Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 19, 2026, 20:25:49
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Mechaniczny regulator napięcia z MZ w Jawie  (Przeczytany 19651 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

GROM

• Gość
Odp: Regulator od MZ- jak podłączyc? // Brak ładowania
« Odpowiedź #25 dnia: Września 18, 2009, 20:57:20 »

jakie napięcie ładowania jest podczas pracy silnika tak przy 3 tyś obrotów?
Sprawd¼ jeśli możesz co pojawią się na wyjściu regulatora po tytułem wzbudzenie (pomiar wykonaj względem masy-minusa zasilania).
Po zdjęciach niby wszystko ok ale dokąd biegnie niebieski przewód , który jak widać łączy się chyba z brązowym, jeśli do kontrolki to czy na pewno , i czy potem z ów kontrolki do plusa akumulatora po stacyjce.
A i jeszcze jedna sprawa gdzie jest przewód minusowy z akumulatora, powinien on znajdować się na obudowie metalowej regulatora , mimo to że masa motocykla to minus warto pociągnąć dodatkowy przewód z minusa akumulatora do metalowej obudowy regulatora.
« Ostatnia zmiana: Września 18, 2009, 21:49:42 wysłana przez GROM »

jknick

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #26 dnia: Września 19, 2009, 09:11:45 »

Sory, na razie nie głowkujcie bo wczoraj znalazłem przyczyne problemu. Spadła zapinka szczotki dolnej <drool> Zlosliwosc rzeczy martwych bo przed zalozeniem jeszcze ją podginalem żeby sie lepiej trzymala. Tylko teraz szukaj igly w stogu siana(czyt. szczotki w kepach trawy :P)

jknick

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: Września 19, 2009, 17:46:31 »

Do tego motoru trzeba miec anielska cierpliwosc <furious> Znalazlem tą zapinke szczotki i podłączyłem szczotke na nowo. I kontrolka ładowania gasła tak jakby wsio było ok. No to sie przejade... i zgasła. Aku rozładowane. Półtora kilosa musiałem go pchac <frusty>
Nie wiem jakie jest napiecie ladowania bo po 1. nie mam miernika a po 2. nie mam linki do obrotomierza.
Nie, niebieski nie łączy sie z brązowym?(na którym zdjęciu to widac?). Niebieski biegnie do kontrolki ładowania i na tym koniec. Tak jak na schemacie.
A te nowe szczotki będe musiał chyba jakoś szurnąc papierem sciernym bo są ¼le wyprofilowane. Zły łuk. Dotykają do komutatora tylko w najniższych miejscach szczotki. Takie dwa paseczki.
Macie jakieś pomysły dlaczego aku sie rozładowuje mimo że kontrolka ładowania gasnie? Mi już ręce opadają.

GROM

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: Września 19, 2009, 18:23:33 »

Sorry kolego ale co ja mam ci napisać jeszcze ?
Nie masz miernika to skąd wiesz że nie masz ładowania?
Gdzie jest przewód minusowy na obudowie regulatora?
Jaki stan akumulatora , wiek itp.?

jknick

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #29 dnia: Września 19, 2009, 19:34:00 »

Przewód minusowy jest po lewej stronie na górnej dziurze która już się nie złapała w kadr.
Akumulator jest dobry bo w innym motorze działa OK (ma 2-3lata).
Z tym ładowaniem to sam nie wiem. Poprostu mam problem taki, że kontrolka pokazuje, że ładowanie jest(kontrolka gaśnie) a akumulator się rozładowuje podczas jazdy. I tu jest pies pogrzebany. Co to może byc?
Nie wiem czy to ma znaczenie, ale motor chodzi dobrze na starych cewkach a gdy włożę nową to raz na jakiś czas przerywa. Może cewka jest zła i robi zwarcie. Jest możliwa taka sytuacja?

GROM

• Gość
« Odpowiedź #30 dnia: Września 19, 2009, 19:52:26 »

Zwarcie ? Zwarcie jak dla mnie oznacza spalony bezpiecznik sam sobie odpowiedz czy to możliwe.
Bez obadania układu jakimś przyrządem będziemy tylko gdybać niestety.

GROM

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: Września 19, 2009, 21:01:07 »

A może słabe szczotki małe natężenie prądu , straty  w przewodzie na stykach itd = brak ładowania dla mnie to też proste, bez pomiarów nie ma co gdybać, Laszlo elektroniczny regulator posiada diodę jak wiesz czyli musiała by się upalić jeśli się tak stało można ją zastąpić drugą , pozatym jeśli dioda padła to najczęściej  jej uszkodzenie objawia się przewodzeniem w obu kierunkach czyli ładowanie by było a akumulator padł by na postoju w jednej chwili a z prądnicy to aż by się dymiło , nadal uważasz swoją teorię za słuszną?

jknick

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #32 dnia: Września 19, 2009, 22:00:36 »

Tylko jest taki szczegół, że nie mam bezpiecznika <drool>
Spróbuje jakos dotrzec te nowe szczotki. Może to cos zmieni...
A ten miernik może uda mi się od kogos porzyczyc.

jknick

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #33 dnia: Września 20, 2009, 08:59:37 »

A może przyczyną jest rozmagnesowanie wirnika? Czytałem gdzieś, że jak motor długo stoi nieużywany to wirnik może się rozmagnesowc i nie będzie produkował prądu. Może w moim przypadku wirnik się trochę rozmagnesował i produkuje prąd lecz za słaby. Istnieje taka mozliwośc? Jeśli tak to jak ten wirnik z powrotem namagnesowac?

GROM

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: Września 20, 2009, 09:12:37 »

Jak by się rozmagnesował to prądnica by się nie wzbudziła, zrób to co do tej pory pisałem a nie siedzisz i wymyślasz nowe teorie. Po prostu sprawd¼ co jest nie tak a nie gdybasz?
Sprawd¼ napięcie ładowania na samej prądnicy jak i akumulatorze bez i z włączonymi odbiornikami.
Napięcie sprawd¼ na zacisku D prądnicy względem masy , pisze o tym bo zapewne zaraz padło by takie pytanie.
Na akumulatorze oczywiście na jego zaciskach.

GROM

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: Września 20, 2009, 10:45:50 »

Przeczytaj cały temat a się dowiesz.

GROM

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: Września 20, 2009, 16:23:42 »

Gdybyś czytał to byś wiedział że o elektronicznym w tej chwili rozmawiamy.
Mój post był tak samo bez sensu jak i twoje pytanie.
I zgadzam się co do miernika bo piszę już o tym od paru postów.
Z diodą też różnie może być ale to raczej nie ona . Ale koniec gdybania czekamy na pomiary bo się rozpiszemy a i tak nic z tego nie wyniknie.
 <cheers>