamy przez ścianę kilka ladnych lat- kazde słowa krytyki utwierdzają go w przekonaniu,że osiągnął swój cel. Motocykl tylko dla siebie. Pozdrawiam serdecznie.

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #85 dnia: Października 04, 2009, 20:56:35 »

Pewnie,że są ładne. Niskie,średnie, wysokie- byleby by to wszystko jakoś grało ze sobą.

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
« Odpowiedź #86 dnia: Października 04, 2009, 21:07:57 »

Psy szczekają a karawana jedzie dalej...

Bardzo ładnie wygląda z tymi tłumikami i faktycznie inaczej chodzi niż na oryginałach,jestem jeszcze ciekaw jak ją słychać pod obciążeniem na obrotach. Nie będę dupowłazem Jawsimie jak dodam że mamy bardzo zbliżone,a nawet takie same gusta motocyklowe - po jawie to "Boni" i spółka rządzi <cheers>

mayam32

• Gość
« Odpowiedź #87 dnia: Października 04, 2009, 21:10:25 »

jeszce raz zabiore głos w tym wątku Ewa24 bardzo mądra wypowiedz z tym stylem <yes>, a tak w ogóle wszyscy się czepiaja ze tak by było ładnie, tak nie pasuje, tak jest zle.... najpierw zrób taki motocykl i dopiero wtedy się wymądrzaj <hammer> Jawsim zrobił kawał dobrej roboty, Jawe robi pod siebie, robi tak jak mu się podoba i uważa za słuszne!!! jak coś wam nie pasuje to ugryżcie się w języki i nie komentujcie, komentować zawsze jest łatwo a robic nie ma komu... <mur>

Jawsim szacun za to że wytrzymujesz te komentarze <cheers>

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #88 dnia: Października 04, 2009, 21:27:13 »

Ale nie ma tu nic złego- kazdy swoje zdanie wyraził. Poza wątkiem o chlapaczu wszystko było do zniesienia jak najbardziej.
Holger właśnie pod obciążeniem jest mioodek! Poprawiła się kultura pracy- chodzi miękko tak,bardzo przyjemnie. Twoja tez tak cicho bulgotala jak pamiętam. Nikt poza Tobą nią nie jechał więc nie miałem możliwości posłuchac wtedy, dzisiaj Ewka się bujnęła to efekt był zadowalający. Niestety jednak poza tym to żadnych zmian nie odczuwam,poza ciut mocniejszym dołem.

Lejek

• Gość
« Odpowiedź #89 dnia: Października 04, 2009, 21:34:11 »

Ja wyraziłem tylko swoją opinię. Przecież mogę, nie chodziło mi o tłumiki CZ bo te kominy są fajne, tylko mi bardziej podobała by się z kominami poziomymi jak klasyczna 634 i z niezadartym tyłem. To est tylko moja opinia. I panowie bez bulwersów. Jawsim robi dla siebie i jemu się podoba. Ja mam w du**e czy wam się podoba moja 634, czy wam się podoba pród od MZ, ja mam i lubię. Ale uważam, że każda opinia jest ważna.
Jak powiedziałem Jawa ładna. Dużo chromu, a ja na prawdę to lubię.

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #90 dnia: Października 04, 2009, 21:53:47 »

jawa ładna, z tego wszystkiego ja chyba zacznę przerabiać swoją, gratulacje <thumbup>
ps. jak na mój gust jednak za dużo chromu ;)

ała.... zabolało. ;)

Pewnie,ze tak Lejek <cheers> tylko we¼ pod uwagę to,że ja mam ramę już fabrycznie przystosowaną do takich kominów-takie były w serii i nie zmieniałem tego bo po co. Pewnie nie chciało by mi sie tego robić gdyby było poziomo. Ale tu producent sam mnie podpuścił  :>

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
« Odpowiedź #91 dnia: Października 05, 2009, 00:16:14 »

Przypominam że jest to forum dyskusyjne więc tego typu opinie "troszkę" mnie dziwią:

"widzę że jeden powiedział że jest be i poszła lawina i jeden i ten sam argument, ech."

"Psy szczekają a karawana jedzie dalej..."

"jak coś wam nie pasuje to ugryżcie się w języki i nie komentujcie, komentować zawsze jest łatwo a robic nie ma komu..."

Ale mimo wszystko obiecuję poprawę i od dziś będę umieszczał tylko komentarze typu (oryginalna pisownia):

"" "spoko sprzęt daje 10/10 i zapraszam do obejrzenia mojej bryki

Piękna Jawa!
widać że o nią dbasz
10/10
Zobacz i oceñ moją Jawke ;)

Spoko Jawa :) zapraszam do mnie 10/10

Ta Jawa jest niesamowita ładniejszej nie ma nawet moja przy niej to szrot zapraszam do mnie

super maszyna daje 10/10 i zapraszam do mnie

Bardzo ładny sprzęt:) Daje max! Pozdrawiam i zapraszam do oceny mojego Tico:)

Witam nie zły sprzęcior i zadbany super 10/10 pozdrawiam i zapraszam do oceny mojego motorka

super moto , świetnie sie prezentuje . Tylko tak dalej . 11/10 . wpadnij skomentować mojego simsona

i to jest motor i ma spoko pojemność i mocy mu nie brakujedaje 9/10 pozdrawiam i zapraszam do skomentowania mojego motora

no chcialbym trafic na takie cudo. nawet jeszcze na wlasne oczy takiej nie widzialem...ja jak narazie musze sie zadowolic ts'ka... zapraszam do mnie:)

ale ***** jawa :) pozdro zajżyj do mnie

woow....pierwszy raz widze Javke w takim stanie ;] oczywiscie 6 się należy ;] pozdrawiam i zapraszam na mój profil :))

Super takiej Jawy unas jest mało i jeszcze taka zadbana daje 6 wpadnij do mnie zobaczyć

Bardzo ladny i zadbany motocykl. Zostawiam 6 i zapraszam do mnie.

super jawa miałem kiedyś TS 350 nie sprawiała problemów ale psucie i spalanie ją wykoñczyło. za tą jawe daje 6 zapraszam do mnie

Piękna java, bardzo zadbana i to się ceni daje 6, zapraszam do mnie i pozdrawiam" """

Dotychczas nie komentowałem Twoich poczynañ - chyba domyślisz się dlaczego.

Nie domyślę się dlaczego bo ... nie wiem <blink>

A teraz już wiesz?

Chyba wreszcie zaglądnę do Ciebie... dasz się przejechać?  ;)

« Ostatnia zmiana: Października 05, 2009, 00:20:31 wysłana przez jawol »

Hubertus

• Użytkownik techniki
  • Starszy Jawer
  • Srdcem a rozumem
    • rumble garage
« Odpowiedź #92 dnia: Października 05, 2009, 07:59:33 »

Jak chciałeś-tak zrobiłeś. Ma to sens i logikę, jest jakiś styl-klasyczny motocykl.

I w sumie dobrze się dzieje, bo znaczy to że marka żyje i ma się dobrze. Nawet "stare" egzemplarze dostają nowe wcielenia, nowe życie-często lepsze niż to "pierwsze oryginalne".

Mam nadzieję, że doczekam czasów że customy Jawoskie czy CZ-owskie będą normą-bo zachowanych egzemplarzy w 100% oryginału mamy dość dla następnych pokoleñ. Toż to nie są mamuty zachowane w wiecznej zmarzlinie...
Jawa typ 634; 12Volt-VAPE + Velorex 562
Kawasaki GPz 750 KZ 750E
Kawasaki GPz 900 R

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
« Odpowiedź #93 dnia: Października 05, 2009, 08:28:49 »

Do Jawol:

Jawolu, nie bierz tego do siebie znamy się już trochę i wiesz jakie mam zdanie w niektórych kwestiach.A  komentarze potrzebne są i negatywne i pozytywne,jednak w niektórych przypadkach jest taki "owczy pęd",jeden coś powie a reszta "huzia na Józia ",w internecie odważnych z kompleksami nie brakuje a w życiu to są przeważnie "szare myszki".

Co do zmian w jawie to dlaczego NIE ? Posiadając te motocykle w większości je lubimy jednak dobrze wiemy i znamy ich wady i niedociągnięcia,które w jakiś sposób staramy się poprawić,wiem to dobrze po sobie.We¼my np lusterka,przecież w tych velorex-ach praktycznie nic nie widać,a dlatego że są oryginalne to mam się męczyć? całkiem bez sensu."Wiejski" tuning odpada całkowicie,jednak drobne zmiany poprawiające wygląd i ergonomię jak najbardziej.

GROM

• Gość
« Odpowiedź #94 dnia: Października 05, 2009, 09:03:36 »

He he he  <lol>
Moja też pali  "od ręki"  <thumbup> testowałem!

Co do wydechów to może i komponują się ale...
Jak dla mnie to "dzięki" tym wydechom zaczyna się z dość ładnej Jawy robić coś a'la Jawa ÈZ  <scared>
A to "coś" zalatuje czymś czego nie tylko ja na tym forum nie znoszę.

Przepraszam swoje 2 grosze jeszcze dołożę , jasne krytyka ok, sam przyznałeś że te tłumiki się komponują lepiej ale argumentem przeciwko ich uzyciu było tylko to że są z CZ to już jest śmieszne i o to mi tu chodzi. Nic więcej.
 <cheers>

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #95 dnia: Października 05, 2009, 09:17:32 »

Przypominam że jest to forum dyskusyjne więc tego typu opinie "troszkę" mnie dziwią:

"widzę że jeden powiedział że jest be i poszła lawina i jeden i ten sam argument, ech."

"Psy szczekają a karawana jedzie dalej..."

"jak coś wam nie pasuje to ugryżcie się w języki i nie komentujcie, komentować zawsze jest łatwo a robic nie ma komu..."

Ale mimo wszystko obiecuję poprawę i od dziś będę umieszczał tylko komentarze typu (oryginalna pisownia):

"" "spoko sprzęt daje 10/10 i zapraszam do obejrzenia mojej bryki

Piękna Jawa!
widać że o nią dbasz
10/10
Zobacz i oceñ moją Jawke ;)

Spoko Jawa :) zapraszam do mnie 10/10

Ta Jawa jest niesamowita ładniejszej nie ma nawet moja przy niej to szrot zapraszam do mnie

super maszyna daje 10/10 i zapraszam do mnie

Bardzo ładny sprzęt:) Daje max! Pozdrawiam i zapraszam do oceny mojego Tico:)

Witam nie zły sprzęcior i zadbany super 10/10 pozdrawiam i zapraszam do oceny mojego motorka

super moto , świetnie sie prezentuje . Tylko tak dalej . 11/10 . wpadnij skomentować mojego simsona

i to jest motor i ma spoko pojemność i mocy mu nie brakujedaje 9/10 pozdrawiam i zapraszam do skomentowania mojego motora

no chcialbym trafic na takie cudo. nawet jeszcze na wlasne oczy takiej nie widzialem...ja jak narazie musze sie zadowolic ts'ka... zapraszam do mnie:)

ale ***** jawa :) pozdro zajżyj do mnie

woow....pierwszy raz widze Javke w takim stanie ;] oczywiscie 6 się należy ;] pozdrawiam i zapraszam na mój profil :))

Super takiej Jawy unas jest mało i jeszcze taka zadbana daje 6 wpadnij do mnie zobaczyć

Bardzo ladny i zadbany motocykl. Zostawiam 6 i zapraszam do mnie.

super jawa miałem kiedyś TS 350 nie sprawiała problemów ale psucie i spalanie ją wykoñczyło. za tą jawe daje 6 zapraszam do mnie

Piękna java, bardzo zadbana i to się ceni daje 6, zapraszam do mnie i pozdrawiam" """

Nie domyślę się dlaczego bo ... nie wiem <blink>

A teraz już wiesz?

Chyba wreszcie zaglądnę do Ciebie... dasz się przejechać?  ;)

Błagam Stary- nie dobijaj  <lol>. Te komentarze z PJ... czasem mam wrażenie,że ludzie wcale nie ogladają zdjęć. Kiedyś pomyłkowo wkleiłem zdjęcia zajechanej,zardzewiałej TS przed remontem i tez same 6/6 i 10/10 <lol>
Ale. Nie trzeba od razu słodzić. Tylko konkrety. Jak Holger budował DeeMkę i pokazywał efekty to wyraziłem swoje zdanie na temat zegarów i lampy- gość podparł się swoimi argumentami i luz. Co tu dłużej gadać.Na żywo faktycznie wygląda to dobrze i jest oryginalne. Jego i moja Jawa to są właśnie motocykle indywidualne ( customy ) więc wytykanie niefabrycznych elementów jest jak zarzucanie dziwce,że się puszcza za pieniądze- ale to tak ma być. Ja rozumiem,że na przykład wydechy CZ zamocowane w ramie pod wysoki komin mogą się nie podobać- i bardzo dobrze- bo przynajmniej zaraz nie powyrastają takie sprzęty w każdym z garaży. A były onegdaj fajne 2t w stylu Kawasaki Mach lll, też często puszczony w styl CR. Do pełni szczęścia brakuje mi tylko osprzętu kiery od CZ bo zakładam niską kierę pod półkę- clip one. A gdy kiedyś wyrzuty sumienia będą mi dokuczały- daj mi jeden dzieñ a będzie to znowu ta zwykła biała Jawa 350 TS. Za to kocham tą maszynę- praktycznie bez wkładu sianka mogę z niej zrobić co chce- sięgam na półkę po części od innych knedli-przymierzam- zakładam. Już jest inna.

Przyjechać oczywiście,że możesz. Tylko musimy się ustawić,bo często mnie nie ma ( no jak nie mam co robić to ide do kumpli ) Czy dam się przejechać? A umiesz je¼dzić Jawą  :>? Bo to wiesz-napina rączki  ;] Jasne stary.  <cheers>

Gajdzik

• Gość
« Odpowiedź #96 dnia: Października 08, 2009, 11:17:53 »

Nie było mnie kilka dni i widzę, że się pozmieniało ;)
Wydechy z CZ wg mnie, są bardziej oldschool'owe i lepiej pasują do Hybrydygildy  <lol>  :>
Numer z odpalaniem ręką  <thumbup>

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #97 dnia: Października 09, 2009, 19:39:04 »

Przyszła dwuczęściowa,niska,mocowana do lag kierownica  :> zobaczymy jak to będzie  się komponowało ;]

bobson

• Gość
« Odpowiedź #98 dnia: Października 11, 2009, 21:39:22 »

I jak ta kierownica ? kreci czy nie kreci ? :>

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #99 dnia: Października 11, 2009, 21:52:14 »

Spokojnie jak na wojnie. Wszystko w swoim czasie.

A więc- pasować pasuje ale jest nieporęczne i strasznie wąsko. Zmiana banana. Od znajomego dorwałem kierę zdjętą z Hondy CB BOL d'OR, niska,opadająca w dół i szerokością akurat. Teraz potrzebne mi są tylko klamki i uchwyty do nich od CZ.

Marne ciemne fotki z przymiarki. Stacyjka wróci na swoje miejsce bo teraz przeszkadzała.

Zmieniłem starego baruma 3,50 z tylu na Continentala H18 4,00 co by tylne koło był nieco bardziej tłuste.
« Ostatnia zmiana: Października 12, 2009, 22:47:41 wysłana przez Jawsim »
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 ... 10   Do góry