Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 05:05:00
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: JAWSIM - Jawa 350 "Żeliwniak"  (Przeczytany 10548 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Jawsim

• Gość
JAWSIM - Jawa 350 "Żeliwniak"
« dnia: Kwietnia 27, 2009, 03:41:55 »

W koñcu nabyłem żeliwo- stanowi ono brakujące ogniwo w moim garażu. Ale nie tak hop-siup...
Dziś rano jak zwykle w niedziele przy kawce wertowałem jak gdyby już od niechcenia alledrogo. Od dawna bowiem szukam dla siebie klasycznego żeliwnego twina. Zwróciłem uwagę na dośc ciekawy-choć już na pierwszy rzut oka nieco umęczony- egzemplarz. Nie była super piękna,ale mocno niespotykana wersja- 634-5-50. Na dodatek na rynek rosyjski. Cechy charakterystyczne tego modelu- tzw duży chrom na baku z gumowymi dynksami na kolana- muszę przyznać,że bardzo klawa sprawa,błotniki w chromie i napisy 350 w "3D" czyli po prostu plastikowe cyferki-dopatrzyłem się,że ich wierzchy były pokryte "chromem" ale lata swoje robią i nawet gołym okiem słabo to widać.
I co najważniejsze- wydechy- kształtem zbliżone do tych z CZ 350,jednak nie dzielone-tzn nie odkręca się tylna ich część.

Poglądowa fotka-  http://www.jawamania.info/Files/models/1979.jpg  to jest taki sam model- wersja cccp miała tylko te napisy 350 nie w formie naklejki a plastikowych cyferek.

Cena motóra nie była jakaś szalenie okazyjna- 1000zł. Po rozmowie telefonicznej wiedziałem juz,że wiele nie zdziałam w tej kwestii. Moto niby po remoncie,niby sprawne- grunt,że trzyma się kupy i ma kwita.
Zaprzęgłem BMW w starą poczciwą przyczepkę - zabrałem ze sobą pilota-ziomala z warsztatu i nawigację-co by nie błądzić po wsiach do północy- godzina 15:30- wyjeżdżamy. Na miejscu około 18:15- wszak 184 km. No i stoi- i jak to zwykle bywa na zdjęciach wszystko wygląda ślicznie- a na żywo już nie za bardzo- najwazniejsze rzeczy- chromy ładniutkie :) koła ładne,siedzenie nie zniszczone- jak je pociągnę sprayem do kokpitu to będzie miodek. Ten bak coś w sobie ma. No nic- odpalam. Chodzi. Ja wiem czy tak ładnie? bez tragedii- nasłuchałem się silnika w mojej białej TS to teraz każda chyba już będzie chodziła ¼le w porównaniu do Białej. Ale dobra- rozgrzała się- w ogóle to ładnie zapaliła-trzyma obroty- słyszę,że pierścienie polskie- niby na dotarciu jest- to dobrze- wywale te lipne pierścienie i założę coś ze swoich zapasów. Jadę- jedzie. 1,2,3 i 4 są, nie wyskakują ani nie wyją. Cholera wie ile jedzie bo linka od licznika radośnie kręci się pod lampą i nijak nie podpięta jest do zegara- szacuję braki i minusy- ma podrapany lakier na ramie,baku i boczkach- nowa nie jest -wszak to 1981r. Podrapana pólka zegarów. Ale zaraz- miałem mówic o minusach- bo na razie same plusy wymieniłem- taka robota to istna bajeczka. Przód - przekonałem gościa,że nie jest oryginalny- wyszperał w szopce ori przód- chrom cacy,ale lekko zmęczone gwinty na korkach i na kielichu zaciskanym. Pikuś. Silnik jak się rozchodził to ucichł. Patrzę z nadzieją na lampke ładowania- kurde- jest ładowanie- a już myślałem,że się pobawię- jako,że miernik miałem w bagażniku- ma bdb ładowanie- ech- może się spieprzy jak będę odnawiał instalację  :> ?? Tak dawno się z nim nie bawiłem. No nic- ściemnia się- Jawa na przyczepkę-bak do bagaznika-taki bak to skarb,podobnie przednie koło i błotnik i reszta szpargałów. Zonk- w przyczepce choinka z tyłu- świateł ani stopu ni ma-tylko liche kierunki. Kukam na wtykę- ojoj- nigdy wiecej nie pożyczę nikomu przyczepki- kable pourywane,pozamieniane na "niestandardowe" podpięcie gniazda. Dobra godzina podpinania wtyki przyczepki- w koñcu sukces. Siadam do wozu-kluczyk,jedziemy... jechalibyśmy gdyby aku nie padł- jednak kierunki,stop itp szybko załatwiają akusia. Dobrze,że koles jest "postawny" obrót wału-6 garów żyje-jedziemy. Godzina 00:20. Dom. Jawa na przyczepce zjechała do garażu-nie mam siły już jej zdjąć- jutro po pracy. Obok stoi 350 TS i dostojna 250 353.04. A między nimi troszkę zapuszczona,ale MOJA 634-5-50 w wyjątkowo rzadkiej wersji. Jest git. Idę spać. Zdjęć mojej nie mam za ciekawych-wkleje jedno tylko. No może trzy ;)

Na przyczepajce- jak ją zowie koleś- dupnym dzwonku.

I widok z tyłu- nie jest ¼le- lakier i tak dam nowy- nawet na próbę przy użyciu izolacji sprawdziłem jak bak wyglądałby z czarnym paskiem i chyba tak będzie ( oczywiście nie z izolacji ;) ) a chrom jest naprawdę ładnie zachowany.

wraz ze postępem prac nad odświeżeniem maszyny będe dołączał nowe fotki- jutro na bank ją zładuję i poskładam- trzeba się kulnąc żeliwniakiem  :] <punk> <thumbup>
« Ostatnia zmiana: Maja 11, 2011, 12:46:17 wysłana przez Mienki »

Hubertus

• Użytkownik techniki
  • Starszy Jawer
  • Srdcem a rozumem
    • rumble garage
Odp: ¯eliwniak
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 27, 2009, 08:26:03 »

Wygląda na to, że nie ma dwóch identycznych żeliwek :)
Z ciekawości przyglądam się fotkom i szukam różnic-do baku i oznaczeñ na boczkach już idzie przywyknąć-co rocznik to inne.
Ciekawią mnie za to kominy-czy ja dobrze widzę, czy to są cygarka?
A najbardziej ciekawi mnie zawieszenie-tył  masz zupełnie inny niż u mnie-u mnie amortyzator jest mniejszy, pracuje w pozycji odwróconej wewnątrz chromowanej spręzyny bez osłon.
Ciekawi mnie też przednie zawieszenie, ale to już jak zaczniesz się bawić...
Jawa typ 634; 12Volt-VAPE + Velorex 562
Kawasaki GPz 750 KZ 750E
Kawasaki GPz 900 R

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 27, 2009, 08:46:11 »

Tak-cygarka podobne nieco jak w CZ,ale nie dzielone. Wkłady wyciągane podobnie jak w TS. Przedni zawias w tej chwili jest od CZ czy innej TS bo stary ciekł- na górze i na uszczelniaczach. Się zrobi-albo wymieni. Grunt,że pali na strzała - ale zapłon musze podregulowac tak pro forma bo kurde tak nie może być,żebym se od razu je¼dził-  :>

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
  • przekażcie mu że Belzebubik się o niego pytał....
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 27, 2009, 11:07:24 »

a nie mówiłem kurde a nie mówiłem że przodek jest nie tutejszy ....
czasem i ja mam przebłyski świadomości a wtedy z Mistrzem zła nie dyskutuje się :P
kurde przecież to nawet błotnik do tego zawieszeni był inny a ten jest całkiem z innej bajki
Koleś z powodu tego zawiecha nic z ceny nie zszedł ? 
"Szukajcie, a znajdziecie. Proście, a będzie wam dane - Kiedyś prosiłem Boga o rower, po latach zrozumiałem, że Bóg nie działa w ten sposób. Ukradłem rower i prosiłem Boga o przebaczenie" ;)

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 27, 2009, 12:11:45 »

no i sie dokonało..... Jawsim ma zeliwniaka i teraz to sie bedzie dzialo...... ( w jeden  dzien ja rozbierze i zlozy na nowych czesciach) no nico gratuluje... aha Jawsimie to 6v czy może 12v
http://mienki1987.blogspot.com/

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 27, 2009, 12:28:48 »

To chyba pierszy taki model na forum? Gratuluję!
Jawism zawsze musi być oryginalny  ;)
To na 100% 6V
Fajne te cygara. Ciekawe jak wyglądają od tyłu i w środku i jak się je serwisuje?
Może mniej chlapią?

Rozztocz

• vice President JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Administrator
  • Smoczyciel
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 27, 2009, 12:32:44 »

Gratulacje Jawsim!!!
Czekamy na więcej zdjęć...
Te powyżej nie chcą mi się otwierać... Otwiera się fotosik, ale zdjęć nie ma...
Kilka Jaw, Čezetek i Velorex 562 :)
www.facebook.com/motorozzy

BoNes0

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 27, 2009, 15:01:19 »

bobson

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 27, 2009, 15:29:35 »

£adne cudeñko sie uchowało ciekawe czy cie nie wnerwi elektryka i słabe światła bo to nie ts z altkiem ani 250 z 1 garem he pożyjemy zobaczymy  :P

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 27, 2009, 15:39:02 »

Zawias do niej dostałem w oryginale- tylko do regeneracji-co w zasadzie juz uczyniłem- gwinty na rurach są już ok a ten na dolnym kielichu co zaciska oś to mały pikuś. Błotnik mam od niej - na szczęście nie uległ "modernizacji" . Może i by z ceny zszedł-ale po co- wszak moto dostałem kompletne z przodem od Ts gratis. Mi cena odpowiadała.
Wydechy raczej nie chlapią bo mają takie wkłady od dupy strony - chodzi cicho i nie pluje. Ogólnie motocykl do małych kosmetycznych poprawek- tu wyczyścić-tam podmalować- gdzies przesmarowac- creme de la creme :) A wydechy? Dziś je rozbiorę bo muszę poskładać porządnie bo jeden się telepie lekko. Więcej fotek zrobię po pracy jak na koła ja postawię. Mnk- tak to jest 6V- bez obaw kolego Bobson- mi ta elektrownia nie straszna- pamiętaj,że 250 ma owszem- 1 gar,ale prądnice 45W a tu jest 75W- wyda. A jak będzie słaba- założę nową prądnicę i regler bo mam mały zapas tych detali ;)
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 27, 2009, 15:46:21 wysłana przez Jawsim »

Krycha

• Jawer Weteran
  • Cz 472.6
« Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 27, 2009, 15:40:43 »

Ten tylny błotnik jest boski poprostu szukałem czegoś podobnego a tu prosze można oryginalny z ruskiej CZ dorwac :D Jawsim nie chcesz sie gho pozbyc ? <thumbup> Bobson gadasz tam u mnie we wszystkich prądnicowych elektrowniach nie narzekam na brak prądu <worship>
ZaKrystian powiedz mi, ile Jawa pali Ci?

bobson

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 27, 2009, 17:08:42 »

Jawsim robisz kapitalke całą czy tylko tak zrobisz by jeżdziła i kiedy pierwsza twoja przejarzdżka na żeliwniaku?

Lejek

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 27, 2009, 17:28:14 »

Gratuluje nabytku i witam w gronie żeliwniaków xD

SZAJBUS_SzeF

• młody nie głupi
  • Jawer Weteran
  • Jawy, Cezety i Cafe Racery - To lubię! :)
« Odpowiedź #13 dnia: Kwietnia 27, 2009, 17:55:43 »

Jawsim ty wapniaku!.. twu.. zacznę jeszcze raz.
Jawsim ty żeliwniaku!  ;]  Knedel jak to knedel - musi być ładny. Dawaj mi tu zaraz więcej zdjęć bo intrygujące te cygara  :>

Ps. Mechaty! Masz coś do 638?  <furious>

w formie żarciku

bobson

• Gość
Odp: Żeliwniak
« Odpowiedź #14 dnia: Kwietnia 27, 2009, 18:05:46 »

Silniki 634 ładnie chodzą w Cz a w jawach nie za bardzo  a chyba wiecie z jakiego powodu oczywiście inne tumiki Cezetowskie tak ładnie purkają a jawowskie troche głośniejsze  :P
 PS: Jawsim twoja taka: http://www.youtube.com/watch?v=m5iveBNoZSY&feature=PlayList&p=5488A59095370A61&playnext=1&playnext_from=PL&index=35   ????
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 27, 2009, 20:33:17 wysłana przez bobson »

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #15 dnia: Kwietnia 27, 2009, 23:02:47 »

No podobna jest na tym filmiku.
Co do pracy żeliwniaka to w sumie mam coś dziwnego- bo jest to jawa ale wydechy podobne do CZ- dla mnie za cicha.
A więc- co postanowiłem:
-silnika nie tykam-facet nie kłamał- jest po dobrym i sumiennym remoncie- to nie pierścienie a nakrętki kolanek dzwoniły.
-elektryka jest do poprawek- głównie wiązka lewego przełącznika-ale wszystko działa. Musiałem tylko dociążyć trochę lampę tylną bo słabo świeciła.
- lakier również zostawiam ten co ma- jedynie na ramie ( ale nie całej ) i półce przedniej z osłoną stacyjki będzie nowizna.
Mocowania lampy przedniej dostaną kolor baku i boczków. Nie chce malowac całej ramy-bo to pociągnie inne zabiegi i zamiast ją odświeżyć to ją zepsuję. Jest ori-bedzie ori.
-Przód zostanie ten co jest- będzie tylko wygładzony i wypolerowany- dlatego,że nie za bardzo podoba mi się konstrukcja starego typu- jak wpadnie w łapy nowy lub w bdb stanie to łyknę- na razie zostanie ten.
Ogólnie - czyszczenie,polerowanie,smarowanie- maszyna trzyma się kupy- skoro tyle lat się uchowała- niech sobie zostanie taka jak jest- oprócz linek,żarówek i elementów typowo obsługowych.

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Kwietnia 27, 2009, 23:50:21 »

Kilka zdjęć po jako takim zlepieniu motocykla w całość- w tej chwili ponownie rozebrany by poprawić elektrykę- na szczęście mam sporo wiązek od innych jaw więc jest co podmieniać.

Troszkę dłubaninki przede mną- ale co mam robić wieczorami skoro 250 i TS są już tylko do przetarcia szmatką od czasu do czasu? Na pewno uchwyty lampy będa czerwone- nie wim jak zrobić osłonę łañcucha- jest siwa- podobnie jak mocowania wydechów i kilka detali-chyba taka zostanie. No i musowo trzeba lusterka zapodać- chrom-okrągłe.

Rozztocz

• vice President JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Administrator
  • Smoczyciel
« Odpowiedź #17 dnia: Kwietnia 28, 2009, 00:01:25 »

No ładna sztuka...
Jeszcze raz gratuluję!!!

P.S. Jawsim dostałeś moją wiadomość na PW??
Kilka Jaw, Čezetek i Velorex 562 :)
www.facebook.com/motorozzy

Ewa24

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Kwietnia 28, 2009, 00:02:41 »

No Sąsiad- dopiąłeś swego <drool>- a już tak jęczał,że żeliwniaka nie uświadczy :> <lol>- a jednak- na dodatek bardzo ciekawy model- miałam przyjemność posiedzieć,podotykac i posłuchać silnika- po dopieszczeniu kosmetyki- napradę dobra maszyna. Gratulejszyns <punk> <thumbup> :D Najważniejsze,że ma kwity i jest w takim stanie,że nie trzeba jej od podstaw robić... a przód jak znam życie i tak wstawi oryginalny ;)
PS. Ona nie chodzi ani jak CZ ani jak Jawa 634 na typowych wydechach- nie słyszałam nigdy takiego d¼więku- coś jak stara kyvacka ale nie do koñca...

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Kwietnia 28, 2009, 00:13:04 »

Hehe-  Sąsiadeczko ale na tej przynajmniej dosięgasz stopami do ziemi  :>
Kurde TS to zupełnie inny motocykl-większa i sporo masywniejsza. I ... chodzi bardziej jak Jawa- ta jest za cicha- tylko cichy szum- plum plum plum. Albo wybrzydzam?? W kazdym razie i charakterystyka silnika jest inna- Biała rwie jak szatan- a ta nieco płynniej przyspiesza- jest wygodna,ale troszkę mała- bliżej jej do kivacek i panelek niż do TS i innych 638.W każdym razie na dniach odpalam wszystkie trzy i nagram koncert na 6 wyfuków  <thumbup>
Rozztocz-dostałem i odpisałem-ale coś widać nie doszło- na chwilę obecną zostawiam wszystkie dile do jaw bo licho nie śpi- rodzina się powiększa- trzeba mieć małe zapasy.
Kurde- ma tak ładny tył,że aż szkoda będzie zasłonić go tablicą.

Anarch

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: Kwietnia 28, 2009, 00:42:34 »

Ja również gratuluje dobrego oka i niezłej maszyny :)
Z chęcią bym obejrzał jak będe w Gło, bo takiej jeszcze na żywo nie widziałem. To jest właśnie ten smaczek, Jawa/ CZ klepała kupe wersji eksportowych, co chwile je zmieniając, wystarczy przejrzeć ulotki zachodnie...a u nas w życiu tych maszyn nie zobaczysz.
 <offtopic>
Nie no Ewa24 ty też z Głogowa ?!
Czemuście się wszyscy po krzakach chowali pare lat temu jak ludzi na demoludach szukałem na wycieczki szukałem.

Poszperałem, i znalazłem moto bardzo podobne do twojego :
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 28, 2009, 02:13:06 wysłana przez Anarch »

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Kwietnia 28, 2009, 09:06:26 »

Inny silnik i stary przód-jest tak jak mówiłes- w kwestii eksportówek do ładu ciężko dojśc.

Anarch

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Kwietnia 28, 2009, 10:47:38 »

Szukam szukam i nic :D tu masz te same wydechy i podobną sylwetkę, ale błotniki nie chromowane...

Phantom80

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: Kwietnia 28, 2009, 16:23:34 »

Piękna sztuka. <drool> Wielkie gratulacje Jawsim <cheers>. Mam nadzieje że usłyszę i zobaczę ją kiedyś na jakimś zlocie..

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Kwietnia 28, 2009, 16:29:34 »

Raczej nie- zloty mi nie w smak. Hmmm,ale może przemknie obok Ciebie po szosie.
Dziękuję wszystkim za pochlebne opinie o moim żeliwku- tym niemniej pragnę zaznaczyć,że ona taka idealna nie jest- tu i ówdzie ryska,mały odprysk itp. Ale to wszystko dodaje smaczku :)