Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 06:46:57
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: 4 takty z prawej jeden z lewej, kto ma pomysł  (Przeczytany 5425 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

grom

• Gość
4 takty z prawej jeden z lewej, kto ma pomysł
« dnia: Czerwca 08, 2009, 17:59:03 »

Więc opisuje.
CZ 350 12v z alternatorem po szlifie cylindrów itd.
Po remoncie zapaliła za 2 kopnięciem, wszystko ok.
Zrobiła może około 400 km , bez problemów.
Nagle cylinder lewy zaczął niedomagać na wolnych obrotach czasami wręcz nie palił.
Zacząłem od szukania lewego powietrza przy ga¼niku bez efektu, potem regulacja zapłonu bez efektu , zamiana cewek, kondensatorów podmiana przerywaczy-bez efektu.
Po wymianie ga¼nika bo czyszczenie poprzedniego też nic nie dało objaw trochę osłabł jednak nadal na 4 takty z prawej mam 1 z lewej tylko tak do 1500 obr/min.
Powyżej żadnych problemów, jedzie jak trzeba. Czasami silnik zachowuje się na tych wolnych obrotach jak 4T ale tylko jeden cylinder ponieważ lewy się wyłącza.
A świece także wymienione na nowe i nic. Podmieniałem dysze w ga¼niku i pomysły mi się skoñczyły.
Kto ma jeszcze jakiś pomysł na takie rzeczy?
Mam pewien pomysł ale poczekam niech się ktoś obeznany wypowie to wtedy się upewnię.

« Ostatnia zmiana: Czerwca 08, 2009, 18:08:01 wysłana przez grom »

Jawsim

• Gość
Odp: 4 takty z prawej jeden z lewej, kto ma pomysł
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 08, 2009, 19:59:57 »

Zobacz kolanka i wydechy to jedno. Zwłaszcza wydechy. Potem pomyślimy co dalej  ;)

grom

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 08, 2009, 20:01:30 »

Na to nie wpadłem. A w sumie bardzo to możliwe, popatrzymy zobaczymy.

Jerry

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 08, 2009, 20:33:09 »

Może Ci się uszczelka pod głowicą ułożyła i wydadałoby dociągnąć.
JAWA TS 350 89r
BMW K 1200 GT 03r

zielarz

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 08, 2009, 21:17:52 »

Hmmm mam identyczny przypadek, tylko u mnie to się dzieje gdy nie ma ładowania (kurwie oczko gaśnie, motor zaczyna normalnie pracować) a winą jest zużyty akumulator i minimalnie inne ustawienia dla obu cylindrów, proponuję sprawdzić też to samo u ciebie, sprawdzic nie zaszkodzi, a około 1500obr to są mniej więcej te obroty od których alternator ładuje.

Agent 634-7

• Jawa 350 634-7 1985 r.
  • Starszy Jawer
  • Jawa 350 634-7-13
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 08, 2009, 21:21:02 »

Kolego alternator ładuje od 900 obrotów o ile się nie myle. Prądnica od 1800 obr/min.
Jawa 350 634-7-13
Jawa 350 638-5 (w trakcie odbudowy )

grom

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 08, 2009, 21:30:28 »

Ja jednak zostanę przy pomyśle Jawsima .
żadnych wycieków kompresji nie mam było by to widać bardzo szybko na cylindrach pojawił by się olej z niespalonej mieszanki.
Co do pomysłu zielarza to kolega Agent ma oczywiście rację pozatym widzę koledzy nie czytają dokładnie objaw po przełożeniu elektryki zapłonu (zamiany lewy z prawym )nie zmienił cylindra - wniosek to nie elektryka i nie ma co szukać w niej.

Agent 634-7

• Jawa 350 634-7 1985 r.
  • Starszy Jawer
  • Jawa 350 634-7-13
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 08, 2009, 21:53:44 »

Miałem ten sam objaw co m kolega nic nie pomagało. Poje¼dziłem do zimy potem kapitalka wał,cylindry,tłoki itp. normalnie jak ręką odjął. Być może kompresja Ci nie ucieka ale mozesz mieć cylindry wyjechane i słabo jest sprężane.

A Ty cewki wymieniałeś na nowe czy zamieniałeś z lewego gara na prawy a z prawego na lewy ??
A spróbuj kolego dorwać jakieś cylindry w dobrym stanie razem z tłokami od nich i pierścieniami i przełożyć.
Trzeba wszystkiego próbować.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 08, 2009, 21:59:56 wysłana przez Agent 634-7 »
Jawa 350 634-7-13
Jawa 350 638-5 (w trakcie odbudowy )

odlotowiec

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 08, 2009, 23:22:46 »

przedmuchy na czole wału??

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 08, 2009, 23:46:08 »

Druga opcja to kabel. Tzn- zamieniałeś miejscami cewki,fajki,świece,kondensatory...ok, a spróbuj jeszcze taki myk- kabelek od przerywacza prawego gara podepnij do przerywacza lewego a z drugim odwrotnie.Czyli zmieniasz je na płytce zapłonowej i przy cewkach. Np jeśli od prawego do cewki idzie czarny a od lewego brązowy to podłącz je odwrotnie- to często jest pomijane. A przewody te szlag trafia gdy kiedyś jakiś kondensator wysiadł lub chocby przerwa nie jest jednakowa. Kiedyś w jakimś knedlu tak miałem- wszystko sprawdziłem tylko nie to- okazało się,że kabel brązowy (od lewego) był aż zielony-przejście było,ale po zmianie na świeże oba przewody- silnik pracował już 1-1. Z tymi wydechami to wystarczy zamienić je miejscami- na próbę- jak teraz to prawy zacznie czwórkować to juz wiesz co jest nie halo. Aha- zobacz czy jak zatopisz pływak lekko na pracującym silniku gdy tak przebiera lewy załapie- jeśli załapie na chwile i potem znowu zacznie gubić takty to musisz lekko zwiekszyć poziom paliwa- bo taki urok tych silników na wolnych obrotach,że który gar pierwszy ten lepszy-prawy capnie paliwo a lewy ochłapy. A w ogóle to nie wiedziałem kiedyś dlaczego,ale na wolnych to z reguły lewy nie nadąża. A już wiem :)

grom

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 09, 2009, 07:37:27 »

Więc tak:
Pływak zatapiałem już wczęsniej bo też pomyślałem że za niski stan paliwa ,silnik tylko zalewało a lewy bez zmian  - wniosek stan paliwa ok
Przewodów rzeczywiście nie sprawdzałem , ale tylko dlatego że przewód od górnego przerywacza nie bardzo mi sięgnie do dolnego ale zobacze.
Kominy,kominy mam puste bez wkładów a po twoim poście pomyślałem o takiej rzeczy jak małe zwierzątko , które mogło tam wejść i nie wyjść i przytkać mi ten komin, ale narazie nie bardzo mam czas to sprawdzić, zrobię to w najbliższym czasie ;-).
P.S. tak poza tematem to cz 1X350 już nie istnieje , po zlocie w Zwierzyñcu i kupieniu okazyjnie nowych korbowodów i wiele więcej za 50 zł założyłem inny wał, szczerze to pozazdrościłem bratu d¼więku silnika :-).
« Ostatnia zmiana: Czerwca 09, 2009, 07:47:07 wysłana przez grom »

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 09, 2009, 08:44:16 »

Puste kominy? moja rada nic nie da- zapomnij,że to coś pomoże- nawet gdyby coś tam wlazło to przy wyższych obrotach wystrzeliło by jak z procy. Mi to wygląda na labirynt. Ale nie jestem pewien. Bo jednak chyba lewusek nie ma siły ciągu przy niskich obr.

grom

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 09, 2009, 11:34:38 »

No właśnie możliwe też że podkładka (innej nie miałem założyłem w WSK 125) miedzy kolankiem a cylindrem przesłania okno wydechu ale muszę to posprawdzać , ale czasu okropnie mi brak na to.
Przy wyższych obrotach jest ok ale nie idealnie jesli chodzi o pracę silnika, motocykl się rozpędza całkiem poprawnie.
Dlaczego sądzisz że to wina labiryntu dlaczego by wtedy miał niedomagać tylko jeden cylinder i to właśnie lewy.
Miałem kiedyś silnik z mocno nie szczelnym labiryntem ale motocykl pracował poprawnie problemem było tylko odpalenie dziada, a tak to rakieta.
Ja bym jeszcze obwinił jak ktoś już napisał simering za alternatorem ale jakoś tak nie logicznie bo ten cylinder pracuje prawidłowo. No nic może jutro wszystko posprawdzam a nie będe snuł kolejne przypuszczenia.

grom

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwca 11, 2009, 19:13:51 »

No Panowie .... samo przeszło nawet nie zdążyłem sprawdzić kominów i przewodów , w ogóle nic nie sprawdzałem. I sam nie wiem co to mogło być.
Ale pare chwil na szukanie przyczyn poszło a tu hop siup przeszło. Ot taki urok CZ-tek.

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwca 12, 2009, 11:01:04 »

Wielka czarna cuchnąca mysza wyszła z wydechu ;]

grom

• Gość
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwca 12, 2009, 12:05:44 »

Poważnie nie co się stało i co było powodem takiego zachowania ale nagle ot tak sobie jej przeszło, a przecież ów lewy cylinder potrafił się całkiem wyłączyć i odmawiać palenia na wolnych obrotach, a ja nie potrafię wymyśleć dlaczego tak było .Niby żadna mysza nie wystrzeliła ;-).