Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 09:58:51
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: [638] Szarpie przy ruszaniu  (Przeczytany 14979 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Możej

• Gość
[638] Szarpie przy ruszaniu
« dnia: Października 05, 2005, 20:26:35 »

Witam Panów.
Mam takie pytanko. Jeszcze za czasów poprzedniego forum postawiłem post na temat mojego sprzęgła ;)
Objawy: przy ruszaniu zgrzyta i szarpie... chyba że moto sie toczy, to wtedy Jawa rusza normalnie, przy normalnym odpuszczaniu klamki sprzęgła.
Dostałem wówczas odpowied¼ od któregoś z jawowiczów, że do wymiany na 95% jest oring sprzęgła. Czy mowa tutaj o "ORING ZABIERAKA SPRZęG£A" ? :) jeśli tak to prosiłbym któregoś z kolegów o opisanie mi miejsce w którym owy elementy sie znajduje (może tak "szczałeczka" na schemacie ;) )

Ps. Jak łatwo sie domyśleć jeszcze nie usunołem tego defektu :P
Ps. Of korZ mowa tutaj o TS350 :)
« Ostatnia zmiana: Listopada 12, 2012, 20:57:59 wysłana przez Bulo »

semaj

• Gość
Odp: O-ring
« Odpowiedź #1 dnia: Października 05, 2005, 21:32:20 »

Ja mam podobne objawy, tylko u mnie nic nie zgrzyta, ale to brzmi raczej jak "muuuu", albo ciężkie stękanie. Zauważyłem, że rzadziej się pojawia jak sprzęgło odpuszczam nogą. - dziwna zależność, bo teoretycznie nie powinno tak być:)
Ja już nawet kupiłem sobie tę gumkę o średnicy kilkunastu cm, ale nie mam jakoś ochoty jej wymieniać, przynajmnij na razie. Już chyba poczeka do zimy..

A swoją drogą... ktoś musi wiedzieć, a jak wie, to niech powie:)
Od strony tej gumy o której mówimy jaka tarcza sprzęgła powinna być?? metalowa czy cierna?? u mnie tam jest cierna, a wydaje mi się, że powinna być metalowa.

Demonos

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Października 05, 2005, 22:25:37 »

Objawy: przy ruszaniu zgrzyta i szarpie... chyba że moto sie toczy, to wtedy Jawa rusza normalnie, przy normalnym odpuszczaniu klamki sprzęgła.
Dostałem wówczas odpowied¼ od któregoś z jawowiczów, że do wymiany na 95% jest oring sprzęgła. Czy mowa tutaj o "ORING ZABIERAKA SPRZęG£A" ? :) jeśli tak to prosiłbym któregoś z kolegów o opisanie mi miejsce w którym owy elementy sie znajduje (może tak "szczałeczka" na schemacie ;) )

U mnie takie objawy ustąpiły właśnie po wymianie tego o-ringa, a znajduje się odn dokładnie na zabieraku. Jak się wyjmie wszystkie tarcze to w zabieraku widać siedzący o-ring w zagłębieniu biegnącym po obwodzie zabieraka.
Inna sprawa, że z powodu wybicia kosza podobną operację musiałem powtarzać co 800 km.

Demonos

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Października 05, 2005, 22:27:47 »

A swoją drogą... ktoś musi wiedzieć, a jak wie, to niech powie:)
Od strony tej gumy o której mówimy jaka tarcza sprzęgła powinna być?? metalowa czy cierna?? u mnie tam jest cierna, a wydaje mi się, że powinna być metalowa.
Wg schematu w żółtej ksiażce Kruszewskiego jest tam cierna tarcza. Jednak niektórzy twierdzą, że powinno być 5 przekładek metalowych i właśnie tam ma być ta metalowa. Ja dołożyłem u siebie tę piątą przekładkę i sprzęgło lepiej działało, choć nieco ciężej się wysprzęglało.

S.S

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Października 05, 2005, 23:19:45 »

Witam !!

Od strony o-rigu powinna byc metalowa przekladka bo jak jest tarcza cierna to przeciez ten oring bedzie intensywnie scierany. Taki uklad nie mialby sensu. W ksiazce Kruszewskiego jest blad

STÓWA

• Jawer Weteran
  • Ile to już lat ?
« Odpowiedź #5 dnia: Października 06, 2005, 22:03:50 »

Jak juz kiedyś wspominałem mam Jawę od nowości i przy pierwszym rozbieraniu sprzęgła było tam 5 tarcz i 5 przekładek.I taki układ można uznać za najbardziej sensowny.Pozdrawiam

Możej

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Października 07, 2005, 00:47:18 »

Ok. O-ring już jest zamówiony. W przyszłym tygodniu wymienie go i dam znać czy wszystko jest cacy :)

wujek200

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Października 12, 2005, 20:44:57 »

po wmianie oringu powinno sie poprawic .
mialem ten sam problem,oring zalozylem ,jest git .
z tym ze oring nie jest orginalny ,poszdlem do sklepu z czesciami do sam ciezarowych i dobralem na wymiar.
lepiej jest wziac nieco grubszy dluzej wytrzyma tak mi poradzil mechanik ktory pracowal kiedys  w serwisie jaw i mz,a ztym oringem to wada fabryczna mieli bardzo duzo reklamacji juz w oresie gwarancyjnym

Możej

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Października 12, 2005, 20:56:04 »

no i wszystko działa :) pozostała jedynie regulacja sprzęgła... aż dziw bierze że takie małe gumowe gówienko, ledwo wystające z rowka możę mieć taki wpływa nadzianie sprzęgła :D

S.S

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Października 13, 2005, 17:31:47 »

Możej, a jak masz teraz z tymi tarczami ?? Od oringa masz tarcze cierna czy przekladke metalowa ??

Możej

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Października 13, 2005, 20:11:11 »

nie mam piątej tarczy metalowej, dlatego włożyłem tak jak mówi serwisówka. Czyli tarcza ścierna jest od strony oringu :)

S.S

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Października 14, 2005, 00:43:30 »

w takim razie dlugo sie nie nacieszysz tym oringiem. Tarcza cierna najpierw zeszlifuje ci oring a pozniej bedzie szlifowac zabierak. Jesli tam wlozysz przekladke metalowa to oring bedzie bezpieczny bo miedzy przekladka a oringiem nie zachodzi tarcie.. poprostu przekladki nie obracaja sie wzgledem zabieraka. Natomiast cierne obracaja sie razem z koszem dlatego ten oring na zabieraku bedzie intensywnie pilowany. Na twoim miejscu nie sugerowalbym sie kruszewskim bo tam jest sporo bledow. Clopaki z forum to potwierdza :)

Demonos

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Października 14, 2005, 08:27:48 »

Dokładnie tak. Dodatkowo, jeżeli kosz sprzęgła jest wyrobiony, tzn. jeżeli te jego wycięcia, o które zachaczają tarcze cierne są już nieco wybite, to mogą powstawać dodatkowe ruchy tarczy ciernej. U mnie średnio o-ring wystarczał na 800 km. Tylko po zakupie nowych tarcz, kiedy jeszcze ich kły ie były rozbite przez wyrobiony kosz, wystarczył na dłużej. W 2 przypadkach wyławiałem szczątki o-ringa ze skrzyni biegów :D

grzehoo

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Listopada 05, 2005, 13:40:22 »

mi także wypadł ten o-ring z rowka. Włożyłem z powrotem i działa jak narazie z 1000 km. Ale fakt że sprzęgło to nie jest mocna strona TS ki  :(

Johnny

• Jawer Weteran
  • JAWA TS350 '90 WSK 125 M06B3 '77
« Odpowiedź #14 dnia: Listopada 05, 2005, 21:02:15 »

No ja też mam same problemyz tym sprzęgłem :'( o szarpaniu przy ruszaniu to już nawet nie piszę (a oring nowy). U mnie są problemy ze znalezieniem luzu jak motor stoi  :'( pomogła troche zabawa z olejem ale dalej nie jest to rewelacja.
Ale sprzęgło z CZty już leży na stole w warsztacie, więc w nowy sezon jawcia wiedzie juz z nowym sprzęgłem  ;D

Moradil

• Gość
« Odpowiedź #15 dnia: Listopada 08, 2005, 02:48:15 »

witam wszystkich :)
odrazu powiem ze jestem dopiero pczatkujacym uzytkownikiem Jawy, wiec prosze sie nie smiac  ;D
nie wiem czy to tutaj dac czy nie :P

mam takie cus, ze kopniak powoli podnosi sie do gory poprzez co przy kopaniu ociera o tlumik ( nie wiem ale pewnie kopniak, albo tlumik jest leko wygiety ;/ ) i przy zmianie biegow trzeba tanczyc kankana :/ odrazu jeszcze powiem ze te zabki wal-kopniak sa juz na wyczerpaniu, i kopniak trzyma sie na duzo dluzszej srubie dokreconej na maksa
pozdro

madras30

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Kwietnia 07, 2006, 08:54:52 »

ja tez mam klopoty ze sprzegłem ( mam 5 przekładkę- była w orginale) szarpanie a raczej rwanie jest tak duze czsasem, że najchętniej nie wyjezdzam na 2 osoby bo ruszyc nie moge (ruszanie cezet.ą to prawdziwa przyjemność ) , po remoncie i wymianie oringu nawet przez jakis czas było dobrze ale dalej zaczeło szaprpac i to jeszcze jak  , jak dla mne oring wypada a potem szukajac miejsca zanim sie ułozy powoduje te szarpania, a jak by go wyjac? po co on jest właciwie tam? by wiecej oleju nie przenikało  przez otwór wałka  sprzegłowego na zewnątrz ?
 Cz nie ma tego i gra  <furious>,

aa jak puszczam bardzo powoli sprzęgo to nie szarpie...nie aż tak mocno :-/

« Ostatnia zmiana: Kwietnia 07, 2006, 09:03:28 wysłana przez madras30 »

Demonos

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Kwietnia 07, 2006, 09:01:29 »

Pierwsze pytanie - ile przekładek metalowych masz? Powinno być 5 i jako pierwsza na o-ring idzie przekładka metalowa.
Po drugie - jeżeli prawidłowe złożenie sprzęgła skutkuje dalej tym, że po założeniu nowego o-ringa wkrótce zaczyna znowu szarpać, to świadczyć to może o wybiciu kosza sprzęgłowego.
W TS-kach kosze sprzęgłowe są dość miękkie :-/ i zęby tarcz ciernych wybijają kosz. Zwłaszcza od strony silnika, czyli te pierwsze tarcze.

madras30

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Kwietnia 07, 2006, 09:08:27 »

kosz i tarcze sa ok, i w tm problem ( 5 przekładek) to chyba jednak wina oringu, aa ktoś wspomniał, że  poluzowany lekko zabierak też sie dołozy, a przecież jak by go nie dokręcał to i tak sie wyszarpie( obluzuje) i nie będzie dociśnięty zreszta jak go chwycic przy dokrecaniu za te kochane aluminiowe słupeczki... <furious>

słoneczko zaświeciło, moze pora pomysleć o oleju do mieszanek? :), tylko to sprzegło brrrrrrrr <crybaby>

STÓWA

• Jawer Weteran
  • Ile to już lat ?
« Odpowiedź #19 dnia: Kwietnia 07, 2006, 15:48:22 »

Jest sposób na te słupeczki ;].Wystarczy wziąc stary górny zabierak,centralnie z góry wywiercic dziurę pod klucz nasadowy 19 a z boku zabieraka wystarczy wywiercic 2 lub 3 otwory np 6mm w miejscach gdzie są szczeliny w koszu sprz.na tarcze sprz.Potem w te wywiercone otwory z boku zabieraka wkładamy prety(muszą wejść przez szczeline na tarcze)jeden z nich blokujemy o wałek kopnika i dawaj go kluczem.Przy takim zablokowaniu słupeczki nie mają prawa się urwać gdyż siła odkręcająca i dokręcająca działa równomiernie na wszystkie słupki. <punk>

AndrewS

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 638-0 88r
« Odpowiedź #20 dnia: Kwietnia 09, 2006, 21:53:12 »

czyli robimy podobny patent jaki jest w sprzegle od CZ, chyba dobrze zrozumialem  :-/
Pozdrawiam Andrzej
Jawa 350 638-0 88 r.
FSO 125p 1.4 16V MPI 89 r.
Rover 800 99 r.

Traktorzysta

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Kwietnia 10, 2006, 19:23:16 »

madras30, jesli nie masz starego gornego zabieraka, to mozesz dokrecic zabierak w inny , prostszy sposob (ja takiego używam). Wrzuć czwarty bieg, zablokój zębatkę napędową (tą pod automatem sprzęgła) np. kawałkiem drewna lub aluminium. Zabierak nie ma szans sie poruszyć. I pamiętaj, zeby zagiąć podkładke zabezpieczajaca pod nakretką od zabieraka (jeśłi jest już powyginana, to warto kupić nowa - koszt 1,5 zł ). Odnośnie o-ringu - ja w tej chwili mam założony taki, który kupiłem w sklepie z uszczelnieniami i śmiga, aż miło - wczśniej miałem własnie oryginalny kupiony w sklepie motoryzacyjnym i sprzęgło szarpało. Tyle.

madras30

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Kwietnia 11, 2006, 13:22:15 »

nie , nie mam,  dośc ciekawy sposób, przyznam, ze tez nie wpadłem na to  <mur>, w sumie kazdy ma swój patent a po to jest forum by wymienic dościwadczenia :), co do oringu to jak sądze grubszy nieco od orginału załtwi sprawę- moze przestanie wypadac wreszczie!, a jeszcze jednao, po co jest ten oring? by olej nie wylewałsie za bardzo otworem wałka sprzegowego?, "amortyzowanie " sprzegła? astanawiam sie powaznie nad jego całkowitym usunieciem

podkładka oczywiscie zawsze nowa!

dzięki
Mirek

Traktorzysta

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: Kwietnia 11, 2006, 23:54:24 »

madras30,  ten o-ring w zabieraku sprzęgła służy tylko i wyłacznie do jak to napisałes "amortyzowania" sprzęgła. Pod żadnym pozorem go nieusuwaj -  jeśli to zrobisz, to nie będziesz w stanie ruszyc jawą z miejsca, tak będzie moto szarpało. Tyle

madras30

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Kwietnia 12, 2006, 00:58:11 »

, własnie.... masz racje co do tego pierścionka a to by tez tłumaczyło poprawne działanie sprzęgła na grubszum oringu, , to dzinwe, CZ nie ma tego  (choc i budowa inna) a działa wspaniale <mur>

pozdrawiam

Mirek