Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 02:12:33
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: GRUCHA591 - Yamaha XJ 600s Diversion  (Przeczytany 5284 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

grucha591

• Gość
GRUCHA591 - Yamaha XJ 600s Diversion
« dnia: Czerwca 05, 2009, 20:46:16 »

Witam trochę śie ociągałem ale w koñcu pochwale się nowo nabytym motocyklem

94 rok , po regulacji luzów zaworowych , wymianie płynów i synchronizacji ga¼ników - wszystko przeprowadzone w serwisie
do tej pory , mam ja od 3 tygodni
wymieniłem
przednie uszczelniacze i klocki hamulcowe
oraz tynie klocki
w silniku należało dokręcić jedna z zębatek napędzanych z kosza sprzęgłowego  która się poluzowała co było przyczyna stukania na niskich obrotach
przebieg szacuje na około 60 -70 tys km bo ten na blacie 31 tys km z pewnością nie jest prawdziwy
do wymiany pozostała mi jeszcze tylna opona

części zamienne typu klocki simeringi uszczelki są ogólnie łatwo dostępne i tanie
Ogólnie świetny motocykl , choć już chciałbym coś mocniejszego
oczywiście tęsknie z jawą
pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Maja 11, 2011, 21:11:09 wysłana przez Mienki »

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
Odp: Nowy motocykl yamaha xj 600 s diversion
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 05, 2009, 20:55:23 »

kolejny pozbyl sie jawy, ale gratuluje niech sie dobrze sprawuje....
« Ostatnia zmiana: Czerwca 06, 2009, 08:51:14 wysłana przez Mienki »
http://mienki1987.blogspot.com/

bakczysaraj

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 05, 2009, 20:58:50 »

£adniejsza jest wersja naked:) Batbicz takową ma.

grucha591

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 05, 2009, 22:40:25 »

też mi się podoba wersja N ,ale po pierwsze jest droższa (nie wiem dlaczego) no i bez akcesoryjnej owiewki  przy wyższych prędkościach jest niefajna akcja z naporem powietrza

iroq2

• Starszy Jawer
  • Jestem Ślązakiem nie Polakiem->jestem za Autonomią
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 05, 2009, 23:03:17 »

Po co to wstawiasz ?to nie jest forum ymahowe . Jak  dla mnie to nie masz się czym chwalic bo dla mnie to "duszy"nie ma

Energizer

• Starszy Jawer
  • Jawa TS 350; 91r
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 06, 2009, 10:24:37 »

Gratuluję zakupu, ten motocykl to jeden z modeli który jest na moim "topie" gdybym miał zmieniać jednoślada.

A teraz do kolegi "iroq2 " Twoja Jawa nie będzie wiecznie je¼dzić i przyjdzie taki moment kiedy zmienisz motocykl na normalny, i również się tym faktem podzielić z kolegami na forum.

Pozdrawiam
Motocykl to największy wibrator jaki można wsadzić między nogi.

gustaw

• Jawa 354/03 + velorex 561
  • Global Moderator
    • moja stronka
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 06, 2009, 10:28:34 »

u mnie na liście tez widnieje ten model ,fajna maszyna pozdr i do zobaczenia na drodze .:)  :)
Jawa 354/03 + velorex 561, jawa 354/06 , komar 2, Cz 350 6v

gringo

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 06, 2009, 10:38:50 »

Gratuluję zakupu, ten motocykl to jeden z modeli który jest na moim "topie" gdybym miał zmieniać jednoślada.

A teraz do kolegi "iroq2 " Twoja Jawa nie będzie wiecznie je¼dzić i przyjdzie taki moment kiedy zmienisz motocykl na normalny, i również się tym faktem podzielić z kolegami na forum.

Pozdrawiam

co to znaczy "wiecznie je¼dzić nie będzie" i "normalny" ?? mam rozumieć że ten normalny znaczy sie japoñski będzie je¼dzić wiecznie??

śmieszny jesteś.

bobson

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 06, 2009, 10:46:17 »

A co jawa niby jakaś nie normalna jest czy jak ? <eek>

grucha591

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 06, 2009, 11:53:37 »

irqu , kiedyś zobaczysz że każdy motocykl ma duszę , tylko każdy ma  inną , też kiedyś myślałem ze inne motocykle (japonce) są bez duszy ,i że tylko stare motocykle najlepiej dwusuwowe ją posiadają . japonce też się psują, też je trzeba naprawiać, nadal więcej siedzę w garażu niż jeżdżę motocyklem, i to mi się podoba bo to pozwala mi się zżyć z motocyklem .dlaczego pisze tutaj ? Już mówiłem o tym że pomimo tego że nie mam już jawy bardzo podoba mi śie to forum , nadal je odwiedzam(pre razy dziennie) będę je odwiedzał (chyba ze komuś to przeszkadza)i będę starał się w  miarę możliwości  pomagać innym forumowiczom

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 06, 2009, 12:06:47 »

Panowie ! Panowie ! Pochwalić można się wszystkim co nie jest powodem do wstydu. Miałem Diversa ale model 98. To taki szaraczek wśród skosów. Ani to nie jedzie jakoś szczególnie,ani nie pracuje za ładnie, ani nie wygląda. Ale właśnie dlatego jest tania i popularna. No i prosta w obsłudze. Ogólnie przyjemna maszynka nie licząc hałaśliwego sprzęgła. Energizer troszkę przesadziłeś- to właśnie skosy i inne jednorazówki nie będą wiecznie je¼dzić- tam nie zrobisz remontu bo - nie opłaca się i się nie da- tylko wymiany wchodzą w grę. Czas produkcji części zamiennych jest ograniczony.A znajd¼ nowe części do japonii która ma 25 lat... na przykład wał lub głowica. Nowa nie jakaś uzywana. ¯yczę powodzenia. Przerabiałem temat wiele razy. Trwałością te motocykle nieco przewyższają knedla,ale mogę wam powiedzieć chłopaki,że mając doświadczenie w warsztacie- i kilkanaście maszyn na stole w tygodniu- Japany nie są takie rewelacyjne. Dobre motocykle to BMW, MV Agusta czy choćby Triumph- skos to masówka. Są fajne, szybkie, ładne.Miałem tego troszkę- one są dobre- owszem - inna epoka,ale wieczne są takie motocykle,które się naprawia- są do nich części,przewidziane szlify i regeneracje. A tak pół żartem pół serio- japonii jest już u nas w kraju tyle,że nikt na to nie zwraca uwagi więc pod tym względem Jawa jest bardziej klawa. Czas tego Diversa przeminie... jak wszystkich mu podobnych... a zobaczcie że Jawa MZ,WSK wracają do łask. Rynek się przejadł tymi "normalnymi" maszynami podobnie jak przejada się chiñskimi skuterami- na drogi wracają Simsony,Romety i Jawki. Na drogi wracają MZ Jaskółki, Jawy Kivacki SuHeeLki i inne "nienormalne" motocykle. Moja koleżanka Ewa ostatnio powiedziała tak- jak ktoś przyjedzie na zlot Jawą lub CZ 350 km to na pierwszy rzut oka znaczy,że ma jaja i zna się na rzeczy- a jak ktoś przyjedzie japoñcem to znaczy,że umie je¼dzić....  
W kwestii duszy to juz mówiłem- TYLE DUSZY W MASZYNIE ILE PRZEKA¯E JEJ MOTOCYKLISTA! Nie ważne czy czech,japan,usa czy germaniec- nie ważne czy singiel,twin,v-twin, R4 i inne, nie ważne czy 2T czy 4T- wazne kto ta maszynę ma i co do niej czuje. Uwierz Iroq,że Twoja jawa w łapach oprawcy- crossoroba nie miała by jej wcale.

PS: Grucha zmieñ wpis pod awatarem bo jest nieaktualny ;] :>
« Ostatnia zmiana: Czerwca 06, 2009, 12:10:41 wysłana przez Jawsim »

Phantom80

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 06, 2009, 13:22:04 »

Nic dodać nic ująć Jawsim. Strzał w dziesiątke. 

Grucha gratuluje Ci zakupu i życzę przyjemnego nawijania kilometrów na koła...
A i ciekawych i miłych chwil w garażu. ;)
Jawer zawsze będzie Jawerem i nie zdziwiłbym się gdyby kiedyś Jawa/ CZ zawitała powtórnie w Twoim garażu :)

Pozdro.

iroq2

• Starszy Jawer
  • Jestem Ślązakiem nie Polakiem->jestem za Autonomią
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 06, 2009, 14:41:05 »

Jawsim jak zwykle wymiata ;) .  hehe 2 ga sprawa : moja jawa właśnie została uratowana z rąk oprawców tylko ze nie crosomanów tylko rolmopsów co nią wozili ziemniaki na wósku gnój itp ..  który zachaczali o tylnią lampe  :) dla tego teraz remont :) jak skoñcze wrzuce fotki :) a barakuje mi przedniego chromowanego  błotnika jak by ktoś miał i chciał sprzedac prosze dac znac pozdrawiam :) . Jawa zawsze będzie u mnie :) mozekiedys sobie kupie triumha :) bo na oku jeden jest :)
« Ostatnia zmiana: Czerwca 06, 2009, 14:49:04 wysłana przez iroq2 »

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwca 06, 2009, 16:41:50 »

Nie wósku-tylko wózku ,wózek, wozić nie wosić
Nie zachaczali -tylko zahaczali- hak, zahaczać.

Phantom80- wróci knedel wróci bo skosy się szybko nudzą.

lluke

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwca 06, 2009, 16:58:45 »

Miałem taką Xj dobrze ją wspominam mimo iż nie wiem czy do koñca była prosta  <blink><lol>
Nawinąłem nią 7k i poszła do ludzi :) Przez ten czas nigdy mi się nie zepsuła nigdy mnie nie zawiodła. Je¼dzi jak je¼dzi ani szybko ani wolno. Gratulować sprzęta. Szerokości i przyczepności.
Ja jakoś za Jawą czy MZ nie tęsknie. Jawa stoi sobie może kiedyś dorosnę i znów zacznę nią je¼dzić...

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
  • przekażcie mu że Belzebubik się o niego pytał....
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwca 06, 2009, 20:06:44 »

Grucha olej to co kto mówi- Twój moto Twój "fun" Ważne żeby tobie moto zagrało a nie innym sie podobało. Opinia- a czy to takie ważne?

Oby dywersja dobrze się sprawowała. Tabliczke w przyszłym tygodniu sobie przykręcisz i w trase.... :)

a całkiem  na marginesie zobaczysz że z czasem zechcesz mieć coś klasycznego/starego...
...to taka niepisana oznaka tego że ktoś jest koneserem tematu  ;)   
"Szukajcie, a znajdziecie. Proście, a będzie wam dane - Kiedyś prosiłem Boga o rower, po latach zrozumiałem, że Bóg nie działa w ten sposób. Ukradłem rower i prosiłem Boga o przebaczenie" ;)

Maliniak

• Murarz, piekarz, akrobata, z zamiłowania mechanik.
  • Administrator
  • Panie... a kto to poskłada...
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwca 06, 2009, 20:18:01 »

Twój cyrk twoje małpy. Mi się to moto akurat podoba, miałęm zr 7 i stwierdzam że każdy moto ma dusze. Niestety kawa poszła do ludzi i narazie jest lipa, ale szukam cos jeszcze i nie wiem czy nie będzie do dyversja ;]. A jawa zawsze będzie stała, ot tak przejechać się, poczuc wibracje, zrobić "zupe", utawić zapłon, wyregulować ga¼nik. Tego w japoncu nie zaznam. A grzebać przy maszynie lubie.
Motocykle wciągają jak woźny flaszkę :)

Hubertus

• Użytkownik techniki
  • Starszy Jawer
  • Srdcem a rozumem
    • rumble garage
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwca 06, 2009, 20:23:12 »

Grucha,
Ja tam się cieszę, że dokonałeś udanego zakupu.
Jeśli jesteś zadowolony, to jest jak najbardziej w porządku-bo o to tylko chodzi.
Póki co, to jest wolny kraj i każdy może je¼dzić czym chce, co mu się podoba i na co go stać. I tak jest fajnie i miło, że pochwaliłeś się nowym nabytkiem i mam nadzieję że nie opuścisz tego forum.
Gdyby wszyscy je¼dzili tym samym, świat byłby nudny. A tak mamy chociaż inny punkt widzenia na te same sprawy.
Tak to już jest-jedni mają już taki pojazd, jaki chcą. Inni szukają. I nie ma w tym nic złego.
Jawa typ 634; 12Volt-VAPE + Velorex 562
Kawasaki GPz 750 KZ 750E
Kawasaki GPz 900 R