Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 19, 2026, 22:00:52
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Wymiana Oponek  (Przeczytany 10731 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

bobson

• Gość
Wymiana Oponek
« dnia: Kwietnia 21, 2009, 20:12:03 »

Witam jutro wezme sie za wymiane opon tył i przód tył łysy od nowości ma zrobione 36 tys. km a przód w jednym miejscu przy feldze pękł wymienie też okładziny hamulców i łożyska w przodzie bo jak na postoju na stopce zakręce kołem to chrupie w piaście i z tyłu nie wiem jak łożyska bo nie da rady na oko zobaczyć.. <eek>  I moje pytanie jakie będą problemy w tych kołach i na co zwrócić uwage czy na zębatce z tyłu po 36 tys. km trzeba by było wymieniać łożysko (chyba igiełkowe)Jiiiii jescze pytanko czy felgi i zębatki w jawach Cz itp. są takie same??? wiem tyle że ja u siebie mam felge aluminiowom a w nowszych był chrom a jak środek rużni się czymś???

PS: nie weżcie mnie za ciamoka co sie nie zna.. Koła w jawie rozbierałem zzzz 15 lat temu to już można nie pamiętać Skleroza (Wiadomo starość nie radość)  <punk>

Rozztocz

• vice President JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Administrator
  • Smoczyciel
Odp: Wymiana Oponek
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 21, 2009, 20:18:15 »

£ożyska wymienić to nie problem... Tylko żebyś wszystko po kolei poskładał... Jeśli chodzi o koła Jawy a Cezety to niczym się nie różnią... Inne są tylko czopy zębatki a co za tym idzie inne łożysko zębatki... Sprawd¼ też czop zębatki... Czy nie ma luzów...
Kilka Jaw, Čezetek i Velorex 562 :)
www.facebook.com/motorozzy

BoNes0

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 21, 2009, 20:19:11 »

£ożyska wybija się zawsze z drugiej strony (jak masz łożysko z lewej to wsadzasz "rurkę" z prawej i wybijasz)
Jak będziesz zmieniać oponki to zobacz w jakim stanie jest okładzina na nyplach.
No i jak złożysz to ustaw dobrze koło z tyłu  ;)
Jak zębatka będzie zużyta to pamiętaj ze zawsze wymienia się cały napęd: zębatka przednia, tylna i łañcuch gdyż te elementy razem się zużywają.

bobson

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 21, 2009, 21:39:21 »

Boneso muwisz że sie zużywają razem tak? może łañcuch i przednia zębatka ale tyla? Patrz przednia zębatka jest dużo mniejsza od tylnej czyli wykonuje z 2 x wiecej obrotów czyli gdzieś 2 x szybciej sie wydrze czyli jaki wniosek Boneso????

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 21, 2009, 23:49:16 »

Boneso muwisz że sie zużywają razem tak? może łañcuch i przednia zębatka ale tyla? Patrz przednia zębatka jest dużo mniejsza od tylnej czyli wykonuje z 2 x wiecej obrotów czyli gdzieś 2 x szybciej sie wydrze czyli jaki wniosek Boneso????

A taki,że to tylne koło zębate poddawane jest również dużym obciążeniom- kiedy wreszcie ludzie zrozumieją, że w jawie nie ma ani jednej zębatki?? Jak można to mylić?? Zębatka to element płaski z naciętymi zębami- w dużym uogólnieniu wygląda jak grzebieñ- spotkać ją można w tzw listwowej przekładni kierowniczej. To coś co nazywacie zębatka jest kołem zębatym- to jakby na tłok mówić korbowód. I nie obchodzi mnie to,że "tak się mówi" bo nazwa potoczna to nazwa potoczna- ale tu są mylone pojęcia.

Mam prośbę- bo jakoś nie mam nerwów do ludzi o niekompletnej wiedzy. Niestety piszesz masę bzdur i niemądrych teorii- na dodatek nazewnictwo nie szokuje poprawnością- najpierw troszkę się doucz a dopiero potem nauczaj innych bo... bzdury żenisz a ja naprawdę ( i nie tylko ja z resztą ) nie bardzo lubię czytać jak ktoś komu się wydaje,że coś wie się tym chwali. A prawda jest taka- guzik wiesz kolego- ta teoria o jednym garze w twinie, zębatki w jawie/cz- no kurde- ja bym się wstydził- wyrzuciłbym wszystkie narzedzia i otworzył piekarnie bo mam o tym takie pojęcie jak...

bobson

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 22, 2009, 07:09:50 »

Zrobiłem prawie 250 tys. na motorze to wiem co się szybciej a co wolniej zużywa no dobra niech ci będzie to koło zębate z tyłu znacznie dłużej wytrzyma pod jednym warunkiem że sie nie rusza po zrywach :[

PS:Jawsim a w rowerze to jest kułeczko zębate????

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 22, 2009, 07:40:06 »

Motorek ma juz swoje lata i przebieg,więc polecam wymianę łożysk w kołach ( dwa na koło),wymianę łożyska "zębatki tylnej",a także  "zębatki przedniej" oraz łañcucha,przy okazji dokładnie wszystko umyj,wyczyść i posmaruj,pisałeś także o wymianie opon więc wymieñ także dętki, na koniec warto wycentrować koła.

pozdrawiam

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 22, 2009, 09:25:10 »

Zobacz co to jest zębatka. Nie, w rowerze sa koła zębate-łañcuchowe. Nazwa nie zalezy od wymiarów. A co do przebiegu- niektórzy mają prawko i jeżdzą od 30 lat, a nadal nic nie potrafią.

bobson

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 22, 2009, 10:07:07 »

No nie kturzy ja np. tym nie jestem bo np. przerobiłem wsk że jeżdziła na rope napisz na gg to pogadamy

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 22, 2009, 10:31:24 »

...wymieniamy tylko całe zestawy napędowe...
He he... jakbym słyszał producentów i handlujących tymi fantami  <lol> <lol>

Można wymienić tylko ten element który jest bee lub fe. :>
W Jawie przynajmniej mojej wygląda to mniej wiecej tak:
 - łañcuch co sezon, mała zębatka (koło zębate) co kilka sezonów, duża przehula 2, 3 razy więcej.

Ale może ja się na tym nie znam?  <lookaround>
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 22, 2009, 13:58:23 wysłana przez jawol »

kamil123

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 22, 2009, 11:29:21 »

No nie kturzy ja np. tym nie jestem bo np. przerobiłem wsk że jeżdziła na rope napisz na gg to pogadamy
\
Ale słownika ortograficznego to chyba nie przerobiłeś kolego <frusty>

Pzdr

Rozztocz

• vice President JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Administrator
  • Smoczyciel
« Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 22, 2009, 11:34:32 »

Bardzo mnie ciekawi ta przeróbka. Napiszesz coś więcej??
Kilka Jaw, Čezetek i Velorex 562 :)
www.facebook.com/motorozzy

BoNes0

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 22, 2009, 13:45:58 »

WSK na rope  <blink> ja wymiękam...  <lookaround>

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
  • przekażcie mu że Belzebubik się o niego pytał....
« Odpowiedź #13 dnia: Kwietnia 22, 2009, 13:56:52 »

bones idź się doucz a nie usiłuj błysnąć "czymś" na forum

w takim razie pewnie w ogóle miękki jesteś bo ja kiedyś do wieśki też ropę lałem i jechałem a w necie jest przeróbka jeszcze z lat 50tych ub wieku wuefemki na ropę

ale jak się nie ma żadnej wiedzy to cóż można napisać ??
5 słów, dwie emotki wkleić i trzy kropki postawić...

« Ostatnia zmiana: Kwietnia 22, 2009, 14:55:12 wysłana przez Pawel »
"Szukajcie, a znajdziecie. Proście, a będzie wam dane - Kiedyś prosiłem Boga o rower, po latach zrozumiałem, że Bóg nie działa w ten sposób. Ukradłem rower i prosiłem Boga o przebaczenie" ;)

BoNes0

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Kwietnia 22, 2009, 14:16:15 »

Spoko. Ty już dawno powinieneś mieć bana za wulgaryzmy, ale oczywiście tylko porządnych ludzi tylko karają...

bobson

• Gość
« Odpowiedź #15 dnia: Kwietnia 22, 2009, 14:55:05 »

Ja w Wsk przerobiłem to gdzieś w 1978r. nic trudnego większa dysza w gażniku i pół na pół z benzyną Paweł ale w 1978r. nie miałem internetu !!!!!!  <punk> Aha. i dodam nie prubujcie tego robić w silnikach 634 bo sie nie sprawdzi nie ma ssania <scared> i by był problem z odpaleniem.. A nie mam pojęcia jak to jest w 638 <eek>

PS:Boneso nie wierzysz?? A i jak jawsim zatkało po wypowiedzeniu się jawola??
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 22, 2009, 15:03:07 wysłana przez bobson »

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
  • przekażcie mu że Belzebubik się o niego pytał....
« Odpowiedź #16 dnia: Kwietnia 22, 2009, 15:03:40 »

silnik wski to konstrukcja pamiętająca najazdy szwedów a tym samym kiepską jakość paliwa...

jak silnik nie wystygnie to można zalewać 100% oleju napędowego i bez problemu zapali z kopyta...
A przeróbka jest dosyć logiczna dla osób które wiedzą co nieco z dziedziny mechaniki zasady i konstrukcji silnika diesla i są w stanie dostrzec podobieñstwo diesla do benzynowego silnika 2t. Dla myślących zero problemu... -nawet bym powiedział że silnik WSKi ma pod tym względem nie odkryty/nie upubliczniony potencjał.
Także Bobson  <punk>  <cheers>   i nie zwracaj uwagi na tego forumowego "lamera" bo wiedzy nie ma a chce pozować na wielkiego znawce tematów motoryzacyjnych wszelakich.

...dla nie myślących "ja wymiękam"
"Szukajcie, a znajdziecie. Proście, a będzie wam dane - Kiedyś prosiłem Boga o rower, po latach zrozumiałem, że Bóg nie działa w ten sposób. Ukradłem rower i prosiłem Boga o przebaczenie" ;)

bobson

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Kwietnia 22, 2009, 16:44:54 »

Huh przednie kółko zrobione jeszcze tylnie i na przegląd jutro <worship> pierwszy przegląd od 88r. :P

PS: Paweł dzieki Ropce wsk wytrzymała mi 5 tys km dłużej
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 22, 2009, 16:48:36 wysłana przez bobson »

bobson

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Kwietnia 22, 2009, 20:16:48 »

I tyle wyszło że nie robie tylnego koła luzu na oko nie ma a opona chyba przejdzie ma jeszcze malutki rowek

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Kwietnia 22, 2009, 21:11:19 »

Kolego Bobson- nie zatkało mnie- po prostu nie będę cały dzieñ śledził wypowiedzi na forum bo pracować tez trzeba.
Nie kwestionowałem tego który z elementów napędu się zużywa szybciej, tylko to,że kazdy z nich się zużywa,a nie tylko małe koło albo nie tylko łañcuch. Gdyby duże koło się nie zużywało to nikt by go nie wymieniał. Kwestionowałem słownictwo- aha- nie mogę sobie przypomniec co miałes do powiedzenia w temacie pracy jednego gara w Twinie przy ruszaniu?? Kurde -dlaczego ja tego nie pamiętam?? Aha- bo nic nie napisałes a cholernie mnie to zaciekawiło. Rozwiñ teorię- bardzo jestem ciekaw- bo widzisz- u mnie jak i we wszystkich czeskich twinach chodzą dwa- no i musimy sobie z tym problemem poradzić- bo mamy coś nie tak widocznie. Nie daj się prosić- oświeć nas.
 No i to że niby vapno ma stały punkt czy coś a klasyk nie... czyli nie dośc ,że posiada funkcję standby dla jednego gara to zmienia punkt zapłonu.. ależ to skomplikowane rozwiązanie- nie dziwne,że takie awaryjne.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 22, 2009, 21:17:25 wysłana przez Jawsim »

Lejek

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: Kwietnia 22, 2009, 21:16:34 »

Nie kłóćcie się... Nie lubię kłótni  <blink>

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Kwietnia 22, 2009, 21:20:32 »

Kto się kłóci? Mnie to po prostu bardzo ciekawi...

grom

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Kwietnia 22, 2009, 21:25:49 »

Jawsim nie przesadzaj z tym słownictwem , każdy i tak wie o jaki element chodzi , to jest forum nie wykład na uczelni itp. itd.
Można się w ten sposób do wszystkiego doczepić np
gaszak (nie techniczne)
cewka (a powinno być cewka zapłonowa)
itd aż do znudzenia
A np ropa też nadużywane a nie olej napędowy.

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: Kwietnia 22, 2009, 21:39:27 »

ale mi chodzi o to,że zębatka nie jest kołem zębatym- to jakby pisać teleskop na resor, żarówka na akumulator. Co innego potoczne słownictwo a co innego mylenie całkowite pojęć. Jakby ktoś pisał wieniec,słoneczko, to ok- potoczne nazwy. Ale nie jest potoczną nazwą wyraz okreslający zupełnie inny element. Poza tym mnie bardziej interesuje ten jeden gar przy ruszaniu  :>

bobson

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Kwietnia 22, 2009, 22:23:25 »

Eeee tam mi chodziło o to że jak miałem jescze 6V to przy ruszaniu brakowało prądu i chodził jeden gar ale teraz vape i jest gites... A tak swoją drogą ciekawi mnie dlaczego już nie ma platynek ciekawe jak by sie sprawdziły w audi A6 24.benzyna 6 cyl. już widze tą prace silnika <punk>

PS:a więc jawsim muwiłeś że tylna zębatka zużyje sie tak samo jak przędnia i nie miałeś racji więc nie wprowadzaj ludzi w błąd ja jak czegoś nie wiem na 99,9% to sie nie wypowiadam proste?
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 22, 2009, 22:27:39 wysłana przez bobson »