Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 07:51:55
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Brak iskry - Vape  (Przeczytany 15080 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

GROM

• Gość
Odp: Brak iskry - Vape
« Odpowiedź #25 dnia: Września 06, 2009, 12:45:30 »

Znaczy cewka ok i wracamy do początku , masz uszkodzony zapłon i tyle sam nie naprawisz.
Nie wiem co ci poradzić może załóż przerywacze hehehe.
Kolego ale ty masz tam normalną podwójną cewkę czy cewko moduł. Zrób zdjęcia bo w koñcu nie wiem o czym rozmawiamy.
« Ostatnia zmiana: Września 06, 2009, 12:51:32 wysłana przez GROM »

kamil123

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: Września 06, 2009, 12:48:17 »

Znaczy cewka ok i wracamy do początku
OK, tylko czemu cewka podłączona bezpośrednio do akumulatora nie daje iskry?

GROM

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: Września 06, 2009, 12:54:19 »

Kolego czy twój zapłon wygląda tak
http://www.breinride.home.pl/moto/wws/index/zaplon%20vape.htm
Co do cewki to trudno powiedzieć tak samo jak trudno powiedzieć czy sprawdzałeś ją tak jak trzeba.

kamil123

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: Września 06, 2009, 12:58:07 »

Tak, zapłon identyczny z tym ze strony.

GROM

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: Września 06, 2009, 13:06:15 »

No to czemu od razu nie mówisz!!!
Cewki tej nie można zamieniać bo to cewka wraz z modułem zapłonowym . To wcale się nie dziwię że po podłączeniu do akumulatora to nie działa ech.
Przepraszam kolego ale dalej nie ma co dyskutować ty nie masz pojęcia a ja ci nie wytłumaczę bo nie potrafię tłumaczyć.
Nawet ja ci powiem co masz robić to nie ma gwarancji że zrobisz to dobrze. Można kombinować i kupić cewko moduł ze skutera jakiegoś ale trzeba kombinować z przewodami.
Powiedz jeszcze jak podłączyłeś ten cewko moduł  , który przewód gdzie wg opisu ze strony breina .
« Ostatnia zmiana: Września 06, 2009, 13:44:55 wysłana przez GROM »

kamil123

• Gość
« Odpowiedź #30 dnia: Września 06, 2009, 13:13:02 »

Podłączyłem tak:
Kabel czerwony do +
kabel żółty, który normalnie idzie do impulsatora do -

GROM

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: Września 06, 2009, 13:17:28 »

Czyli moduł pewnie jeszcze cały.
Sprawd¼ po założeniu cewki czy masz masę na jej metalowej obudowie,
a potem czy jest iskra.

kamil123

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: Września 06, 2009, 13:18:52 »

To już sprawdzałem. Masa jest iskry brak.

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: Września 06, 2009, 15:26:42 »

Nie znam się jakoś wybitnie na tych zasranych vape-śmape ale na logikę- jeśli do cewki dochodzi napięcie zbliżone do tego w aku a z cewki już iskra nie wyłazi to cewka jest uwalona. Jeśli nie dochodzi to trzeba szukać wcześniej. Bo mnie ciekawi jedno-podobno te urządzenia są tak super-extra,ze wymagają odcięcia masy przy dłuższym postoju a nie zawsze owo odcięcie jest zamontowane w urządzeniach lub w instalacji.

GROM

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: Września 06, 2009, 15:41:22 »

Jawsim zgadzam się z tobą , ale z tym cewko modułem jest tak że integruje w sobie cewkę i moduł w jednym jak sama nazwa wskazuje, do działania potrzebuje on zasilania plus z akumulatora i minus w tym przypadku na obudowę cewki , i jeszcze jedną rzecz a mianowicie impuls wyzwalający w tym przypadku pochodzący z impulsatora, z budowy tego impulsatora wnioskuję, że to  czujnik indukcyjny, czyli w momencie przejścia krzywki indukuje się w nim małe napięcie , aby ten cewko moduł wypuścił z siebie iskrę potrzeba podać na przewód żółty niewielkie napięcie względem masy .
I teraz bez wiedzy i sprzętu nie ma co zaczynać naprawy. Poza tym cewko moduł jest zapewne nie rozbieralny!
Można kombinować i kombinować a ostatecznie kupić całość jeszcze raz.
Przypuszczam że czujnik jest ok a padł moduł . No ale nie mam motocykla w ręku i nie sprawdzę tego.
Hm z tym odcięciem masy to chyba nie prawda , skoro odcinamy plus przez stacyjkę to po co minus ?
Z awaryjnością jest jak wszędzie ja to obszedłem bo zrobiłem własny i sam go potrafię naprawić.
Reszta kupuje i jak coś walnie to kaplica i co tu teraz zrobić, pytanie się pojawia bez odpowiedzi ?

kamil123

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: Września 08, 2009, 12:00:51 »

Vape ożywiony  <thumbup> Już byłem przygotowany do przeproszenia się z przerywaczami, kondensatorami itp, ale wpadłem na jeszcze jeden pomysł. "Może dziadostwo zamokło?" Ostatnie dwa dni przed odkryciem awarii padało cały czas. Nie mam garażu, więc motocykl stoi pod blokiem - ale cóż z tego, stoi tak już 2 lata i nigdy problemów nie było. No tak, ale teraz zapomniałem założyć pokrowca... Niby pod zbiornikiem powinno być suchutko, ale sprawdzić nie zaszkodzi. Wziąłem cewkę do domu, rozgrzałem lekko piekarnik i włożyłem na chwilkę pilnując żeby za mocno się nie grzała. Po wszystkim popędziłem sprawdzić co będzie. Zakładam, podłączam wszystko jak należy, zapłon, kop i.... JEST ISKRA :] Zdziwiłem się trochę bo przecież nie raz zdarzało się jechać wiele kilometrów w ulewnym deszczu i nigdy takich problemów nie było. Cóż trzeba będzie pomyśleć nad jakimś dodatkowym uszczelnieniem. Nie mniej zaufanie do Vape zostało u mnie trochę podkopane.

Maliniak

• Murarz, piekarz, akrobata, z zamiłowania mechanik.
  • Administrator
  • Panie... a kto to poskłada...
« Odpowiedź #36 dnia: Września 08, 2009, 14:21:51 »

Jak jedziesz w deszczu to silnik jakieś tam ciepło wytwarza, i pewnie dlatego w czasie jazdy nie zamókł zapłon, bo silnik to taka mini suszareczka :> na postoju to co innego.
Motocykle wciągają jak woźny flaszkę :)